Šta je novo?

SIV ..... exPalata Federacije

dsc01172.jpg

dsc01173.jpg

dsc01174.jpg

dsc01175.jpg

dsc01178.jpg

dsc01179.jpg

dsc01180.jpg

dsc01183.jpg

dsc01184.jpg

dedinje":20nepz3b je napisao(la):
NOVA je potpuno u pravu. SIV ostaje SIV. Nećemo valjda menjati imena kao Jugoslovensko dramsko pozorište ili Jugoslovenska kinoteka. Zašto se uvek pominju bivše republike? Kao, kako one rade trebamo i mi!? To su (osim Crne Gore) narodi koji nikad nisu imali svoju samostalnu državu. Jugoslavija im je pružila mnogo pogotovu u teritorijalnom pogledu. Žalosno je kako su se pokazali nezahvalni prema Jugoslaviji i koriste svaku priliku da nagore govore o njoj. U Hrvatskoj je praktično zabranjena reč "Jugoslavija". Možete biti Srbin ali Jugosloven ne.
Ово је државна зграда није позориште. Њено име је у складу са уређењем државе. Значи када у Србији опет буде некакво савезно извршно веће или уређена као федерација онда нека се зове тако. Сада је то Палата Србије и тако је. Само у Србији су се сви потресли што нема Југославије и стално говоре о "бившим нам републикама" као да је то наше. Нико се други није потресао и не живи у прошлости.

Direktore, sjajne fotografije! Hvala ti što si nam omogućio da ovako posredno zavirimo u ovu raskošnu palatu. Nekako se čini da njena monumentalnost nije dovoljno iskorišćena. Realno, SIV (Palata Srbija) ima podjednako pravo da bude simbol Beograda (znam da ova fraza postaje izlizana) koliko i Skupština, Hram Svetog Save i sl.

Ljudi, jel zna neko koliko bi komplikovano bilo da se dograde sprat ili dva palati Srbija?

Fenoar, odlicna ideja , i ako ce sada i drvlje i kamenje . . . a sta fali Metropolu
ovako placamo rezije i u centru grada i na Nbgu
taman da oslobode centar grada a ida bude ekonomicnije. .. .

@Homer Jay
Било која грађевина такве величине у граду мора да се уз помоћ нечега још више истакне. Овако стално изгледа као да нешто фали.

Ako bi se zgrada rekonstruisala cela, sa nadogradnjom sprata ili dva, renoviranjem fasade i unutrasnjosti, jos par ministarstava bi moglo da stane unutra... Samim tim oslobadjamo centar, a dobijamo jos upecatljiviji objekat... Prodaju se stare zgrade u centru i eto i neke ekonomske koristi...

Cgmiki, ne znam na šta konkretno misliš, ali meni se čini prvo da Palata Srbije trenutno ima funkciju šupe ili ostave, rezervnog objekta državne administracije koja se koristi po potrebi. Naravno, ona ima i neke stalne stanovnike ali autoritet i ugled tih institucija ne odgovaraju objektu u kojem se nalaze. Zgradi je potreban neki značajan stalni stanovnik - čime bi i sama zgrada dobila na značaju.

Drugi korak su naravno arhitektonske intervencije. I tu ima dva stepena - prvi je sređivanje same zgrade i njene okoline: fasada, dekorativno osvetljenje, plato ispred Paalate itd. Drugi je sređivanje okoline zgrade. To podrazumeva povratak fokusa na Blok 26 koji povezuje dva monumentalna objekta: SIV i Arenu. Jasno je da tržište nekretnina trenutno ne zahteva neku veliku izgradnju (a takva je jedina dostojna ovog bloka), ali možda se može razmišljati o aktiviranju javnog prostora - pešačke ulice koja bi sredinom bloka povezala Arenu i SIV. Ta ulca čak ne mora odmah da dobije konačnu formu, neka je samo popločaju behatonom ili zaliju štampanim betonom i stave osvetljenje, a jednog dana kada krene ozbiljna izgradnja u Bloku 26, ta ulica može da se rekonstruiše, a u sredini Bloka može da se napravi reprezentativni trg. Pored Bloka 26, treba razmišljati i o vezi SIV-a i Dunava, tj. polakog aktiviranja Parka prijateljstva kako on ne bi više bio "džungla u gradu" već atraktivni gradski park. Tu su i čuveni temelji Muzeja revolucije i indicije da na njima može da nikne nova zgrada Filharmonije su ohrabrujuće.

Zgrada je zasticena kao i enterijer u istoj tako da nema prepravljanja nadogrdjivanja itd .Samo treba malo bolje odrzavati i to je sve .Za ostalu drzavnu administraciju napraviti 4 kule preko puta i sve sto nestane u nutra otpustiti rijesen problem.Fontanu su sredili djelimicno i rasvjetu rade koliko imaju para

Ta palata je fenomenalno remek delo, pravo predstavništvo Jugoslavije. Sem što sama deluje moćno i uliva neko poštovanje, opremanje samog enterijera je bilo prilagođeno Jugosaviji, te su unutra motivi svih naroda i narodnosti Jugoslavije.

Zato mi je malo neskladno da se zove Palata Srbija. Pristaje joj im: Palata Južnih Slovena, ali je to opet nezgodno jer je to sada srpska administracija.

Po meni bi tu trebalo smestiti Vladu Srbije i tako nazvati zgradu. Fascinantno je da je ta zgrada bila dovoljna za toliku državu a premala je za sadašnju i u njoj se nalaze dva polovina od ministarstva!!!! Tu nešto ne štima. To i najjasnije govori o našoj parazitskoj, preglomaznoj administraciji.

Nikakve prepravke i doziđivanja ne dolaze u obzir, Zgrada i enterijer su zaštićeni i pravo su umetničko delo.

Znači, administraciju tu smestiti, ko ne može da stane, znači da je višak, marš na biro!

Ништа друго до прегломазна администрација и сл. Рећи да не могу сви да стану у ту зграду је класична лаж.

@Homer Jay
Када станеш и погледаш целу зграду и простор око ње просто нешто недостаје, као да није потпуна слика свега. Уместо да буде репрезентативан државни објекат где ћеш примати стране државнике овако изгледа, а и користи се, као што ти рече, као шупа. Са мало детаљнијим уређењем околине много би се постигло.

A zasto zgrada gubi na lepoti ako se poveca za jedan ili dva identicna sprata i fasada renovira u istom stilu? Stvarno mi nije jasno...

СИВ је савршен приказ ондашњег система у СФРЈ.Социјализам је само фасада а унутрашњост је раскош једне монархије или капиталистичке државе у којој уживају привилеговани,они једнакији.

ПС: Никакво надзиђивање не би имало смисла.Ни функционално ни естетски а зграда би засигурно изгубила свој статус заштићеног објекта. Уз то,верујем да би се надограњом изгубили најјачи атрибути ове зграде а то су ове силне хоризонтале које издвајају ову зграду и чине је јединственом.

Funkcionalno bi imalo smisla jer bi povecalo kapacitet, estetski takodje jedan sprat ne bi nista promenio jer se revitalizacijom fasade ne bi ni primetila razlika izmedju novog i starih spratova, takodje ne verujem da bi jedan sprat promenio dominaciju horizontala...

Када је архитектонско дело тако успело, као што је то случај код СИВ-а, између осталог значи и да је однос форме објекта у савршеном складу те да би свака интервенција нарушила тај склад, а поготово надградња.

Као што рекох, капацитет је довољан, администрације је много. Ко не стане у зграду, на биро.

Jest , pa onda kad su svi na jednom mestu kako ce da toliko odsustvuju ,, otiso na sastanak,, i sl. blejanja
tek kada se sprovede dozvoljeni administrativni broj po glavi stanovnika onda ce se preci sa radom u tu zgradu

sada se uspesno maskira kroz rasute pozicije veliki ne potreban broj zaposlenih koj su na nasoj grbaci
veliki ozbiljan pokazatelj dobrog puta je prestrojavanje utezanje sistema i oslobadjanja nj. balasta. . .
dotle . . . . mrak... i tama. . .

Iako je SIV veliki, ne verujem da u ovakvoj unutrasnjoj organizaciji kancelarija (ne znam da li ste bili ali kancelarije su prevelike) mogu da se spakuju vecina ministarstava...

Sad, ne znam ko je to rekao da je uspelo i ko to meri, meni bas deluje da fali sprat ili dva... I opet ponavljam zasto bi intervencija narusila sklad ako bi gradnja, arhitektura tog sprata bila identicna nizem spratu i ako bi cela fasada bila revitalizovana?

Ni meni ne deluje da bi ,,skrivena,, nadogradnja jednog sprata za potrebne mikro kancalarija
narusula formu i sklad zlatnog preseka niti bi uticalo na okolinu u bilo kojoj sveri
niti je to konzervirano umetnicko delo za buduce narastaje
vec treba da sluzi potrebama drustva zasta je i projektovana .
Nadogradnjom bi se zadrzao njen zivot ili ce preci u sektor nadgrobnih spomenika

Zgrada ima velike salone i veliku povrsinu hodnika.Sale republika su prvljene proporcjonalno povrsini republika koje okruzuju centalnu salu jugoslavija.Svaka sala je uredjena od strane republike i slikama i umjetnickim djelima iz te republke .U sali SRbije se nalaze tapiserije koje predstavljau APV centralnu SRB i APKIM .Hr salon se trenutno nalaze stolovi za rucavanje.

Ајде да се мало играмо формом, све зарад тога да се сви пацови стрпају под један кров.

Ево упоредних мотажа евентуалне надградње палате. Права фотографија је данашње стање, испод ње надградња за један спрат а на дну надградња за два спрата.

Лично, надградња за један спрат ми је доста добра, мада већ на граници да упропасти здање, а два спрата, као што видите, потпуно мењају објекат који постаје језиво гломазан.

szagyd.jpg

Evo zarad tolerancije i razumevanja pristajem na kompromis od jednog sprata... :D
Inace, svaka cast na trudu i montazama...

Vrh