Šta je novo?

Stanovi - naselje Dr Ivana Ribara - konkurs 2008

Спортски терени поред самих зграда су веома лоша идеја. За очекивати је да преко 70% станара неће испод прозора трпети после поноћи вику и лупање лопте. Па ће ту нашу талентовану (а бесану) децу често да легитимише и растерује полиција (реалност комшијских блокова). Тачно је да је по првобитном пројекту то требало да буде паркић - дрвеће, клупице и игралишта за малу децу. А можда ће терене, као гараже и локале, неко градско предузеће да изнајмљује рекреативцима???

Dobro vece komsije, stvarno ne razumem da nam smetaju nasa sopstvena deca, kakav smo mi to narod postali,ne postoji nista lepse za videti , nego decu koja se igraju, a od toga, kako smo ih MI SAMI VASPITALI, zavisi kako ce se ponasati u okruzenju. Meni licno deca nikad nisu smetala, cak sam ceo svoj radni vek sa njima, 32 g., verovali ili ne i oni znaju za postovanje pravila ako im se jasno naznace.Tuzno je to naselje gde nema vesele graje dece, pa i neki razbijen prozor moze da se desi, nek oni samo rastu i da ova drzava stvori takve uslove da ih ima jos vise. Srecno svima sa zeljom za skoro uselenje.

Довољна је само неколицина ''мање васпитане'' деце па да пола насеља ујутро иде на посао са великим подочњацима.

Slazem se sa vama Tatice, ne razumem gospodju snezanus, ali ocigledno je da je njen stan daleko od pomenutih terena.Iskreno bih volela da nam kazete gospodjo snezana da li sam u pravu. Ponavljam, nemam nista protiv igralista, terena i zbavnog parka, daleko bilo protiv dece, ali ne u prolazu izmedju zgrada!!!

Trebalo je da damo predlog da se prave naselja sa porodicama koje imaju decu i daleko tamo negde za one koje nemaju decu, pa se napravi selekcija, vaspitana i manje vaspitana, kako se priblizava trenutak uselenja, nekima smetaju tako manje bitne stvari, sve se to da urediti, dogovoriti. Tako da mislim da nece biti potrebe da pola naselja ide kao zombiji na posao.Od dileme oko cene kvadrata, PDV, kasnjenja roka uselenja, mi diskutujemo o prostoru za igru NASE dece, zar nije bolje da su nam na oku, pa i ovi stariji, bolje da igraju kosarku nego da sede ispred prodavnice i piju pivo.

Сада станујем на првом спрату, поред игралишта. Пишем из искуства.

Nisam daleko od igralista, ako je to Vas najveci problem ,onda ste Vi srecna dama. Ja obicno pocetno slovo necijeg imena pisem velikim slovom,ali mozda to kod Vas nije slucaj. Nazalost niko nas nije pitao gde ce staviti i gradidi terene za igru i zabavu, kao sto nas nisu pitali da li volimo da nam cevi u kupatilu onako ruzno vise nad glavom,da li volimo da nam zidovi pre uselenja imaju pukotine, da li visi spratovi treba ili ne treba da imaju roletne, da li ce nam smnetati buka aviona, ili treba da promene smer letenja negde gde nema naselja, da li je mozda prirodno da kuhinja u kojoj bi trebalo da se kuva, ima prozor...... i mogu da redjam do sutra, jer nas niko nista nije pitao, ponekad pomislim da oni koji ovakve stanove projektuju stanuju na nekoj drugoj planeti.Nadlezni kazu da su morali da uzimaju vodu iz susednog naselja ... pa koji su to strucnjaci.

Verujem vam iz razloga jer imamo isti problem, u suprotnom ne bih tako reagovala.I drago mi je da me barem neko razume.
Gospodje snezanas, nije u redu da tako komentarisete, ali mogu da vas razumem, jer vas stan nije direktno ugrozen. A cena stana, probijeni rokovi to je svima najveci problem, naravno to se podrazumeva i tu smo svi jedinstveni! :shok:
Medjutim, problem igralista je samo nas, i naravno da nas nece razumeti ljudi kojih se nas problem ne tice. Vec godinama zivim pored igralista, gde se nocu okupljaju "velika" deca, pesma, muzika, alkohol,razvaljene klupe, a ako pokusate da ih utisate kamenicama gadjaju vas prozor, i budu jos glasniji.Na posao idemo umorni,neispavani....

snezanas":3586be4h je napisao(la):
pa i ovi stariji, bolje da igraju kosarku nego da sede ispred prodavnice i piju pivo.

Zato je ovo drustvo tako degradirano. Uvek se sve svodi na biranje manjeg zla, ali obavezno da i ono manje zlo bude nesto jako primitivno.

Kad vec celi zivot radite sa decom, naucite ih sta je rad, ucite ih kako treba cuvati zdravlje i okolinu, pa im recite: Bolje celi dan idite da cupate ovu ambroziju po Novom Beogradu, svi cemo biti zdraviji i lakse disati nego da samo udarate po lopti. A i kad se umorite, nocu cete lepo spavati.

U vaspitanju svakog deteta zna se ko je primaran, PORODICA, e kad se nedovoljno bavimo sopstvenom decom, iz bilo kojih razloga, onda nam je drustvo krivo, televizija, diskoteke, skola, fakultet, nemastina,tesko detinjstvo,razvodi,a svi znamo odlicno da smo mi ti, roditelji, koji dajemo temelje, i ucimo ih kako treba ziveti ne ugrozavajuci druge i postujuci svoju individualnost. Svaka cast onima koji umesto da posade decu pored TV, daju im kompjuter,a oni se lepom zavale, odmaraju, telefoniraju,piju kafu s drugaricama, povedu svoje dete negde gde ce se druziti, igrati i pratiti na pravilan nacin razvoj svog deteta u svim fazama odrastanja.Tako da postovani Nikola011, svako dete od svoje kuce ponese domace vaspitanje ili nevaspitanje, i to nadgradjuje kroz celi svoj zivot. Necu komentarisati one koji od drugih ocekuju da urade ono sto oni sami nisu uspeli, ili nisu znali, pa krivce traze na pogresnoj strani. Decu treba usmeravati na vreme,kad dodje do toga da ih milicija legitimise zbog cike i vriske, tad je prekasno.

@snezanas

Niko ne osporava to sto ste vi rekli. Svako treba da vaspita dete sto bolje ume. Lepo je imati decu, lepo je rasti sa njima. Ovde je problem realnosti. Deca su danas u globalu poprilicno nevaspitana i raspustena. Citava drzava je raspustena. Nigde vise ni policija ne dolazi i niko im nista ne moze. U takvoj situaciji tereni izmedju blokova zgrada gde ce i onako zbog kolicine betona sve da odjekuje su suvisni i stetni.

POZDRAVLJAM SVE ONE KOJI SU ZNALI KAKO DA VASPITAJU SVOJU DECU,USMERE NA PRAVI PUT I NISU OCEKIVALI DA NEKO DRUGI UMESTO NJIH TO URADI. IZVINJAVAM SE STO CE UOPSTE OVO CITATI,. U PRAVU STE STO SE TICE DEGRADACIJE POJEDINIH SLOJEVA DRUSTVA, TO JE ZATO STO SVOJE OBAVEZE I ODGOVORNOSTI PREBACUJEMO NA NEKE DRUGE, U TOM SLUCAJU MI NISMO APSOLUTNO NIKAD KRIVI. LAKU NOC SVIMA KOJI JOS NISU ZASPALI.

A MOZDA I NECE BITI TOG IGRALISTA, VERUJEM DA CE MO SVI ZAJEDNO PRONACI RESENJA NA NAJBOLJI MOGUCI NACIN, UZ DOGOVOR NAPRAVITI DA VECINA IMA SVOJ MIR I DA NAPOKON UZIVA U SVOM STANU. JA JOS UVEK VERUJEM DA IMA NADE DA NAM SVIMA BUDE BOLJE.

Au, ispisaste dve strane foruma svadjom oko igralista. Gospodja Lela nema nijedan problem osim igralista, blago njoj. Tako pred samo useljenje, kada treba pratiti da li je neko napokon pozvan za predugovor i kolika ce biti cena kvadrata, kada evro raste dnevno po jedan dinar, vi raspravljate o igralistu. Prvo je veliko pitanje sta se tamo stvarno gradi, mozda su se majstori malo nasalili sa buducom stanarkom, ko vele kupuje stan a sad hoce da zna i sta ce biti oko zgrade, evo napravicemo i Djokoviceve terene da na one prave ne cekate previse. Kao drugo, stanovala sam vise od 15 godina u zgradi gde je ispod mog prozora bio kafic koji nismo smeli da prijavljujemo policiji jer se znalo ko tu dolazi. Koliko noci nisam spavala, pogotovo leti, kada se do cetiri ujutru odvaljivalo po muzici i histericnom smehu. Sada sam u stanu ispre koga nema kafica i igralista, ali ima parkong na kome deca predvece pikaju loptu. I mnogo mi je lepse.
Poenta: ostavite majstore da prave sta prave, ako hocete kupite stan, ako ne nemojte, ali verujte da nikada ne znate sta moze da vas snadje u nekom stanu. Nekada je prvi komsiluk koji se svadja gori od svih igralista. Samo za pocetak spustite loptu.

Pitanje za @Vsima ili jos nekog iz zgrade B3A-3, da li znas kako napreduju unutrasnji radovi, dakle sta je sve uradjeno i kratka procena roka zavrestka? Ja nisam bio, a cim odem i fotografisacu.

Ode naš problem u nekom drugom smeru. Počeli smo da se bavimo pedagogijom, metodikom odgoja dece, opštom kulturom. Počeli smo se selektovati na pismene i nepismene, na one koji decu vole i one druge. Kaže neko kakav smo mi to narod? Dobro kaže. Kakav je to narod u NJemačkoj, Austriji, Švedskoj Norveškoj, ... Tamo se zna red i nema sportskih terena ispred stambenih zgrada i zna se do koliko sati je dreka, buka, urlikanje, pjančenje i štošta još.
Pozdrav!

Sigurno da tim igralištima nije mesto među zgradama. Sigurno je i to da je sa malo volje, želje i saradnje između predstavnika grada i nas kupaca moglo puno toga boljeg i lepšeg uraditi. Tu krivca više vidim u njima. Pobogu, građani su birali i boju tapacirunga na sedištima novih tramvaja a ovde...
Jednostavno rečeno nismo bili deo projekta. Čak šta više postadosmo ljuti protivnici.

Abaxial":1jivuphw je napisao(la):
Pitanje za @Vsima ili jos nekog iz zgrade B3A-3, da li znas kako napreduju unutrasnji radovi, dakle sta je sve uradjeno i kratka procena roka zavrestka? Ja nisam bio, a cim odem i fotografisacu.

Ja sam juče bila sa suprugom i hteli smo da udjemo da vidimo, medjutim momak koji je valjda čuvar rekao je da stavljaju parket, u pitanju je B3A2.2
Rekao je još i to da će za 10-ak dana biti sve gotovo, da je potrebno 20-ak dana da se očisti i to je to.

Druga stvar, možda se varam, ali mislim da na pomenutom mestu neće biti nikakvih sportskih terena. Verovatno se radnik našalio. Mali je prostor između zgrada da bi se izgradio bilo kakav sportski teren.

Sigurno je, gradi se manja dva tri terena za basket sa propratnim tribinama. Tu su još i klupice, drveće i kako mi rekoše manja fontana. Meni ti tereni neće smetati ali kako već rekoh nisu na dobroj lokaciji.

@zzolja,hvala za informaciju, Vasa zgrada je krenula nesto ranije sa postavljanjem keramike i parketa, ali predpostavljam da nece zgrada B3A.3.1 puno kasniti. Znate li kako su postavljali parket u Vasem stanu - riblja kost ili kao brodski pod, meni licno za ovaj "rustik parket" koji je dosta saren neujednacene boje bolje izgleda riblja kost. Video sam da su primenjivali oba nacina postavljanja parketa u naselju.

Stan mi se nalazi u trecem redu zgrada, ali ipak smatram da sportskim terenima nije mesto izmedju zgrada i razumem ljude koji se bune zbog izgradnje istih pod njihovim prozorima. Ziveo sam u blizini kosarkaskog terena i buka je velika, galama, tapkanje lopte itd. Da ne pricam kako i nocu takva igralista "ozive" pogotovo ako nisu osvetljena. Mislim da nikome ovde ne smetaju deca, kako bi neki zeleli da predstave, vec lose odabrana lokacija za izgradnju tih terena i buka koju sportski tereni neminovno "nose" sa sobom. Inace, da dodam, da su se na kosarkaskom terenu u mom kraju najmanje igrala deca koja nisu mogla da dodju na red od raznoraznih starijih...

Inace, juce popodne sam obisao naselje i prvi put usao u svoj stan :D Na ulazu u naselje je bio ne bas ljubazan cuvar koji nije davao da se udje u naselje i koji je rekao da su zgrade zakljucane i nema nikog, ali sam ga isto tako ne bas ljubazno iskulirao i otisao do stana :) Tamo je bio drugi, ljubazniji, cuvar koji me je pustio bez problema.

Evo par slika naselja i unurasnjosti jednog stana:

Da li neko ima informaciju u vezi PDV-a, da li ce se to pitanje resavati u nekom kracem roku ili ce to biti dug proces. Imajuci u vidu inflaciju koja je sada nas najveci protivnik.
Imajuci u vidu pismo koje je gradonacelnik hitnom postom dostavio neuseljenim ,izgleda da je ta grupacija u povoljnijem polozaju sto se tice ove stavke.
Po diskusijama vidim da je useljenje na pragu , pa vam zelim svaku srecu.

Unutrasnjost:

Interfon:

nema tih famoznih meraca:

lodja nije toliko mala kao sto deluje kad se gleda s ulice:

svidja mi se resenje kako su sakrili protocni bojler u kuhinji:

ne svidja mi se kako su postavljali lajsne i cevi u kupatilu:

@vsr, ovo sa lajsnama je klasican fuseraj. to ce morati da isprave. bitno je samo da pre prijema kljuceva sve zamerke udju u zapisnik. nemojte da vas ponese euforija, pa da potpisete primopredaju kljuceva i zapisnik pre nego sto ukazete na sve propuste. ovakvih sitnica uvek ima pri useljavanju u nove stanove

P.S. da li u kuhinji postoji jos neki element osim sudopere?
P.S. 2. koja je ovo zgrada u pitanju?

Vrh