Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Ja sam prošle nedelje kupovao po 117,5. Danas u istoj menjačnici mi rekli da je najbolji što mogu da mi daju 118,6.

Na drugoj temi pisu kako navodno prodaja evra kurs 118 (da menjacnica uzme evre), a ja danas nigde preko 117 ne nadjoh. Da kupis evre je 118.5 kontam da se pravika panika vecinom samo.

U intezi upravo 118.15 da kupiš kao fizičko lice. Zašto bi iko išao u menjačnicu za 118.5? Pre neki dan kao firma za plate dobismo 116.95 dinara za evro. Pustite lovačke priče.

Ne znam kako je u intezi takav kurs, na otp (premium) je 118.7, za ostale i skuplje

Zasto je ova panika oko kursa, jer NIS nece moci da radi ?
Ok, bice malo skuplje gorivo, sta je jos razlog ?

Mislim da ima dva "tracka":
- Biće i veći odliv deviza, zbog skupljeg uvoza
- Veorvatno bitnije: ako stignu sankcije za NBS dinar će kolabirati
Ako NBS popije sankcije, da li to podrazumeva potpunu obustavu platnog prometa sa inostranstvom za sve privredne subjekte?

U ekonomiji postoji termin “speculative attack" koji može da poremeti kurs više nego bilo kakvi makroekonomski uticaji. Pad poverenja u valutu, širenje panike zarad profita...mada mi imamo i dosta ovih drugih razloga koji su prilično izraženi: politička nestabilnost, deficit u trgovini, budžetske rupe koje se krpe kao one na putu..pa sve do spoljnih uticaja.

Iako je fluktuirajući fixan kurs možda i najveći uspeh ove vlasti...ipak je isti postavljen prilično nisko u odnosu na realan ...zarad, naravno, već očiglednih razloga.

Poslednja izmena:
Ако власт припрема принудан откуп дела НИС-а за 1,4 милијарди евра, то дефинитивно изазива велику ланчану реакцију, и притисак на курс.

Такође, драстично је повећан увоз деривата. односно други играчи масовно купују девизе због тога.

Mislim da ima dva "tracka":
- Biće i veći odliv deviza, zbog skupljeg uvoza
- Veorvatno bitnije: ako stignu sankcije za NBS dinar će kolabirati
Taj skuplji uvoz ne bi trebalo da bude veci od 10%.
NBS ce popiti sankcije ako bude poslovala sa NIS-om, a verovatno nece.

Ako NBS popije sankcije, da li to podrazumeva potpunu obustavu platnog prometa sa inostranstvom za sve privredne subjekte?
Mislim da to, ustvari, niko ne zna.
Teorijski može, ali kako oni sve mogu da sroče te sankcije to samo oni znaju.

Ja iskreno ne očekujem da se to desi. Ali ako računaš da postoji 7-8% šanse da se tako nešto desi, onda ti se verovatno isplati da izgubiš 5-6% na kursnim razlikama.
(a na kraju krajeve, mislim da je se ovo neko snašao da omasti kroz paniku)

Mislim da to, ustvari, niko ne zna.
Teorijski može, ali kako oni sve mogu da sroče te sankcije to samo oni znaju.

Ja iskreno ne očekujem da se to desi. Ali ako računaš da postoji 7-8% šanse da se tako nešto desi, onda ti se verovatno isplati da izgubiš 5-6% na kursnim razlikama.
(a na kraju krajeve, mislim da je se ovo neko snašao da omasti kroz paniku)
Ja prosto ne mogu da zamislim scenario da je NBS pod sankcijama, a izvoznici redovno primaju ino plaćanja. Ako uzmemo u obzir celu proceduru ino platnog prometa, sve ide preko NBS-a.
Jeste realizacija preko poslovne banke, ali znamo procedure pravdanja ulaznih i izlaznih plaćanja sa inostranstvom.

Poslednja izmena:
Ako smo pod sankcijama, nijedan RS* swift code neće proći sanction screening.

Da, NBS ne kontroliše ino promet tj ima uvid u njega ali se ne realizuje preko nje, za razliku od domaćeg platnog prometa. Tako da ino plaćanja bi teorijski funkcionisala ali bi postojala mogućnost da banke posrednice ne žele da obrade transakciju sa sankcionisanom zemljom gde sankcionisana banka ima uvid u transakcije. Tako da bi to bio potencionalni problem kao i kontrola kursa, deviznih rezervi i ostalog što kontroliše nbs, sve bi puklo. Sa druge strane domaći platni promet bi funkcionisao normalno s tim što opet neke banke mogu da odbiju saradnju. U svakom slučaju problem.

,,... postojala mogućnost da banke posrednice ne žele da obrade transakciju sa sankcionisanom zemljom gde sankcionisana banka ima uvid u transakcije... ,,

Brkate žabe i babe 😀
Nema snkcionisane zemlje tj. države.
Postoje sankcije za odredjenje privredne subjekte, bez obzira u čijoj su državi.

Stoga ako neki privredni subjekat nije pod sankcijama, on nesmetano funkcioniše

Naj upečatljivi primer je da SAD i dalje kupuje Rusku naftu i dr. stvari , od privrednih subjekata koj nisu obuhvaceni sankcijama.

A to je drugi par opanaka , što je totalno druga percepcija sagledavanja tadi razumevanja i postupanja 😀

Poslednja izmena:
NBS je drzavna firma, glavna drzavna banka preko koje idu transakcije. Ko radi sa ino platnim prometom zna kakve sve komplikacije mogu biti.

Ne,
država ima mali udeo i ne upravlja NISom

Onim s čim ne upravljaš , vec ostvaruješ neki deo pasivnog prihoda, nije tvoje. Imaš samo neki % kapitala za radi pasivnog prihoda.

Naravno crna strana se i ogleda što se to ne radi sa strateški životnim stvarima

Na primer bunar vode iz svog gazdinstva prodaš komšiji a posle može da ti propadne celo gazdinstvo zbog nedostatka vode.
Na takav potez nikada nece uraditi domacin. To ce uraditi samo probisvet ili lud.
jer posledica je trajna u procesu uništavanja,
a ovde vidimo da zbog toga nema odgovornosti a akteti prodaje su nagradjeni izobiljem.

Upravo zato izuzetno su jaki glasovi razuma
-za povratak ,,bunara,, domacinstu tj. NISa Srbiji na bilo koj nacin milom ili silom.

Što se tice novcanih tokova-platnog prometa , usužna kuca nije bitna
i mogu se poslovi platnog prometa dati raznim drugim bankama, bez obzira na pripadnost na ugovoren period.

Poslednja izmena:
Uh iskreno ne mogu sada da naprežem mozak da pokušam da protumačim tvoje pisanje ali ne pričamo o NIS-u :)

Vrh