Šta je novo?

Spomenici

Pogledaj samo najnoviju promenu ulica po NBG, ili davanje imena po ljudima iz "bratskih" zemalja. Maltene svaki put kada dođe do promene vlasti, dolazi i doi "prekrštavanja" ulica. Sve ovo nema nikakvog smisla, a još manje ima podizanje spomenika "bratskim" značajnim i zaslužnim građanima.

Zar nije neslaganje sa podizanjem spomenika "bratskim" zaslužnim građanima vezano za temu?

nasa posla.. :bash:

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su rimski spomenik koji je nedavno ukraden sa nalazišta u Vinči, saopšteno je iz MUP-a.

Spomenik iz drugog veka policija je pronašla jutros u Begaljici, u blizini manastira Rajinovac, a autentičnost istog potvrdio je kustos Narodnog muzeja u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Prilozi

• 6102_viber-image-2020-07-23-18-10-52a_kf.jpg
    6102_viber-image-2020-07-23-18-10-52a_kf.jpg
    37,1 KB · Pregleda: 3.066
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759471#p759471:fqj2rq1q je napisao(la):
solecar » 23 Jul 2020 15:56[/url]":fqj2rq1q]...Sve ovo nema nikakvog smisla, a još manje ima podizanje spomenika "bratskim" značajnim i zaslužnim građanima.

Sve je to biznis ali fer samo za neciji djep
ajd sto mi to i placamo, nego posle moramo i da trpimo
a nasi znacajni i zasluzni tavore po fijokama sa ,,neproftalim,, planovima

A sto se tice Vince, od vise ,,potkovanih,, ljudi sam cuo da je - Vilendorfska Venera - zapravo ,,marnuta,, Vincanska venera
koja nosi kapu sa zrakonima....
vincanska venera.jpg

ko ce ga danas znati sta je istina.... za svaki slucaj gradska deponija smestena bas u Vinci a i sada uz EU preporuke rade prosirenje

bez brige pripremeljen spisak spomenika bratskih i zasluznih gradjana za ,,setvu,, u nasem ataru je beskonacan :lol:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759551#p759551:1jk29cb3 je napisao(la):
tzoran1 » Čet Jul 23, 2020 9:00 pm[/url]":1jk29cb3]nasa posla.. :bash:

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su rimski spomenik koji je nedavno ukraden sa nalazišta u Vinči, saopšteno je iz MUP-a.

Spomenik iz drugog veka policija je pronašla jutros u Begaljici, u blizini manastira Rajinovac, a autentičnost istog potvrdio je kustos Narodnog muzeja u Beogradu, navodi se u saopštenju.
file.php
Ja sam se bojao samo da će ga lopovi izlomiti da bi ga lakše prošvercovali.
Sama sreća da postoji internet, pa se digla velika frka, inače ga nikad ne bi našli.

Ovo je nekad bilo na kalisu pa iscezlo zvezdarka ce vjerovatno znati sudbinu istih

spomenici01-2020-07-24-22-25-29.jpg

spomenici02-2020-07-24-22-25-29.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759386#p759386:12shetyq je napisao(la):
ZvezdarkaVracaric » Čet Jul 23, 2020 1:01 pm[/url]":12shetyq]...а, за неке примере, не би ни морали да гледају у било које књиге - ноторна је ствар да неки широко познати и заслужни Срби још увек немају (достојне и праве, или уопште не) споменике, на пример Михајло Пупин, др Владан Ђорђевић, краљ Милутин, краљ Милан Обреновић, краљ Александар Карађорђевић (најављено одавно)...

Највише ме од свега чуди, и чини незадовољном што Пупин, нама заправо много значајнији и заслужнији од Тесле, још увек нема споменик... А не видим ни да је макар у некој даљој најави...

Недо, ако не грешим, доктор Владан Ђорђевић има бисту у оквиру Клиничког центра.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759966#p759966:3amcp18j je napisao(la):
Zaza Bg » 25 Jul 2020 12:18 pm[/url]":3amcp18j]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759386#p759386:3amcp18j je napisao(la):
ZvezdarkaVracaric » Čet Jul 23, 2020 1:01 pm[/url]":3amcp18j]...а, за неке примере, не би ни морали да гледају у било које књиге - ноторна је ствар да неки широко познати и заслужни Срби још увек немају (достојне и праве, или уопште не) споменике, на пример Михајло Пупин, др Владан Ђорђевић, краљ Милутин, краљ Милан Обреновић, краљ Александар Карађорђевић (најављено одавно)...

Највише ме од свега чуди, и чини незадовољном што Пупин, нама заправо много значајнији и заслужнији од Тесле, још увек нема споменик... А не видим ни да је макар у некој даљој најави...

Недо, ако не грешим, доктор Владан Ђорђевић има бисту у оквиру Клиничког центра.
Има. И њену реплику у кругу ВМА, и попрсја у просторијама СЛД и Музеја. Но, то су, као што рекох, тек попрсја, и не налазе се на потпуно отвореним јавним местима. А др Владан, с обзиром колико је учинио за Србију и Београд, не само за српску медицину, заслужује један монументални споменик на неком централном и прометном месту у граду.

Na nekoј od prethodnih strana Садко је поставио фотографију бисте Бранка Најхолда на Земунском кеју.

Пре пар дана у "дружењу" са Бранком. Сунце је и овога пута покварило јасноћу фотографије.

IMG_20200727_135327.jpg
IMG_20200727_135338.jpg
IMG_20200727_135358.jpg

Održavanje nula na kamenu se vec vide zelene fleke ....
promjeniti ponovo nema veze sitnica...

spomenici01-2020-08-18-23-11-26.jpg

Da li se zna koji su najstariji istorijski spomenici u Srbiji? Da li su Karadjordjevici i Obrenovici pre 1918-e dizali spomenike nekim starijim vladarima, predturskim i sl?
Ovo pitam jer sam utiska da su se ranije u narodu veličali Kraljević Marko i Miloš Obilić, a sad imamo najveći spomenik Stefanu Nemanji. Dal su Karađorđevići ili Obrenovići uopšte dizali neki spomenik Nemanjićima?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767180#p767180:230ssmns je napisao(la):
direktor » 18 Aug 2020, 23:20[/url]":230ssmns]Održavanje nula na kamenu se vec vide zelene fleke ....
promjeniti ponovo nema veze sitnica...

spomenici01-2020-08-18-23-11-26.jpg

Iskoristio sam tvoju sliku za prijavu Beokomu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=769045#p769045:3qh83hre je napisao(la):
Earthmoving » 25 Avg 2020 15:42[/url]":3qh83hre]Da li se zna koji su najstariji istorijski spomenici u Srbiji? Da li su Karadjordjevici i Obrenovici pre 1918-e dizali spomenike nekim starijim vladarima, predturskim i sl?
Ovo pitam jer sam utiska da su se ranije u narodu veličali Kraljević Marko i Miloš Obilić, a sad imamo najveći spomenik Stefanu Nemanji. Dal su Karađorđevići ili Obrenovići uopšte dizali neki spomenik Nemanjićima?
Veličina spomenika ne znači automaski i da ga narod veliča.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=769045#p769045:1afuuad7 je napisao(la):
Earthmoving » 25 Avg 2020 15:42[/url]":1afuuad7]Da li se zna koji su najstariji istorijski spomenici u Srbiji? Da li su Karadjordjevici i Obrenovici pre 1918-e dizali spomenike nekim starijim vladarima, predturskim i sl?

Pre su imucniji ljudi bili pametniji pa su umesto spomenicarskog NE korisnog objekta tj. prikaza
dizali zaduzine, ugavnom manastire i crkve - korisni i raji, a na freskama uslikavali kome je u spomen za vjek i vjekova
a spomenici raje bejahu samo na groblju ( kao preneseni repovi iz paganstva)

Kako ono bese glasi druga zapovest....
- Ne pravi sebi idola niti kakva lika... Nemoj im se klanjati niti im sluzziti ... -

:sesir:

Дивно...

Сад су споменици и "некорисни"...

Онда, хајде да их све порушимо, шта ће нам...

Зна се који су споменици најстарији...

И које су споменике дизали, ко, када и где...

Као што је познато - најисцрпније податке о свему томе можете наћи у за сад тротомној (а, ако Бог да ускоро ће бити спремне за штампу још три (Земун- Фасадна скулптура, Спомен плоче 1 и 2) монографији

БЕОГРАДСКИ СПОМЕНАРНИК...

Па овај споменик захвалности француској свакако јесте некористан.
Једино што ми се на споменику допада то је натпис: Волимо француску као што је она волела нас.
Да би остао такав какав јесте, потребно је композицији додати још скулптуру цара Николаја другог који командује, а "француска" бежи да испуњава. Али је потребно додати и италијане, као и податак колико нас је коштала француска "љубав"

На жлост, са постојећег споменика се то не чита. Рекао би човек да су нам несебично помогли.

Očigledno ne znaš ko je inicirao podizanje spomenika i zašto.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=769286#p769286:o567jtmu je napisao(la):
Прле » 26 Aug 2020 10:41 am[/url]":o567jtmu]Па овај споменик захвалности француској свакако јесте некористан.
Једино што ми се на споменику допада то је натпис: Волимо француску као што је она волела нас.
Да би остао такав какав јесте, потребно је композицији додати још скулптуру цара Николаја другог који командује, а "француска" бежи да испуњава. Али је потребно додати и италијане, као и податак колико нас је коштала француска "љубав"

На жлост, са постојећег споменика се то не чита. Рекао би човек да су нам несебично помогли.
Ниједан споменик није некористан.

Из свакога можемо нешто научити. Разне ствари... Да, натпис је одговарајући, баш по мери, управо даје меру узајамне љубави...

Но, волели су нас - поједини Французи, срећом, неки и знаменити и битни, па су нам и помогли (рецимо и адмирал Гепрат), упркос властитој влади. Њима нека је ова Захвалност.

Дакле, нема потребе за било каквим "уплитањем" цара Николаја у овај случај, он има свој достојни споменик у Београду, Богу хвала.

Италијанима дугујемо некакво спомен обележје, заиста, не само из Великог рата, где су учествовали с нама и као добровољци, већ још од Гарибалдија, који је опремао добровољце за раније устанке и ослободилачке ратове Срба у 19. веку...

За сад, ту је Италијанско војничко гробље из Великог рата...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759288#p759288:mnw5cu6z je napisao(la):
solecar » Čet Jul 23, 2020 12:44 am[/url]":mnw5cu6z]Zašto je odabrano da lokacija bude baš ispred zgrade opštine, a ne recimo u Požeškoj?

И ја се питам. Не знам где ће га поставити обзиром да је преко пута зграде ГО Чукарица тротоар а одмах иза метална гаража. Тај крај је живахан преко дана и било би логичније да се споменик постави нпр. на месту где је сада фамозна чесма шоља из које вода цури пет пута годишње а и није неко уметничко дело, моје је мишљење.

Ovo što reče Zvezdarka. Voleli su nas pojedini Francuzi. Ali to ne piše na spomeniku već se odnosi na sve Francuze, tj celu Francusku. Što se ne može smatrati tačnim, pokazalo se i da ima Francuza koji nas nisu voleli. Znači, spomenik nas zavarava. Iz te neistine ja lično kao dete sam mislio da nas Francuzi vole, a onda sam bio zbunjen kako nas bombarduju. Ljudi su dovedeni u zabludu.
I to je generalno problem sa spomenicima jer ja ne znam kakav je ko čovek ili organizacija zaista od njih bila, a idealizuje se javnosti u vidu javnog spomenika. Mislim da spomenici više prave lažnu, idealizovanu sliku prošlosti nego pravu, čime se prošlost menja i ljudi u sadašnjosti dovode u zabludu jer se navode na pogrešne zaključke.
Ali naravno, to se ne odnosi na vaš rad praćenja spomenika, on je meni koristan jer između ostalog kad se upari sa realnom istorijom može biti dokaz ljudskih zabluda ili pogrešnih promocija nekog vremena. Promovisati Francusku pre bombardovanja je svakako jedna od grešaka.

Vrh