Šta je novo?

Stadion Crvene zvezde (Rajko Mitić)

Ja ne znam da li se ikad zvezdin stadion zvanično zvao Marakana, već je to neki narodni naziv. Stadion se već dugo zvao stadion crvene zvezde, a sada je taj zvaničan naziv Rajko Mitić, a verujem da će se među navijačima zvezde zadržati Marakana.

Stadion Partizana je promenio ime posle raspada države i armije, ali se među Grobarima čuva taj naziv JNA, čime dosta doprinosi i grupa JNA. A JSD Partizan je vlasnik stadiona, odavno, za šta postoje važeći papiri. I ne znam, na koji način sadašnja država/vojska/ministarstvo odbrane to može da ospori. Ali je interes očigledan, završetkom Prokopa lokacija stadiona JNA bi odjednom postala top lokacija u gradu..

Moze da ospori, samo ako zaista zeli.
I da se razumemo, nisam za to jer em otvara pandorinu kutiju kojoj nema kraja, em vojska ovakva kakva je danas ne zasluzuje da gazduje ovakvim objektom.
I sve ono sa cim raspolaze, propada ili je rasprodato (poklonjeno)...

Sve sto ima veze sa Brazilom , osim obuce Ipanema je zasticeno u Srbiji od njih (kopakabana, marakana, gradovi i regije, favela, Pele, samba....)

Kokos":1i2xxx0y je napisao(la):
Ali je interes očigledan, završetkom Prokopa lokacija stadiona JNA bi odjednom postala top lokacija u gradu..

Upravu si Grad nema neke velike koristi od stadiona JNA .dobro bi bilo na mestu njega sagraditi neki veliki hotel ili tako nesto.

Posto su oba stadiona izgradjena pre vise od 50 godina i posto se postavlja pitanje isplativosti daljeg ulaganja u njih, povezao bi se na predlog izgradnje nacionalnog stadiona.

Mislim da bi bilo najbolje da se zemljiste JNA i Zvezde ponudi privatnom investitoru koji bi srusio oba stadiona i izgradio zgrade umesto njih, a od prodaje zemljista da se izgradi nacionalni stadion za Zvezdu i Partizan.

spatiotecte":lnwn0gtp je napisao(la):
Posto su oba stadiona izgradjena pre vise od 50 godina i posto se postavlja pitanje isplativosti daljeg ulaganja u njih, povezao bi se na predlog izgradnje nacionalnog stadiona.

Mislim da bi bilo najbolje da se zemljiste JNA i Zvezde ponudi privatnom investitoru koji bi srusio oba stadiona i izgradio zgrade umesto njih, a od prodaje zemljista da se izgradi nacionalni stadion za Zvezdu i Partizan.

Upravu si svejedno sadasnji stadioni Jna i Marakana nista ni nekostaju nego je vredno zemljiste.

Neizvodljivo!
Ne mozes najvece rivale smestiti na jedan stadion.

laki72":gb95iqv1 je napisao(la):
Neizvodljivo!

Imas takve primere po evropi gde rivali igraju u istom stadionu i sve to normalno funkcionise.

Nismo dovoljno bogati da izgradimo 2 nova stadiona a i kad pokupimo publiku oba kluba ne mozemo da napunimo ljudski jedan stadion.

laki72":245s0mc8 je napisao(la):
Neizvodljivo!

Kad racuni dodju na naplatu nece banke nista pitati nego ce sve rasterati.

samo par stvari da razjasnimo.
Ako te stadione gledate samo kroz prizmu fudbala, samo kroz prizmu ovovremenog gotovo `epskog` lopovluka i ako sve podredimo `trenutnom` profitu, oba stadiona ce nestati i na njihovim mestima ce nastati neke srednje jadne zgrade sa nekim `montaznim` trznim centrima.
Dal je to zaista ono sto zelimo?
To je pitanje koje nikada nije postavljeno. pored fudbala, postoji jos sportova koji koriste ove stadione.

Srpski bacač kugle Asmir Kolašinac je u petak osvojio srebro u Pragu

Srpska atletičarka Ivana Španović plasirala se u finale Evropskog dvoranskog prvenstva u Pragu u skoku u dalj, već posle prve serije

Oba kluba se sistematski pljackaju cetvrt veka.
Partizan je do sada mogao renovirati stadion da bude kao lutka, samo za cenu raznih projekata koje je platio. to mogu da potpisem, jer sam igrom slucaja jos 90-tih imao detaljan uvid u jedan od takvih projekata.

isto tako sam `igrom slucaja` trenirao atletiku na JNA kao i rukomet na MARAKANI. Partizan ima salu u okviru stadiona, a Zvezda kod upravne zgrade. U oba slucaja, sam stadiomn se takodje intezivno koristio za treninge. :grand:

E sad vi koji smatrate da smo toliko bogati da kupujemo zemljiste i gradimo nov stadion, da bi za milion, dva prodali (poklonili) ova dva stadiona nekom `kvazi-investitoru` koji ce ovde napraviti neko novo `usce` ili stambeni blok poput Belvila imate dobre sanse da vam se zelje ostvare, jer u ovoj zemlji se sve radi naopako.

Ja sam ipak i pored izuzetno malih sansi za to, za ocuvanje oba stadiona na postojecim lokacijama, sa prosirivanjem namene i funkcije.

@laki, sve se slazem sa tobom, da se klubovi pljackaju, da postoje velike sanse da se naprave tranzicione zgrade umesto stadiona itd.

Ali postoji vise problema oko oba stadiona a to je da su oni stare koncepcije i prosto svako ulaganje u njih je pitanje da li je isplativo.
Sta cemo da radimo kad UEFA bude poostrila kriterijume kao sto to konstantno radi?

Druga stvar i jako vazna postoji problem atletske staze na oba stadiona koja udaljava gledaoce i jednostavno se danas fudbalski stadioni grade bez atletskih staza da bi utakcmica bila preglednija za publiku.
Ja razumem da su svi vezani za jedan ili drugi stadion zbog njihove istorije ali jednog dana kad nam UEFA nece da ti da ucestvujemo na evropskim takcmicenjima zbog krsenja propisa mislim da cemo poceti da razmisljamo drugacije.

spatiotecte":2pf2f1cx je napisao(la):
laki72":2pf2f1cx je napisao(la):
Neizvodljivo!

Imas takve primere po evropi gde rivali igraju u istom stadionu i sve to normalno funkcionise.

Nismo dovoljno bogati da izgradimo 2 nova stadiona a i kad pokupimo publiku oba kluba ne mozemo da napunimo ljudski jedan stadion.

Спајање ривала на стадион значи и очување истог тог стадиона од хулигана. Више Делије неће ломити ЈНА а Гробари неће ломити Маракану. :lol:

Moravac hrvati su vlasnici brendova ali to nema nikakve veze sa JSD ili bili kime drugim osim sa kombinatorikama koje su pravljene za unutar vase kuce. Hrvati su kupili sve pa i to djuture.

Видим да је север прихватио нови званичан назив стадиона. Лепо.

Јасно је да то не мења ама баш ништа, да смо и даље у блату (да се пристојно изразим), али некако и јесте лепо.

Многи стадиони у свету носе имена по личностима. У Шпанији и у Италији то су углавном заслужни председници клубова.
У Звездином случају, ја стварно не знам ко други би имао веће право да се по њему назове стадион.

simba222":3r9aup2i je napisao(la):
Ne zove se Marakana nego "Rajko Mitić" pisi kao sto jeste.

Nadimak Marakana će uvek biti u upotrebi, zato što su navikle cele generacije. I da, konačno stadion ima zvanično ime, koje je morao da ima puno ranije.

spatiotecte":3r9aup2i je napisao(la):
Nijedan ni drugi klub nisu vlasnici stadiona tako da nema frke. :)

Zvezda jeste vlasnik svog stadiona. Objekat je uknjižen na ime fudbalskog kluba, samo što je zemljište oko njega problem. Da je i tu Zvezda vlasnik, klub verovatno nikada ne bi ni došao do ovog raspada. Ovako država i tajkunerija mogu da rade šta hoće a FKCZ na vetrometini, jbg.

Menjanje reflektora.

Promenjeni su reflektori na zapadnoj tribini. Novi reflektori su jači i ekonomičniji. Koristiće do 70% energije manje.
Radovi se izvode na stubu izmedju zapada i juga.

111783849041313062756781.jpg

111690999041313362756751.jpg

111188919041312729423481.jpg

111635489041312296090191.jpg

111573039041312362756851.jpg

Треба на време схватити да оваква или слична реконструкција постојећег стадиона једноставно нема смисла. И да се све направи као на слици, западна трибина остаје са шест улаза (један на 3.000 гледалаца) и онда ни о каквом комфору, нити о стадиону примереном 21. веку не може да се говори.

Решење је да се трибине, једна по једна, руше и уместо њих граде потпуно нове, тиме практично и потпуно нов стадион. Уз такву градњу, која може да буде и фазна - нпр. прво Исток, па Север, па Југ, па на крају Запад - на стадиону би све време могле да се играју утакмице. Баш су тако Немци урадили са великим бројем објеката на којима се играо мундијал 2006. године.

Pa realno, posto je stadion ukopan, te su tribine prilicno niske, nikakav problem nije uraditi adaptaciju zapadne tribine sve sa povecanjem broja ulaza.

Па не бих рекао да би то била само адаптација. Ваљало би на тих 60-ак редова имати још један прстен улаза негде на средини, а то би захтевало озбиљно поткопавање трибине. Мислим да је градња нове свакако сврсисходнија.

Маракана је и направљена као скроман, реално - сиротињски објекат. Берлински и московски олимпијски стадион је имало смисла модернизовати - исто би важило и за римски Колосеум, да је читав - али Рајко Митић мора да се гради изнова, ако се жели квалитетан стадион.

Marakanu je teže rekonstruisati nego na tom mestu napraviti nov stadion.
Podzemne vode i erozija tla sumo od nekih problema kojima se suočavaju.

Na stranu nefunkcionalnost stadiona, kapacitet, pa i prilaz.

Moravac pročitao sam negde da se kreće sa čišćenjem tunela ( skidanje grafita) na Marakani, pa me intetesuje da nisi mozda ti angažovan za taj posao.

Vrh