Šta je novo?

Spomenici

_20220410_142849.JPG

Сердар Јола.
 
Originalna mermerna spomen-ploča za zlatnim slovima koju spomenik pominje se čuva na zidu u holu IX gimnazije...
Hvala za info.
Video sam fotografije tog prvobitnog obeležja, ali nisam znao da se i dansa čuva i da je izložena.
Mislim da je u početku stajala ispred zapadnog ulaza u zgradu SIV (Palata Srbija).
 
Hvala za info.
Video sam fotografije tog prvobitnog obeležja, ali nisam znao da se i dansa čuva i da je izložena.
Mislim da je u početku stajala ispred zapadnog ulaza u zgradu SIV (Palata Srbija).

Poslednji put kada sam bio u školi (ima tome godina) stidljvo se krila iza vitrine sa peharima :)
 
kp6.jpg

 

Весић: Међународни конкурс за подизање споменика Вудро Вилсону биће расписан у наредних месец дана


Међународни конкурс за подизање споменика Вудро Вилсону биће расписан у наредних месец дана, а на учешће на конкурсу позвали смо и америчке вајаре, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић након прве седнице Одбора за подизање споменика овом америчком председнику којој су присуствовали и представници амбасаде САД.

Весић је подсетио да је Град пре неколико година један од најлепших београдских булевара назвао Булевар Вудро Вилсона те да се пре Другог светског рата садашњи Савски трг звао Вилсонов трг. После Другог светског рата је то име укинуто.

– Ми смо ту неправду исправили, јер смо дали име булевару по овом америчком председнику. Управо у том булевару у Београду на води биће подигнут споменик Вудро Вилсону и на тај начин ћемо дати један додатни допринос промоцији наше заједничке историје. Данас смо донели одлуку о расписивању међународног конкурса који ће бити расписан заједно са Друштвом архитеката Београда и верујем да ћемо добити један леп споменик који ће красити Београд – рекао је Весић.

Према његовим речима Вудро Вилсон је 28. председник Сједињених Америчких Држава, а значајан је за српски народ зато што је много помогао Србији током и после Првог светског рата. Био је и велики пријатељ Михајлу Пупину.

– Дошло је време да се одужимо овом америчком председнику који је за Србију урадио више од свих других америчких председника – рекао је Весић.

Он је навео да је Вудро Вилсон, између осталог, познат и по томе што је за време његовог председниковања изнад Беле куће била развијена српска застава за Видовдан те да је то био један јединствен пример солидарности и помоћи нашем народу у време када смо се борили за физички опстанак у Првом светском рату после окупације Аустроугарске.

Народни посланик и члан Одбора Владимир Маринковић оценио је да је иницијатива да се подигне овај споменик сјајна јер има за циљ да још више учврсти пријатељство два народа, те да увек имамо подсећање на савезништво између Србије и САД.

– Изградња споменика ће и симболично и на практичан начин унапредити односе две земље. Поред тога што имамо много инвестиција у протеклих неколико година и напредак у политичким, културним и свим другим односима, споменик ће бити додатни импулс у везама између Србије и САД – навео је Маринковић.

Споменик Вудро Вилсону налазиће се на Савском венцу, у оквиру планиране парковске површине, непосредно уз истоимени булевар.

 
– Дошло је време да се одужимо овом америчком председнику који је за Србију урадио више од свих других америчких председника – рекао је Весић.​

I na spomeniku grafit: "Američki predsednik duradi nešto...."
 
Zar nije bila priča da će Vilson i Pupin dobiti zajednički spomenik?
 
А што кад могу одвојено. Два тендера, две приче за медије, весеље...
 
 
vlcsnap-9237-11-02-00h47m11s081.png

 
Земунски споменик са вероватно најпотреснијим натписом.
 
Poslednja izmena:
Vrh