Šta je novo?

Srbija - zlatna strana medalje

Dobro, da se ne zavitlavamo, nije baš da ima toliko mogućnosti za posao. Mislim, u svom okruženju imam par fakultetski obrazovanih ljudi koji godinama čekaju na posao a u međuvremenu rade neke robije i s..nja od poslova.

Još je sad sve više gmazina od poslodavaca koji outsource-uju outsource-ovane poslove iz Srbije, kao i onih koji dovlače tuđine iz svetskih bestragija da rade za 10% manje nego prosečan Srbin.

Nije to baš tako crno-belo. Tržište rada je u kanalu žešćem već duže vreme.

Ali da, naravno da ima ljudi koji nisu pristali da sklope pakt sa Sektom samo da bi dobili posao i naravno da ima onih koji jesu to radili pa se sad stide ili glume naknadnu pamet...

Јбг неко је нпр. завршио за васпитачицу и била је опција или преко странке у струци, или код приватника да вртиш каблове/пакујеш робу/чистиш/итд. Неко је завршио медицину и кад се вратио у родно место рекли су му да за посао мора да се учлани. То је било пре још израженије у здравству, да се учлани у Г17+. Има свашта. Немају баш сви луксуз да бирају, посебно у мањим местима.
Има ту наравно и измишљених радних места посебно по јавним предузећима.

Cinjenica da i G17+ kao hardcore liberali i SNS traze uclanjenje da nekom nadju posao pokazuje dactakva praksa izvire iz naroda.

Pa promenio se dnevnik RTSa. A ne menja se do kraja jer u RTSu nisu zaposleni samo ljudi koji su stali uz studente nego i oni koji su lojalni SNSu. A ima i onih koji su pod pretnjama i ucenama uprave.

Na ostala besmislena dečja pitanja me mrzi i da odgovaram.

1000017281.png

Učešće opozicije je recept za neuspeh.
Dodao bi na ovo učešće građanske opozicije u klasičnom obliku je recept za neuspeh jer su oni svima sem građanistima iritantni.

S'druge strane mislim da učešće desnih stranaka ne bi bilo recept za neuspeh jer oni mogu da povuku dosta više apstinenata i nezadovoljnih sns glasača... građaniste oni uglavnom ne vole (uključujem u taj izbor i sebe).

Kada bi vođa opozicije bio neko poput Dr. Dikića, Dr. Milića, Šarovića, ili Miše Bačulova odma sada bi išao da glasam za tu opciju. Te ljude doživljavam kao najbolje među najboljima u opozicionom etru.

Dok za one klasičnu građansku opoziciju ne bi glasao makar ovaj bio još 30 dina na vlasti.

Dobro, da se ne zavitlavamo, nije baš da ima toliko mogućnosti za posao. Mislim, u svom okruženju imam par fakultetski obrazovanih ljudi koji godinama čekaju na posao a u međuvremenu rade neke robije i s..nja od poslova.
Godinama čekaju na posao? Umesto što čekaju na posao (pretpostavljam državni) bolje neka krenu da ga traže. Danas osnovni poslovi poput call operatera u ncr-u donose 1200-1500e mesečno. Od čekanja na pos'o se niko nije ovajdio.

On računa sve po duplo, znači očekuje da ljudi rade 80 sati nedeljno pa onda na osnovu toga iznosi potencijalne zarade, tih 1200-1500 evra koje nabada.

Ja sam samo pogrešio što sam napisao "čekaju na posao" jer ispade kao da pominjani neće da rade ništa drugo u međuvremenu. Naravno da svi oni rade nešto drugo, ne sede kod kuće. I to rade za bede od plata, i van struke. Jedan radi i u kol centru. Ne mož' da pređe 700 evra čak ni sa 5 noćnih smena mesečno. A posao je ubistven i grozan, i postoji razlog zašto ga retko ko istrpi duže od 3 godine.

Problem je samo u tome da što duže radiš posao van struke ili "čisto da preživiš", vremenom sve više zaboravljaš i rđaviš za ono što si nekada učio i za šta si se osposobljavao. Prilično sam siguran da dejan/jankobeg nikad nije imao takvo iskustvo i problem. Zato i priča sve i svašta napamet. Kao ono kad bogataši dele savete i priče koji nemaju veze i primenjivost za običnog čoveka.

Poslednja izmena:
Ne znam sta da mislim o ljudima koji "nemaju izbora".
Slazem se da je njihova situacija losa, ali sam ubedjen da je bar 90% njih glasalo za SNS, iako je moglo da glasa nekog drugog bez ikakvih posledica (glasa SNS, slika, prezvrlja i zaokruzi koga hoce). Da je tako govore i rezultati izbora u poslednjih 10 godina.
Sa druge strane, ima strucnih ljudi koji su ostali bez zaposlenja u javnom sektoru jer nisu usli u SNS. Da li bi posle smene vlasti bilo pravedno da ostane status kvo, ili da se zaposle strucni ljudi koji su ispastali pod SNSom?

Naravno, to se podrazumeva, ali ce se postaviti pitanje da li da ostanu recimo SNS vaspitacice i dalje da rade, ili da se zaposle one kojima je pravo rada uskraceno jer nisu usle u stranku? Pretpostavka je da su i jedne i druge strucne za posao vaspitacice i da su ga obavljale ranije.

Od ovih koje sam gore pominjao, niko nije ni glasao ni šurovao sa SNS. To i jeste jedan od razloga zašto su u takvoj poziciji.

E sad, znam jednog koji se jako brzo zaposlio u struci ali je zato morao da sklopi pakt sa Sektom i da im služi par godina. Uhodili ga, pretili, cimali, ucenjivali... posle kad se etablirao na poslu i pokazao kao vredan i nezamenljiv stručnjak, mogao je da priušti sebi da ih polako od..be. Mada je i to bilo povuci-potegni.

Inače sad se setih jedne upečatljive scene iz filma The book thief koja se odigrava u Nacističkoj Nemačkoj tokom rata a neopisivo podseća na današnju Srbiju:
_IMG_000000_000000.jpg

_IMG_000000_000000.jpg

Naravno, ovo se ne odnosi na sve. Ali mnogo je ljudi koji su sposobni za više i bolje, a moraju da rmbače za mnogo manje plate u mnogo gorim uslovima.

S druge strane i očekivanja i prohtevi poslodavaca (onih koji uvek primaju nove i imaju otvorene konkurse) su sve luđi svake godine. Mnogi bi Da Vinčija od 25 godina sa masterom i 10 godina radnog iskustva. I da prvo radi besplatnu praksu ili besplatni probni period. Eventualno za neki sitniš.

Poslednja izmena:
Vrh