Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Apsolutno je tačno.

Kači sve grane vlasti, sve javne službe i sva javna preduzeća, celokupno upravljanje je gore.

A to se reflektuje na celo društvo.
Ovo uopste nije rasprava koja je vlast bila bolja. Po skoro svakoj metrici danas je bolje u svemu navedenom do sad.

Kapiram da zbog toga sto ovo (kao i svako drugo pitanje) gledas iskljucivo kao pravdanje/napadanje SNS-a, i mozes tvrditi budalastine da smo ‘nazadovali’.

A i čitava rasprava da li je bolje ili gore sad ili pre 15 godina u 21. veku u zemlji razorenoj sankcijama i ratom, u tranziciji...

Pre 15 godina je bilo fazon samo desetak od završetka ratova, sankcija, izolovanosti...

Napredak mora da bude osetan, baš baš osetan, mi smo praktično krenuli od nule, gore nije moglo biti i odatle nemaš gde nego na gore. A nešto nam i ne ide.
Sa nule je krenuo Juzni Sudan, mi bas i nismo. Pogotovo ne pre 15 godina.

Svuda nema tendera, angažovane podizvođačke sa strankom uvezane firme i još barem ako nameštas nešto mimo zakona i ugraduješ se kriminalno, predaj stručnjaku barem da uradi makar kako treba. A ti pokupi kajmak ako baš mora. Ali ni to.

I šta vidimo na kraju da su procedure ipak važne i sa razlogom postoje. Da koštaju zivote kad se krse na svim koracima.

Kako je danas bolje ako nisu u stanju ni prugu od Beograda do Novog Sada da puste. 🙂 Jednu pišljivi prugu na koji su sve uložili, sve politicke karte, mamlazi nesposobni.

Ali to su ipak novi kilometri neke nove pruge do nesrećnog Petrovaradina koji nikom ne treba kao krajnja stanica. Posle 5 probijenih rokova i sa 16 mrtvih... Pa je u tom smislu "bolje". Novi kilometri brze pruge = bolje nego da ih nema. A kako se do njih došlo, kada i po koju cenu i za koju satnicu danas putujem do NS. Koga to još zanima kad je bolje.

Izaći će i sad valjda u junu novi Google street view, videćete da je sve gore, osim tih njihovih čeda poput Beograda na vodi gde živi fazon 10 000 ljudi. Svaka ulica i zgrada sada imaju samo dodatnih 15 godina raspada i neodržavanja iza sebe. Negde su neku fasadu zamazali farbom u centru, prosečna ulica i prosečna zgrada su dodatni raspad. Sve bi to sad trebalo da se radi, obnavlja, unapređuje. Da li su nekom u njegovoj ulici obnavljali trotar, stepenice... jesu k. Ako nekom i jesu, to je jedan posto. Uzmite prosečnu ulicu.

Zdravstvo i skolstvo su danas gori nego ikad
Zeleznica gora brgo ikad. Niz linija ukinuto.
Vozila GSP prljavija nego ikad.

Grad prljaviji nego ikad.

Sad sto neko ima za Volt....

Kažem ti, od ekologije sa nesposobnom Irenom Vujović, preko radnih prava do pruge i kocki na trgu i postupanja policije... Nema oblasti gde nije gore.

Svuda nema tendera, angažovane podizvođačke sa strankom uvezane firme i još barem ako nameštas nešto mimo zakona i ugraduješ se kriminalno, predaj stručnjaku barem da uradi makar kako treba. A ti pokupi kajmak ako baš mora. Ali ni to.

I šta vidimo na kraju da su procedure ipak važne i sa razlogom postoje. Da koštaju zivote kad se krse na svim koracima.

Kako je danas bolje ako nisu u stanju ni prugu od Beograda do Novog Sada da puste. 🙂 Jednu pišljivi prugu na koji su sve uložili, sve politicke karte, mamlazi nesposobni.

Ali to su ipak novi kilometri neke nove pruge do nesrećnog Petrovaradina koji nikom ne treba kao krajnja stanica. Posle 5 probijenih rokova i sa 16 mrtvih... Pa je u tom smislu "bolje". Novi kilometri brze pruge = bolje nego da ih nema. A kako se do njih došlo, kada i po koju cenu i za koju satnicu danas putujem do NS. Koga to još zanima kad je bolje.
Ja ne znam zasto je koncept poredjenja jednostavnih metrika kroz vreme toliko stran mnogima na forumu i zasto se uvek odlazi u patetisanje i moralisanje.

Poslednja izmena:
Da vidim šta mogu napamet da nabrojim...

Babura luksuz - jbg, nema toga u Srbiji, egzotika baa
Krastavci - luksuz - dovoze ih iz Polinezije, pa zato
Kafa luksuz - loša godina, nije bilo idealno
Kakao luksuz - buba iz'ela useve
Pirinač luksuz - neka papazjanija sa genijalnom odlukom Indijske države da hoarduje umesto da izvozi
Banana luksuz - jbg, bile poplave u Brazilu pa...
Meso luksuz - svi znamo da je Srbija pustinja, pa je životinja i mesa jako malo
Paradajz luksuz - bila loša berba na Uskršnjem ostrvu, a i brod koji dovozi u Evropu je dugo čekao na Panamskom kanalu

Maline luksuz - dobro, ovo je ovako još od naših školskih dana... 🤣 Alavi posednici i još alaviji hladnjačari, malinu popijem jednom u 3 godine kroz razređeni sok 🤣

Jagode luksuz - bilo premalo kiše
Breskve luksuz - bilo previše kiše
Jabuke - paaa nisu još luksuz, ali dogodine... 👌😌
Pasulj luksuz - ne znam, nisam čuo nijedan dobar izgovor, znam samo da je skup ko đavo (možda od rata u Ukrajini?)

Jel ima nešto da nije luksuz?

A da, ima. Insekti. Za sada.

Evo, zaista nasumično, dve ulice u Bratislavi u koje sam prve ušao, 5 i 7 km od centra, 2012 vs 2025.

Svuda fasade sređene, trotoar, ivičnjaci, zelenilo... nešto ipak dirano malo i doterivano. Pričamo o predgrađu Bratislave, ne sad o Švajcarskoj. A i kod njih je te 2012. već bilo negde u boljem stanju nego kod nas danas. Gde se to u Beogradu sređuju fasade običnih stambenih zgrada na periferiji? Meni u kraju nijedna ne pada na pamet. Urađeno je par fasada početkom 2000ih sa onom forom da su gore zidali dodatni sprat pa sređivali fasadu.

1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG

Kod nas je najjače sa onim parcijalnim izolacijama, 3 stana rade, pola sprata ne radi i tsl... pa nakaradi fasadu...

Oni svakako povlače i neka nepovratna sredstva iz fondova za razvoj EU ili tako nešto. Nije im palo s neba ali su se trudili da se tog puta drže.

Mi od EU imamo samo dil s Vučićem da ostane na vlasti. I za to smo ipak sami krivi.

To naravno ne znači da ne ne bismo mogli da obnavljavmo fasade. Gro fasada je urađeno posle 5. okt 2000. i to baš u centru i imalo je i pozitivni psihološki efekat na ljude. Jer je vidljiva promena. Sad nemamo ni to. Imamo samo vidljive promašaje, rasulo i propadanje.

@Bender Rodriguez

Čemu gorak izraz, nije li tako?

Neće biti da EU voli Bugare, Rumune, Hrvate, Albance, Mađare, Kosovare, Bošnjake, Crnogorce, Slovence, Grke, Makedonce samo eto nas baš mrzi pa hoće da nas ošteti po svaku cenu. Neće po svaku cenu. Mi smo krivi što danas plaćamo ovu radikalsku cenu.

To je mim, nije gorko nego više kao kad se čudiš nečemu napisanom.

Ne uspevam baš da pohvatam kamo smo "sami krivi" za to što je EU podržala i pogurala SNS na vlast i što sada mesecima ćuti na diktaturu i anarhiju koju on sprovodi po Srbiji.

Ja znam da su neki od vas vrlo pro-evropski orijentisani, ali ovo je već preterivanje.

У односу на 15 није, у односу на 5 јесте!
Od tog navedenog mislim da nije. Imao si dip tokom korone i dip tokom pika inflacije, plus trenutno politicko lomljenje u kome se stvari dodatno hiperbolizuju, ali kada gledas tacku po tacku realno nije.

Koje granično razmišljanje.

A jel ti palo možda na pamet da nije ni jedno ni drugo nego da im prosto koristimo ovakvi kakvi smo, da im budemo deponija, šrafciger industrija i rudnik?

I jel bih otišao predaleko i šokirao te ako bih ti rekao da postoji i četvrta opcija?
Da ne moraju da nas mrze da bi odlučili da im ne trebamo u klubu i da treba da ostanemo tu gde smo.
Evo recimo ako ti ne pustiš bilo kog čoveka u svoju kuću da ti sedi unutra, jel to automatski znači da ga mrziš? 🤔

Koje granično razmišljanje.

Ti si bezgraničan poput univerzuma 🙂

Navodiš tu da sam nekakav EU ekstrem samo jer sam naveo da imamo 35 godina kontinuiteta radikalštine i da su ocigledno digli ruke od nas i ponašaju se razumno, okoristi se gde može...

Da li to nama ide u prilog? Ne. Da li se radujem zbog toga, ne. Ali neću da satanizujem Evropu poput nekih domaćih fašista. Meni je žao što u ovom trenutku podrške demokratskim procesima nema u meri kao ranije al ih ima svakako više nego na nekim drugim mestima po svetu.

Uostalom i prijateljska Hrvatska je deo EU. ;) (ovo jeste mala svesna provokacija al ne na laži zasnovana) ali tebe trigeruje sve jer si banalan.

Ok? I ajde sad bezgranično pali. 😁

Uf ala smo odjednom kočoperni i militantni kad se radi o toj EU...

Inače ne znam kako da ti kažem, ali sve to isto oseća i tvoja voljena EU prema tebi. I ti si njoj banalan i isto tako ti želi da pališ i da je ne smaraš.

Ajde sad još malo izmeni post. Nesto si sigurno još zaboravio. 😁

Neću, ne želim da ti se preoptereti mozak.
Toliko si puno argumenata izneo večeras da verujem da ti treba predah. 😁

U redu. 😂 Da ne oftopikujemo više, razumeli smo se...

Dok radikali kradu grad, narod masta o odlucijucim izborima, o jedinstvenoj listi.
Niti su ti izbori raspisani niti jedinstvena lista postoji, niti ce agenture Zapada to dozvoliti.
Radikali ne mogu da se pobede na izborima koje oni organizuju.

Izuzetan tekst o buducnosti Beograda

„Divlji grad“ se odnosi na veliko urbano područje (obično metropolu sa preko milion stanovnika) gde je vlada izgubila kontrolu i vladavina prava je narušena. U takvom gradu, socijalne usluge praktično ne postoje, a velika većina stanovnika nema pristup osnovnim potrebama poput zdravstvene zaštite i bezbednosti. Iako nije potpuno haotično, različite grupe (kriminalci, naoružane grupe otpora itd.) mogu vršiti kontrolu nad različitim delovima grada.

Vrh