Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Meni je jasno sta ti pricas, ali ne mogu da verujem da u danu kada je vazno govoriti o FEMICIDU ti se bunis sto se ne govori i o NASILJU NAD MUSKARCIMA

žene su slabiji pol uvek bile, u nasem drustvu degradirane. Tacno je i da su muskarci ugrozeni, ali u vecini situacija su jači makar fizicki, dok retko koja zena jeste ( da se makar fizicki odbrani)
Zbog svoje podredjene uloge u sistemu, mnoge smatraju da je samar ok, batine ok, i samo cuti nek ostanu zajedno...
Treba da se osvesti drustvo za sve naravno i za muskarce, a sve drugo sto bih ti napisala bile bi uvrede.
Na danasnju tragediju nije trebalo ovako pisati

А ако ћемо већ да користимо термин "фемицид" да опишемо свако убиство жене онда термин "андроцид" има једнако смисла да опише свако убиство мушкарца
Људи који су повели причу о том термину и сматрају фемицидом само убиство жене зато што је жена, тј. злочин из мржње према женама.
Сад што има људи који лоше користе термин јбг.

нпр. ако убијем жену јер је ми је била сестру или тако нешто је само обично убиство, али ако убијем девојку јер је курвештија најобичнија то је фемицид.

Meni je jasno sta ti pricas, ali ne mogu da verujem da u danu kada je vazno govoriti o FEMICIDU ti se bunis sto se ne govori i o NASILJU NAD MUSKARCIMA

žene su slabiji pol uvek bile, u nasem drustvu degradirane. Tacno je i da su muskarci ugrozeni, ali u vecini situacija su jači makar fizicki, dok retko koja zena jeste ( da se makar fizicki odbrani)
Zbog svoje podredjene uloge u sistemu, mnoge smatraju da je samar ok, batine ok, i samo cuti nek ostanu zajedno...
Treba da se osvesti drustvo za sve naravno i za muskarce, a sve drugo sto bih ti napisala bile bi uvrede.
Na danasnju tragediju nije trebalo ovako pisati
A kog dana se govorilo o nasilju nad muškarcima?

Stradaju od muškaraca bilo da su kriminalci ili ne.
I, jel se i tada - kada u kriminalnim obračunima stradaju i nevini muškarci - aktivirate kao kad strada neka žena?

Vi čak ćutite i na ovo što je bilo u Staroj Pazovi. Zabole vas, realno. Imate drugu, preču temu i fiksaciju sad.

A kog dana se govorilo o nasilju nad muškarcima?
Ma nemam vise sta da pricam ja sa tobom...
A i da ti kazem vala kad me vuces za jezicinu

Tvoje stoji ali taj tvoj stav...to je tako prostacki.

Da li si mogao da napises npr nesto " ovo je teska tema, moramo kao drustvo da radimo nanporodicnim odnosima, primetan je i veci broj nasilnih ubistava muskaraca u partnwrskim odnosima, i to je nesto strasno"

Da li sam ja lepo napisala da je PORODICA NAPADNUTA?! da li sam ja omalovazavala ubistva muskaraca osim da ih je manje i da jos mnogo manje trpe psihicko i fizicko nasilje dugo vremena.
Nego tvoj stav- mi se primili na temu, ne govori se o ovome....
Zelim ti da sve ćerke imaš i da nikad ne pomislis " kako li je tretira"
Ja sam bila svedok kada je zena, samosvesna i drustvena, priznala da je muz mlati 15g i otisla je tek kad je umalo ubio. Da ne govorim o zakljucavanju u kupatilo, u kola, spavanja napolju za kaznu....
Ja znam za konkretne primere, ne bezim od muskaraca koji trpe nasilje, a citava porodica je ugrozena

Dokle god se pominje femicid, pominjaće se i androcid.

Jedina alternativa je da se preraste ta kvazilevičarska koprofagija i da se svi udružimo i posvetimo problemu koji se zove porodično nasilje, i posle nasilje generalno. A ovako sa podelama i agendama će teško ići. Štaviše, nikome nije u interesu da se tera ovako. Nikome sem nekolicini štetočina i agendi, koje nemaju pametnija posla nego da izmišljaju nove podele.

O tome govoris na pogresan nacin i def tek ovaj post ima poentu. Ja sam ti pisala privatno, ako zelis odgovori, ne smatram da tvoji komentari treba da se nastave javno, tj ja necu da ih provociram.
Laku noc i svi mi budite zdravi

Samo prestanite da terate termin femicid.
To sam i ranije govorio na tu temu.

Sve ostalo su samo vaše konstrukcije i predrasude o meni. A imam ih čitavu kolekciju. Nazivali su me i komunistom i kapitalistom i levičarem i desničarem i konzervativcem i pomodarom i zapadnjakom i istočnjakom i nacionalistom i izdajnikom... Slobodno dodajte još da uvrstim u kolekciju.

Bender Rodriguez wrote :

,, A kog dana se govorilo o nasilju nad muškarcima?... ,,

Oooo , bravo 😄
jedan od retkih koj jeste zapazio ne ravnotežu , u sve opštem kretanju u društvu.

Prvo ni jedno ne srazmerno nasilje ne odobravam.
Da razlika koju si primetio jeste izražena i forsirana i iz sistemskih poluga uprave.

Ako se desi nasilje nad decom, sistemska poluga jeste i treba da bude ne milosrdna
ali ta poluga NE pravi razliku da li je došlo do nasilja nad ženskim ili muškim detetom te jeste pravedna, jer jednako štiti svu decu.

Isto to nad odraslima , sistemska poluga i te kako pravi veliku razliku kada je pol u pitanju.
To jeste činjenica i istina i to nije pravedno
Naročito je štetno jer
gledano odakle je inicirano , jasno je da ta razlika funkcije i sile poluge ima ulogu za razbijanje temelja (porodice) ovog društva.
Što je do sada dobrim delom i ispununila svoj osnovni a latentni program.

@ Bender Rodriguez,
ne brini, tako je vreme.... ko na tu temu kaže - ,, car je go ,, - kao u prici - carevo novo odelo.- Doživece neki vid linča.

Još dugo nece doci do baždarenja u odmerenosti kod nadležnih poluga, a ta negativna refleksija ne pravednosti na druge svere društva je sve uočljivija i bice tako, dok vecina i sama ne oseti ne lake posledice toga.

Da li ce tada biti kasno ?
Ne, nece i posle potopa (Noje)ispravljen život se nastavio malko drukciji ali se nastavio eto ga i danas je tu. 😃

Poslednja izmena:
Jel ovo neka šala? Neslana je sreće mi....

Prvo, broj ubistva žena u partnerskim odnosima je mnogo veći od muškaraca. Ne znam odakle ti to da zene ubijaju muskarce vise

Drugo, žene češće trpe i psihičko nasilje, godinama, nemaju zaštitu sistema, na njima su i deca i briga,
Ostaju u odnosima jer "tako treba", ćute i trpe, ne znaju prava, SISTEM IH NE ŠTITI...

I ti na sve danas, baš danas, a koliko je žena od početka godine ubijeno, ti sad hoćeš da se priča o nasilju nad muškarcima kao nečemu što je jednako rasprostranjeno i zahteva opštu debatu

Šta je bre sa tobom?! Čovek je bio OSUĐIVANI NASILINK I UBIO JE ŽENU I DETE! INSTITUCIJE NISU SPREČILE, NISU REAGOVALE, PRIŠAO IM JE, STAVIO RUKE NA NJIH, NIKO MU NIJE zabranio
I šta je ovde femicid? Pošto je ubio i sebe to je androfemicid?

Nesrećno i žalosno svakako ali nije rešenje da se koristi za nečije fiksacije.

Stvrno se trudim da fino i kulturno pisem jer je ovo javni prostor pa treba uvaziti svacije misljenje.
Smatram da niko ne umanjuje muskarce kao zrtve ( makar to bio samo jedan) ako se govori o femicidu.
Naprotiv, vi koji ste uvideli da se ta tema treba odnositi na sve, ovako i onako...treba da procitate sta ste napisali, pq jos jednom, pa jooos jednom, ako zelite da menjate svest drustva.

Ovo sto vi radite u meni izaziva gađenje, a verujem da bi svaka zrtva nasilja glavu okrenula od vas.
U pravu ste, ali na pogresan nacin isticete druge zrtve, kao da su one vaznije u nasim ocima.

I koga zabole definicija, ovo je zločin ne samo zbog ubistva zene, vec i jednog deteta koje je verov sanjalo o 1.sept, kakvu ce torbu za knjige kupiti i biti sa drugarima, a verov od kako je na svet dospeo zna samo da mu mama plače i tata je maltretira.

Evo, hajde da se slozimo makar oko ovoga ZENA JE TRAZILA ZASTITU SISTEMA, SISTEM JE ZAKAZAO.
e to ne sme da se događa, KO GOD TRAZI POMOC treba da bude zasticen bilo da je majka otac, muz, zena ili dete.

A vi da malo vise pazite kako da nam predocite vase stavove, mi bi ih lakse i prihvatili, licno, sa vama koji ovo pisete ne bih volela ni kafu da popijem, za mene je to velika uvreda da mi neko kaze, a zapravo samo se ne trudite da se lepse izrazite jer vas zapravo zabole ona stvar, sto je strasno.

Svi mi imamo sansu i odgovornost da uticemo na ljude, ovaj stav nikome ne pomaze.

Da ali opet, kakve veze to ima sa femicidom? Čovek je očigledno prsao psihički. Da, žene su nezaštićenije, žene su češće izložene maltretiranjem... ne vidim kako mi to umanjujemo nečiju odgovornost i ubistvo. Sa druge strane i muškarci su češće izloženi stresu, pshihičkom maltretiranju od strane drugih ljudi (otac, društvo, tuča u kafani... nebitno). Ono što mi zapravo želimo da kažemo je da nije svako ubistvo žene femicid. I ne, niko nije umanjio ovu tragediju.

Ono što treba je osvešćivati žene da ne trpe svakojako nasilje, da se sistem prinudi da pruža bolju zaštitu. Evo komšinica svakog dana kuka mojoj ženi kako se mnogo svadja sa mužem, kako bi ga odmah napustila "da ima gde" (npr roditelji kod kojih neće...), a ona ništa ne radi, muž sve finansira na poslu je po ceo dan, još ima i kućnu pomoćnicu, spava pola dana, popodne pokupi decu iz vrtića i nikad nema vremena npr da mužu spakuje stvari u njegov ormar.
Drugi primer je da žene trpe nasilje sa izgovorom "ja ga volim". Koga bre voliš? Čoveka što te bije? Onda niste toliko različiti.

Svega ima. Bender je samo hteo da pokaže da se taj termin "femicid" olako koristi, a da svakako treba raditi na poboljšanju sistema zaštite. Možda mi trebamo da pazimo kako izražujemo naše stavove ali i vi trebate da pazite kako pravite podele "ako ne smatraš da je ovo femicid ti mrziš žene i zabole te ona stvar".

Evo, hajde da se slozimo makar oko ovoga ZENA JE TRAZILA ZASTITU SISTEMA, SISTEM JE ZAKAZAO.
e to ne sme da se događa, KO GOD TRAZI POMOC treba da bude zasticen bilo da je majka otac, muz, zena ili dete.
Ovo niko nije negirao i svi se slažemo oko ovoga. Ništa se ne razlikuje od ubice iz Dubone, onog malog K.K., one male bebe koja je umrla zbog neadekvatnog lečenja... svuda je sistem zakazao i protiv toga se borimo. Mi nismo zaboravili nijednu tragediju. Mi stalno osvešćujemo i muškarce i žene. Mi nemamo stav da je to normalno kako se ovde kapira. Ne vidim uopšte koga zabole ona stvar (npr strašno je što neko tako kapira).

Eto, još jedan razlog da se distanciraš od studenata i protesta i da praviš svoju opoziciju. Sa kloniranim Slobom na čelu.

@mariks ovo
"Ono što treba je osvešćivati žene da ne trpe svakojako nasilje, da se sistem prinudi da pruža bolju zaštitu. Evo komšinica svakog dana kuka mojoj ženi kako se mnogo svadja sa mužem, kako bi ga odmah napustila "da ima gde" (npr roditelji kod kojih neće...), a ona ništa ne radi, muž sve finansira na poslu je po ceo dan, još ima i kućnu pomoćnicu, spava pola dana, popodne pokupi decu iz vrtića i nikad nema vremena npr da mužu spakuje stvari u njegov ormar.
Drugi primer je da žene trpe nasilje sa izgovorom "ja ga volim". Koga bre voliš? Čoveka što te bije? Onda niste toliko različiti"

Su glavni problemi u nasem drustvu, ovo kako ti razmišljaš. I za komsinicu i za zenu koju neko tuče.

Sramota, stvarno sramota.... Zgrozena sam i tobom i tvojom suprugom ako ima iste zakljucke! Zgrozena.

Ok, znači ne treba osvešćivati žene i pričati im kako treba da trpe nasilje. Shvatio sam. Zgrožen sam tvojim zaključkom ali sam shvatio. Kaži nam koje je tvoje rešenje tih problema?

Većina ženskih osoba koje znam jesu za dizanje svesti o porodičnom nasilju i za pooštravanje kazni za to, ali ne misle da je termin femicid potreban niti koristan društvu.

Isto tako, me mogu da tvrdim ali mislim da većina njih odbacuje one moderne konstrukte i sviračine od reči tipa pilotkinja, vojnikinja, sociološkinja i slično. Znam par njih koje se svakako gnušaju toga jer su X puta komentarisale to.

Ali jbg, dokon pop i jariće krsti. A mnogi današnji levičari (ne svi) su em dokoni em u teškim zabludama.

Ok, znači ne treba osvešćivati žene i pričati im kako treba da trpe nasilje. Shvatio sam. Zgrožen sam tvojim zaključkom ali sam shvatio. Kaži nam koje je tvoje rešenje tih problema?
Naravno da ne, ali ne razumem tvoj kom da komsinica se svadja a ima sve komocije i sve joj tesko.
Ne kazem da u tom slucaju jeste maltretitanje, ali psihocko maltretiranje nije opravdanje za to sto ti se ne dopada sto tvoja zena ne radi, koliko radi itd (komsinica)....
Ako ona ima problema, glavno je ispricati kako se zali i svađa, a eto ima sve , sve joj pruzio i jos se zali... ja o tom stavu govorim

mozda ima razlog zasto se zali? Cemu komentar kakav zivot vodi, postenije je reci joj (tvoja zena) nemoj da mi pricas svoje bracne probleme...a ne tako.
Ponavljam, znam zenu koja je delovala kao da je u idealnom braku, jedna lavica, drustvena i vesela, dok nije dosla plava kao šljiva jer je ovaj put nije umalo ubio.

Druga stvar " zena voli muza i trpi batine ( njen izgovor)" " onda niste toliko razliciti"... MOLIM?!
Pa da je svesna da vredi vise ne bi ni trpela

Psihologija zrtve cesto dovodi do patoloske vezanosti za nasilnika, a izjava kao tvoja (i tvoje zene) samo cini da one koje trpe nasilje ni ne pokusaju da traze pomoc.

Ponavljam, javni je prostor, birajte reči, ovo je posećen forum i ako iko trpi nasilje ( bilo koji rod) ne treba da se oseca lose jer ima sve u tom odnosu, i ne, ne treba da trpi bilo sta sto izaziva lose psihofizicko stanje.
I psihicko maltretiranje je maltretiranje, sve se moze resiti sogovorom, ne moze se sve zamerati, omalovazavati i pljuvati, partner treba i da te ceni i postuje i bude prijatelj i podrska. Ako to nije, potrazite izlaz.

Pricas kao neka zena :)

1. Komsinica. Da, muz joj je pruzio sve i ako od nje ocekuje jednu stvar koju ona nece da uradi onda jbg. To je nezdrava veza. Neka se razvede, ne mora uopste da trpi muza. Nije resenje ni da zive zajedno i da se mrze. Eto, mozda je i to muzu psihicko maltretiranje od strane nje. Zasto si iskljuciva i zasto branis samo zene? Eto muz uz sav svoj stres na poslu i da obezdedi ok zivot celoj porodici ona ga maltretira jer je sve mrzi.

2. Ne znam ko je spomenuo moju zenu. To opet ti nesto sama sa sobom. Nema sta da vredi ili ne vredi. Neko te bije. Bezi od njega. I muskarac kad dobije batine ne ide da trazi jos. A to obicno pocinje u ranijoj dobi kada zene privlace “opasni” muskarci.

Biraj reci. Ne mozes sve da okreces ka zenama, a da zanemarujes psihicko maltretiranje muskaraca.

Ok, jeste, ja nesto sama ja sa sobom... Budi Bog sa nama sa kim se ja objasnjavam.

Elem, ko ima zeludac nek pusti Informer., velicanstvenu i nikad viđenu proslavu povodom AP
Da naglasim, ja nisam videla više od 5 ljudi iz Pž, Kosj, ovo su dovukli ko zna odakle. Ulica je zatvorena, policija sve obezbeđuje a bili su i neki fini momci trokrilni sifonjer, da se ne omakne izlivanje osoke...

U 19h je protest u gradu na centru, mada Pozega nije isto sto i Uzice, ali je narod poprilicno besan. Ako ako, treba nas jos gaziti kad sve trpimo... (mislim na nasu opstinu).

Koga više briga šta rade studenti, promašili se, prepumpali u prazno, propustili svoju šansu da urade nešto kad su mogli
i sad čekaju jesenju milostivu podršku radnika. Nije pitanje da li ce je dobiti hoce vec je pitanje dovoljnog obima dobijene podrške a potreban obim čini mi se nece dostici te je sve to gubljenje vremena.

Da se vratimo iteresatnijjoj diskusiji 😃

Nasilje bilo kakvo treba debelo sankcionisati umesto toga forsira se selektivno sankcionisanje prema polu.
Jedno je ,,osvešcivanje,, , prosveščivanje i davati podršku je jedno a totalno drugo je praviti razliku u samom sankcionisanju u odnosu na pol.

Vrh