relja
Professional
- Učlanjen(a)
- 13.12.2006.
- Pohvaljen
- 19.022
Ako misliš na prostor između današnjeg tramvajskog mosta i Gazele, Savski amfiteatar perko puta Železničke stanice na NBG strani, taj prostor je bio naseljen i pre rata, imam kod kuće slike iz nemačkog aviona iz maja 1941na kojima se vide poplavljene kuće na tom prostoru. Na prostoru odmah do Sajmišta, u pravcu zapada, gde su danas ovi servisi, tehnički pregledi i sl je bilo nekih zgrada, verovatno u funkciji Sajma.Nenad":twdnwjv6 je napisao(la):Pa zar nije opste poznato da je ceo daj potes u stvari jedno veliko divlje naselje? Ne znam zasto bi bio problem da se sve to srusi - od dozvola verovatno svi ti ljudi ni D nemaju. Koliko se vidi na onim starim slikama Sajmista, pored njega uz vodu se ne nalazi nista, tj. mocvara. Kada je uopste pocelo naseljavanje tog dela Savskog amfiteatra??
Ja sam skoro razgovarao sa predstavnikom nekih stranih investitora koji su hteli da grade i na Sajmištu, kaže da ljudi nisu mogli da veruju da je to zaštćeno područje :lol:
Stvar je u tome što je neko nekada davno neko s punim pravom i u najboljoj nameri proglasio neke delove grada i neke gradjevine za zaštićena kulturna dobra, sve u želji da se to obnovi u skorijoj budućnosti. Na žalost ,ljudi u našim vlastima, na svim nivoima, uglavnom reaguju samo kad imaju neke opipljive koristi od ovakvih akcija. Tako je i moguće da grad ne čini ništa po pitanju Sajmišta jer treba da rešava i 1000 problema koji idu uz rekonstrukciju, a vlasti na nižim nivoima izdaju papire u okviru svoje nadležnosti za gradnju ovih servisa, kioska i sl. A vreme teče i Sajmište polako nestaje....
Da neka volja postoji, dokazuje rekonstukcija parka izmedju starog i novog dvora, tenderi za stare stubove za rasvetu, stepenice Brankovog mosta, najavljene rekonstrukcije Đumurkane, Karađorđeve, velikih stepenica, Kalemegdana...ali sve te projekte ne prate problemi kakve ima neserćno Sajmište.