Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Operacija kuka u Americi košta kao nov auto ali se ne čeka i većina može da je priušti
У САД више од 20% домаћинстава има дуговања због лечења, да 80% нема, али колико од њих је морало да се лечи у животу.
И "већина" за најбогатију државу на свету је јако низак стандард.
Мало анегдоталних аргумената: јефтиније је сломити кјук у америци, отпутовати у Барселону и тамо живети 1 годину, оперисати кук 2 пута (плаћате као странац), вратити се назад у Лос Анђелес него оперисати се у Лос Анђелесу.

Ја јесам комуњ*ра па пошто се Бендер љути можеш мени одговарати тим пропагандним постерима, мнг су ми занимљива ствар

Мало анегдоталних аргумената: јефтиније је сломити кјук у америци, отпутовати у Барселону и тамо живети 1 годину, оперисати кук 2 пута (плаћате као странац), вратити се назад у Лос Анђелес него оперисати се у Лос Анђелесу.
Evo i kolaža iz video reportaže o tome. Originalni video je sklonjen iz nekog razloga pa je neko napravio ovaj rezime:
uP7XnDn.jpeg

Zdravstvo u Srbiji je u problemu, ali to ne znači da je ono što je urađeno u Murici rešenje za to. A i u startu je pogrešna premisa da je ceo problem nastao zato što nema para, pa bi privatizacija to rešila. Prvo, para ima. A drugo, privatizacija ne bi tu ništa rešila.

Para ima samo ne odlaze tamo gde treba da odlaze, a iz tih fondova se najviše crpi jer retko ko potrosi svoj penzioni fond i ojadi zdravstvo onoliko koliko je ono ojadilo njega za života (u smislu plaćanja celog života). Sistem je dobar, ali vodjstvo nije. Amerikanizacija nije rešenje sem ljudima kojima su svi koji ne ljube misao amerike zaostale komunjare i sovjeti. Sistem u Americi je toliko dobar da su mnogi pribegavali u Kanadu da se leče, tj konkurisali za njihov pasoš da bi priuštili zdravstvo jer je kod njih besplatno, a onaj ko nema pasoš njega košta manje nego u Americi.

For many Americans, the cost of paying for a procedure in Canada without insurance is cheaper than paying in the U.S. with insurance. But for others, Canadian health care provides another bonus – procedures that aren't fully approved by the U.S. government can be performed there.

Оно што у Србији треба јесте рефундирање од стране РФЗО за интервенције у приватним здравственим установама када је то оправдано. Нпр. ако је листа чекања за неку дијагностику превише дугачка, одеш код приватника, завршиш шта треба, а РФЗО плати трошкове. Или ако операција треба што пре да се изведе, а и за то постоји листа чекања, исто, одесе у приватну болницу, уради се операција, РФЗО плати, и нема прављења додатне гужве на листи чекања.

Jednostavno, postoje usluge za koje je dobro da budu privatne i one za koje je dobro da budu javne ili drzavne.
Recimo, usluge frizera ili molera, najbolje da su privatne.
Druge usluge, one gde su ljudi PRINUDJENI da ih koriste (voda, zdravstvo, penziono, struja...) bolje da su drzavne ili javne.
Vodosnabdevanje je prirodni monopol, prirodno je da pripadne drzavi ili opstini.
Isto tako i zdravstvo, jer bolestan covek ne moze da bira, on mora da plati.
Nase privatno zdravstvo radi samo stvari koje im se isplate, sta god da im se ne isplati salju vas u drzavnu ustanovu.

Jel imam pravo da ako mi se nesto desi da odbijem da me vode u bolnicu, a ako nisam u svesnom stanju da nosim neki papir koji ce im pokazati da me ne diraju? 🤣

Jel imam pravo da ako mi se nesto desi da odbijem da me vode u bolnicu, a ako nisam u svesnom stanju da nosim neki papir koji ce im pokazati da me ne diraju? 🤣
imas pravo da odbijes dok si u svesnom stanju.
ako nisi u svesnom, tvoji srodnici mogu da odbiju.

Evo jedan primer odbijanja...

Inače fantastičan je video iz mnogo uglova. Kao film da gledaš. Hitna pomoć koje nema nigde kad stvarno zatreba, dolaze da prevezu ni manje ni više, Amerikanku, hrišćanskog misonara, koja propoveda biblijska učenja na sred mosta u Nišu, Srbija 😄 Hoće da im uđe u vozilo, da joj malo provere zdravstveno stanje, jer kao nisu sigurni koliko je svoja 😊 ona neće da uđe, dolazi policija, neće da preda pasoš... Tu jedan momak, onako prgavi Nišlija, pravi Srbin... imao je neku rečenicu - kako ću je zavalim ili tako nešto kad se baš iznervirao 😄 sa čistim južnjačkim akcentom + neka mlada Nišlijka koja pokušaca da prevede i generalno podržava ovu ženu, a pri tom otkriva i da se zovu isto... Kažem, radnja je gotovo filmska, obavezno pogledati, kao i njeno misionarstvo po gradovima u federaciji BiH, to je isto jako zabavno, pored džamije dok hodža viče, ona mlati biblijom i propoveda hrišćanstvo... Isto dolazila policija... Hit je žena, ima balls, radi šta hoće, boli je uvo 🙂

Nisam znao da li da stavim ovo u ''Smehoteka'' ili ovde, ali ajd neka ga ovde, jer je ipak više tragikomedija nego samo komedija.

Elem, mali izopačeni narcisoid Jovana Jeremić je odlučila da u Bljucu naruči reportažu o njoj gde će moći da se busa i hvali svojim izgledom i životom.
Na njenu žalost, čitaoci nisu bili raspoloženi da i tu gutaju izlive Jovaninog narcisoidnog poremećaja i ludila, pa su odlučili da joj saspu gorku istinu u lice. 🤣

Hobit-Jeremic-Bljuc.jpg

el-risitas-risitas.gif

Tek sam sad skužio koliko je niska...

Najodvratnije mi je bilo kad su doveli Leku kao gosta, ako me sećanje služi tužilaštvo obustavilo istragu u slučaju Štajnfeld i ona kaže "Znala sam da imaš ukusa!"

U fazonu, da si je silovao nije to to... Nije ona tvog kalibra 😄 za silovanje. Mada se nije dokazalo da se nije desilo nego se nije dokazalo da se desilo. Šta god da je istina, na takvom mestu, nacionalna pokrivenost, prosto izbegneš takve nesuvisle komentare...

Dno. U svakoj uređenoj državi bi joj (ako ni zbog čega drugog) bila bi joj zatvorena vrata svih medija za dalji angažman.

A vezano za novinarke, ja imam čudan ukus... Meni je ona Nada Vasiljević (Gogić) bila super sexy... i Bojana Lekić iz mlađih dana, kad sam još išao u osnovnu školu... (bez suvišnih komentara, o ukusima se ne raspravlja 😁) Kod Nade me razočaralo ono sa Dačićem, nameštena pitanja... al mi je i dalje sexy 🙂 plus obe imaju prijatan tonalitet glasa...

Pištanje ne podnosim sem kod pevanja, volim falset... (recimo glas Maje Nikolić mi ne ide na živce 😄 volim to piskavo i visoko) ali glas spikera ili novinara treba da bude prijatan 🙂

39917i7A2B348CB56AA6C3

Pritom je ovo snimak od pre Korone, sada je još gore. :)

Jednostavno priznaj da si vođen emocijama i frustiranošću na stanje u Srbiji otišao malo predaleko niz skalu i prešao u drugi ekstrem koji je, u slučaju zdravstva, čak i gori nego njegov pandan. Što se može videti na primeru Amerike.

P.S.
Da, svi koji ne misle kao zadrte anarho-kapitaljare su komunjare i rusofili. Provalio si me, svaka čast. 🥳
Još kad biste se nekad za'ebali pa umesto etiketa i sprdačina ponudili i neke kontra-argumente u korist tog vaš anarho-kapitalizma i neofeudalizma... ali kapiram, tek u ovoj tematici zdravstva, ne postoji nijedan argument koji može da opravda i racionalizuje ono što je usvojeno i urađeno u Americi. ''Privatizacija rešava sve'' je maksimum dokle ste razradili ideju.
Nikad nisi bio u Urgentnom i video kako kod nas ljudi dolaze u isti, Camarada Ernesto?

Nego kako je na toj Kubi, dolazi li sanitet po pacijente li su im i konji koji ga vuku lipsali od gladi?

Prvo vi koji ste me napali pravite elementarnu grešku - baratate sa apsolutnim iznosima a ne relativnim - trošak za zdravstvo u odnosu na prihode:

u Americi je prosečna premija za zdravstveno osiguranje za porodicu oko 1500 dolara mesečno, sa minimum 80% pokrića. Bruto godišnja plata neurohirurga je oko 654.000 dolara. mesečno. Cifra je zastrašujuća, ali to je 7,7 x BDP per capita. Po ovoj logici njegov kolega u Srbiji bi trebalo da ima mgodišnju Bruto-2 platu od 80.000 evra, odnosno 770.000 dianra mesečno. No nije tako, kod nas je mesečna Bruto 2 zarada neurohirurga ispod 300.000 dinara (ciljam da ima max. 180.000 mesečnu neto platu). Trošak njegovog angažovanja je 2,5 x manji od njegovog kolege u Americi i to naspram našeg mizernog BDP-a.
Rezultat toga je da niko nije otišao iz te Amerike na Srbiju zbog zdravstva, mada ja džabe pričam onima koji misle da najbolje zdravstvo ima zemlja koja je siromašnija od Srbije onoliko koliko je Srbija siromašnija od Amerike.

I jeste, u Americi je zdravstvo skupo, ali te tera na zdrave životne navike, koje svakako možeš da priuštiš. A za starije od 65 premiju osiguranja pokriva država, tako da to nije totalni anarhokapitalizam, recimo većinu onkoloških pacijenata pokriva baš državno osiguranje, a rak je najskuplja bolest. Da je njihova politika pogrešna, videćemo kad počnu masovno da se iseljavaju. Za sad, Amerika se samo puni novim migrantima, a emigracija je neuporedivo manja i uglavnom je uslovljena profesijom a ne nuždom i beznađem.

Зараде многи врхунски лекари у Србији више од тих 770.000 месечно. Не бих за њих бринуо, него за пацијенте, који на делу имају спој најгорих карактеристика оба система, социјалистичког и анахроно капиталистичког.

Cene usluga u privatnim ustanovama su daleko od anarho kapitalističkih a svakako bi integrisanjeu RFZO dodatno spustilo jer bi imali veći obim posla i manje manipulativne troškove.

Ovde je i pitanje - koliko je naš narod spreman da da za zdravlje. Prosečan pušač u Srbiji daje 150 evra mesečno za cigarete. Od toga 100 evra su porezu i akcize. Zvanično bi trebalo da je to zdravstveni dinar. Taj iznos je na nivou prosečnog doprinosa za zdravstvo na prosečnu, odnosno veći od doprinosa za zdravstvo na medijalnu zaradu. Svakako je najbolje bataliti pušenje i uplatiti polisu privatnog zdravstvenog osiguranja, ali to nije do vlasti, da imamo i najbolju vlast na svetu ovo bi opet bio problem.

Vrh