Uh uh uh gde ode rodjace sa to izjavom. Pre svega to je prijatelj srpskog naroda. Ne dize se njemu spomenik jer je ruski car, vec zato sto je ucinio nesto za nasu drzavu.CBET":37n88lbn je napisao(la):Баш лепо. Кад можемо да имамо споменик азербејџанском диктатору, што не бисмо могли и руском издајнику (предао власт бољшевицима, а претходно депоновао паре код западних банкара).
Наравно, било би ненормално да се на том месту нађе споменик, рецимо, српском краљу Милану, по коме и улица носи назив. Не, то не може.
Не би ме изненадило да за сто година (ако тада буде Срба и Србије) буде подигнут споменик Штефану Филеу, Олију Рену или неком сличном пајацу.
... а тек Тајна конвенција, и 3 милиона динара из државне касе, за којих се одрекао српског држављанства, па на крају и то прокоцкао, и дошао опет као последњи бедник да од исте те Наталије проси позајмицу...relja":e274f5ul je napisao(la):CBET, očigleno nisi pratio ni diskusiju na forumu, niti pročitao sve što se pisalo poslednjih meseci oko ovog spomenika.
Čovek je bukvalno spasao Srbiju u Prvom svetskom ratu, i to dva puta.
A koja je zasluga kralja Milana, osim što je krunisan kao "prvi srpski kralj posle Kosova"?
Što je loše vodio državu, što se narod pobunio protiv njega (Timočka buna), što se kurvao, poveo i izgubio rat protiv Bugarske, proterao svoju ženu i kraljicu iz Srbije (omiljenu u narodu), abdicirao i živeo u Parizu od apanaže?
Краљ Александар Карађорђевић није случајно понео епитет "витешки".CASTELBIANCO":1iycrl9r je napisao(la):Uh uh uh gde ode rodjace sa to izjavom. Pre svega to je prijatelj srpskog naroda. Ne dize se njemu spomenik jer je ruski car, vec zato sto je ucinio nesto za nasu drzavu.CBET":1iycrl9r je napisao(la):Баш лепо. Кад можемо да имамо споменик азербејџанском диктатору, што не бисмо могли и руском издајнику (предао власт бољшевицима, а претходно депоновао паре код западних банкара).
Наравно, било би ненормално да се на том месту нађе споменик, рецимо, српском краљу Милану, по коме и улица носи назив. Не, то не може.
Не би ме изненадило да за сто година (ако тада буде Срба и Србије) буде подигнут споменик Штефану Филеу, Олију Рену или неком сличном пајацу.
Sto se tice spomenika kraljevima i ostalim srpskim velikasima. Apsolutno sam za. Licno nisam pobornik Karadjordjevica, mada me taj utisak uvek vuce zbog NjKV Aleksandra ujedinitelja. Ne mogu da mu oprostim onu glupost sa jugoslovenstvom. Cak sam misljenja da bi sobzirom na skrnavljenje i zataskavanje istorije bilo i pozeljno na taj neki nacin je ispraviti. Ako madjari mogu da imaju trg heroja, zasto ne bismo i mi Trg Nemanjica, sa skulpturama svakog iz rodoslova ili makar znacajnijih vladara.
Mislim da istorijskih spomenika nikad dosta. Kroz njih i stranci uvek ponesto mogu da saznaju o nama, doduse i nekima od nas bi bilo pozeljno.
CASTELBIANCO":3ssxk6bx je napisao(la):Sto se tice spomenika kraljevima i ostalim srpskim velikasima. Apsolutno sam za. Licno nisam pobornik Karadjordjevica, mada me taj utisak uvek vuce zbog NjKV Aleksandra ujedinitelja. Ne mogu da mu oprostim onu glupost sa jugoslovenstvom. Cak sam misljenja da bi sobzirom na skrnavljenje i zataskavanje istorije bilo i pozeljno na taj neki nacin je ispraviti. Ako madjari mogu da imaju trg heroja, zasto ne bismo i mi Trg Nemanjica, sa skulpturama svakog iz rodoslova ili makar znacajnijih vladara.
Mislim da istorijskih spomenika nikad dosta. Kroz njih i stranci uvek ponesto mogu da saznaju o nama, doduse i nekima od nas bi bilo pozeljno.
Саша, читаш ми мисли. Писао сам веь да je тема Славиje у разради Оье Иваьицки са Деспотом Стефаном у центру трга, била одлична идеja, a oва са Тргом Немаьиъа би била феноменална! Што се ъирилице тиче, подржавам и користим увек кад могу. Све што пишем са tapatalk-a углавном je везано за тастатуру коja je инсталирана на мобилном. Тренутно сам искористио бугарску, jер телефони коjи стижу код нас, препознаjу углавном само српску латиницуСаша":ziogrmzk je napisao(la):CASTELBIANCO":ziogrmzk je napisao(la):Sto se tice spomenika kraljevima i ostalim srpskim velikasima. Apsolutno sam za. Licno nisam pobornik Karadjordjevica, mada me taj utisak uvek vuce zbog NjKV Aleksandra ujedinitelja. Ne mogu da mu oprostim onu glupost sa jugoslovenstvom. Cak sam misljenja da bi sobzirom na skrnavljenje i zataskavanje istorije bilo i pozeljno na taj neki nacin je ispraviti. Ako madjari mogu da imaju trg heroja, zasto ne bismo i mi Trg Nemanjica, sa skulpturama svakog iz rodoslova ili makar znacajnijih vladara.
Слажем се и подржавам.
Уређивање Трга Славија је (била) добра прилика да се направи "трг Немањића", или нешто попут њега, делимично по угледу на Трг хероја у Будимпешти - проширењем на простор према новој згради Народне банке. Главни споменик би био у средишту трга, а, на пример, колонада с главним личностима српске историје на тој страни.
Наравно, џаба нам све то ако не вратимо ћирилицу као једино писмо српског језика (латиницу бисмо, наравно, и даље учили и сви је знали, то је неизбежно), јер, у супротном, тек понеки од наших унука ће, и то с муком, умети да прочита шта пише на тим споменицима, гробљима, музејима, библиотекама, небројеним документима ...
Слажем се. Чак и нивелација споменика из овог угла изгледа сасвим прикладно. Онај рендер ме је "слагао".relja":353o4c39 je napisao(la):Priznajem da ne izgleda loše, naprotiv.
CASTELBIANCO":3q75yzwi je napisao(la):Наравно, џаба нам све то ако не вратимо ћирилицу као једино писмо српског језика (латиницу бисмо, наравно, и даље учили и сви је знали, то је неизбежно), јер, у супротном, тек понеки од наших унука ће, и то с муком, умети да прочита шта пише на тим споменицима, гробљима, музејима, библиотекама, небројеним документима ...
Што се ћирилице тиче, подржавам и користим увек кад могу. Све што пишем са tapatalk-a углавном je везано за тастатуру коja je инсталирана на мобилном. Тренутно сам искористио бугарску, jер телефони коjи стижу код нас, препознаjу углавном само српску латиницу