JohnnyQuid
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 10.07.2020.
- Pohvaljen
- 159
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791320#p791320:1tjja19b je napisao(la):SerbBG » Ned Nov 08, 2020 4:19 pm[/url]":1tjja19b]Ne znam zašto ljudi eksperimentišu sa vazdušnim zvukom...za njega je potrebna masa.
Dovoljno je da urade zid d=25cm od armiranog betona ili kvalitetnog, otežanog bloka i imaće preko 52db . Problem leži u pozicioniranju vertikala ViK ili ventilacija u preseku zida ili u loše rešenim detaljima . To nijedan materijal ne može da reši ukoliko je zid "bušan" , presečen i sl. Ne znam da li je to ovde slučaj ali me ne bi iznenadilo . Svakako nemojte razmatrati stiropor kao rešenje jer je on po pitanju zvuka loš izolator.
Tako je. Osnovni problem. Npr. u CZ se rade instalacioni zidovi u mokrim čvorovima (mahom parapetni svuda ka hodniku, stanu pored ili spavaćoj sobi) i nigde ne sme da se kompromituje kontinuitet zida. Jedna od čeških developerskih kompanija koja dolazi na naše tržište upravo tako projektuje buduće projekte u Beogradu. Dovoljno je npr. da se, iako je sklop zida atestiran npr. na 54dB, urade dve dozne (tj. ne urade pri atestiranju) i da imate problem. U izvođenju će se svakako javiti gubici, međutim može da se razmišlja u toku projektovanja pa da se bar smaknu, da ne budu blizu jedna druge sa obe strane.
Inače, zakonski minimum izvedenog stanja je 52dB između stanova, tako da može sa veštakom da se utvrdi.