Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Ruska crna ruka u Gruziji nam uhapsila reprezentativca. Hoće li srpsko MSP tražiti oslobađanje?

Znamo da neće.

Eu fanatici je reč ista kao i kolektivni zapad, strana agentura itd.... Rečnik ruske propagande koja je svuda u Srbiji.

Dakle neko ko je za Srbiju u EU je fanatik? Dosta solidno. 👏
EU fanatik je neko ko ne primecuje da je politika EU od 2012 protiv nasih interesa. Stavise da je pogubna za nas.

pa ima ih.. oni koji su bezuslovno za "evropski put"
Sad se gubiš u pojmovima. Jedno je EU politika prema ovakvoj Srbiji.

Sasvim drugo je promena srpske politike, ulaz u EU i uticanje na promenu te politike.

Dve različite stvari.

I nije bezuslovni (šta to uopšte znači?). O svakom pojedinačnom poglavlju se __pregovara__ i traže se najbolji uslovi za zemlju.

Ali "nismo zainteresovani".

Ne bi smo čekali na Evzoniju i mogli bi da idemo na koncerte u Ameriku bez vize.
I plus bismo imali izbor da biramo da li hoćemo Rio Tinto da eksploatiše litijum, ili neka EU firma, jer bismo postali de fakto i de jure deo EU, pa bismo morali da brinemo o našoj energetskoj nezavisnosti i o našoj autoindustriji (mi smo tada EU, tako da EU problemi i EU izazovi postaju i naši).

Članstvo u EU ne donosi samo dobre stvari kao što su mogućnost da uđeš u šengen (Bugarska i Rumunija 18g nemaju taj benefit) i veću šansu da u USA putuješ bez viza (što ponovo nije garancija jer nemaju sve EU zemlje visa free sa US), ne donose samo uslovno gledano dobre stvari što bi režim u Srbiji postao kontrolosan od strane EU (iako na prvi pogled deluje da je dobro da postoji pop iznad popa), već donosi i neke obaveze koje se jednom delu ljudi koji su za hitan ulazak u EU neće svideti, što su i dokazali pre nekoliko meseci kada je definisana priča sa litijumom, to jeste kada je projekat Jadar vaskrsao jer nam je EU sugerisala i objasnila da moramo da joj pomognemo.

Da sam tada video da je pro-EU ekipa nedvosmosleno ZA ekspoataciju litijuma jer smo mi kandidat za EU, onda bih smatrao da u Srbiji postoje zaista ljudi koji su u EU nema alternativa fazonu. Ovako, imajući u vidu dve događaje po dolasku Olafa Šolca od strane pro-EU ljudi, jasno mi je da njih isključivo, kao i ostatak negrađanske Srbije zanimaju samo lični benefiti ulaska u EU, ali ako može da ne radimo stvari koje nam se ne sviđaju.

Dakle poenta je ista kao i proteklih 20 godina da mi budemo EU država, ali na naš način :)

Борислав Новаковић:

Фирма Монтоп ХРС, Марка Босанца Боскета, поново је на намештеном тендеру у режији @авуциц, @милос_вуцевиц, Дубравке Ђедовић Хандановић добила од Електродистрибуције Србије посао очитавања бројила. Из приложене документације се види да је вредност оквирног споразума од стране Електродистрибуције Србије као наручиоца посла димензионирана на 3.500.000.000 динара. Прихваћена је понуда Монтопа ХРС у вредности од 4.473.917.355 динара. Дакле, понуда Монтопа ХРС је за безмало милијарду динара(!) већа од предвиђеног буџета.

Da zaokruže priču i potvrde da su bili u pravu kada su bombardovali SRJ.
A и зато што су Немци и даље огорчени због 20. века и све ће урадити само да "казне" Србију на којој су сломили зубе. То им је модус операнди за цео однос према Београду скоро 100 година а посебно су се осилили након успешног разарања Југославије и користе то као прилику за историјски ревизионизам

Иначе Косово је огроман дипломатски пораз и срамота тих западних земаља, некадашњи дивови који су цртали границе дуж читавих континената покретом руке не могу деценијама да се изборе да им ико ван директне сфере утицаја призна пројекат мале небитне државице добијене уништавањем мало веће али исто небитне и сиромашне државе на Балкану. И ово мало успеха што су имали је зато што су имали помоћ издајника "изнутра" у виду радикала и социјалиста. Жути какви год да су били нису хтели да га признају до те мере да је Меркелова бесно напустила Београд 2011. године и преусмерила своју подршку СНС-у

I plus bismo imali izbor da biramo da li hoćemo Rio Tinto da eksploatiše litijum, ili neka EU firma, jer bismo postali de fakto i de jure deo EU, pa bismo morali da brinemo o našoj energetskoj nezavisnosti i o našoj autoindustriji (mi smo tada EU, tako da EU problemi i EU izazovi postaju i naši).
Skoro idilicno.
Ako bi EU problemi i EU izazovi postaju i naši, da li to znaci da bi nasi problemi postali njihovi? Recimo, ako necemo kopanje litijuma jer ne postoji cista tehnologija z ato, da im kazemo da necemo, i oni kazu "ok, nema problema".
Ili, ako imakzemo da nam se ne dopada kako su resavali problem Kosova, da oni sasvim promene svoju politiku.
Ili, ako im kazemo da nije u nasem interesu da bezuslovno podrzavaju vlast u Srbiji, kao dokazane ubice i kriminalce, da ce oni izvrsiti tako veliki pritisak na tu vlast da ce se mediji otvoriti, da vlast od silnog straha od EU nece vise smeti da krade izbore, i da cemo moci da smenimo tu vlast demokratskim sredstvima.

U svakom slucaju hvala vam na izdvojenom vremenu i sto sa nama besplatno delite vasa razmisljanja.
Vi ste svakako uspesan covek.

Sad se gubiš u pojmovima. Jedno je EU politika prema ovakvoj Srbiji.
EU politika prema Srbiji je EU politika prema Srbiji. Takva politika je bila i 2001-2003, 2003-2012 i od 2012 pa na ovamo. Dakle mi već 25 godina imamo manje ili više istu odnos od strane EU prema nama kao državi. Da li je na čelu države Đinđić, Koštunica, Tadić, Nikolić ili Vučić, svejedno je.

U odnosu Srbija vs EU jasno je ko je mlađi partner, a ko je tata. Ljudi koji očekuju da bi se promenom vlasti i ulaskom nekih drugih ljudi (a koji sebe smatraju za pro-EU političare) bilo šta promenilo, u gadnoj su zabludi, jer su ili zaboravili odnose EU prema Srbiji u prethodnih 25g ili su suviše mladi i ne sećaju se da je to sve bilo isto kao sada od 5. oktobra 2000 godine pa na ovamo.

EU može da promeni odnos prema Srbiji ako i samo ako Srbija ima jak ucenjivački potencijal prema EU, pa da na taj način natera EU da promeni odnos, a to su trenutno u 2024. godini samo ove 2 stvari:

- Litijum (Evropa ga želi od nas, pa mora da nam titra)
- Ruski uticaj u Evropi (Evropa ne želi da srcu Evrope postoji država sa jakim ruskim uticajem, koja je pri tome okružena EU državama jer time ima uvek potencijalno problem u budućnosti, pa zbog toga mora da nam titra i da nam se udvara jer je to u njenom interesu)

Skoro idilicno.
Ako bi EU problemi i EU izazovi postaju i naši, da li to znaci da bi nasi problemi postali njihovi?
Dragi MC, ja nisam rekao da je to nešto dobro. Ovo sam sve napisao u sarkastičnom tonu. Molim te pročitaj detaljno šta sam napisao u ovoj i ostalim porukama. Ja nisam EU fanatik.

EU politika prema Srbiji je EU politika prema Srbiji. Takva politika je bila i 2001-2003, 2003-2012 i od 2012 pa na ovamo. Dakle mi već 25 godina imamo manje ili više istu odnos od strane EU prema nama kao državi. Da li je na čelu države Đinđić, Koštunica, Tadić, Nikolić ili Vučić, svejedno je.

U odnosu Srbija vs EU jasno je ko je mlađi partner, a ko je tata. Ljudi koji očekuju da bi se promenom vlasti i ulaskom nekih drugih ljudi (a koji sebe smatraju za pro-EU političare) bilo šta promenilo, u gadnoj su zabludi, jer su ili zaboravili odnose EU prema Srbiji u prethodnih 25g ili su suviše mladi i ne sećaju se da je to sve bilo isto kao sada od 5. oktobra 2000 godine pa na ovamo.

EU može da promeni odnos prema Srbiji ako i samo ako Srbija ima jak ucenjivački potencijal prema EU, pa da na taj način natera EU da promeni odnos, a to su trenutno u 2024. godini samo ove 2 stvari:

- Litijum (Evropa ga želi od nas, pa mora da nam titra)
- Ruski uticaj u Evropi (Evropa ne želi da srcu Evrope postoji država sa jakim ruskim uticajem, koja je pri tome okružena EU državama jer time ima uvek potencijalno problem u budućnosti, pa zbog toga mora da nam titra i da nam se udvara jer je to u njenom interesu)
Ja tebe razumem, ali to su razmišljanja ljudi koji misle da Srbija nije južni Kalinjingrad, a realno jeste.

Ako je Rusija zauvek deo srpskog bića i srpske države i identiteta, onda _da_ politika EU prema Srbije jeste i biće nepromenjiva. Ja mislim da nije.

Мислим да није исто. Ако останемо без енергената са истока (руски гас и ирачка нафта) можемо слободно да се вратимо на прадедовска имања и вечери проводимо уз светлост свећа.
Da ali funkcionalnost jedne države ne počiva samo na energentima i nafti. Mi zavisimo i od drugih uvoza, iz drugih zemalja.
Drugo, videli smo već da to što zvanično stoji neki embargo i ekskomunikacija, ne znači da strane neće naći načine da trguju "iza kulisa".
Treće, nije ni istoku u interesu da ostane bez previše tržišta i kupaca. Podneće da ostanr bez jednog, dva, tri... ali kad to dođe do desetog, dvanaestog... i oni će da se upnu i da sednu za pregovarački sto i da koriguju uslove odnosno ponude nove.

Ja tebe razumem, ali to su razmišljanja ljudi koji misle da Srbija nije južni Kalinjingrad, a realno jeste.

Ako je Rusija zauvek deo srpskog bića i srpske države i identiteta, onda _da_ politika EU prema Srbije jeste i biće nepromenjiva. Ja mislim da nije.
EU je nažalost napravila grešku da se prema Srbiji odnosila konstantno kao nekakav strogi roditelj koji svom detetu kaže "ja sam tvoj otac ti moraš da radiš kako ti ja kažem", Da je odnos bio drugačiji, Srbi se ne bi stalno kurcobecali i ne bi se stvorio taj otpor prema EU. Sumanjam da su EU glave bile toliko površne da nisu proučavale naš mentalitet i istoriju i to da Srbi jednostavno nisu "stado ovaca koje će blejeći stajati u redu za klanje". Doduše to nije slučaj kada su u pitanju unutrašnji odnosi i politika, jer u tom slučaji Srbi često većinski jesu ovce koje sam spomenuo, zbog toga i jesmo plodno tlo za diktatorske režime, ali to nema veze za uticaj spolja, jednostavno Srbi većinski (kao nacija) će se kurcobecati prema silama sa kojima ne osećaju ništa zajedničko (bitan aspekt je relgija, zbog toga se u Rusiji vidi neko ko je blizak, iako to nije bliska zemlja, niti su Rusi i Srbi bliski mentalitetom).

Da li je EU u svojoj strategiji to previdela, ili im je prosto strategija spram Srbije ostala neupdate-ovana pretohdnih 20g ili su prosto mislili "lako ćemo", svejedno je.

S' druge strane Rusija je upotrebila ono što US i generalno zapad znaju da rade odlično, a to je meka moć. Nikad nas nisu ucenjivali i terali na nešto što ne želimo, kao što je zapad radio proteklih 25g, i na taj način su indirektno napravili taj odnos koji postoji, tu neku platonsku ljubav koji Srbi gaje prema Rusiji (pri tome većinski neznajući skoro ništa o Rusiji više od neke osnovne geografije i par opštih stvari iz istorije) uz potpuno iracionalnu ljubav prema Putinu (Putnofili to ne umeju čak ni da objasne, kad god sam nekog Putinofila pitao to, njegov odgovoj je bio "to je jednostavno tako").

EU će ovako ili onako morati da promeni odnos prema Srbiji, i to ne zato što nas vole, nego zato je njihovo dupe u pitanju. Da li će naši političari (ko god da je na vlasti) odigrati u tom momentu dobro i zavrniti EU za j*ja ili će za*ebati stvar na štetu Srbije, to sad niko ne može da nam kaže.

Ali činjenica je da smo sada posle ko zna koliko, prvi put u poziciji da ta EU nama treba da podilazi i nama treba da titra zbog toga što im je bitno smanjenje Ruskog uticaja u Evropi (nemaju drugi opciju osim da nam se udvaraju i da nas titraju, jer svako dalje ucenjivanje sa njihove strane povećava Ruski uticaj), i naši energenti, litijum (što im je strateški jako bitno da bi održali svoju industriju, a realno nemoguće je da ratom osvoje dolini Jadra i dođu u posed nalazišta litijuma, pa će zbog toga morati da nam čine do sada nezamislive ustupke da bi ušli u igru, u suprotnom ne gine im da u dolini Jadra gladaju Kineze ili Ruse kako eksploatišu litijum).

EU je igrala 25g po principu štapa, ali očigledmo da će silom prilika (zbog svog dupeta) morati da promeni ploču i da štap zameni šargarepom, to jeste da se narodu Srbije udvara toliko da Srbi većinski zavole EU kao što sada vole Rusiju.

Da uporedim to sa porodicom u kojoj se mama i tata razvode pa se bore oko deta i trude da mu daju što više da bi dete bilo na njegovoj ili njenoj strani. Taj odnos ako ovi naši nesretnici na vlasti iskoriste na pravi način, posledično ćemo svi imati nekog benefita od toga

Poslednja izmena:
EU je nažalost napravila grešku da se prema Srbiji odnosila konstantno kao nekakav strogi roditelj koji svom detetu kaže "ja sam tvoj otac ti moraš da radiš kako ti ja kažem", Da je odnos bio drugačiji, Srbi se ne bi stalno kurcobecali i ne bi se stvorio taj otpor prema EU. Sumanjam da su EU glave bile toliko površne da nisu proučavale naš mentalitet i istoriju i to da Srbi jednostavno nisu "stado ovaca koje će blejeći stajati u redu za klanje". Doduše to nije slučaj kada su u pitanju unutrašnji odnosi i politika, jer u tom slučaji Srbi često većinski jesu ovce koje sam spomenuo, zbog toga i jesmo plodno tlo za diktatorske režime, ali to nema veze za uticaj spolja, jednostavno Srbi većinski (kao nacija) će se kurcobecati prema silama sa kojima ne osećaju ništa zajedničko (bitan aspekt je relgija, zbog toga se u Rusiji vidi neko ko je blizak, iako to nije bliska zemlja, niti su Rusi i Srbi bliski mentalitetom).

Da li je EU u svojoj strategiji to previdela, ili im je prosto strategija spram Srbije ostala neupdate-ovana pretohdnih 20g ili su prosto mislili "lako ćemo", svejedno je.

S' druge strane Rusija je upotrebila ono što US i generalno zapad znaju da rade odlično, a to je meka moć. Nikad nad nisu ucenjivali i terali na nešto kao što je zapad, i na taj naĉin, indirektno su napravili taj odnos koji postoji.

EU će ovako ili onako morati da promeni odnos prema Srbiji, i to ne zato što nas vole, nego zato je njihovo dupe u pitanju. Da li će naši političari (ko god da je na vlasti) odigrati u tom momentu dobro i zavrniti EU za j*ja ili će za*ebati stvar na štetu Srbije, to sad niko ne može da nam kaže.

Ali činjenica je da smo sada posle ko zna koliko, prvi put u poziciji da ta EU nama treba da podilazi i nama treba da titra zbog toga što im je bitno smanjenje Ruskog uticaja u Evropi (nemaju drugi opciju osim da nam se udvaraju i da nas titraju, jer svako dalje ucenjivanje sa njihove strane povećava Ruski uticaj), i naši energenti, litijum (što im je strateški jako bitno da bi održali svoju industriju, a realno nemoguće je da ratom osvoje dolini Jadra i dođu u posed nalazišta litijuma, pa će zbog toga morati da nam čine do sada nezamislive ustupke da bi ušli u igru, u suprotnom ne gine im da u dolini Jadra gladaju Kineze ili Ruse kako eksploatišu litijum).

EU je igrala 20g po principu štapa, ali očigledmo da će silom prilika (zbog svog dupeta) morati da promeni ploču i da štap zameni šargarepom, to jeste da se narodu Srbije udvara toliko da Srbi većinski zavole EU kao što sada vole Rusiju.

Da uporedim to sa porodicom u kojoj se mama i tata razvode pa se bore oko deta i trude da mu daju što više da bi dete bilo na njegovoj ili njenoj strani. Taj odnos ako ovi naši nesretnici na vlasti iskoriste na pravi način, posledično ćemo svi imati nekog benefita od toga
Nema tu dileme. To je dilema jedino, ako na srpske političare gledaš kao na srpske političare.

Александар Вучић: Млади да се не свађају и туку око новца за рушење власти. Блокаде су израз немоћи и непоштовања сопственог народа и државе

S' druge strane Rusija je upotrebila ono što US i generalno zapad znaju da rade odlično, a to je meka moć. Nikad nas nisu ucenjivali i terali na nešto što ne želimo, kao što je zapad radio proteklih 25g, i na taj način su indirektno napravili taj odnos koji postoji, tu neku platonsku ljubav koji Srbi gaje prema Rusiji (pri tome većinski neznajući skoro ništa o Rusiji više od neke osnovne geografije i par opštih stvari iz istorije) uz potpuno iracionalnu ljubav prema Putinu (Putnofili to ne umeju čak ni da objasne, kad god sam nekog Putinofila pitao to, njegov odgovoj je bio "to je jednostavno tako").

EU je igrala 25g po principu štapa, ali očigledmo da će silom prilika (zbog svog dupeta) morati da promeni ploču i da štap zameni šargarepom, to jeste da se narodu Srbije udvara toliko da Srbi većinski zavole EU kao što sada vole Rusiju.

EU-i nije cilj da Srbija uđe u uniju, nego da Srbiju veže za sebe i da je eksploatiše. Vučić im najviše odgovara, savršena kombinacija. Narod je zadovoljan, EU zadovoljna. Srbija izumire, nestaje, raspada se... Sve je u redu, samo napred!

EU-i nije cilj da Srbija uđe u uniju, nego da Srbiju veže za sebe i da je eksploatiše. Vučić im najviše odgovara, savršena kombinacija. Narod je zadovoljan, EU zadovoljna.
Vidi, ako je tako, i ako EU zapravo ima tu strategiju u odnosu sa Srbijom, onda bi zapravo pravac razmišljanja trebao da bude ka tome kako možemo da iskoristimo takvu situaciju na najbolji način za nas. Nema jednostavno druge opcije, ukoliko je strategija EU da Srbija bude na dohvat ruke, a nikad u punopravnom članstvu.

Cilj bi u tom slučaju trebao da bude kako takvu situaciju iskoristiti na najbolji mogući način, jer realno ni to nije tako loša pozicija, kako možda nekom zvuči. Praktično možda je to i nešto najbolje što smo mogli da izvučemo od našeg geografskog položaja i toga što smo raskrsnica istoka i zapada.

Zamisli da smo na geografskoj poziciji neke zemlje poput Malija ili Čada, tad ne bismo bili ni u toj situaciji da nas EU veže za sebe. Ovako smo makar dobili to da smo okruženi EU i Nato zemljama (to garantuje bar bezbednost ako ništa drugo) i da te zemlje žele da nas vežu uz sebe. S' druge strane te pozicija nam omogućava da imamo dobre ekonomske odnose i sa drugim silama poput Kine i zemalja Arapskog sveta, kad sabereš 2 i 2, to uopšte nije loša pozicija. Faktički dobili bismo najbolje iz oba sveta.

Mali smo, malo nas ima, zato i mislim da bi onda trebalo da se razmišlja u pravcu kako najbolje iskoristiti takvu poziciju, umesto žaljenja što nismo u drugačijoj poziciji, jer jednostavno ne možemo uticati na eksternog stejkholdera (EU) da promeni svoju strategiji na osnovu koje gradi i održava odnos sa Srbijom

Vidi, ako je tako, i ako EU zapravo ima tu strategiju u odnosu sa Srbijom, onda bi zapravo pravac razmišljanja trebao da bude ka tome kako možemo da iskoristimo takvu situaciju na najbolji način za nas. Nema jednostavno druge opcije, ukoliko je strategija EU da Srbija bude na dohvat ruke, a nikad u punopravnom članstvu.

Cilj bi u tom slučaju trebao da bude kako takvu situaciju iskoristiti na najbolji mogući način, jer realno ni to nije tako loša pozicija, kako možda nekom zvuči. Praktično možda je to i nešto najbolje što smo mogli da izvučemo od našeg geografskog položaja i toga što smo raskrsnica istoka i zapada.

Zamisli da smo na geografskoj poziciji neke zemlje poput Malija ili Čada, tad ne bismo bili ni u toj situaciji da nas EU veže za sebe. Ovako smo makar dobili to da smo okruženi EU i Nato zemljama (to garantuje bar bezbednost ako ništa drugo) i da te zemlje žele da nas vežu uz sebe. S' druge strane te pozicija nam omogućava da imamo dobre ekonomske odnose i sa drugim silama poput Kine i zemalja Arapskog sveta, kad sabereš 2 i 2, to uopšte nije loša pozicija. Faktički dobili bismo najbolje iz oba sveta.

Mali smo, malo nas ima, zato i mislim da bi onda trebalo da se razmišlja u pravcu kako najbolje iskoristiti takvu poziciju, umesto žaljenja što nismo u drugačijoj poziciji, jer jednostavno ne možemo uticati na eksternog stejkholdera (EU) da promeni svoju strategiji na osnovu koje gradi i održava odnos sa Srbijom
Dobili smo najbolje, da ti prekopaju celu istočnu Srbiju i iznesu svo zlato koje poseduješ (Kina). Da te Rusi ucenjuju jer si im prodao naftnu industriju. EU još i najmanje ucenjuje Srbiju zato što im je SRB potrebna u izvesnoj meri. Političari su najveća go.na koja gledaju samo kako će krasti. Džaba ti položaj kada narod nema mnogo koristi od svega. Ključ je u normalnoj vlasti, onda se može razgovarati o nečemu. Dokle god vladaju ove lopine, ovde nikada neće biti normalan život.

Dobili smo najbolje, da ti prekopaju celu istočnu Srbiju i iznesu svo zlato koje poseduješ (Kina). Da te Rusi ucenjuju jer si im prodao naftnu industriju.
Nisam siguran da tako razmišljaju ljudi koji žive (bilo da su zaposleni, bilo da su dobavljači, bilo da su podizvođači) vezanih za delatnosti i poslove koje spominješ.

Poenta priče je da kako zemlja ekonomski ide na bolje, tako se usput i sve druge stvari rešavaju, ili postaju manje bitne.

Da bi jedna država bila dobro mesto za život, najbitniji faktor je ekonomija, sve ostalo su sporedne stvari. Kada imaš ljude i porodice koji si na medijana prihodima koji im omogućavaju bolji život nego što su imali, ti već imaš 50% manje problema za rešavanje u državi

Nisam siguran da tako razmišljaju ljudi koji žive (bilo da su zaposleni, bilo da su dobavljači, bilo da su podizvođači) vezanih za delatnosti i poslove koje spominješ.

Poenta priče je da kako zemlja ekonomski ide na bolje, tako se usput i sve druge stvari rešavaju, ili postaju manje bitne.

Da bi jedna država bila dobro mesto za život, najbitniji faktor je ekonomija, sve ostalo su sporedne stvari. Kada imaš ljude i porodice koji si na medijana prihodima koji im omogućavaju bolji život nego što su imali, ti već imaš 50% manje problema za rešavanje u državi
Ekonomija jeste važna, ali druge stvari nisu sporedne. Ako imaš razvaljene institucije, loše ljude, loš vazduh, korumpirano društvo, džaba ti ekonomija. Mnogi odlaze iz zemlje ne iz ekonomskih razloga, već zbog sistema, politike i loše selekcije.

Ove blokade univerziteta, pokazuju da još postoji tračak nade. Ipak postoje delovi društvu kojima ne upravlja onaj zlotvor. To je odlična vest za sve.

Ipak, očekujem osvetu AV-a. Verujem da će univerziteti biti uskraćeni za mnoge stvari, a verovatno će i studenti naebati. Ponavaljam, to je iskompleksiran čovek sa ozbiljnim dijagnozama. Neće se smiriti dok se ne osveti.

Vrh