Srbija je ko muva da izvinete - i na najlepsoj livadi punoj cveca obavezno bez greske naleti na pogan, a cvece potpuno ignorise. Srbija kao da ima neobjasnjivi talenat da pokupi sve najgore iz bilo kog dela sveta, a da previdi sve ono sto valja.Cenzurisali smo mi dosta zapadnih stvari vec - vladavinu prava i institucija iznad samovolje pojedinaca, uvazavanje ljudi oko sebe u svakodnevnom kontaktu a ne tretiranje drugih kao stoku, nesto veci stepen empatije i prihvatanja drugog i drugacijeg nego na Balkanu, samopostovanje i borba za prava pojedinca ali i prihvatanje obaveza koje to nosi. Nije Zapad savrsen, moderna civilizacija ima dosta trulezi ali je nasa civilizacija i neophodan je korak u razvoju covecanstva. Uostalom sta je alternativa? Rusija ne nudi vec neko vreme nista svetu sem gole sile i tiranije, Kina jedino ima neku viziju koja ima smisla ali je i ona puna manjkavosti. Pogledajmo se u sebe i suocimo se sa svojom bahatoscu, frustracijama licnim i kolektivnim i nezadovoljstvom, odakle to sve potice i prestanimo da glumimo svacije zrtve (viktimizacija je na neki nacin i jedan od 7 smrtnih grehova u hriscanstvu), izborimo se prvo za sebe a onda i svoje drustvo i drzavu kao neku zajednicu svih.
Mozete da to shvatite kao ''autosovinizam'' sto bi rekao abu mabu cirjakuoglu, bas me briga. Mene zanima istina, makar i najsurovija, a ne da pezim i povladjujem masama.