Šta je novo?

Silva Vidikovac [ Stambeni kompleks | 40 254 m²]

Steta... I ja mislim da je trebalo ici sa troslojnim staklima.
Mada oni navode da je proizvodjac stolarije visoko kvalitetan i da su stakla vece debljine sa termoprekidom i da su izuzetno zadovoljni istim - ali svasta komunikacija trpi :)
Po meni, znajuci klimatske promene, je steta sto nema multi split sistema (i nisam pitao burazera da li ce spoljne jedinice imati neku vrstu zastite, jer se montiraju na terasama - iz ugla estetike jedan veliki plus jer nece biti vidljive na fasadi) - ali pitanje je kada ce neki stanar da busi zidove da postavi dodatnu spoljnu jedninicu (iako kazu da to nije dozvoljeno - vazi)

Mada oni navode da je proizvodjac stolarije visoko kvalitetan i da su stakla vece debljine sa termoprekidom i da su izuzetno zadovoljni istim - ali svasta komunikacija trpi :)
Po meni, znajuci klimatske promene, je steta sto nema multi split sistema (i nisam pitao burazera da li ce spoljne jedinice imati neku vrstu zastite, jer se montiraju na terasama - iz ugla estetike jedan veliki plus jer nece biti vidljive na fasadi) - ali pitanje je kada ce neki stanar da busi zidove da postavi dodatnu spoljnu jedninicu (iako kazu da to nije dozvoljeno - vazi)
Pa po novom zakonu nije dozvoljeno i stambena zajednica moze isto da tuzi stanara koji se odluci za tako nesto.
Evo ja licno nisam video da je iko okacio spoljnu jedinicu na fasadu u bloku 65 npr.

Nece sve klime biti na terasama, bice i na fasadi sa maskama.
Nema šanse da iko doda klimu ni u jednoj novogradnji pa čak i manjim zgradama kod manjih investitora, odmah ide tužba...

Na koji nacin zaklonjeni? Ako ja dobro kapiram zapad je prema Lidl-u, ili Buena Visti?
Avala dodje tu jugo-istok tj otvoreni su i imaju pogled sa brda prema Avali/Rakovici (ili ja nesto lose kapiram)

Moje najvece zamerke na ovom projektu, sa ugla materijalizacije su sto nema multi-split sistema klimatizacije i sto su "samo" dvoslojna stakla (mada kvalitet zavisi od proizvodjaca stolarije).
Sa ugla same strukture stanova - stanovi su mahom dobre strukture sa mojom zamerkom sto i u stanovima od 75-80kvm ima dva full kupatila (jbg dosta prepisano iz US-a sa kupatilom u okviru spavace sobe)
A sa ugla zgrade - po meni su trebali da naprave veci razmak izmedju lamela (sada je valjda 18m, mada je mozda okej jer ovo nece biti visoka zgrada) i da pokusaju da otkupe te parcele sa strane (sa ovim bocnim izvodjacima kao sto je Forza i Buena Vista) i da ubace neki dodatni sadrzaj i povecaju samu atraktivnost projekta
I naravno sa ugla lokacije - iako nema vise nekog kapaciteta, ima prostora da nikne neka zgrada koja ce biti nekako sklepana na tim polu-parcelama
I udaljenost od bitnijih tacaka u gradu, a sve zbog loseg/sporog saobracaja (da je to regulisano, udaljenost bi bila mali problem - jer Beograd nije bas toliko veliki grad, kada je slab saobracaj (vikendom recimo) stignes svuda veoma brzo)

Ostale stvari su pozitivne i mislim da je dobro okruzenje za porodicu (znajuci ostale delove grada, narocito periferne :) ), blizina Kosutnjaka, Ceraka (Vinogradi), Avale i obilaznice. Ali i investitori su to prepoznali, pa se ceo kraj izdvojio od te ostale periferije zadnjih godina

Na koji nacin zaklonjeni? Ako ja dobro kapiram zapad je prema Lidl-u, ili Buena Visti?
Avala dodje tu jugo-istok tj otvoreni su i imaju pogled sa brda prema Avali/Rakovici (ili ja nesto lose kapiram)

Moje najvece zamerke na ovom projektu, sa ugla materijalizacije su sto nema multi-split sistema klimatizacije i sto su "samo" dvoslojna stakla (mada kvalitet zavisi od proizvodjaca stolarije).
Sa ugla same strukture stanova - stanovi su mahom dobre strukture sa mojom zamerkom sto i u stanovima od 75-80kvm ima dva full kupatila (jbg dosta prepisano iz US-a sa kupatilom u okviru spavace sobe)
A sa ugla zgrade - po meni su trebali da naprave veci razmak izmedju lamela (sada je valjda 18m, mada je mozda okej jer ovo nece biti visoka zgrada) i da pokusaju da otkupe te parcele sa strane (sa ovim bocnim izvodjacima kao sto je Forza i Buena Vista) i da ubace neki dodatni sadrzaj i povecaju samu atraktivnost projekta
I naravno sa ugla lokacije - iako nema vise nekog kapaciteta, ima prostora da nikne neka zgrada koja ce biti nekako sklepana na tim polu-parcelama
I udaljenost od bitnijih tacaka u gradu, a sve zbog loseg/sporog saobracaja (da je to regulisano, udaljenost bi bila mali problem - jer Beograd nije bas toliko veliki grad, kada je slab saobracaj (vikendom recimo) stignes svuda veoma brzo)

Ostale stvari su pozitivne i mislim da je dobro okruzenje za porodicu (znajuci ostale delove grada, narocito periferne :) ), blizina Kosutnjaka, Ceraka (Vinogradi), Avale i obilaznice. Ali i investitori su to prepoznali, pa se ceo kraj izdvojio od te ostale periferije zadnjih godina
Zapad je prema Lidl i TC Vidikovac.
Zaklonjeni jer gledaju na istok a u depresiji su zbog pada terena.

Kakva bre depresija (znam znam geografska depresija), puca pogled :) Danas cu poci sa bratom na gradiliste, ako se uklopim (jer treba da zavrsavam papirologiju oko svog stana za kog sam dogovorio prodaju juce) i bas cu slikati
Meni licno je ovde svaka strana okej, lepo je mesto za Bg (po mom misljenju) - jer sam ceo zivot u Bg-u ziveo sa s*anje pogledom ka raspalim komunistickim zgradama :)

Poslednja izmena:
Kakva bre depresija (znam znam geografska depresija), puca pogled :) Danas cu poci sa bratom na gradiliste, ako se uklopim (jer treba da zavrsavam papirologiju oko svog stana za kog sam dogovorio prodaju juce) i bas cu slikati
Meni licno je ovde svaka strana okej, lepo je mesto za Bg (po mom misljenju) - jer sam ceo zivot u Bg-u ziveo sa s*anje pogledom ka raspalim komunistickim zgradama :)
Pogled je odličan, samo kažem poziciju i pad terena, nema sunca iza 11h

Okači neke slike kad budeš slikao 😁

Za zgrade koje su još uvek u izgradnji ne bih mogao da kažem , možda bih izdvojio Silvu i BV kao najkvalitetnije . Što se tiče već izgrađenih zgrada , zamolio bih Vas da ih zaobiđete u širokom luku i da izbegnete ljigave investitore i njihovo trulo poslovanje .

Za zgrade koje su još uvek u izgradnji ne bih mogao da kažem , možda bih izdvojio Silvu i BV kao najkvalitetnije . Što se tiče već izgrađenih zgrada , zamolio bih Vas da ih zaobiđete u širokom luku i da izbegnete ljigave investitore i njihovo trulo poslovanje .
A Vrtovi Ceraka u odnosu na Silvu i BV?

Pa obe su u izgradnji. Na osnovu čega bi ih izdvojio?

Bolje da su na fasadi jer sta meni znaci da su zgrade lepe kad je spoljna jedinica klime na terasi i moze na vise nacina da pravi problem.
Pročitaj šta sam napisao, ključni deo "iz ugla estetike" i mislim na estetiku samog objekta. Daleko je lepše i elegantnije kada spoljne jedinice nisu zakačene na fasadi (i sa maskama).

@Simao Silvu karakteriše to što iza nje stoji firma koja je izgradila pozitivanu reputaciju u Beogradu. Vezano za samu zgradu, bar na osnovu ovoga što dobijam od "brudera" i ono što sam sa njim prošao - stvarno imaju odličan pristup. Što se tiče lokacije, sigurno da ima neku perspektivu kada su se i ozbiljniji igrači odlučili za istu - a i dokazuje se da i kupci sa većim budžetom žele baš tu da uzmu stan

Naravno da sve ima mana, a tako i ovaj projekat - sad život je uvek neki kompromis...

Pošto je ovo tema o Silvi - evo jedne slike iz Lidla, uveče na Avalu :)
0-02-05-00c7bc8f9486a002d3330eb2e9e2b52892a3919f6f27763d97fb0a613fc1d681_45530b18171c089c.jpg

Poslednja izmena:
Inace info iz druge ruke - verovatno ce biti poskupljenja veoma ubrzo ovde
A i manji investitori prate ove vece projekte izgleda, znam da su cene za Sky Sonata oko 2600-2700eur sa pdv-om (A Vrtovi su otisli na 2.8k+ u zavisnosti od orijentacije u zadnjoj lameli)

Malo da se sredi saobraćajna infrastruktura i ima potencijala da ovaj deo bude jedno od boljih naselja u gradu...

Teško da će se srediti saobraćajna infra u skorije vreme. Doduše ako jednom zavše onaj never ending story zvan "Bulvar patrijarha Pavla" i ptrijarha Dimitrija, može dosta ubrzati saobraćaj

Nego @Trident jesi li trazio mozda neke promene ugovora? I da li su izlazili u susret. Brat zeli da promeni neke stvari, jer po ugovoru se valjda podrazumeva da se potpise zapisnik o primopredaji, bez obzira ukoliko kupac to ne zeli (zbog recimo nekih tehnickih problema)

Generalno od krupnih stvari nema izmene, i svuda je praksa da se potpiše zapisnik na ovaj ili onaj način što sam ja prihvatio i svesno ušao u rizik...

@Trident Hvala! A jel ima nesto oko penala usled kasnjenja? Vidim da su stavili rok od 8 meseci od projektovanog datuma primopredaje (jul 2026), ali nema penala (bar po nekom draftu sto mi poslao brat)

Da li možda neko ko je upućen zna, da li je u planu neko proširivanje Pilota Mihaila Petrovića?
Pitam jer ako jeste, ne znam gde bi se ulica širila, kao što se vidi na fotografiji pored perionice niče zgrada.
IMG_9479.jpeg

Prebaceno je u drugu temu "Razni projekti" odgovori na post iznad :)

Vezano za Silvu - @Trident koliko sam razumeo projekat se radi iz projektnog finansiranja od strane banke (banaka) - tako da verujem da ce kasnjenja (ukoliko dodje do njega) biti minimalna. Jer su banke dosta rigorozne oko nadzora. Ovo bi trebalo da je plus, sto se tice kupaca - jer banke obicno procesljaju sve
Ne znam kakvo je sada stanje oko izdavanja upotrebnih dozvoli, nakon tehnickog prijema - to je ranije znalo da se rastegne veoma

Upravo to, kod projektnog finansiranje nema baš zezanja, kasnjenja se ne isplate, zato sam i išao na rizik bez penala koji realno ništa ne znače...
Oko upotrebnih dozvola i uknjizavanja, to je država i to kako se zalomi...

Silva kao i sve ostale zgrade koje se nalaze ispod Lidla neće sigurno dobiti upotrebnu dozvolu bez izgradnje kompletne infrastrukture... Svakako to zna da potraje.
@BataDz hvala na odgovoru, video sam da je prebačeno na drugu temu...

Silva kao i sve ostale zgrade koje se nalaze ispod Lidla neće sigurno dobiti upotrebnu dozvolu bez izgradnje kompletne infrastrukture... Svakako to zna da potraje.
@BataDz hvala na odgovoru, video sam da je prebačeno na drugu temu...
kako to znas ? ljudi i banke koji investiraju desetine miliona eura to ne znaju pa su poceli da prave napamet sta ?

kako to znas ? ljudi i banke koji investiraju desetine miliona eura to ne znaju pa su poceli da prave napamet sta ?
Glupo je uopšte posmatrati situaciju na taj način. Niko ne spori da će Silva biti najbolja zgrada u ovom naselju u svakom smislu, posebno se ne dovodi u pitanje da li će dobiti upotrebnu dozvolu. Čak i to vreme potrebno za izgradnju mislim da je dovoljno da bi grad - odnosno sve nadležne službe uradile svoj deo posla ( mora se napraviti put, a u okviru toga se radi vodovod i kanalizacija, grejanje i sva ostala prateća infrastruktura) što vam i krajnjoj meri i piše u građevinskoj dozvoli ako ste pročitali ko se za određene poslove obavezao potpisanim ugovorom sa investitorom.
Sve to mora biti ispoštovano, bez sumnje investitor će uraditi svoj deo posla ali za grad ne znam, mada imajući u vidu reputaciju investitora prilično sam siguran da će izvršiti pritisak da se to sve sredi na vreme.

Vrh