Ksenija
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 11.01.2016.
- Pohvaljen
- 2.779
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465028#p465028:1xtbw9f9 je napisao(la):stf » Sre Jul 12, 2017 12:46 pm[/url]":1xtbw9f9]Биста Иве Лоле Рибара у истоименој Основној школи у Бегаљици:
Pretužno. To bi bilo kao kada bismo spalili sve knjige koje su obeležile jedan istorijski proces.
Svojevremeno, kada je Tito pao u zaborav, u jednoj državnoj ustanovi bačene su sve njegove slike (u svakoj kancelariji je bila obavezna), bačene biste, što veće što manje, od različitog materijala. Bilo je tu i drugih likova iz komunističkog perioda, vrhunski štampanih publikacija raznih gradova i regija ex-YU koje su glavešine dobijale na dar.
Sve se to našlo na gomili zajedno sa otpacima i smećem čekajući kamion za deponiju na kojoj bi završili dokumenti prošlosti. Imala sam sreću da uzmem odbačenu bistu Moše Pijade ali slabog kvaliteta pa je jadna dok sam brisala prašinu pala i rasparčala se, a tako mi se lepo uklopila u knjige, čak nije pridržavala Kapital koga sam takođe pokupila ispred stana spremnu za kontejner. Zbog čega ljudi brišu tragove prošlosti? Na kraju, to je neko uradio iz entuzijazma šta god da mu je bio motv, da li sama figura ili ideja lika koga je izvajao.