Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Aman ljudi, šta vi uopšte želite od Evrope, Rusije ili bilo koga drugog?
Ovo što rade je sasvim dovoljno, naša zemlja, naša bag**, mi ih doveli, mi ima i da ih skidamo.
(Jedino Rusima zameram onaj FSB izveštaj)
Evropske sluzbe bi mogle da ih sklone za 7 dana. Imaju transkripte s Sky aplikacije.
Ljudi, oni koji veruju u EU, ocekuju da EU primeni svoje (nekad) proklamovane principe vezane za demokratiju.
Rusija bi verovatno mogla da ih oslabi vrlo brzo. Jedna Putionova izjava o HUlji kao izdajniku ponistila bi ga kod rusofila.
Medjutim HUlja je korupirao Ruse, koa sto je korumpirao i Trampa.
Od Rusije, oni koji veruju u Rusiju, ocekuju da pomogne bratskom narodu koji pati pod vlascu zlocinaca.

Znamo da nema pomoci, ali ako mi to radimo, to je dug i neizvestan proces.
Hulja se ne plasi nas, plasi se samo stranaca.
Hulja ima krvolocne falange spremne da nasrnu na nas, a strancima nista ne moze.
Hulja ima 30-40% devijantnog birackog tela koga uzbudjuju njegova Obracanja.

Poslednja izmena:
Evropske sluzbe bi mogle da ih sklone za 7 dana. Imaju transkripte s Sky aplikacije.

Zašto bi sklanjali. Oni nas samo kao takve neće primiti. Sa kriminalcima na vlasti.

Da postoji neposredna opasnost po njih sklonili bi.
Ne znam šta više očekujete.

Zašto bi sklanjali. Oni nas samo kao takve neće primiti. Sa kriminalcima na vlasti.

Da postoji neposredna opasnost po njih sklonili bi.
Ne znam šta više očekujete.
kazem, ljudi koji veruju u EU ocekujui od EU da primeni svoje nekadasnje principe.
ja ne ocekujem pomoc.

Odlično. Potpuno zdravorazumski, neće nas primiti nespremne a gledaće da ostvare neki interes ako mogu. I ja bih tako radio. Šta je tu nelogično?

Ja više od Marte Kos nisam ni ocekivao, iznenađen sam i za ovoliko. A nervira me što i to malo gde sve stagniramo i da je to jasno rečeno sve te oblasti gde očekiju reforme su u liniji s onim što protestanti i očekuju (pa sve i da su proklamovane vrednosti od kojih realno nema ništa) na rts-u ponovo ništa nisam čuo.

Upravo moja poenta.

I kamo sreće što reče Kos da nema napretka i nema članstva, dok ne bude pomaka u svim oblastima koje je navela, to je po meni jasan pritisak. Ne mogu oni da pritiskaju vlast koja ni ne zeli u EU. Tu tek nemaju mehanizme.
Ovo je sustina. Ljudi su ovde kivni na EU sto ne napredujemo a kako da napredujemo ka clanstvu kad SNS bag** ne radi nista povodom toga od dolaska na vlast? Mislimo da treba da nas prime pukim prolaskom vremena. Da, neki su imali olaksan put kao Rumuni i Bugari ali nisu sigurno sedeli skrstenih ruku ispod dupeta i cekali clanstvo dok u isto vreme korupcija i kriminal cvetaju. Ne mrze nas, ali im nije mi jasno sta vlast radi ovde i zasto radi protiv naroda i cemu sluze ovi silni ministri ikebane sa kriminalno svinjskim facama. Zapitajte se: dal bi nas vi primili ovako musave u EU?

Poslednja izmena:
jedan komentar sa N1

Amoralno je. I neprijateljski prema Srbiji to što čini "opozicija".
Za 10 miliona evra godišnje dobijanih iz budžeta, 85 igrača Vučićeve opozicije čini sve da očuvaju političku stabilnost i Vučića na vlasti.

U Srbiji je na sceni dosad najveća društvena kriza. Urušeno je pravosuđe, uništene su institucije, sve je u rukama organizovane grupe. Studenti i dobar deo društva poveli su temeljnu borbu protiv neodrživog stannja. Osnovni zahtev je kažnjavanje kriminalaca, obuzdavanje korupcije i ukidanja selektivne pravde. I sve to je - društvena kriza.

Međutim, izostaje i - politička kriza. Naime, poslanici opozicije ni za živu glavu se ne odriču Vučićeve vlasti i onih 10 miliona evra godišnje. Ne vraćaju zajednički opljačkane mandate, tale se i popunjavaju sve Vučićeve uzurpirane političke institucije - dajući mu ful legitimitet.
I pred srpskom, a posebno pred međunarodnom javnošću. Sve je popunjeno, Vlada, Predseništvo, i ključna Skupština. Svi su tu, sve na broju, ful legitimitet, sve je super i sve radi, sve legitimno.

Studenti i narod neka stradaju, neka pište, njište, mi ćemo za 10 miliona evra godišne, da ih zavitlavamo i glumimo opoziciju autokratiji.

Što Vučić duže vlada, ma koliko se narod mučio, oni će primati 10.000.000 evra po godini podrške Vučiću.
Ko je lud da ga sapliće...
Odglume neki performančić, neku tučicu u Skupštini, pažljivo i bez međusobnih ogrebotina - i na blagajni isplata.

Opozicija Srbije je jedina grupacija u svetu koja se isplaćuje po neučinku, a ne po učinku.
I jedina u svetu koja ne podstiče političku krizu u ovakvim okolnostima, niti promenu režima.
Nepojmljivo. Neviđeno.

Ako je neko surov to je režim prema nama. Jesi pročitao taj post? Čovek govori o Srbima i izjednačuje. Kaze: To kako smo mi surovi prema nama samima...

Šta je tu suruvo od strane naroda ka vlasti? Surovi su zlotvori srpskog roda koji gle cuda! nisu preko granice nego među nama. Oni nisu mi pa da stoji rečenica - Surovi smo... jedni prema drugima. Ja se ne identifikujem sa njima.

Oni nas zovu ustašama a mi smo međusobno kao deo istog surovi? 😄

Ne znam ni ko je napisao to na prethodnoj strani... Možda i gotivim tog nekog, bilo mi bezveze skroz dok sam čitao...

edit. Sad vidim da je Ar4 pisao... Koji generalno sasvim razumno piše i dopada mi se većina napisanog... Samo mi to bilo zasmetalo. Surovi smo. Nismo deo istog.

Poslednja izmena:
Treba da imam očekivanja ili nadanja od zlih Srba... Nemam ih. Isto mi je. Bio Hrvat ili Srbin. Kao posebno mi žao kad međusobno... Nije mi žao. Bagre i ovde i tamo i među Albancima... I normalnih ljudi.

Prezirem nacionalizam. Znam da je nepopularno to vama pričati. Ništa mi ne znači, ništa mi nije koristilo ni jedan sekund života svog, što sam Srbin zajedno sa vama, kao ni religija. Isto mi je. Mogao sam da budem i Hrvat i Albanac, i katolik i musliman, opušteno bih govorio isto.

Pa i ja koji sam umereni nacionalsta ne podnosim takve. Ne vidim problem. To što osećam pripadnost naciji ili njenim interesima, ne znači da podržavam one koji rade sve suprotno tome.

Aman ljudi, šta vi uopšte želite od Evrope, Rusije ili bilo koga drugog?

Од Европе желим да се према страдању Срба од стране режима у Београду понаша као према страдању Бошњака / Албанаца од стране режима у Београду. Ништа више и ништа мање. Опет, да Вучић пошаље полицију да бије Албанце Брисел би реаговао у року од пола сата, овако ћути.

Ја ове нисам довео на власт, нисам им давао паре, нисам склапао профитабилне уговоре са њима, нисам их хвалио, нисам им честитао за "напредак у јачању владавине права / демократије / нормализацији" у било ком тренутку, нисам препознавао да је њихово дивљање и вишегодишње еродирање институција моје земље на било који начин "напредак", нисам их подржавао у кршењу Устава и Кривичног законика моје земље ради геополитичких интереса, нисам им помагао у вођењу кампање пасифизације јавног мњења кроз релативизацију политике и мазање очију.

Ок, они су то радили јер им је било у интересу и нису дужни да заправо инсистирају на јачању демократије и владавине права за земљу која се одрекла дела суверенитета ради обећања о јачању демократије и владавине права кроз "европски пут" прикључења њиховој будућој федерацији. Онда ћемо и ми да радимо шта је нама у интересу и нисмо дужни да им обезбеђујемо литијум ни лојалност нити посебан третман ван онога што је и нама у једнаком интересу.

Pa i ja koji sam umereni nacionalsta ne podnosim takve. Ne vidim problem. To što osećam pripadnost naciji ili njenim interesima, ne znači da podržavam one koji rade sve suprotno tome.

I ne kažem da podržavaš.

Pitao sam se zašto je tim pre gore ako prema nama samima, u okviru iste nacije, činimo zlo?

Uvek se neka seta javi...

Ako je zlo bliže, u okviru istih granica onda je i opasnije... A to što su pripadnici istog naroda baš me briga.

Dakle nacionalnost me ne određuje i ne utiče na tok mojih misli, ubeđenja, biću objektivan u osudi. A mogao bih više i da mrzim blisko, preteće zlo unutar granica. Ali ga ipak izjednačavam sa spoljašnim, naravno onim objektivnim a ne proklamovanim zlom.

Slažem se. Post sam napisao u smislu da nema potrebe da se pravdaš za to, jer sam stekao utisak da se upravo pravdaš što tako razmišljaš.

Ovo je sustina. Ljudi su ovde kivni na EU sto ne napredujemo a kako da napredujemo ka clanstvu kad SNS bag** ne radi nista povodom toga od dolaska na vlast? Mislimo da treba da nas prime pukim prolaskom vremena. Da, neki su imali olaksan put kao Rumuni i Bugari ali nisu sigurno sedeli skrstenih ruku ispod dupeta i cekali clanstvo dok u isto vreme korupcija i kriminal cvetaju. Ne mrze nas, ali im nije mi jasno sta vlast radi ovde i zasto radi protiv naroda i cemu sluze ovi silni ministri ikebane sa kriminalno svinjskim facama. Zapitajte se: dal bi nas vi primili ovako musave u EU?
Ne bi nas primili čak ni da im ispunjavamo sve zahteve.

Ja to kažem kao neko ko bi i dalje želeo da je Srbija u EU. Dakle nisam evroskeptik. Ali uviđam gorku realnost.

Takođe, član Bunaub koji je nekad pisao ovde, i koji je isto bio evropejac, je bio rekao da je postalo očigledno da EU ne zanima širenje u pravoslavne prostore, a Rumuniju, Bugarsku i Grčku su primili samo iz strateških razloga. Ali nas, Makedoniju, Crnu Goru i BiH neće nikad, šta god uradili i ispunili.

P.S.
Bunaub nije bio pravoslavni vernik, čak se gnušao SPC i prozivao je. Dakle, nije neki Miroljub Petrović koji u svemu vidi zaveru i šovinizam protiv pravoslavlja. Pa je ipak bio pisao ovde da EU, odnosno njeni najjači lideri, jednostavno ne žele i ne razmišljaju o daljem širenju EU u pravoslavne zemlje.

A zašto ne bi imali strateški razlog da zatvore ovu rupu na Balkanu?

Ne bi nas primili čak ni da im ispunjavamo sve zahteve.

Ja to kažem kao neko ko bi i dalje želeo da je Srbija u EU. Dakle nisam evroskeptik. Ali uviđam gorku realnost.

Takođe, član Bunaub koji je nekad pisao ovde, i koji je isto bio evropejac, je bio rekao da je postalo očigledno da EU ne zanima širenje u pravoslavne prostore, a Rumuniju, Bugarsku i Grčku su primili samo iz strateških razloga. Ali nas, Makedoniju, Crnu Goru i BiH neće nikad, šta god uradili i ispunili.

P.S.
Bunaub nije bio pravoslavni vernik, čak se gnušao SPC i prozivao je. Dakle, nije neki Miroljub Petrović koji u svemu vidi zaveru i šovinizam protiv pravoslavlja. Pa je ipak bio pisao ovde da EU, odnosno njeni najjači lideri, jednostavno ne žele i ne razmišljaju o daljem širenju EU u pravoslavne zemlje.
Videces Bendere...........vreme ce pokazati. Smatram i uvek sam smatrao da je cilj EU sto vece sirenje. Poenta EU i jeste da bude nesto sto je USA - sjedinjene drzave, svi pod jednom kapom ali sa svojim slicnostima i razlicitostima gde nema granica i trguje se neometano

Pa mislim kad se gleda mapa Evrope i EU mi i ovi ostali paćenici okolo jesmo stvarno ko neka rupa u tepihu (Toma Nikolić je sigurno ponosan).

Ali gledano praktično, verovatno njima to ne predstavlja nikakav problem. Kao što je i jedna Švajcarska izvan EU i kad vidiš nju na mapi isto izgleda kao rupa, ali je de facto deo EU. Odnosno više je deo EU nego što nije.

EU liderima i njihovim Amerčkim pimpovima je 2000ih bilo najvažnije da se članstvo kod njih i kod NATO što više pomeri ka istoku i što više učvrsti. Rupa u Balkanu koji ionako smatraju šupom kontinenta (šupom, mada može i sa k) im nije bitna i ne predstavlja problem.

Štaviše, ovde mogu da deponuju sve ono što ne bi mogli u samim EU članicama.

Aj' se ne lažemo, niko ovde ne zna hoće li ili neće, sve su to lupetanja. Ne zna ni ako hoće, kad će ili šta su pravi razlozi što hoće ili neće.

Na kraju, sve se to menja, ono što je danas, ne mora sutra tako da bude.

@Bender Rodriguez Izmenilo se to da iskustveno traže više, imaju dosta svojih problema i da im je pažnja rasuta... i to sve jeste gorka relanost. Tu se slažem. Al da im je interes da ovde stoji nepovezan prostor u svojoj suštini to im ne može biti ni bezbednosni interes. Ima dosta ostalog sveta odakle mogu da crpe resurse da deluju "neokolonijalno" mogu i sa nama integrisanim kao druga Evropa drugog reda itd. Da smo spremni verujem da bi nas primili. Moje mišljenje je da ne možete znati tako iskljucivo - ne bi nas nikad primili. Tj. ne potkrepljujete baš dobro taj stav. Sad jesu okolnosti drugačije al dugo nazadujemo na tom putu ne samo da stagniramo a to je naš problem i jedino pitanje, a ne da li će nas primiti. Jer nazadujemo sa vrednostima koje su u suštini dobre po razvoj našeg društva.

Aj' se ne lažemo, niko ovde ne zna hoće li ili neće, sve su to lupetanja. Ne zna ni ako hoće, kad će ili šta su pravi razlozi što hoće ili neće.

Na kraju, sve se to menja, ono što je danas, ne mora sutra tako da bude.

Bukvalno to isto u odgovoru Benderu, samo sam se potrudio da malo lepše sročim 😁

Vi mislite da nekog Makrona, Šolca, Ursulu, Rutea, Meloni... zanima da zovu i motivišu neku tamo Srbiju da ulazi u njihov EU klub.

Ne. Briga ih.

Pogotovu kada sa Srbijom van EU mogu da postignu i rade neke stvari koje ne bi mogli sa Srbijom U EU.

Ima u EU i ljudi i frakcija koji bi nas želeli u klubu ili bi nam dali šansu. Zato ja, za razliku od vas koji se tek sad javljate da mene ovde nešto kobajagi prosvećujete i dižete mi optimizam da ću kao penzos možda dočekati da postanem građanin EU... sam X puta kokodakao nacionalistima i eurofobima ovde da ne sude o celoj EU i svih XYZ miliona stanovnika i političara tamo samo na osnovu jednog Makrona i Šolca.

Tako da ne morate meni da popujete ovde. Ja bih voleo Srbiju u EU. Nisam vam ja problem i neprijatelj.

ALI, upravo ti Makroni, Šolcevi, Rutei, Ursule, drugi iz zapadne EU i njihovi Američki pimpovi se najviše pitaju o tome. A ne neki Poljak ili Slovenac ili Grk koji nas gotive, ili žele da rade sa nama, ili da ulažu i jačaju Balkan. Ima tih dobronamernih i/ili benignih po nas, oni koji hoće, prosto, da posluju sa nama. Ali Makrone, Šolceve, Melonije... njih to ne zanima. Bar ne kroz članstvo Srbije u EU. Mi smo za njih pas ispred kuće i dvorište u kome malo deponuju, malo izvode prljave majstorije koje ne bi izvodili po kući.

Poslednja izmena:
A zašto ne bi imali strateški razlog da zatvore ovu rupu na Balkanu?
Zbog geopolitike na primer. Eu je globalno irelevantna, njihov uticaj se zavrsava na Balkanu i Kavkazu, Afrika ih ignorise, Juzna Amerika takodje a o velikim silama ni da ne pricamo. Ovako dobijaju privid moci i znacaja, za nas nekoliko potencijalnih clanica. Ukratko imaju cime da se zabavljaju a znaju da nismo pretnja jer smo mali i bedni.

@Bender Rodriguez

Imali smo mi svoje realne vozove i šanse... Ali ih pripustili... Za Makrona je jasno da ga je zanimao neki stepenasti put, parcijalne integracije. Nemačku litijum.

Mogli bi i sa nama unutra da rade dosta toga al bili bi zaštićeniji nego ovako. Opet to je naša greška što nismo već tamo. Danas ne treba imati prevelika očekivanja od EU.

Ne sporim da si dao veći doprinos na forumu i uzimao učešče u daleko više sadrzajnih verbalnih debata od mene ;)

Zbog geopolitike na primer. Eu je globalno irelevantna, njihov uticaj se zavrsava na Balkanu i Kavkazu, Afrika ih ignorise, Juzna Amerika takodje a o velikim silama ni da ne pricamo. Ovako dobijaju privid moci i znacaja, za nas nekoliko potencijalnih clanica. Ukratko imaju cime da se zabavljaju a znaju da nismo pretnja jer smo mali i bedni.

Zabavljali bi se Gruzijom, Jermenijom, oko Ukrajine tek zabave...

Vrh