Šta je novo?

Spomenici

Nako mislis na njihovu veb stranu uskor ce biti i cirilicna verzija ,u uopste nemaju nekulturan odnos ,prosetaj posjeti spasili su veliki broj knjiga da ne zavrse u reciklazi

direktor":v67605pw je napisao(la):
Nako mislis na njihovu veb stranu uskor ce biti i cirilicna verzija ,u uopste nemaju nekulturan odnos ,prosetaj posjeti spasili su veliki broj knjiga da ne zavrse u reciklazi

Хвала за обавештење, Директоре, то је добра вест која иде у прилог мом утиску да се културна и језичка свест полако обнављају у Србији. :)

Нисам мислио на некултуран однос према књизи, већ према српском језику, на основу сајта. Тако сам и написао: "...с племенитом мисијом према књизи и некултурним односом према српском језику".

Саша":10eluf9z je napisao(la):
ZvezdarkaVracaric":10eluf9z je napisao(la):
Ево једнога од мојих филмова о споменицима - Милутин Бојић

Песник Милутин Бојић треба да има достојан споменик с целом фигуром!

Те oткинуте главе натакнуте на врх ружних стубова и преполовљена трупла (бисте) су најружнији споменици, и никако не иду у отворен простор. :(
И ја мислим да је заслужио споменик у целој фигури.

Но, како већ рекох, знајући како се све то одвијало и одвија с подизањима спомениика код нас, добро је што и ово постоји. Горе је што неке заслужне личности још увек немају никакав споменик.
Већина споменика у Београду су заправо та попрсја, а не целе фигуре, и стоје на отвореном.

П. С.
Има и још ружнијих, то јест "немуштих" споменика, као нпр. онај за логор Старо сајмиште, или пилотима браниоцима Београда 1941.

Што се књига тиче, такође, управо библиотека "Милутин Бојић" једна је од ретких преосталих у БГ која радо прима књиге на поклон, тако да је код њих вероватно могућно наћи и неке којих другде више нема.

ZvezdarkaVracaric":1s4c2i68 je napisao(la):
....
П. С.
Има и још ружнијих, то јест "немуштих" споменика, као нпр. онај за логор Старо сајмиште, или пилотима браниоцима Београда 1941.

Споменик пилотима браниоцима Београда 1941 је дело Миодрага Живковића, који је створио пуно познатих споменика, а овај је део неке посебне уметничке фазе као што се може видети на његовом сајту...
http://www.miodrag-zivkovic.com/skulptura.htm

Тај споменик је на потпуно погрешном месту, подигнут је у време када краљевски официри још увек нису били у потпуности "рехабилитовани" а простор Земунског аеродрома био неуређена ледина. Тако је некако скрајнут на локацију која нема никакве везе са Београдом 1941, са авијацијом, са местима падова наших пилота... буквално место на којем ће мање да боде очи.
Ти људи су сигурно више заслужили место на Ташмајдану од Азербејџанца...
Иначе, ево како то изгледа споменик у Лондону (Битка за Британију):
http://www.bbm.org.uk/monumentnow.htm

direktor":2sbf9glj je napisao(la):
Spomenik ispred arhiva na nbg
dsc02443.jpg

А, шта представља и чији је тај споменик?
Страшно биће из мрачне шуме?

ZvezdarkaVracaric":3okgd5yq je napisao(la):
Што се књига тиче, такође, управо библиотека "Милутин Бојић" једна је од ретких преосталих у БГ која радо прима књиге на поклон, ...

Придружујем се похвалама наведеној библиотеци и њеној управи/управнику.
Имао сам лепо искуство с њима пре десетак година када су одмах пристали да организују предавање о српској ћирилици, и на професионално завидан начин то извели.

ZvezdarkaVracaric":364il4zd je napisao(la):
Саша":364il4zd je napisao(la):
Те oткинуте главе натакнуте на врх ружних стубова и преполовљена трупла (бисте) су најружнији споменици, и никако не иду у отворен простор. :(
Но, како већ рекох, знајући како се све то одвијало и одвија с подизањима спомениика код нас, добро је што и ово постоји. Горе је што неке заслужне личности још увек немају никакав споменик.
Већина споменика у Београду су заправо та попрсја, а не целе фигуре, и стоје на отвореном.
П. С. Има и још ружнијих, то јест "немуштих" споменика ...

Да разјасним, не мислим да су главе или попрсја као уметничке представе саме по себе ружне, јер могу да буду веома успеле студије, већ идеја да се део тела изложи у неприкладној форми на отвореном.

Замислите тако на јавном месту главу краве, пола коња или друге (крупније) животиње натакнуте на ружан стуб с идејом да представљају целу животињу!

Има композиција у којима је то у реду, има зидних украса, делова фризова и других форми где то спада, али овако како се то ради код нас - мени не изгледа добро. Наравно, има изузетака - на пример, неколико лепо изведених попрсја на елегантним постаментима у Калемегданском парку.

Саша":1feknxcl je napisao(la):
ZvezdarkaVracaric":1feknxcl je napisao(la):
Саша":1feknxcl je napisao(la):
П. С. Има и још ружнијих, то јест "немуштих" споменика ...

Да разјасним, не мислим да су главе или попрсја као уметничке представе саме по себе ружне, јер могу да буду веома успеле студије, већ идеја да се део тела изложи у неприкладној форми на отвореном.

Замислите тако на јавном месту главу краве, пола коња или друге (крупније) животиње натакнуте на ружан стуб с идејом да представљају целу животињу!

Има композиција у којима је то у реду, има зидних украса, делова фризова и других форми где то спада, али овако како се то ради код нас - мени не изгледа добро. Наравно, има изузетака - на пример, неколико лепо изведених попрсја на елегантним постаментима у Калемегданском парку.
Тачно, али ми не можемо много да утичемо на то, околности диктирају много тога.

Наше је да урадимо оно што смо кадри...

Ја, ето, узех "барем" да попишем све споменике, и направим о њима филмове, не улазећи тренутно и у то какви су они.

Нека додатна размишљања о споменицима, између осталог и на на ову тему, ући ће у материјал за књигу, који тренутно прилагођавам.

А вама свима хвала на инспиративним постовима.
:)

ZvezdarkaVracaric":erj9ykm6 je napisao(la):
Саша":erj9ykm6 je napisao(la):
ZvezdarkaVracaric":erj9ykm6 je napisao(la):
Тачно, али ми не можемо много да утичемо на то, околности диктирају много тога.
Наше је да урадимо оно што смо кадри... :)

Баш тако!
Не можемо много и одмах, али можемо нешто, колико можемо, и с временом - бар да напишемо коју реч, направимо који снимак, укажемо на понешто - Ви улажете и озбиљнији труд - тако да млађи и заинтересовани имају нешто да прочитају, покупе семчицу и крену даље. И старији и заинтересовани да од млађих, са свежим погледом и идејама, употпуне оно трајно и наслеђено.
Не треба све то потцењивати, кумулативни ефекат свих тих "по мало". Ипак се понешто мења на боље кад се погледа у раздобљима дужим од пет, десет година.

Сама чињеница да постоје овакви форуми већ је нешто, нешто што на аматерском нивоу допуњује рад стручњака, уметника, инжењера и архитеката, како оних који су одавно поставили темеље и имају вредна дела на која треба скренути пажњу, тако и оних који су сада у раду, и оних који тек почињу.
Овако се, постоји и та страна, уводи и јавност у области које су предмет тог рада.

Izvor: Beobuild.rs

Završni radovi u Devojačkom parku

141115-SCNK-11.jpg

Prošleg meseca završeno je postavljanje masivne statue cara Nikolaja II Romanova u Devojačkom parku, visoke ukupno sa postamentom 7.5 metara i ukupnom težinom od 45 tona. Spomenik je delo ruskih akademika Gendaija Pravotorova i Alekseja Kovaljčuka, a postavljen je na lokaciji nekadašnje ruske ambasade. Mesto današnjeg Devojačkog parka je zapravo plac na kome se nalazila ambasada Rusije u kraljevini Srbiji, a posle Prvog svetskog rata zgrada je bila centar ruske emigracije. Objekat je teško oštećen tokom borbi za Beograd u Drugom svetskom ratu i nikad nije obnovljen.

Celu vest kao i foto reportazu mozete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://www.beobuild.rs/read.php/707.html

141115-SCNK-07.jpg

141115-SCNK-28.jpg

Celu vest kao i foto reportazu mozete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://www.beobuild.rs/read.php/707.html

Sticajem okolnosti malo sam pripomogao pri podizanju zastava :)

img6161exposure.jpg

img6162exposure.jpg

Odlicno vidan napredak zelenila , klupe mi se svidjau
141115-SCNK-11.jpg

da li se naspram spomenika nalazi cesma mozda jedino tog detalja nema ni na jednoj slici semo ovoj

Sa te strane nije cesma vec informacija o istoriji lokacije

img6119.jpg

Znaci nista od cesme iako je uradjen sistem za zaljevanje , mogli su tu sitnicu da odrade takodje , da bi ugodja bio potpun

"... статуе тешке читавих 45 тона"

Да, заједно с постаментом и свим плочама за цео парк.

Изем ти новинаре без мозга!

dodato je ukupno ali se zna na sta se misli

Otkriven spomenik caru Nikolaju II Romanovu
http://tanjug.rs/videodet.aspx?galID=145696

16.11.2014 13:48
Nikolić otkrio spomenik ruskom caru Nikolaju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolic otkrio je danas spomenik caru Nikolaju II Romanovu u ulici kralja Milana i poručio da Beograd ovim dobija jos jedan novi simbol starog prijateljstva, mesto na kome će se građani susretati, sastajati i podsećati na vrednosti zajednicke istorije.

Ево га и од мене:

30dcftg.jpg

2uqf1ty.jpg

ad2t50.jpg

Зна ли неко којој општини ово формално припада? Стари Град, или можда Савски Венац?

Припада општини Савски венац, улица Краља Милана је баш граница између општина Савски венац и Стари град

Формално а и фактички припада нама на Старом граду. Нећемо се помаћи ни за сантиметар. Цар Николај је наш !!!
Шалим се наравно Звездарка :) За убудуће и осталим колегама форумашима једна супермапа разграничења општина се налази на линку испод
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zZ8OKqckalZ8.ksQo2GairO24&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0
Линија разграничења је заправо Улица Краљице Наталије. Занимљивост разграничења две централне општине је дуго година била код подземног пролаза на зелењаку. Дели се буквално на пола.

POBEDA: Grad Beograd podiže spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, ali i njegovom sinu Aleksandru!!! Čelnici grada uvažili želju brojnih Srba i podržali inicijativu Telegrafa: Spomenike u Beogradu dobiće Kralj Petar Prvi Karađorđević, Aleksandar Karađorđević, Stefan Nemanja, ali i svi oni koji su nas zadužili i dali pravo da budemo ponosni na svoje poreklo!

Zahvaljujući inicijativi koju su pokrenuli građani Srbije, a zvanično je predložio Telegraf Kralj Petar Prvi Karađorđević, uskoro će dobiti spomenik u Beogradu. I ne samo ovaj znameniti srpski vladar, već i njegov sin Aleksandar Karađorđević, kao i osnivač srpske države Stefan Nemanja.

http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/13 ... aleksandru

Свим Немањићима треба подићи споменике!

Vrh