Zemunac To Be » Uto Feb 18, 2020 10:56 am[/url]":1ylm6yo6]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=708036#p708036:1ylm6yo6 je napisao(la):
rodoljub.ilic » Čet Feb 13, 2020 2:36 pm[/url]":1ylm6yo6]Jedna mala observacija vezana za grejanje... nemojte posmatrati samo koliki su troškovi grejanja kada se meri za svaki stan posebno i kada se plaća cele godine po tarifi... Često je to poređenje baba i žaba jer zaboravljate jednu stvar, većina iskustava sa merenjem je iz zgrada ne starijih od 10 godina koje su dobro izolovane i energetski efikasnije od starijih zgrada, i naravno da je u zbiru na godišnjem nivou to povoljnije nego nešto što se plaća u staroj zgradi svakog meseca isto. Bilo bi zanimljivo čuti nečija iskustva, ako takva postoje, o ceni grejanja sa merenjem u zgradi koja je recimo 30-50 godina stara. Anyone?
Inače, najnovija vest je da Traco mogućava online uvid u izmerenu energiju na kalorimetrima, kao i istorijske vrednosti.
I još jedna informacija, na izmerenu potrošnju se dodaje razlika između zbira izmerenih potrošnji svih stanova i kontrolnog baždarenog kalorimetra koji priznaje toplana, proporcionalno grejanoj površini. U zgradi G koja još nije cela useljena je to u decembru bilo oko 1,4 kWh po grejanom kvadratu mesečno. U prevodu, za stan od 60 krejanih kvadrata, ta razlika je bila oko 600 RSD. Nije malo, ali verujem da će se smanjiti kada se svi stanovi budu grejali, a i ne plaća se van sezone.
Svaki put kad dodjem na ovaj forum, ovaj Rodoljub me tako slatko nasmeje, da to ne mogu da vam opisem, gde ne kupih stan u njenovom ulazu, da mi zivot bude banja, a ne sa ovim iz mog ulaza nezainteresovanim komsijama blejacima. Rodoljube, kao projektant koji je projektovao sisteme grejanja, ventilacije, kimatizacije u preko 400 objekata, moram da ti pojasnim par stvari, obicnog coveka zanima koliko love mesecno mu neko izbije iz dzepa za grejanje i kakav toplotni komfor ima u stanu za te pare, pa nece sigurno da uporedjuje svoje sadasnje stanje po potrosnji, sa stanjem neizolovane zgrade u Brazilu. Ovo sto si pitao za iskustva ljudi koji zive u zgradama starim 30 do 50 godina, a presli su na obracun po potrosnji, takvih zgrada ima u Srbiji na prste da nabrojis, jer ko je lud da predje na grejanje po potrosnji u neizolovanoj zgradi? Takodje, da bi zgrada presla na obracun po potrsonji grejanja, mora prvo lokalna samouprava da omoguci toplani da predje na taj sistem obracuna (u Srbiji trenutno samo 13 od 59 toplana ima mogucnost obracuna toplotne energije po potrosnji). Kada lokalna samouprava odobri toplanama obracun, stanari mora da se sloze da ce da snose troskove ventila, kalorimetara, itd, treba da kraju svi da se saglase da to hoce, pa tek onda moze da se predje na to (ne moze jedan komsija da ugradi za sebe kalorimetar, a ostali da ne ugrade). Isto je kad hoces da se ugasis sa grejanja po potrosnji ili pausalnog i predjes recimo na TA pec, moras da platis troskove demontaze svojih grejnih tela sa postojeceg sistema grejanja zgrade i moras toplanama ceo zivot da placas nadoknadu, jer grejanje u tvom stanu utice na ostale komsije i njihov komfor. Ja isto ovim mojim blejacima iz ulaza ne mogu da objasnim da zatvaraju vrata ulazna zimi jer su im veci gubici toplote ka hodniku koji je do 4 sprata hladan, stigli im racuni za grejanje, eno ih samo cvile, a ponasaju se kao da su rodjeni u camcu. Ja razumem da ste svi vi strastveni tragaci za nekom istinom, ali da bi neko o necemu pricao, mora ipak da zna nesto o tome, osim sto je cuo na tv-u i u novinama da se pise o tome, citao po forumima, itd.