jovanovm
Advanced
Ma mogli su samo odmah da stave te metalne držače. Miriše mi na korupciju, mada niskog nivoa.
Predivan je :bash:Nenad":35wn3sms je napisao(la):Inace... nesto mi ovaj most kod Grebenca poznat
http://www.inter-most.com/images/stories/reference/grebenac.jpg
Pa upravo na to sam i mislio. 2 pandura na krajevima mosta i cim vide da neki shaban sa neobezbedjenim teretom hoce da predje most lepo ga odvrate od takve zamisli.Nenad":14wyqpoi je napisao(la):Nema to veze sa time ko sme na most, a ko ne. Transport na nacin koji si naveo gore nije dozvoljen nigde, ni na ulici, ni na mostu, pa ni na zemljanom putu. Iskreno se nadam da su odgovorni propisno kaznjeni!
Jok.Matt":54glnn02 je napisao(la):Ali dobro bar su nam ga ostavili a ne srusili.
Izvor: WikipedijaU zoru 20. oktobra preostale nemačke snage iz Beograda užurbano su se povlačile preko savskog mosta na levu obalu, ometani od sovjetske avijacije i artiljerije. Inžinjerci su izvršili pripreme da po povlačenju svojih jedinica, sruše most. Međutim, ovaj plan omeo je penzionisani učitelj Miladin Zarić. On je stanovao u blizini mosta, u Karađorđevoj ulici br. 69. Pošto je imao minersko iskustvo iz Balkanskih ratova, uočio je pravi trenutak, izašao na most i presekao provodnike.
Nemačko iznenađenje odmah su iskoristili delovi 13. gardijske mehanizovane brigade i delovi 814. i 211. streljačkog puka Crvene armije, Prva lička i 13. proleterska brigada, prebacili se preko mosta i, uz podršku artiljerije sa Kalemegdana, formirali mostobran na levoj obali. U toku prebacivanja Nemci su pokušali nekoliko samoubilačkih napada na most, ali bez uspeha.
„U večernjim časovima je preduzet poslednji pokušaj razaranja Savskog mosta. Odvažni prodor jednog kamiona, napunjenog eksplozivom, pod zaštitom 4 jur[išna] topa, dospeo je, doduše, kroz neprijateljske redove sve do početka mosta, ali su tamo kamion, kao i 2 prateća jur[išna] topa, pogođeni koncentrisanom vatrom protivtenkovskih topova. Usled paljenja tovara u kamionu, most je ponovo bio samo neznatno oštećen. “