Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=851666#p851666:3u36tqne je napisao(la):
Vox91 » 20 May 2021 10:54 am[/url]":3u36tqne]Tako je, a kad sam ja na početku svog forumskog staža slično definisao patriotizam - od strane jednog člana sam prozvan izdajnikom, kukavicom itd, itd.. :?
Сећам се тога.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=851669#p851669:2zf0msnl je napisao(la):
MC_ » 20 May 2021 10:59 am[/url]":2zf0msnl]Ima vise razloga za nered:

- lenjost, mozda to nije lenjost nego neka vrsta rezignacije, hronicni osecaj nemoci, nesigurnost u sebe
- strah od akcije
- dedostatak osecaja za zajednicko dobro
- nepoverenje, strah od drugih i od dogovora (neophodan je dogovor za sredjivanje stanja).
- strah da ne budu prevareni prilikom sredjivanja stanja
- psiholoska zapustenost, neobrazovanost i nevaspitanje
- zavist i losi odnosi sa komsijama
- i tek na kraju, nemastina

mentallitet u Srbiji je donekle istocnjacki. Npr kamera postoji i ona snima ljude kako vrse nuzdu, ali njih to ne zanima, fokusirani su na sebe i svoje potrebe. To je nesto sto nije lako razumeti, a opet i jeste. Ljudi imaju neki svoj mir, ne zanima ih da se drze pravila, kao na zapadu.

Na zapadu postoji minimum konvencije ponasanja. Zahteva se da se to odglumi.
U Srbiji se to ne zahteva, ovde se zahteva poslusnost i snishodljivost spram jaceg od sebe.
Ne moras da budes uredan, mozes bukvalno da kakis svuda, pa ljudi tako i cine.
Све стоји, само, питам се шта би било са тим западом да немају ни једну своју банку, да су им кредити само у страним валутама и да народу узимају 25-30% преко вредности некретнине? Да им њихове владе субвенционишу туђинске фирме док домаћег радника оптерећују са 67% дажбина и да им је просечна цена квадрата пропорцијално плати неких 10 000 евра?

Па мислим да бисмо преко ноћи гледали мед макса по паризима, женевама и лондонима. Додуше то већ и гледамо тамо у маргиналним квартовима и слојевима друштва и то без горе наведених предуслова.

Mogu da se kladim u to da 100% ljudi na ovom forumu zeli da Srbija bude najbolja zemlja na svetu u svakoj kategoriji, i to je sasvim doviljno, tako da je isprazno osudjivati druge zbog odsustva patriotizma i ljubavi prema domovini, jer su to prazne price.

Da ali nije dovoljno samo želeti.

Zaboravio sam da kazem, coveka koji vrsi nuzdu u ulazu zgrade, ne smatram a priori gorim od drugih ili zlim.
Samo je drugaciji, neopterecen civlizacijom.
Mozda je to potpuno slobodan covek jer ga ne interesuje misljenje stanara.
Mozda je to i potpuno sebican covek, kao likovi sa Wall Street-a.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=851453#p851453:2ofzrltn je napisao(la):
milaki990 » Sre Maj 19, 2021 7:58 pm[/url]":2ofzrltn]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=851366#p851366:2ofzrltn je napisao(la):
Žika » Wed May 19, 2021 4:10 pm[/url]":2ofzrltn]Uvek imaju preporuku za Nemačku bez obzira na jezičke i birokratske barijere/probleme.
Kao i svaki stranac kad dođe u drugu državu sve izgleda nepramostivo ali kako vreme prolazi čovek se uhodava. Neke stvari se brzo rešavaju neke sporije ali se sve reši i uživa u blagodetima realne plate, mirnog života. Sunce ovde lepše greje (mene je bar ogrejalo kad sam se sklonio on primitivnog balkana) .

Drago mi je zbog Vas.

Ipak ne može se reći za sve da žive puno bolje, samo većina neće da prizna to. Potpuno objektivno gledano, život na tom primitivnom Balkanu itekako ima svojih prednosti a jedan od njih je i to sunce koje ste pominjali doduše u prenesenom značenju. Ne da ne greje isto, nego ga pošteno nismo ni videli ove godine. Hoću reći da je klima dole puno lepša, mada je to stvar subjektivnog osećaja.

Što se tiče primitivnog Balkana i "prosvećene" Nemačke, mislim da ste opasno omanuli. Ne znam gde živite, ali i ovde ima puno polusveta, polupismenih došljaka ali i domaćih. To zaista samo slep čovek može da porekne.

Kao što rekoh, puno ima dobrih stvari, ali ima puno i loših. Sve zavisi od ličnosti šta je kome bitno.

Naiskrenije oko mene baš fin narod (u suštini narodi). Kakvo god da im je obrazovanje nemam niti jednu reč zamerke, kulturni , kulturni i kulturni.
Čak su u Saarlandu hiper fini kao da si im najbliži rod ili budući žirant.
Sada Rajna Falc, radim u Hesenu, bio u zapadnim pokrajnama od juga do severa i uvek nailazio i imao poslovni kontakt sa finim ljudima . Uvek sam im stavljao do znanja da dolazim iz Srbije i prilično su zainterosovani da čuju o Srbiji. Čak i žele da nauče najosnovnije reči , pozdravi i slično. Negde je poslovna politika kao recimo BMW da se isključivo priča nemački a mene sačekaju sa 'de si zemo. :gobb:
Turci , Marokanci, Azeri, Eritrejci, Hrvati , Nemci, Pakistanci, Indijci sa svima sarađujem i niti jednog trenutka nije bilo negativnosti, uvek se maksimalno trude .
Što se tiče istoka o njemu znam samo iz priča ali ovo što sam video samo reči hvale.
Birokratija kao i svuda, švabe su posebne jer vole sve polako i bez stresa.
Ured za strance nikad problema, menja posao , menjao pokrajnu/grad i sve završeno lepo , spojio porodicu radnica koja je bila zadužena tražila minimalnu papirologiju čak insistirala kad mi produže vizu da što pre reši moj zahtev. Tako je i bilo.
Promena dokumenata, registracija vozila i ko zna šta sve je išlo daleko brže i sa manje stresa nego u Srbiji.
Jedini problem je što mora za neke stvari da im se crta i sva komunikacija oko reklamacija, zamena mora preko mejlova (poželjno je).

Tako da od mene ko želi da normalno živi Nemačka ima sve preporuke, naravno uz dve godine tavorenja dok se ne stane na noge . :violina:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=851874#p851874:11sqoxms je napisao(la):
Igor » 20 Maj 2021 05:12 pm[/url]":11sqoxms]Da ali nije dovoljno samo želeti.
Mozda nije, ali je dovoljno da se drugi ne bi nazivali izdajicama, i slicno, zbog njihovih ideoloskih stavova.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=851928#p851928:1ly64k6w je napisao(la):
Žika » Thu May 20, 2021 10:30 pm[/url]":1ly64k6w]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=851453#p851453:1ly64k6w je napisao(la):
milaki990 » Sre Maj 19, 2021 7:58 pm[/url]":1ly64k6w]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=851366#p851366:1ly64k6w je napisao(la):
Žika » Wed May 19, 2021 4:10 pm[/url]":1ly64k6w]Uvek imaju preporuku za Nemačku bez obzira na jezičke i birokratske barijere/probleme.
Kao i svaki stranac kad dođe u drugu državu sve izgleda nepramostivo ali kako vreme prolazi čovek se uhodava. Neke stvari se brzo rešavaju neke sporije ali se sve reši i uživa u blagodetima realne plate, mirnog života. Sunce ovde lepše greje (mene je bar ogrejalo kad sam se sklonio on primitivnog balkana) .

Drago mi je zbog Vas.

Ipak ne može se reći za sve da žive puno bolje, samo većina neće da prizna to. Potpuno objektivno gledano, život na tom primitivnom Balkanu itekako ima svojih prednosti a jedan od njih je i to sunce koje ste pominjali doduše u prenesenom značenju. Ne da ne greje isto, nego ga pošteno nismo ni videli ove godine. Hoću reći da je klima dole puno lepša, mada je to stvar subjektivnog osećaja.

Što se tiče primitivnog Balkana i "prosvećene" Nemačke, mislim da ste opasno omanuli. Ne znam gde živite, ali i ovde ima puno polusveta, polupismenih došljaka ali i domaćih. To zaista samo slep čovek može da porekne.

Kao što rekoh, puno ima dobrih stvari, ali ima puno i loših. Sve zavisi od ličnosti šta je kome bitno.

Naiskrenije oko mene baš fin narod (u suštini narodi). Kakvo god da im je obrazovanje nemam niti jednu reč zamerke, kulturni , kulturni i kulturni.
Čak su u Saarlandu hiper fini kao da si im najbliži rod ili budući žirant.
Sada Rajna Falc, radim u Hesenu, bio u zapadnim pokrajnama od juga do severa i uvek nailazio i imao poslovni kontakt sa finim ljudima . Uvek sam im stavljao do znanja da dolazim iz Srbije i prilično su zainterosovani da čuju o Srbiji. Čak i žele da nauče najosnovnije reči , pozdravi i slično. Negde je poslovna politika kao recimo BMW da se isključivo priča nemački a mene sačekaju sa 'de si zemo. :gobb:
Turci , Marokanci, Azeri, Eritrejci, Hrvati , Nemci, Pakistanci, Indijci sa svima sarađujem i niti jednog trenutka nije bilo negativnosti, uvek se maksimalno trude .
Što se tiče istoka o njemu znam samo iz priča ali ovo što sam video samo reči hvale.
Birokratija kao i svuda, švabe su posebne jer vole sve polako i bez stresa.
Ured za strance nikad problema, menja posao , menjao pokrajnu/grad i sve završeno lepo , spojio porodicu radnica koja je bila zadužena tražila minimalnu papirologiju čak insistirala kad mi produže vizu da što pre reši moj zahtev. Tako je i bilo.
Promena dokumenata, registracija vozila i ko zna šta sve je išlo daleko brže i sa manje stresa nego u Srbiji.
Jedini problem je što mora za neke stvari da im se crta i sva komunikacija oko reklamacija, zamena mora preko mejlova (poželjno je).

Tako da od mene ko želi da normalno živi Nemačka ima sve preporuke, naravno uz dve godine tavorenja dok se ne stane na noge . :violina:

Pazite i supruga i ja radimo u višenacionalnim firmama, sa fakultetski obrazovanim ljudima sa svih strana. I svi su mahom kulturni ljudi što vi kažete, zainteresovani su da nauče više, neki ne znaju razliku izmedju Sibira i Srbije doduše, ima ih koji imaju predrasude (posebno holandjani)... Ali ja ne mogu da kažem da sam u Srbiji radio sa divljacima, zaboga. Radio sam sa super ljudima, sa nekima smo postali baš dobri prijatelji.
Sa druge strane, ajde da se ne pravimo naivni, postoje delovi velikih gradova u kojima se osećate kao da ste na Bliskom Istoku, sa svim svojim prednostima, manama i načinom života.

Ja živim u Berlinu, i kao što sam već napomenuo,postoje razlike u okviru same Nemačke zbog njihovog uredjenja, ali i istorijski i naravno po mentalitetu. Berlinska administracija je jedna velika sramota i to odgovorno tvrdim. Skoro pa ništa ne može da se reši u nekom razumnom roku. I to nije moje iskustvo nego iskustvo ljudi oko mene.
Primeri: čekanje za tablice - 6 nedelja, zamena vozačke - 3 meseca pokušavamo da dobijemo termin bez uspeha, poslodavca sam promenio a prijaviću to birou za strance možda na zimu, termin za venčanje - 2021., vrtić kada se dobije kao loto....

Po pitanju vršenja nužde u ulazu, mogu da kažem da su mi takve stvari postale "normalne" baš ovde. Ok, ne vrše po ulazima ali vrše po parkovima, ćoškovima, stanicama....
Mislim ovo pišem iz razloga što se napiše kao da to postoji samo u Srbiji. Ne, postoji svuda, a naročito je izraženo u velikim gradovima.

Opet ću ponoviti, ne kažem da je odlazak loš sam po sebi, ali isto tako ni ostanak u Srbiji nije loš sam po sebi. Zavisi puno od mnogo faktora, porodičnog stanja, zanimanja, perspektive...

I u Nemackoj se moze desiti da vas prevari majstor, ali skoro je nemoguce da se desi da vas prevari hirurg ili advokat (da radi za suprotnu stranu u sporu).
Zivot na Zapadu je usamljenicki, nikog ne zanimas, ali postoji spokoj u vezi tih stvari.

Strasno je kad vam dete koje je tinejdzer kaze da si mu upropastio zivot sto si se vratio u Srbiju.
U skoli se zna ciji roditelji imaju veze "u Partiji" i kome ce zivot proci bez problema, kojima je sve obezbedjeno.

U Srbiji postoji deficit morala, toliki da je kolaps drustva neminovan. Mi zivimo u tom kolapsu.

Može li gore ?

https://twitter.com/i/status/1394059423321047049

https://direktno.rs/zabava/film-i-tv/35 ... enje-.html

Na TV Hepi porede gubitak deteta sa gubitkom psa!

Da se na nacionalnim frekvencijama prikazuju razne stvari koje vređaju zdrav razum, nije ništa novo. Godinama unazad građani mogu da gledaju i slušaju besmislice, naročito na "dečijoj" televiziji Hepi. Jedna od "zvezda" ove televizije je i voditeljka Jovana Jeremić koja je u više navrata šokirala javnost ponašanjem i ispadima. Najnoviji ispad je toliko neukusan i bezobrazan, da zasenjuje sve ostale. Naime, voditeljka je u emisiju pozvala dva gosta, kako bi napravila, kako kaže, paralelu. Jedan gost je izgubio šesnaestogodišnjeg sina, a drugi psa. I to je za gospođu Jeremić nešto što treba porediti.

Ja sam namerno pozvala dva sagovornika iz različite perspektive. Gospodin Saša je izgubio sina od 16 godina, a ti si izgubila psa. Negde kao uredniku, kao nekome ko je umetnik suštinski u ovom poslu, u novinarstvu, ja sebe tako doživljavam, bilo mi je važno da napravim paralelu. Kao i u književnosti kad pišeš pismeni rad, pa ti da profesorka da pišeš neku temu i ti praviš paralele na osnovu književnih dela koje si pročitao. Meni je bilo važno da napravim jedno poređenje. On je izgubio sina, a ti si izgubila psa - ovim rečima započela je Jeremić emisiju.

Umetnica/urednica Jeremić ni po kojim parametrima nije umetnica, a svojim emisijama pokazuje da nije ni urednica, već neko kome je očigledno najviše stalo da se o njoj govori. Uporediti gubitak ljubimca sa gubitkom deteta je u najmanju ruku morbidno i bizarno, nećemo koristiti neke grublje termine.

Šta je još potrebno da se desi na televizijama sa nacionalnom frekvencijom kako bi REM reagovao na brutalno mentalno nasilje koje razni režimski agigatori i kvazinovinari vrše nad građanima Srbije svakodnevno?

Pomenutoj urednici, nesuđenom đaku generacije, poručujemo da od literature pročita Kodeks novinara Srbije, ne bi joj škodilo.

Kako funkcionise sitem Harema u Srbiji. lepo mozemo videti na sledecem primeru.

https://rs.n1info.com/vesti/ko-je-nared ... govornost/

Put do kuce gospodina Nevolje je asfaltiran. Ko je to naredio?
Svaki radnik koji je radio na tome moze bezopasno da prijavi medijima koje bio poslovodja.
Svaki poslovodja moze da kaze koji mu je sef to naredio. Itd.

Ali to se nece desiti. Razlog nije strah.
Ogromna vecina populacije u Srbiji, smatra da je sasvim normalno da se gospodinu Nevolji asfaltira put (dok je bio u milosti), kao i da se isti drzi u zatvoru jer je u nemilosti.
Kategorije harema Srbije jesu milost/nemilost. Obratite paznju da niko nema moralni problem ili principijelni problem.
Jedini princip harema Srbije je milost/nemilost, bilo da se radi o lokalnom, drzavnm mocniku ili predstavniku stranih koloniztora.

Zato mnoge stvari nikad necemo saznati.

sve može. to je nova Srbija...

nova.rs

Председница Врховног касационог суда Јасмина Васовић изјавила је данас у интервјуу за Танјуг да је циљ измена Закона о парничном поступку смањење прилива грађанских предмета у суд, посебно банкарских обрада кредита.

„Овом изјавом са највишег судског места у држави добили смо потврду да су наши бојазни оправдане. Адвокатима који протестују од почетка је јасно да је радна група Министарства правде била под утицајем банкарског лобија, и да је заштита банака од тужби оштећених грађана главни циљ измена“, изјавио је за Нова С адвокат Чеда Кокановић, један од адвоката у протесту.

Он је додао да је Закон о парничном поступку системски закон који се не може мењати од данас до сутра како богатима и моћнима одговара јер се тиме искривљује правни систем због само једне врсте спорова.

Meni nisu jasni ljudi koji tuže banku za troškove obrade kredita.
Kad se podiže kredit svi troškovi su unapred i vrlo jasno prikazani. Kada uzmeš kredit ti prihvataš sve obaveze. Ako misliš da su troškovi preveliki idi u drugu banku ili nemoj da uzimaš kredit.

Sedneš u restoran i daju ti meni sa ponudom i cenama. Ti naručiš, pojedeš i popiješ a onda nećeš da platiš jer je skupo. Nije nego.

Do sada sam uzimao preko dvadeset kredita. Samo jednom u jednoj banci sam doživeo da mi uvaljuju ugovor sa klauzulom koja je u fusnoti. Iako smo već počeli postupak i popunio sam menicu, ja sam prekinuo i tražio menicu nazad. Bankar je počeo da pizdi i da se dere a ja sam napravio scenu.
Rekli su mi da ja prihvatio uslove i da moram da potpišem. Ja jesam prihvatio uslove iz informativne ponude, koji jesu preneti u Ugovor, ali je u Ugovoru dodata ta fusnota.

Drugi put su pokušali da mi naplate i osiguranje života za iznos kredita, ali pošto mi to nisu predočili pre potpisivanja ugovora ja sam odbio, na zaprepašćene bankarske. "Ali Vi ste potpisali ugovor, pare su legle na Vaš račun". Ja joj kažem da u ugovoru ne piše da i polisa obavezama i da ne želim da platim. Prvo je počela da se svađa, pa da me ubeđuje a na karaju da me moli. Čak milim da je htela od svojih para to da plati (nešto oko 2000din). A ja neću i neću. I na kraju je prošlo bez.

Ta dva slučaja bi bila za sud da nisam uspeo da sam rešim, ali ovo gde je sve čisto i gde je čovek "pri svesti" sve prihvatio jednostavno nisu.

Za poslednjih 15 sam dao skoro 1000€ za obrade kredita i mnogo više na kamate. Pa šta? Bolje i to nego od zelenaša.

Neko ko voli da ga pljačkaju onda bolje da ne komentariše.
Nisu im dovoljne velike kamate već izmišljaju i troškove obrade kredita, šta bi bilo sledeće ? Troškovi dopreme papira do šaltera ?
Treba da ih tuže za svaku stavku koja nema pokriće.
Nisam imao zadovoljstvo da me pljačkaju kreditima.

The 10 per capita poorest countries in Eastern Europe. In rank order. Purchasing Power Parity (PPP)

Moldova – GDP US$7,272.00
Ukraine – GDP US$9,249.00
Kosovo –GDP US$11,348.00
Albania – GDP US$13,364.00
Bosnia and Herzegovina – GDP US$14,624.00
Republic of Macedonia – GDP US$16,349.00
Serbia – GPD US17,345.00
Montenegro – GDP US$20,690.00
Bulgaria – GDP US$21,690.00
Romania – GDP US$28,206.00

Ljudi ne shvataju, izmenama zakona u parnicnom postupku bice onemoguceno malima da tuze velike.

„Do sada su mali i slabi pojedinci imali priliku da tuže velike i moćne banke i za 500 dinara, pri čemu su advokatski troškovi mnogo veći, i da tako napravi veći pritisak da se reši sistemski problem, a to je naplata naknada. Umesto da banka sama plati 500 dinara, ona ide na sud i posle mora da plati 50.500 dinara za troškove. Sada izmene kažu da se sudska taksa mora platiti unapred inače se tužba smatra povučenom. Do sada su se sudske takse plaćale kada sud pošalje račun.
https://www.danas.rs/ekonomija/novi-zak ... iv-banaka/

Recimo Rio Tinto zatruej ogroman broj malih privatnih poseda, ali oni nece mnoci da ga tuze.
U izradi ovog zakona, na strani velikih, vLade i Vucica, angazovao se i MMF i USAID radi zastite Kapitala.

Srbi nikako ne shvataju da ulazak u kolonijalni narativ nije igra u kojoj ce oni moci da ucare, a njihovi rodjaci, komsije itd da izgube.
Kolonijalna uprava ima veoma bogato iskustvo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=855502#p855502:1g7mciov je napisao(la):
MC_ » Fri Jun 04, 2021 10:59 am[/url]":1g7mciov]
Kolonijalna uprava ima veoma bogato iskustvo.
Ta rečenica sve kaže.

https://www.rts.rs/page/stories/ci/stor ... janje.html

Da li neko zna koliko istine ima u ovome? Pratim Vucjak redovno i donator sam na Patreonu takodje vec nekoliko godina kao i hiljade ostalih ljudi, pa me ovo bas potresa. Neki kazu da je drzavna namjestaljka, drugi kazu da je istina. Ako jeste onda crnje od ovoga ne moze. :violina: Ako nema ima kakvu informaciju neka podijeli jer nemam koga da pitam, a ne bi htio da nastetim azilu u slucaju da je laz.

Na žalost, pozadina mnogih priča o filantropiji, brizi o životinjama, zaštiti životne sredine je isključivo lični interes. Tako da me ništa ne iznenađuje.

Izvinjavam se sto spamujem ali forum mi ne omogucava da izmjenim poruku; posto sam objavio vijest o navodnom mucenju pasa u kragujevackom azilu duzan sam da objavim ovaj prilog novinara Bojana Savica o ocigledno zlonamjernoj namjestaljci drustva Levijatan koja je veoma nastetila ugledu azila. Izjavu advokata mozete cuti na 17:25.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UWqO4yc0TGA[/youtube]

Levijatanima su povremeno potrebne ovakve price da bi osigurali svoju fasadnu poziciju "spasilaca" neduznih zivotinja, posto bi bez toga bili samo klasicni neonacisti, sto i jesu.

Mislim da se i desnica i levica u Srbiji bave zastitom pasa da bi se dodvorili "urbanima" koji se pale na to.

Da, bas sam pre neki dan u gradu video skupinu obucenu u bele kosulje, crvene marame i titovke - presrecu starlete po parkovima, izvlace ih iz bembara i mercedesa i teraju ih da hrane svoje kucice iskljucivo carbon neutral granulama!

Vrh