Po meni, i na osnovu onoga sto sam do sada imao prilike da vidim u Beogradu - a ako pricamo o vecim projektima, cini mi se da je medju boljima. Mozda slike nisu najreprezentativnije, ali meni je opsti utisak vise na pozitivnoj strani, ponajvise zbog izgleda opstih prostorija: reception area sa dosta svetla i cela u staklu, hodnici, liftovi, izbor materijala, prilaz kolima sa cetiri strane u centralnu garazu ukljucujuci i iz KM. Medjutim, ima i nekoliko nedostataka…
Igrom slucaja, trenutno zivim u zgradi koju je nedavno zavrsio „AFI Development“ u Moskvi, inace sestra kompanija „AFI Europe“ koja radi Skyline, sa oko 1.5 miliona kvadrata u izgradnji u Rusiji, te mogu da povucem odredjene paralele. Treba imati u vidu da ni Skyline ni npr. AFI-eva „Rezidencija Kompozitora“ u Moskvi, po kategorizaciji nisu luks gradnja, vec "biznis klasa", odnosno neki srednje-visi nivo. Medjutim, kod nas je percepcija kod ljudi - sto je umnogome i direktna posledica nacina na koji se projekti reklamiraju, da se radi o LUX objektima, sto oni nisu po mnogo parametara.
Mislim da je prosecna cena u Skyline-u do nedavno bila oko 2.700e (sa PDV-om), ali je povecana na trenutnih 3.000-ak e iskljucivo zbog ogromne traznje i cinjenice da je gotovo sve rasprodato. Ista je situacija i sa drugim slicnim projektima u BG-u gde je prodaja pocela sa znacajno nizim cenama – setite se koliko je na pocetku kostao BW Residence – rekao bih trenutno sampion u losem odnosu cena/kvalitet gradnje (sa izuzecem lokacije) ili K District.
Jednostavno, posto nisu neprofitne organizacije, investitori su testirali cenovnu politiku u “real time-u” i na svoju veeeliku radost ustanovili da mogu mnogo vise da zarade nego sto su inicijalno planirali. Mislim se da ce ovaj "mehur" uskoro poceti da se ispumpava dolaskom konkurencije i masovnijom gradnjom, samim tim i povecanjem kvaliteta gradnje, zahtevnosti kupaca ali i zavrsetkom faze koju markentingasi zovu "skimming" – kada se novac pokupi od ovih prvih, nestrpljivih i manje osetljivih na cenu. To se desavalo i u drugim gradovima sa intenzivnim razvojem koji su krenuli od „niske osnove“ (da budem politicki korektan u izrazavanju
), pa se nadam da cemo u doglednoj buducnosti imati neki novi Skyline Mark IV projekat sa visim kvalitetom, cenom kvadrata od 2.100e i takvim uslovima kreditiranja da nam komsije budu obicni, radni ljudi. Mozda sam malo skliznuo u preterani optimizam
Vezano za pitanje oko liftova, mislim da sam video dva u ulazu iz KM, ali nisam u potpunosti siguran, mozda je postojao i treci. Jos su bili pod zastitom, ali upadljivo visokog kvaliteta i brzine – nisam takve modele susretao u BG. Takodje, nisam imao osecaj klaustrofobije u hodniku, mozda na slici izgleda uze neko sto je u prirodi, a mozda i nisam dovoljno obratio paznju. Dominantna ulazna Bosalova vrata kao i spoljna stolarija metal/drvo i parket – sve u kvalitetnom, ali pomalo i konzervatvnom hrastu sto moze nekome da predstavlja problem kod uredjenja. Unutrasnja vrata bele boje. U svim kupatilima podno grejanje.
Od zamerki glavna – osim u dnevnoj gde je integrisana u plafon, klima je u svakoj sobi sa individualnim unutrasnjim jedinicama sto mi nekako ne ide uz ovakav projekat. Kazu da bi drugacije resenje bilo preskupo. Spoljnu jedinicu ste videli na slikama i nacin na koji je sakrivena, ali je veci problem ispao da kada se zgrada posmatra spolja i kada je upaljeno svetlo na terasi, taj najruzniji estetski detalj je dodatno akcentovan, te se moze prepoznati sa velike daljine. Najobicnije kutije za osigurace i elektroniku nisu uzidane, vec strce iznad vrata. Po meni, keramika bi trebalo da bude nesto viseg kvaliteta, vidljivost i pozicije radijatora… Ovaj konkretan stan je bio na poslednjem spratu u „cetvrtastom“ delu zgrade iznad koga vec krece kula, ali su i svi ostali, ukljucujuci i penthause, uredjeni na isti nacin. Steta sto nisu svuda prozori od poda do plafona, ali to bi i znacajnije uticalo na cenu. Susedno dvoriste ce se urediti, ali i uz dobru volju investitora, nije postignut dogovor o sredjivanju okolnih fasada sa nadogradnjama. Ne zna se kada krece preuredjenje parkica koje je u nadleznosti grada.
Sve u svemu – pozitivan utisak, rekao bih, uz par propusta i ociglednih usteda.