Ovo nema veze sa životom. Da je Republika Srpska zavisila samo od američke odluke, prošla bi isto kao Krajina.
Ravnozemljaška mantra iz Federacije, oni su bili pred Banjalukom i zamalo da je osvoje, ali ih je Klinton zaustavio zato što mnogo voli Srbe i zato što nije želeo da Republika Srpska bude vojno poražena. "Zamalo da je osvoje", ne znam samo kako, možda padobranima da slete u nju pošto su i Sarajevo i Goražde bili potpuno opkoljeni sve do vojne implementacije Dejtonskog Sporazuma početkom 1996. i povlačenja VRS iz Ilijaša i Hadžića. Banja Luka nikada u ratu nije bila opkoljena, ako ne računamo kratki period pre Operacije Koridor 92 kojom je zapadni deo Republike Srpske dobio kopnenu vezu sa istočnim, a ni tada sam grad nije bio blokiran nego je SAO Bosanska Krajina kao eksklava bila teritorijalno odvojena od SAO Semberije pošto su Hrvati i Muslimani na početku rata držali veći deo Posavine.
Teza da su Amerikanci "spasili" Republiku Srpsku od pada je podjednako apsurdna kao kada bi rekli da su Britanci sprečili Osmanlije da okupiraju Kneževinu Srbiju u Drugom Srpsko-Turskom Ratu 1878. I možda smo mi mali narod, ali šta su onda narodi protiv kojih smo ratovali? Nismo podjednako mali, ni brojčano, a pogotovo ne gledano istorijski i državotvorno.