Šta je novo?

Spomenici

Screenshot_2020-07-03 godisnjak 2010-211-240 pdf.png

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=754241#p754241:2bxsaebm je napisao(la):
solecar » 06 Jul 2020 12:49 am[/url]":2bxsaebm]U pitanju je Zetska ulica. Pronašao preko Google pretrage. Evo i više o tom događaju na Wikipedia.
Хвала најлепше!

Je l’ taj Pavle Bihali ima veze sa ovim današnjim? :D

Садржајан разговор и одличан критички осврт на тему новоподигнутих и најављених споменика -

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EzFHYQyp2As[/youtube]

Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji 4. avgusta

Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji počinje najkasnije 4. avgusta, kaže Goran Vesić.

Tog dana počinje postavljanje postamenta na kome će se nalaziti spomenik, a koji predstavlja razbijeni vizantijski šlem u čijoj unutrašnjosti će se nalaziti reljefi koji predstavljaju najznačajnije događaje iz srpske istorije iz vremena u kome je živeo Stefan Nemanja.

Ekipa ruskih majstora koji će postavljati spomenik biće u Beogradu od 3. avgusta.

Bilo je planirano da postavljanje spomenika otpočne do kraja marta, ali je zbog proglašene pandemije zbog korona virusa čitav posao odložen.

Spomenik će dolaziti do sredine septembra u delovima i sukcesivno će biti postavljan kako stiže kako bi postavljanje čitavog spomenika bilo završeno do sredine oktobra. Već su urađeni temelji za spomenik koji čine šipovi koji su postavljani na dubini od 12 metara jer će visina spomenika biti 23 metra što je ravno zgradi od sedam spratova. Ovo će biti najveći spomenik u istoriji Srbije, a kakav bi inače bio kada ga podižemo osnivaču naše najveće srednjevekovne dinastije. Spomenika ne bi bilo, a ni uređenja Savskog trga da to nije bila izričita želja Predsednika Vučića koji se ne bori samo za budućnost Srbije već i da sačuvamo slavnu prošlost. Na samom Savskom trgu nalazi se zgrada stare železničke stanice čije će se fasada i krov renovirati i koja će postati jedan od najznačajnijih srpskih muzeja. Savski trg će tako postati mesto kojim ćemo da se ponosimo, napisao je zamenik gradonačelnika na Fejsbuku.

Spomenik se podiže na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

izvor: Studio B

На данашњи дан, 1427. године, упокојио се у Господу српски владар деспот Стефан Лазаревић.

Није случајно што сам фотографију његовог споменика одабрала и за корице Књиге прве мога БЕОГРАДСКОГ СПОМЕНАРНИКА - Личности у београдским споменицима.

Уводни текст из књиге о томе каже:
"Легенда вели: Током лова, тога 19. јула 1427. године, деспот Стефан Лазаревић је у једном тренутку пустио сокола који је прхнуо за пленом у вис. Рука са соколарском рукавицом још је била подигнута када је на њу слетео малени крагуј. Деспот је на час нежно разговарао с птичицом, а онда се занео од силине можданог удара који га је изненада погодио... Сетих се те приче и кад сам пре четири године фотографисала споменик деспоту Стефану на Београдској тврђави. И управо на једној од фотографија снимих врапца који је баш био слетео на Деспотово раме. Можда је то дух онога истог из легенде?Управо је та фотографија на корицама ове књиге ". ...

Иначе, у почетку, сам споменик, као такав, не беше ми нарочито драг, али га временом заволех. Прво, због деспота Стефана, јер је он међу мојим омиљеним српским владарима, а затим и због занимљиве историје настанка и постављања. Под каквим је необичним околностима споменик доспео на Београдску тврђаву, уз лични смели подухват аутора, вајара Небојше Митрића у књизи је исцрпан опис...

113021185_10223258478714622_3108966219611133433_o.jpg

Nevezano za vladare i ostale.

Samo da dodam spisku "spomenika zapadnih drzava" i ovaj u Bazilikati (Italija) u Maratei posvecen Isusu Hristu - Cristo Redentore di Maratea.

Statua je identicne visine kao sto ce biti i nas Stefan Nemanja: 21m, napravljena je od cuvenog karara mermera i zavrsena je 1965. godine.

Ovo je 3. po visini statua Hrista u Evropi i 5.u celom svetu.

Svakako sjajno mesto da se obidje, kao i uostalom ceo jug Italije.

maratea.jpg

unnamed.jpg

cristo_maratea_basilicata_turismo_flickr.jpg

cammino-monte-san-biagio.jpg

I jedna moja fotka :)

christo 2017.jpg

:o Могу да грешим али Стефан Немања је далеко мањи. Цео споменик да има 21м, али је само на постамент 1/3 висине...

Сматрам да ће споменик постати нови симбол града (свиђало се то некоме или не) и да ће већина истих критизера водити иностране госте у обилазак трга и споменика, као што увелико користе угоститељске објекте и стазе у оквиру БНВ. Главница људи истог профила људи ће седети у Кули Београд када је заврше.

Исто тако мислим да не постоји паралела са Скопљем:

1) У питању је српски владар који је одавно заслужио споменик а не присвојени туђин кога дневнополитички кругови и ревизионисти проглашавју ”својим”.
”Никада није био у Београду” је толико апсурдна тврдња и псеудо-аргумент да је испод нивоа одговарати на такве мисли.
2) Уметнички и занатски ниво је за 3 класе изнад било чега што постоји у Скопљу, где је било доста рециклирања и исти људи су радили низ споменика.
3) ”интерактивност” споменика односно могућност да ће људи моћи да уђу под споменик и посматрају рељефе је нешто што до сада нисмо имали и уноси свежину на нашу, чини ми се, доста монотону вајарску сцену.

Што се мене тиче, имамо још баре 5-6 личности које су заслужиле монументалне споменике, који би боље место нашли у парку, одређеном узвишењу, уз реку или у оквиру Палате Србије.

Да ставимо по страни бројне монархе и владаре који нису достојно представљени, ни један великан сликарства Паја Јовановић нема макар пристојан споменик у БГ, иако постоји његов музеј и постављена је спомен-плоча пре десетак година. Исти случај је са Стојаном Новаковићем који је заслужио споменик у барем 3 области деловања. За Новаковића ме посебно чуди пошто је био председник изворне Напредне старнке. :kafa:

Pa eto, neka S. Nemanju stave na vrh nekog brda, sigaran sam da bi negde u uzoj Srbiji to voleli. I onako se svi zale da se ulaze samo u Beograd.

Spomenik jeste "Skoplje", jer potice iz iste idelosko-mitolosko-megalomanske matrice kojom se zamajavaju sirmasni narodi na Balkanu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758526#p758526:2p1ttp98 je napisao(la):
Садко » Пон Јул 20, 2020 4:45 pm[/url]":2p1ttp98] За Новаковића ме посебно чуди пошто је био председник изворне Напредне старнке. :kafa:

Вероватно није исти тип деловања као данашња напредна па немају шта да овековече. :|

Мени је она недавна критизерка Ирина Суботић (мора да се наведе име, а не да се високомерно отказује да запамти име Александра Рукавишњикова) иначе какав си критичар кад не знаш кога критикујеш.

Дакле она, која није направила ништа, критикује неког чији се споменици не налазе само у Русији (има у Мадриду, Сеулу и тако даље). Неистинита је њена тврдња кад каже да је правио Путина.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758532#p758532:2p1ttp98 je napisao(la):
Drakche » Пон Јул 20, 2020 4:58 pm[/url]":2p1ttp98]Pa eto, neka S. Nemanju stave na vrh nekog brda, sigaran sam da bi negde u uzoj Srbiji to voleli. I onako se svi zale da se ulaze samo u Beograd.

Spomenik jeste "Skoplje", jer potice iz iste idelosko-mitolosko-megalomanske matrice kojom se zamajavaju sirmasni narodi na Balkanu.

Наравно да није, јер се ради о родоначелнику Српске државе чије је контуре лично заложио.

Скопље је сложена прича за потрагом идентитета. Као пример, у Скопљу се између соталих налази и скулптура Цара Душана. Скопље је потреба давања озбиљности и легитимитета на вештачки начин.

Стефан Немања је био Српски владар, и ништа на том споменику није неистинито.

Stvar je u tome da mi vec imamo svoje identitete i nije ih potrebno traziti u dalekoj prostosti.
Spomenik S. Nemanji ili Alekesandru Makedonskom u prirodnoj velicini u nekom parku - ok, stagod, ali u ovim dimenzijama, na centralnim trgovima, jer vec kompleks nize vrednosti, a to je jedna tako ocita slabost kada se posmatra sa strane. Mene je sramota.
Sve se tako tuzno uklapa u ovaj neoliberalni svetski poredak, gde maginarne zemlje, rase i nacije imaju ulogu da glume neki etno-nacionalizam, misleci da su nesto posebno.

Pored svega toga, spomenik S.Nemanji nas danasnji i ovozemaljski vladar stvarno, kako kaze prof. Subotic, podize sebi u cast, a to je posebna tema.

О мотивима актуелне власти томе можемо да дискутујемо, али су за мене "Ф" владар и споменик две одвојене теме. Иако се и налазе у улози наручиоца.

Izgleda da su se Del i Rodni zaposlili u VeUpravi

https://www.novosti.rs/beograd/vesti/90 ... Hk.twitter
Kako smo nezvanično saznali, radnici JKP "Zelenilo Beograd" su, u okviru redovnog održavanja ovog dela savskog šetališta, pre izvesnog vremena očistili ove skulpture od nataloženih nečistoća i ofarbali ih belom bojom, pa one sada imaju "osvežen" izgled. U pitanju su dela vajara Đorđija Crnčevića "Dve glave 2", Venije Vučinića Turinskog "Korablja", i "Emancipacija forme" Ane Bešlić, koji na ovom mestu stoje još od osamdesetih godina prošlog veka.

Prema rečima vajara Dragoslava Krnajskog, ovakvo "održavanje" figura je nedopustivo, jer mermer mora da zadrži svoj prirodan izgled, te mu nije neophodno "čišćenje".

5323_screenshot-10_iff.jpg

5322_screenshot-9_iff.jpg

5321_screenshot-8_f.jpg

Шта је ово "Тадеусз" - пољски ћирилицом?!

И чему француски испод?

Који геније је ово поставио и још горе, одобрио??

Vrh