Šta je novo?

Stari Beograd (Stare fotografije Beograda)

177_13.jpg

unnamed.jpg

133_30.jpg

lot_2250.jpg

140_10.jpg

Poslednja izmena:
moze pod uslovom da postoji i nove slike starog beograda ;)
Има фотомонографија од фотографа Иве Етеровића ,,Нови Београд изблиза" из 1995. године. Фотографије су, рекао бих, од 80-тих па на овамо. Има заиста сјајних.
Такође постоји и његова фотомонографија ,,Београд данас" из 2001. године.

ulice-starog-grada-01.jpg

Знате ли где се у Београду налазила Кондурџијска чаршија? Знате ли зашто се Зерек тако зове? Где се налазило Алајбеговића сокак а где Германова башта? Знате ли у ком делу града су живели Јевреји пре но што су се доселили на Дорћол? А да ли знате где се налазило гробље Доњи Шехитлук или где је након пораза код Беча удављен Кара Мустафа-паша? Како је своје име добила Тројанска а како Улица Старог шпитаља? Знате ли које су најстарије Београдске улице, од којих једна вуче порекло чак из римског времена? Како је настао Студентски а како Трг републике? Докле се простирао Београд у XVII веку? Где су живели Јермени а где им је била црква? Зашто Теразије имају овалан облик? Како се живело у дубровачкој Латинској чаршији?

Све то занимало је и мене па сам се упустио у вишегодишње истраживање и писање, што је на крају уродило књигом „Улице Старог града – топографија, урбанизам, одонимија“ (одонимија су називи улица). Одговоре на сва горња питања и још многе друге теме наћи ћете на њених 684 стране, у чијем савладавању ће вам помоћи 493 фотографије и 115 карти које је специјално за ово издање израдио Александар Станојловић. Све је пропраћено научним апаратом тј. фуснотама, библиографијом и индексом. У књизи је дат историјат сваке улице општине Стари град, од најважнијих до оних најмањих, укључив и дванаест улица које данас не постоје.

Књигу можете набавити од самог аутора, тј. мене, по цени од 4500 динара (преузимање код Дома омладине), купити је од издавача (4500 динара, https://komshe.com/sr/product/ulice-starog-grada/), или у књижарама у Београду (између 5500 и 6000 динара, Лагуна, Вулкан, и – нешто повољније – Беополис или Цептер).

Владимир Дуловић

Screenshot (4903).png

Screenshot (4902).png

Screenshot (4901).png

Vrh