BG nije baš bici. orijentisan (mahom zbog reljefa i sindroma ''nisam siromašan da vozim bicikl''), al' kad zađete u Banat, da vidite kako ima biciklista. Evo, baš juče sam bio do Opova (bajsem naravno) i osim toga što je 3-4 vozača za zrenj. putu krenulo da pretiče kamion/auto iako su videli da im idem u susret (''pozdravio'' sam ih naravno, jer se ovo toliko često dešava, da mogu film o tome da snimim), odnos biciklista u odnosu na motorizovana vozila, i starijih i mladih biciklista je minimum 1:4. Na jednog biciklistu (pod tim smatram osobu na bicikli) dođe 4 motorizovana vozila (traktori, kamioni, automobili, motori). Selo vrvi od biciklista, jer je sve ravno, jer bajsem prešaltaš selo za 5 minuta, jer se mahom ne kradu bicikli, a primetio sam i da su vozači u Opovu (čak i ovi prolazni) obazriviji. U smislu, nema preticanja ispred bicikliste ako hoćeš da skreneš desno, iole propisno obilaženje i rastojanje, itd. Bilo je par pacijenata (naravno, BG table) koji misle da su još uvek u BG-u.
Generalno, što dalje od BG-a ka severu idete, bici. situacija je bolja. Čak se i u Pančevu vidi razlika u odnosu na BG. Novi Sad i da ne pričam, k'o da si otišao u drugu državu (takav sam ja utisak makar stekao). Vršac manje-više, imaju lepe ulice i zgrade i zaista je lepo voziti kroz njega bajs, ali pošto sam bajsem tamo samo jednom bio, nisam mogao da formiram neko bolje mišljenje. U Subotici ne znam kako je, nisam bio bajsem.
Osim nedostataka staza, najveći problem jeste netolerancija vozača motorizovanih vozila prema biciklistima. Nisu ni biciklisti cvećke, ima pacijenata koji prolaze kroz crveno, voze kroz jednosmernu i slično i od toga se odma' ograđujem i njih treba saob. policija i da kažnjava, jer osim što sebe izlažu riziku, izlažu i ostale učesniku u saobraćaju. Elem, netoleracija. Obilaženje na 20-30 cm od kormana, pa guranje na semaforu da prođe pre bicikliste, sviranje biciklisti da se pomeri sa druma, ne korišćenje desnog retrovizora (valjda misle da je tu radi fore, ionako svi vole ''brzu'' traku pa im ne treba), itd.
Zbog navedenog dosta ljudi se plaši, da, plaši, da vozi bicikl kroz Beograd. Imao sam prilike da pričam sa mnogo ljudi, kako biciklistima, tako i ''pešacima'' i dobar deo njih je upravo rekao da zbog nepostojanja bici. staza ne žele da voze kroz Beograd, JER se plaše bahatih vozača. Ostali su na bicikli do pijace/prodavnice.
Naravno, nije ovo pro-bicikl tekst, jer bicikl za neke stvari zaista ne može da zameni motorizovano vozilo, al' za dobar deo stvari može i tu se i treba upotrebljavati (osim za hobi i rekreaciju - kao što je sada).
PS: Izvinjavam se na ovolikom off-u, al' kad ste krenuli... što da se ne pridružim.