VRATIĆE SE SLOVA Zapušten spomenik Ivi Andriću biće popravljen
M.M.M. | 17. 04. 2015 - 15:53h
| Komentara: 2
Oronuo spomenik našem nobelovcu na Andrićevom vencu konačno će popraviti opština Stari grad na čijoj teritoriji se nalazi. Izgubljena slova sa citata ispod spomenika, uskoro će ponovo zasijati.
Ovako je spomenik izgledao kada su slova tek postavljena pre četiri godine
U sklopu obeležavanja 50 godina od dodele Nobelove nagrade, 2011. godine postavljen je citat ispod spomenika Ivi Andriću. Duž stepenice poređane su rečenice iz čuvenog dela "Znakovi pored puta":
"Otišao sam. Iza mene je ostalo sve što su ljudi rekli, kao pramičak magle koji se gubi. A sve što su uradili, poneo sam na dlanu jedne ruke."
Nije dugo trebalo pa da se ove sjajne reči pretvore u crne mrlje, o čemu je "Blic" juče pisao.
"Progutana" slova, nestala su preko noći, zapuštena statua Nobelovca, senka je onoga što je nekad s pompom i uvažavanjem predstavljeno javnosti.
Ko je zaboravio da brine o spomeniku na koji i predsednik Srbije gleda kroz prozor, kako su tviteraši primetili?
Popravićemo spomenik našem nobelovcu Ivi Andriću, na istoimenom trgu. Tim povodom, obratili smo se 30. marta Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda koji treba da dostavi propisane uslove po kojima će se izvršiti neophodni radovi - kažu u opštini Stari grad u čijoj je nadležnosti briga o ovom spomeniku prema Odluci o podizanju i održavanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji grada Beograda.
Sve radove finansiraće opština Stari grad.
U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kažu da su saglasnost za radove izdali 3. aprila.
- Radovi se odnose na izradu novih mesinganih slova ispisa i neophodne popravke postojećih. U toku izvođenja radova stručni saradnik Zavoda će vršiti nadzor - objašnjavaju u Zavodu.
http://www.blic.rs/vesti/beograd/vratic ... en/dydt69j