Najveci problem nesuverenih drzava je sto se u njima ostvaruju interesi kolonijalnih gospodara. Neke drzave su manje, neke vece kolonije. Samo nekoliko drzava, koje poseduju neuklearno oruzje mogu danas da ne budu kolonije.
To nije nikakva apstrakcija.
Uzmimo npr kopanje litijuma.
Njima treba litijum, ne sto nas mrze, ne zbog neke kosmicke zavere protiv Srbam nego im treba. Kao sto nama treba krompir na pijaci ili benzin.
Nama kopanje litijuma nikako ne treba jer ce nas zatrovati.
Mi sada trosimo sopstvenu energiju u raspravam o litijumu, kolonijalna vlast na silu gura to kopanje litijuma i umesto da se bavimo nekim drugim stvarima mi trosimo energiju na projekte kolonijalnih gospodara.
Ili, auto put Nis - Pristina. Taj auto put nam ne treba, ali kolonizatoru treba. MI se zaduzujemo radi izgradnje tog puta.
Od ekonomskih primera do ideoloskih primera (woke agenda), bezbroj je primera gde se mi trosimo za besmislene projekete kolonizatora.
Kolonizator namece u nasu drzavnu upravo promene koje njemu odgovaraju, recimo izdvajanje katastra iz nadleznosti sudova koje je stvorilo nevidjen haos i korupciju u katastru, za sta je odgovorna recio Nemacka.
Ili tzv reforme pravosudja, izvedene dva puta pod pritisokm EU, da bi dobili pravosudje korumpirano kao nikad.
Zatim razne reforme MMF-a koje po pravilu, primenjene u zemljama bez demokratije, u kojima vladaju kriminalci dovode do teskih problema.
Cak i danas, dok se zlocinacka vlast ljulja neki mastaju o trenutku kada "ce nam EU dati podrsku". Samo takvo razmisljanje odaje neobrazovanu ili infantilnu ososbu.
To je samo nastavak magijskog razmisljanja, tako cestog u Srba. Doci ce neko, nazovimo ga kralj, cesto "Dobri Svaba", "Putin", potpuno je svejedno. I Srbija ce postati rajski vrt, bez da se mi promenimo, bez da mrdnemo prstom. A i zasto bi se trudili i menjali smo kad smo mi nebeski, od boga dan narod.
I desna i leva (evrofilna prica) zapravo konvergiraju u istoj tacki. Samo sto kod evrofila postoji zamrseni mentalni konstrukt koji ide ovako: Evropa ce nas zavoleti kada vide kako smo mi pametni i lepi, kako znamo marke vina i parfema. Sto nas ovako tretiraju je zbog toga sto jos nisu videli nase kvalitete.
U medjuvremenu - kolonija.
A kako oni koji nisu kolonije, koji su hegemoni vide svet. Evo ovako:
Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp zapretio je u nedelju da će ponovo uvesti američku kontrolu nad Panamskim kanalom, optužujući Panamu da naplaćuje previsoke cene za korišćenje tog centralnoameričkog prolaza, što je bio povod za oštar odgovor panamskog predsednika Hozea Raula...
www.glasamerike.net