Šta je novo?

Srbija - zlatna strana medalje

Kako objasniti uspeh NIslija da sprece skup zlocinaca u svom gradu?
Policija nije reagovala?

To je veoma vazno pitanje, jer sef mafije pada kada vise ne moze da obezbedi sigurnost clanova mafije.
Ako se to desilo, ovo u NIsu je bio prelomni momenat.
Јака локална свест, и код грађана и код органа реда.
То је оно што фали у Бг.

Ne.

Nemoguce je utvrditi.
Све мени доступне информације конвергирају ка најмање 300,000 учесника протеста. Таквих извора скупио сам 7, од баналних и посредних, преко врло темељних и поузданих, и буквално све указује на тај број. То је спектакуларна цифра, од скоро 5% становништва Србије, до сада незабележено у нашој историји.

Људи често заборављају колико је 30,000 људи велики број. Само такав један протест је јако тешко окупити, па чак ни власт није успела у Сремској Митровици да окупи толико људи, а довукла је 900 аутобуса из целе Србије, све плаћено и под радном обавезом. Е сад замислите 15 скупова у Сремској Митровици, али наравно само шира слика (без крупних кадрова) :).

И наравно, тај број се скупио упркос претњи језивим насиљем власти, и бруталном саботажом градског и међуградског превоза. Могу мислити колико би нас се скупило, да имамо бесплатан превоз, храну и радну обавезу, па отворило би се тло под нама, сви бисмо пропали у метро.

Poslednja izmena:
Pa ok, to je neka brojka oko koje se mozemo sloziti - 300k kao minimum. E, sad, tesko da je bas bio taj minimum. Dakle, brojka je daleko veca. Sad, kolika je, nemoguce je utvrditi.

Ja sam trcao pred odlazak na protest i to po mojim vukoje*******inama gde nikad nijednog coveka ne sretnem. Taj dan sam u ulicicama gde nikad nisam video vise od dvoje ljudi u trenutku kada prolazim, video desetine sa bedzevima kako marsiraju ka gradu.

Pitanje je i kako su se svi ti marsevi zavrsili i jesu li i to ucesnici protesta? Brankov most je bio ludilo, cekalo se satima. Da li je onaj koji je stajao kod Usca dva i po sata i onda odustao ili morao da se vrati kuci ucesnik protesta?

Ja sam video starije ljude koji se spustaju niz Banovo brdo i marsiraju ka gradu, pridruzujuci se rekama ljudi. Da li su oni koji su recimo odustali kod Sajma jer ne mogu dalje peske isto ucesnici protesti?

Po meni jesu.

I za sam centar grada je nemoguce proceniti, toliko ulica, toliko ljudi dolazi i odlazi... a kamoli za ceo grad i drzavu.

Grad je bio prazan, van ljudi koji su isli na protest. Zelju da ucestvuje je izrazio do sada nevidjen broj gradjana. Koliko ih je uopste uspelo da stigne na skup u uslovima koji su bili, koliko ih je otislo ranije, koliko ih doslo kasnije...

Moj cale je bio od ranog jutra po gradu i proveo je jedno 6,7 sati na protestima, ali na onim fotkama iz drona sa Slavije ga nece biti jer se do tada vec umorio i vratio kuci.

Bolje pitanje bi bilo koliko ljudi je tog dana u Beogradu učestvovalo u protestu na ovaj ili onaj način (protiv režima, naravno, ne računam ove za). Jer je trajalo ceo dan i ljudi su se smenjivali i pomerali po gradu. A mislim da kad se sve to uračuna, da je jedno 500.000 ljudi učestvovalo. Naravno, to se ne može potvrditi i izračunati. Ali videlo se.

A to je pritom bez svih onih drugih ljudi iz drugih mesta koji su sabotirani da dođu tog dana. Inače bi bilo još mnogo više.

E da, tu su i oni koji su bili dolazili sa Novog Beograda a ostali zaglavljeni kod Brankovog mosta. I njih treba računati. Ne samo one koji nisu dočekali da pređu, nego i one koji su se zaglavili na stepenicama. Čuo sam da je bio zastoj na stepenicama ka Karađorđevoj ulici. I znam nekoliko sa NBG koji su isto rekli da su bili do Ušća, čekali dugo, pa su posle ostali tu jer je i tu bilo manjih grupica i "odlomaka" protesta.

Ono što mi je žao je što je smrdljivi MUP u proceni za javnost (postoje dve procene i dva izveštaja - realni i za javnost) nametnuo tu brojku od 107.000. I onda su svi usvojili to kao tako i gde god se formalno piše o procenama (domaći i strani mediji) uvek se nameće tih 107.000.

Mislim da svi treba da se naviknemo da automatski kažemo "onaj dan kad je bilo pola miliona u Beogradu" jer to i jeste realno stanje, i rekord veću nego 5. oktobar, protesti 2023. i svi dosadašnji skupovi. Ja svakako računam i govorim da je bilo pola miliona.

P.S.
Negde sigurno postoji i MUPov izveštaj o realnoj proceni broja učesnika. Kako se trenutno kreću stvari, možda uskoro neko negde i procuri to. Mada ko ih šljivi, možemo i bez toga.

Poslednja izmena:
Vrh