Šta je novo?

Stari Beograd (Stare fotografije Beograda)

Dve fotografije sa sada već isteklih Ebay aukcija koje je Vožd postavio 8. novembra, su napravljene na Terazijama 17. avgusta 1941, rano ujutru, dok su Nemci kačili tela ubijenih taoca i partizana na tramvajske stubove.

Iznad slova "t" na "žigu" se vidi obešeno telo, pretpostavljam da je to krojač Jovan Janković
17 avgust 41 ujutru 1.jpg

Na fotografiji snimljenoj iz ulaza u današnje Pozorište na Terazijama (ranije bioskop) se vidi obešeno telo streljanog Velimira Jovanovića iz sela Parcane
17 avgust 41 ujutru 2.jpg

Pretpostavljam da su fotografije snimane krišom i bez dozvole iako je fotograf očigledno bio Nemac, da je vodio računa da ga ne vide dok fotografiše.

Samo bez dresiranih komentara i instinktivnih rekacija tipa "a Beograđani su pili pivo". Hvala.

Više o samom događaju

s-l1600 (6)lkl.jpg

Da li ćemo ikada nabasati na fotografiju famozne "osmatračnice", malo levo van kadra, navodno iza zida dvorskog kompleksa, za koju niko nije uspeo da nađe neki dokument, čak ni fotografiju iz bilo kog perioda pre 1980-tih, a tu nema šta nije slikano počev od vojnih parada....

Mozda ima fotka kad je uklanjan zid iz oko parka ka skupštini inace na uglu kod semafora postoji bandera vojna za kamere za parade bas tu kod pešačkog kod osmatracnice
A neki ortofoto snimak prije 80 tih

Profesionalni stručnjaci su pokušavali da nađu fotografije i za sada nisu uspeli. Na snimcima brojnih parada ni jedan ugao kamere je ne prikazuje, taj detalj je uvek negde u pozadini, ili sakriven iza tribina ili iza drveća i mase ljudi.
Meni je na listi za pretragu :)

A fotka kraljevića mozda kako se igraju

Vidi, Petar II je rođen 1923, Tomislav je rođen 1928, Andrej 1929.
Kraljevski dvor na Dedinju je završen 1929 (lako se može proveriti).
Tako da, ako se iko tamo igrao od njih trojice, onda je to samo Petar II, što već ulazuje da ta priča "kraljevići su se igrali" (množina) u startu ne pije vodu... plus što se priča iznova ponavlja u istoj formi: "kraljevići" - množina, a nikad npr "prinčevi" pa i to ukazuje da se priča ponavlja bez preispitivanja. Neko je verovatno pokušao i nagađao kako da dodeli smisao gomili kamenja koja se ukazala nakon rušenja zida i otvaranja parka za javnost (ako je uopšte tada i postojala, zato me zanimaju fotografije tog ćoška i da li se išta vidi preko zida)... i tako je i ostalo, niko ne preispituje, lepo zvuči. Slično "spomeniku koji je podigao Makenzen u čast srpskih vojnika"... a prvi pisani tragovi o tom obeležju se pojavljuju tek pred II svetski rat i samo obeležje po mnogo čemu odudara od svega što je tamo građeno kada je formirano nemačko groblje. Imamo maltene tradiciju izmišljanja ovakvih priča, koje vremenom postaju opšteprihvaćene - zato i tražim fotku...

Вероватно мисли на фотографије Ђорђа и Александра које је у дворској башти начинио Charles Chusseau-Flaviens.

Сад постоји ова интригантна фотка гардијских официра између два рата, као да је скулптура која је део фонтане била премештена на ту гомилу, или је ово нека друга гомила камена..

357741089_10230452087508650_3517953363602530169_n.jpg

Бранко Богдановић је изнео ту тврдњу у својој књизи "Записано у камену" да до реконструкције пред Други светски рат нема помена о споменику српским војницима у оквиру комплекса на Кошутњаку. Качио сам те странице овде.

Da, znam da si kačio, imam knjigu Branka Bogdanovića, detaljno se bavio, pored ostalih spomenika i grobalja iz I svetkog rata, i nemačkim grobljem u Košutnjaku, i sve je obraložio, pa i kada se sve ne spominje i kada se prvi put spominje "spomenik" srpskim vojnicima (ako je uopšte u pitanju spomenik?).

Ako imaš te forografije Charles Chusseau-Flaviens, svi bi smo ti bili zahvalni da ih ovde postaviš. Nisam shvatio - Đorđe i Aleksandar (a ne Aleksandrovi sinovi) se igraju u dvorskom parku? To je, naravno, kada su bili deca, pre I svetskog rata, i pre Kajmakčalana, i pre navodnog postavljanja "osmatračnice" ili "njene kopije". Možda je neko pobrkao prinčeve i epohe?

Skulptura-fontana "Devojka sa krčagom" je postavljena u vreme Mihajla Obrenovića (imam negde fotografiju iz nekog rada), moguće da je u jednom trenutku rađeno nekakvo "romantičarsko" uređenje dvorskog parka i da je pomerana. Ovo cveće i zelenilo deluju kao deo planski uređenog parka a ne kao "ratna osmatračnica" preneta sa fronta (ili kopija) pa ostavljena da zaraste u šiblje.
Fotografija iz naših dana, za poređenje:

ljub šetnja.jpg

U svakom slučaju, hvala za potvrdu da je postojala i pre rušenja zida i otvaranja parka.

Ovo je objavljeno nekoliko dana
O fontani

Uf, što si morao da postavljaš ovo, mogao sam i da nikada ne vidim....

Izglasali su Gangulu za gradonačelnika, a on doveo još gore od sebe... pa to je prepisano sa nekog bezveznog turističkog sajta...

Časopis "Nasleđe", ne znam tačno koji broj, nije ni bitno, rad Miroslava Timotijevića
"Prestonička urbana memorija i nacionalna geografija: sađenje mladice taovskog grma u beogradskom dvorskom parku"
(ko hoće, može da nađe rad na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika Grada Beograda)
1_miroslav_timotijevic Takovski grm i devojka sa krcagom 320.jpg

Još će Gangula da naredi da je sklone, jer ako on misli je iz 1965, onda mora da misli i da su je postavili komunisti...

Да, имам је и ја, добро обрађена тематика.

Да, то су познате фотографије, албум је раније био доступан на страници неког од архива, брзом претрагом пронашао сам ове фотографије из дворске баште, мада их је у албуму било још и не сећам се да је на њима била гомила камена као део пејзажног уређења простора.

117286005_10217440557780952_9126299349969389646_n.jpg
gettyimages-81932755-2048x2048.jpg
gettyimages-81932810-2048x2048.jpg

У принципу се уклапа у опис Херберта Вивијена..

Screenshot (4642).png

Негде, у неком раду мислим да сам прочитао да би требало да представља осматрачницу, а да је камен овдашњи, али нисам сигуран у то.

Нема на чему.

A ortofoto snimci iz 30 tih godina ili gradnje poste skupštine mora negde da iz vazduha ima taj ćošak

Hvala. I ja sam davno čitao jedan članak i u njemu je između ostalog pisalo da je analiza kamena pokazala da ne potiče sa Kajmakčalana...
Meni nikako nije logično da se za "kraljeviće napravi kopija osmatračnice iz vremena rata da se igraju" i da je smeštena - u dalekom uglu dvorskog parka, uz ulicu.
Petar II je sasvim izvesno imao ispunjeno i organizovano vreme sa pametnijim stvarima, pa i kvalitetnijom igrom i zabavom, jedna ovakva "kućica za igru" bi mu poslužila možda par puta, ne vidim smisao da se zbog toga u uređenom i održavanom parku pravi nešto poput ovoga. Mada, ko će ga znati.

I da ne bude zabune - fotografije koje je Vožd postavio, sa Getty-ja, su iz 1910.

Malo o besenju na Terazijama, i podatak koji pokazuje gde smo i sta smo:

"Bandere su, takođe, podsećale Beograđane na zločin sve do sredine 1950-tih godina, kada su prenete na Novo groblje i postavljene u Aleju ubijenih rodoljuba.
Odatle su bez objašnjenja nestale 2003. godine, prilikom rekonstrucije tog dela groblja."

Нема на чему.

Није ни мени логично, нарочито због тога што је Петар рођен 1923. Томислав 1928. и Андреј 1929. а Краљевски двор на Дедињу завршен 1929. Они су се преселили горе, постоје снимци који су начињени у оквиру дедињског комплекса а на којима је Петар као дечак снимљен са браћом. Притом Музеј кнеза Павла се почео усељавати у нови двор у граду већ 1933.

Poslednja izmena:
Malo o besenju na Terazijama, i podatak koji pokazuje gde smo i sta smo:

"Bandere su, takođe, podsećale Beograđane na zločin sve do sredine 1950-tih godina, kada su prenete na Novo groblje i postavljene u Aleju ubijenih rodoljuba.
Odatle su bez objašnjenja nestale 2003. godine, prilikom rekonstrucije tog dela groblja."

Pa i nije "bez objašnjenja", zna se šta se dogodilo, pisalo je po štampi (i nisam baš siguran da je to bilo 2003): zbog nekih radova, bandere su bile odložene sa strane, "sekundarci" su ih maznuli, policija se razletela ali kada su ih pronašli na otpadu, bilo je kasno, već su bile isečene.
Mada, ja sam video samo obeležje u obliku umanjenih, stilizovanih predratnih Terazija, nisam nikad video ni fotografiju niti snimak originalnih bandera na Novom groblju.

O nama možda više govori to što se sve pomeša, i činjenice i fikcija i mitovi i gradske priče, pa posle nekog vremena niko vše ne može da se snađe: upravo primer tih stubova sa Terazija, te "osmatračnice" u parku, "Devojka sa krčagom" iz 1860-tih koju gradonačelnik datira 100 godina kasnije, onadgrobne ploče na groblju u Košutnjaku za koje se ispostavlja da potpuno izmešteno posle II svetskog rata, da se najverovatnije radi o široj akciji izmeštanja vojničkih grobalja (iz oktobra 1944, pa nacističkih, pa još iz I svetskog rata... američkih avijatičara iz II svetskog) da tamo više nema zakopanih vojnika, da su tamo sahranjeni srpski vonici prenešeni u kosturnice na Novom groblju i kod Crkve Ružice a da su one nadgrobne ploče u blatu verovatno ostavljene jer su "švapske"... Ne ulaže se dovoljno u istraživanja i u izdavaštvo, a o obrazovanju, kulturi i obaveštenosti da ne pričam...

Има доста и до тога што се народ прима на причице публициста, новинара, залуђеника за историју, стручњака опште праксе, политичара а не професионалних историчара који су специјализовало одређену област.

Pretpostavljam šta misliš, neću da se mešam, ali priče koje ja ovde spominjem u nastale poodavno i istrajavaju već decenijama, još od sada već prošlog veka, nije to samo posledica površnosti digitalnog doba.

Konkretno ova "osmatračnica" je ozvaničena za ovo što se tvrdi još pre ere interneta, i bez nekih konkretnih dokaza, više na osnovu gradskih priča, čuveno "jer o tome nije smelo da se priča".
Sada su na njoj bronzane ploče sa likovima vojskovođa, pored su jarboli sa zastavama, tu se polažu venci... a najviše što se zna je da je - možda, i to je nedokazano - napravljena kao igralište za prinčeve u parku, nije napravljena ni kao spomenik, memorijal, nije preneta pa ponovo podignuta da bi se sačuvala... vrlo neprijatno, bar meni.

Не мислим ни на шта конкретно, само примећујем појаву која је добила на масовности доласком дигиталног доба, наравно, она постоји одувек.

Не знам је ли направљена као игралиште за принчеве или као некакво подсећање на осматрачницу на Кајмакчалану, а и у ранијим временима су се обични људи борили за егзистенцију, породицу, није им толико било битно да се баве периферним стварима, па вероватно нису нарочито ни обраћали пажњу на њу.

Vrh