Šta je novo?

Stambeno-poslovni objekat u Višnjičkoj 74, Beograd (Ingrap-Omni)

Zdravo! Jel mozda neko planirao kupovinu stana putem stambenog kredita? Zanima me koliku kaparu Omni trazi jer kredit ne moze pre 80% izgradjenosti. Zvala sam ih i poslate su mi informacije, ali mi nije bas najjasnije sta im ovo znaci, a jos nisam stigla da odem do prodajnog prostora.
Screenshot_2025-07-27-13-53-12-429_com.google.android.gm.jpg

Poslednja izmena:
Učešće je 20% minimum.
Uglavnom nije praksa da kapara bude toliko ali najbolje direktno proveriti s njima.

Daš im 3-4k za kaparu i to je to.

Ovo je verovatno uplata prvog dela kupoprodajne cene, nije kapara... vi potpisujete ugovor i onda krećete u ratama da plaćate punu cenu

у ул. Вишњичка, у Београду, са 114(сточетрнаест ) стамбених јединица, 19 (деветнаест) пословних апартмана, 5 (пет) локала и 156 (стопедесет шест) паркинг места од којих је 85 (осамдесетпет) у нивоу приземља и 71 (седамдесетједно)на отвореном

Ipak se odustalo od kopanja u dubinu :) Zato i stoji kako jeste vec godinama... Nadam se da ce radovi uskoro krenuti.

Već 3.nedelju ne radi sistem :) a kad proradi ima red onih koji čekaju, pa će morati da se strpe još malo.

Da li ste blizu ili prolazite kraj gradilista,pa vi javite kad se pojave bageri da rade.?
Pozz.

Po tome onda ivestitor treba da plaća održavanje tih delova, popravke lifta, krova, jer nije u nadležnosti stanara?

Po tome onda ivestitor treba da plaća održavanje tih delova, popravke lifta, krova, jer nije u nadležnosti stanara?
Odlično zapažanje. Doduše, stanari koriste te delove.

U svakom slučaju, po mom mišljenju takva ugovorna odredba je ništava, mada je široko rasprostranjena.

Pravno ništavno, ili nije urađeno etaziranje, ili nije prodao do sad nijedan stan, čim se prvi stan uknjiži on pravno prestaje da bude vlasnik zajedničkih delova jer po Zakonu o stanovanju to ne može biti. Takođe katastar po uknjizbi stanova mora vlasništvo preneti na sve posebne delove u suvlasništvo svih stanara. Etaziranje moze podneti bilo koji suvlasnik. Ako etaziranje postoji a on je i dalje vlasnik (na sta nema pravo) odredi se upravnik koji u ime svih podnosi zahtev katastru, opštini, sudu. Ako ni to ne pomogne slucaj se prijavljuje opštinskoj stambenoj inspekciji a moze i prijava ministarstvu gradjevine zbog krsenja zakona o stanovanju i zakona o obligacionim odnosima. Krajnji korak je sudskim putem utvrditi pravo svojine.

Uprosceno:
Od momenta uknjižena nekretnine postajete suvlasnik zajedničkih delova po sili zakona bez obzira šta katastar piše. Katastar je samo evidencija, ne stvara pravo ali je bitno da se to pravo upiše. Zašto? Pa bez upisa prava investitor može npr sutra da izjami krov za antene operatera i uzme pare i ne možete operatera da naterate da uplaćuje na račun zgrade.

Advokat spomenut gore je u pravu, ne znam koji notar će vam dozvoliti overu takvog ugovora jer je pravno ništavan.

Pravno ništavno, ili nije urađeno etaziranje, ili nije prodao do sad nijedan stan, čim se prvi stan uknjiži on pravno prestaje da bude vlasnik zajedničkih delova jer po Zakonu o stanovanju to ne može biti. Takođe katastar po uknjizbi stanova mora vlasništvo preneti na sve posebne delove u suvlasništvo svih stanara. Etaziranje moze podneti bilo koji suvlasnik. Ako etaziranje postoji a on je i dalje vlasnik (na sta nema pravo) odredi se upravnik koji u ime svih podnosi zahtev katastru, opštini, sudu. Ako ni to ne pomogne slucaj se prijavljuje opštinskoj stambenoj inspekciji a moze i prijava ministarstvu gradjevine zbog krsenja zakona o stanovanju i zakona o obligacionim odnosima. Krajnji korak je sudskim putem utvrditi pravo svojine.

Uprosceno:
Od momenta uknjižena nekretnine postajete suvlasnik zajedničkih delova po sili zakona bez obzira šta katastar piše. Katastar je samo evidencija, ne stvara pravo ali je bitno da se to pravo upiše. Zašto? Pa bez upisa prava investitor može npr sutra da izjami krov za antene operatera i uzme pare i ne možete operatera da naterate da uplaćuje na račun zgrade.

Advokat spomenut gore je u pravu, ne znam koji notar će vam dozvoliti overu takvog ugovora jer je pravno ništavan.
Veliki broj notara dozvoljava solemnizaciju takvih ugovora. Štaviše , nisam čuo da je bilo koji odbio.
Ovde se radi o odricanju prava raspolaganja zajedničkim delovima zgrade u korist investitora, kako bi investitor mogao da pretvori neku zajedničku prostoriju u stan ili garažno mesto, ili da nadogradi još jedan sprat bez da mora da traži odluku stambene zajednice.
Bez obzira na razlog, takvim ugovornim odredbama se obesmišljava i Zakon o stanovanju i održavanju zgrada i Zakon o osnovama svojinsko pravnih odnosa.

Znači u pitanju je drugačiji pravni posao, svojim potpisom se budući kupac odriče zajedničkih delova. To je onda pravno valjano jer je kupac saglasan sa tim, ja sam govorio o drugačijoj situaciji.

Vrh