Šta je novo?

Stari Beograd (Stare fotografije Beograda)

@Реља, хтедох да преузмем овај документ о мосту Краља Александра, али ми је нажалост преузимање блокирано ! У обавештењу ми каже

Pogledajte prilog 197696
To je sajt Biblioteke grada Beograda, a konekcija im je non-secure.
NIje do mene, već do podešavanja na tvom računaru :)
 
s-l1600 (2).jpg

 
brdjanin klub.jpg


Становници Топчидерског брда су 1911. године основали спортски клуб “Брђанин” који је током свог трајања имао више секција: фудбал, хазену, пливање, лаку атлетику, пинг понг и културно просветну секцију.

После првих дана окупације у Великом рату, младићи и девојке разних генерација све више су се дружили истовремено тражећи погодна места својим забавама. Природа је понудила Београђанима обале својих река за забаву и спорт. Стецишта су била код Шест топола, где су касније изграђена бројна купатила, па тако и објекат спортског клуба Брђанин.

Од шесторо студената из породице Поповић из Кварнерске 4, чак троје су били активни спортисти у спортском клубу Брђанин. Александар и Владета су се бавили фудбалом и доживотно вербално надметали ко је био бољи фудбалер а ко је имао најбоље ноге међу фудбалерима. Пливањем се доста успешно бавила њихова сестра Настасија Ција Поповић. Сем изгледом и купаћим костимима, елеганцијом, укусом и шиком на чему би јој позавидела и француска ривијера, истицала се и у пливању на кратким стазама. “Савска сирена” Ција Поповић студент француског језика, пливала је тако добро да је као првакиња Београда, побеђивала и “морске сирене” на пливачким утакмицама на Јадрану, на првенству Краљевине у Сушаку.

После студентских дана, Поповићи се нису више бавили спортом, Александар - Цане је завршио Правни факултет, Настасија - Ција француски и немачки на Филолошком факултету, Владета је завршио медицину, био је радиолог онколог, начелник оделења на Клиници за онкологију.

Спортски клуб Брђанин је остао носталгично сећање на безбрижне младалачке дане.

Fb
 
Ако неко од форумаша има ову књигу, и ако је рад да ми нешто погледа у њој, био бих захвалан да ми се јави преко приватних порука. Хвала!

 
 
Када се Београд наставио пренасељавати и после рата као и пре, а грађени Нови Београди и ободна насеља, уместо улагања у стари Београд, који је остао предратна паланка.
 
Poslednja izmena:
Vrh