jako tuzno:
Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић данас је са сарадницима примио Ђура Рацу, оца трагично преминуле Горанке Раца која је страдала у паду надстрешнице на Железничкој станици у Новом Саду 1. новембра 2024. године, и обавио разговор са њим. Раца је, како наводе у тужилаштву, поднео на записник кривичну пријаву против НН лица због кривичног дела тероризам, јер сматра "да је пад надстрешнице био терористички чин".
„Уз кривичну пријаву, Раца је тужилашву доставио и одређене податке којима поткрепљује своје тврдње, након чега је Више јавно тужилаштву у Београду формирало предмет. ВЈТ у Београду ће предмет доставити на надлежност и даље поступање Јавном тужилаштву за организовани криминал, као надлежном за кривично гоњење пријављеног кривичног дела Тероризам, имајући у виду одредбе Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције“, наведено је у тужилаштву.
Раца је био један од говорника на СНС митингу „Не дамо Србију“ у суботу 12. априла. Он је тада изјавио да је пад надстрешнице изазван терористичким чином спољног и унутрашњег фактора. Тиме је уведена и нова теорија о узорку пада надстрешнице. Дан касније, председница парламента Ана Брнабић рекла је да су се „сви око ње слагали“ са Ђуром Рацом који је рекао да је „пад надстрешнице“ био „плански терористички акт“.
„То размишљање да је била диверзија, терористички акт, баш резонира у народу. Причам вам какав је осећај народа“, рекла је Брнабић гостујући у јутарњем програму ТВ Прва.
Шта је Раца рекао на митнингу?
Ђуро Раца рекао је на централном скупу „Не дамо Србију“ 12. априла да се 1. децембра протекле године обратио тужиоцу Вишег суда у Новом Саду и образложио му да је пад надстрешнице изазван терористичким чином спољног и унутрашњег фактора. Он је рекао да је тужиоцу све објаснио на стручан начин, али да тужилац још увек није то узео у обзир.
„То сам му упутио 1. децембра, а до данашњег дана није изгледа узео то у обзир. Исто писмо сам послао 23. фебруара вишем тужиоцу у Београду. Ни он се не оглашава. Ја и даље тврдим и објаснио сам стручно и научно како је дошло до пада те надстрешнице“, рекао је Раца и додао да га је „обрадовала вест да је оптужница враћена на дораду“ и да се „нада да ће тужилац узети његово објашњење у обзир“.
Раца је рекао да није случајност то што је 1. новембар одабран за датум рушења надстрешнице јер је, како је рекао, то дан када католици прослављају дан мртвих или дан свих светих.
„Знало се да та брза пруга Нови Сад-Суботица тих дана треба да пусти у саобраћај. Намерно се желео изазвати хаос и то је био само повод да се створи свих ових пет и више месеци овакве ситуације у земљи“, истакао је он.