Šta je novo?

Spomenici

10368241_10204969324417195_3410812621355283113_n.jpg

milos.tro":3phzm7ke je napisao(la):
Хвала.
(Управо хтедох сама да поставим)...

Пројекат ћу, по свему судећи, након неких сугестија, ипак коначно назвати и направити као "365 споменика у Београду", водећи се оним: По споменик сваки дан, па је ксанакс излишан...

А део тог материјала, ДВД "Велики рат у споменицима Београда" биће представљен 6. новембра у библиотеци "Милутин Бојић" у 7 увече, ово је, ето, пред-најава...

direktor":v0van0lm je napisao(la):
Danas mu je 86 rodjendan

The%20Winner-%20Belgrade%20Fortress.jpg
Њему самом је заправо 100. рођендан, јер је скулптура настала 1914, пред рат, а 86. је годишњица откако је постављен на БГ тврђави.

A како оно рекоше да му је прави назив?

Зна ли неко зашто гроб Јована Цвијића на Новом гробљу изгледа као обична повећа жардињера с набујалом травом, без икаквог споменика?

https://imageshack.com/i/pcya6FIOj

pcya6FIOj

Има само невелику, готово водоравно положену надгробну плочу према левом углу:

iqvJrXqyj

Postoje dvije price prva da je to bila zelja druga , da je uradjen spomenik ali da je trebao biti od uvoznog kamena pa da su tu nastale peripetije zavrzlame i tako 2 puta pa da se odustalo , mislim da komplet prica ima negdje na netu ja sam je cuo od vodica davno koji vodi prilikom obilaska groblja nesgto u stilu kao parisko perlasez , pogledaj mislim da cak ima i sajt

Плоча на спољашњем зиду Новог гробља, десно од гпавног улаза, у спомен његовом оснивачу др Владану Ђорђевићу:

iqIjYmqhj

Za zvezdarku stakloplan tabla strainica bana cara dusana moze se prici tabli do subote dok je tamo belgrade dezajn week

dsc01724.jpg

Kalis privremeni i poneki trajni spomenik

dsc01729.jpg

dsc01733.jpg

dsc01731.jpg

plastikaner muzikant

dsc01732.jpg

dsc01726.jpg

milos.tro":1vmyv33s je napisao(la):

Кога представља скулптура жене с ташном о левом рамену - скулптура је у затвореном простору?

Саша":1e17zlpl je napisao(la):
milos.tro":1e17zlpl je napisao(la):

Кога представља скулптура жене с ташном о левом рамену - скулптура је у затвореном простору?
Пише све у чланку. Надежду Петровић. У истоименој ОШ на НБГ. Копија је споменика испред галерије Бељански у НС...

Иначе, испред школе је и даље споменик Жикици Јовановићу Шпанцу, јер се школа првобитно тако звала.

Простора би напољу било и за Надежду. Кад сам ишла тад да фотографишем ја им то поменух, но рекоше ми да је држе унутра јер се плаше крађе.

Rekao bih lepse nego na renderu gde je suvise sljastao kao u muckama kada su farbali spomenik. Ovo na prvi pogled deluje ok samo da ga usprave i da se vide ipak detalji

Priznajem da izgleda bolje od Pašića, Alijeva, Pavića....

Тежак 40 тона!?!
Можда с постаментом, али, опет?

У кругу ВМА (испред и поред јужног улаза) налази се пет споменика с бистама заслужних лекара (др Владан Ђорђевић, др Изидор Папо, др Михаило Петровић, др Михајило Марковић, др Гојко Николиш).

Саша":e6k3var1 je napisao(la):
У кругу ВМА (испред и поред јужног улаза) налази се пет споменика с бистама заслужних лекара (др Владан Ђорђевић, др Изидор Папо, др Михаило Петровић, др Михајило Марковић, др Гојко Николиш).
Хвала на овој информацији за др Папоа.

Ето, стално "ничу" нови споменици, човек не може одмах све да испрати... :)

Остале сам исфотографисала 2012, кад он још није био ту.

Др Владан, тај знаменити и толико заслужни Србин, али кога се, изгледа, на жалост, сећају само из његовог еснафа, има и у кругу КЦС споменик, копију овог.

"Vladan Đorđević je bio lekar, i to hirurg, ali i predsednik Vlade u vreme Aleksandra Obrenovića, kao i ministar prosvete, vera i privrede, ali je isto tako bio i gradonačelnik Beograda, i to onaj koji je uveo gradski vodovod i kanalizaciju, uličnu rasvetu, sredio Savski kej (Savamala), sa Tašmajdana izmestio groblje na svoje imanje (otud naziv Novo groblje iako je poprilično staro), kaldrmisao ulice, sredio da grad bude mnogo čistiji... "
http://miljalukic.blogspot.com/2010/09/ ... ad-21.html (ceo tekst)
"Srpska vartolomejska noć (2): Smrtna uvreda
Kralj Aleksandar Obrenović nikada nije razumeo suštinu, pa tako ni snagu nezadovoljstva srpskih oficira koja je bila samo potaknuta njegovom "nepodobnom" ženidbom. Još pre venčanja, njega je tadašnji predsednik vlade dr Vladan Đorđević na razne načine pokušao da odvrati od ženidbe sa udovicom Mašin. Jedna od mera je bila i to, da pripreti kralju da oficirski kor ne odobrava tu odluku."
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbij ... na-uvreda-

Ево бисти у кругу ВМА, сликане су прекјуче, у петак:

ipsCPmvfj
f0s82ZBRj

eym6Ar4bj
iqaAok45j

ex6KgY64j
ey3UyTVij

Овде се може видети чија је која: https://imageshack.com/i/ey3UyTVij

У подножју сваке од бисти је плоча с кратким текстом који подсећа на значај лекара којег она представља. Плоча која је посебно сликана је испод бисте Др Владана Ђорђевића.

Извињавам се због лошег квалитета слика - било је контра светло, слаб мобилни, а нешто ми не иде ни подешавање њихове величине у Имиџшеку. :?

Ја, иначе, не ценим бисте као врсту споменика, нарочито на отвореном. Треба да су заиста добро урађене, с одговарајућим постаментом - таквих успелих примера има у Калемегданском парку.

Vrh