Питање је колико је било провокатора заоадних служби по нпр. Blakc lifes matters или Gilets janues са циљем бруталнијег одговора полиције. Генерално се немири по западу прате са мање пажње од немира по мање демократским државама.
Slažem se donekle, mada mislim da oni i tada preferiraju da koriste ljude iz policije i agencija kao provokatore, a ne toliko krimose. Jer "andrkavr" pandur mnogo bolje zna mentalitet, taktiku, opasnosti, znakove... nego neki krimos ili doušnik koga su doveli "spolja". Npr...
Mislim da je ovaj pandur koji glumi, ne da je pravi krimos koji je angažovan.
A beše tu i ovaj FBI biser...
Od tada u Murici sve te undercover agente i provokatore na protestoma zovu "glowies".
Jer se vide iz aviona, ono, svetle u mraku.
Krimose na zapadu mislim da više vrbuju za vojsku i službe za "rad" napolju. Slično kao Legija stranaca, samo što nije po izboru nego "radi za nas napolju pa ti brišemo dosije i povlačimo tužbe". Skoro sam baš gledao dokumentarac o nekom hakeru kojeg je Tajna služba 2000ih preokrenula i ucenila da radi za njih. Ali držali su ga na uskom lancu i plaćanju na ruke, kao i sve te njihove "kontraktore". I nikad mu nisu očistili dosije niti mu dali slobodu. Kod nas bi mu dali i državni posao, i prangiju, i pendrek, možda i značku... Sve, sve, samo da se čuva režim.
U svakom slučaju, na zapadu policija i agencije kolko tolko gledaju da niko nikad ne može da dokaže da su ikad imali posla sa krimosima (osim sa doušnicima). A kod nas i u Rusiji i u sličnim zemljama ti pred kamerama na to samo kažu čuveno "pa šta?!", a onda ti posle noću pošalju palikuće ili batinaše na gajbu. I čak i posle toga bude čuveno " pa šta?!" Ne libe se da se javno dovedu u vezu sa kriminalcima. Jer i u Rusiji i u Srbiji murija i tužilaštva služe samo režimu. I to svako zna.
Posle se isti ti režimi, isti ti Vučići i isti njihovi simparizeri isčuđavaju što toliko ljudi mrzi svoju državu i ne veruje joj ništa... E jes vala, stvarno ni meni nije jasno što...