Šta je novo?

Servisi za dostavu: Glovo, Wolt, Donesi

Време је да се трајно зауставе ова срања од компанија, јер нас константно мајмунишу.
Немој да их користиш, када у друштву неко хоће да наручи подсети их да могу и да позову ресторан, да оду до њега, подсети их да су ти достављчи само модерни робови, сад ако тај последњи аргумент ти не убеди људе из друштва да не користе робове онда ти не треба такво друштво.

Ne garantuje ti niko da dostavljac iz picerije isto ne bi radio zavisno kakvu dijabolu zaposle. Ok su glovo i wolt, tj korisne, a kad bi malo promijenili sistem rada da ne preopterecuju ljude, moze da se radi part time i zaradi malo, zaobidju agencije koje uzimaju %, zaposljavanje daleko istocnih ljudi masovno itd.
ДОстављач из пицерије има бар бољу плазту, док ови људи немају ништа, па што не би мало чалабрцнули док гладни педалирају десети сат данас. Ова друга реченица није могућа са компанијама којима је дошло време да полако врате сав ВЦ (venture capital) који је уложен у њих, што је скоро свака компанија на свету.

Није нама волт наметнут, барем не нама покретнима, али се сви заустављамо код примећивања проблема, али да радимо на решењу не можемо, јер увек је нама тешко да се потрудимо, а другима, другима је лако, ма прелако.

док ови људи немају ништа, па што не би мало чалабрцнули док гладни педалирају десети сат данас.

Treba srušiti te agencije nekako, nadam se da će to ići paralelno sa rušenjem vlasti. Sam posao dostavljača nije i ne treba da bude robovski po svojoj prirodi...

Treba srušiti te agencije nekako, nadam se da će to ići paralelno sa rušenjem vlasti. Sam posao dostavljača nije i ne treba da bude robovski po svojoj prirodi...
Цар је добар, властела је лоша. Волт је добар, агениција је лоша.
Достављачи могу имати добар посао, али не као независни сарадници, већ као радници. Избацивање агенција би било краткорочно одлагање ових робовласничких услова, гиг економија је овде проблем, не посредник.

Recimo da imam uvid u rad jedne agencije za zaposljavanje glovo vozaca, stranaca, niko ispod 1500 e ne zaradi povrh iznajmljivanja bicikla, motora. E sad, to sto je posao lomljenje kicme realno, cio dan si napolje trcis juris svaki dan neko dozivi sudar to je drugo, uspore, manje zarade ali svi oni rade da bi poslali doma pare pa oce sto vise da zarade.

Цар је добар, властела је лоша. Волт је добар, агениција је лоша.
Достављачи могу имати добар посао, али не као независни сарадници, већ као радници. Избацивање агенција би било краткорочно одлагање ових робовласничких услова, гиг економија је овде проблем, не посредник.

Nisam rekao da je wolt dobar, al može biti bolji a agencije su loše da ne mogu biti bolje. l to je do države, ukidanje posredničkih agencija i regulisanje rada wolta i drugih dostavljačkih platformi.

Nisam rekao da je wolt dobar, al može biti bolji a agencije su loše da ne mogu biti bolje.
То је референца на то како су Руси гледали на свог цара, нешто као "ма добар вучкела, него ови око њега" . Ставио сам и линк у прецратном ја објашњењу.

l to je do države, ukidanje posredničkih agencija i regulisanje rada wolta i drugih dostavljačkih platformi.
Краткорочно би био бољи. То није никакаво дугорочно решење људима. Јбг, то је такав модел рада у којем мора да извуку сваки могући динар што пре ткд неће да потраје тај бољитак достављачима.

Регулисање рада волта, глова, царгоа и осталих гиг ентузијаста би значило њихов крај. Те фирме су баш микрокозма неолиберализама, сам си свој газда док робујеш, ниси радник па си и без икаквих права радника.

@ika Ipak je do države da ih reguliše pa ako znači kraj nek idu...

Po meni treba da postoji samo neka platforma za vezu kao ranije donesi.com a dostavljači nek rade samostalno kao prijavljeni za samostalnu delatnost ili vezani za konkretni restoran... i tu bi mogla da se odradi bolja personalizacija dostavljača, ocene, rejting i vreme kad će biti aktivan na platformi, ko je njegovom uslugom zadovoljan ima prioritetno da ga angažuje i plati više. Ima načina ako ima volje, al je nema i onda je sve kako si opisao.

Donesi je čak radio tako da su cene preko dostave bile iste ili niže, a dostava gotovo uvek besplatna. Ti si tad još bio u mlađim razredima osnovne škole kad je to postojalo. 😛 Dakle bilo je računice i za restorane i da dostavljači zarade i platforma promoviše i povezuje za minimalnu naknadu od restorana, od toga su zarađivali. Onda su se pojavele te firme koje su videle prostor da od svih uzmu više para, od restorana za naknadu, dostave počinju da se plaćaju, a dostavljači zarađuju manje, dok klijenti plaćaju više i kompanijama najbolje.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ozu
Донеси је тад врв био фирма у коју се улагало, а не из које се потражује, тај период не може да траје довека. Ми смо сад засићено тржиште и тјт.

Држава кад регулише ове робовласнике они ће и отићи, што подржавам. Само што се то никад неће десити јер држави пуца ку***. Друга опција је да их ми не користимо, али ни то се неће десити јер "ма лако је теби, ја бих али <измишљен проблем>".

Ne možemo mi to sami rešiti al podržavam tvoje individualne napore jer jesu ka pravednom cilju usmereni.. Dostavljači na to pristaju i to je glavni problem uz odsustvo regukacije države. Nema nekog udruzenja dostavljača i pritiska javnosti. Ako bi to mogli rešiti samo individualnim ljudskim naporima na strani potencijaknih korisnika, istom količinom sloge bi rešili sve probleme u društvu. Vezano za potrošnju generalno. Previše je robova danas i ako izađeš iz kuće po svoju hranu naići ćeš na nekog. A učinkovito rešenje se koliko vidim, ne nazire, nažalost..

Достављачи пристају на то јер немају бољу алтернативу.
Две особе раде нешто јер су гладне. Достављач је гладан па пристаје и на тако лоше услове рада како би нешто зарадио.
Корисник је гладан и рационализује позив, коришћење свог гласа и ногу као објективно лошију ствар од учествовања у робовласничком систему.

Није бургер у дневној соби исто што и матична плоча коју мораш да имаш јер електронско доба. Бургер нашим деловањем може да дође до дневне собе и без робова, рачунар, на жалост, не може.

Достављач је гладан па пристаје и на тако лоше услове рада како би нешто зарадио.

Nađi mu drugi posao da ne ostane na ulici. Bolje ga časti nego što nećeš poručiti i kad ti baš treba i u frci si sa vremenom. Ako bi već da rešavaš probleme individualnim naporima časti ga.

Najviše poručuju upravo nervozni ITjevci* koje mrzi da se odvoje od svog života blizu maticnih ploča 😄 ja sam ceo dan na vazduhu kao i sada

20251007_014913.jpg

a ponekad i poručim... iskreno ima malo i do te znatiželje koji će ti dostavljač ovog puta doći... Ti zamisli da su dostavljačice pa reci da ih ne bi baš nikad zvao... Bolje zovi i časti 🙂

Ali ako ti misliš da si bolja osoba od mene jer baš nikad ne poručuješ, neka tako bude, meni ne smeta 🙂

*ne mislim na tebe naravno

Ako bi već da rešavaš probleme individualnim naporima časti ga.
Није решење, он ће и даље бити роб, само ће на једној поруџбини имати који динар више. Ово сам урадио када сам добио неке гифткардове, новци су већ дати волту, па бар да се минимизује штета.

a ponekad i poručim... iskreno ima malo i do te znatiželje koji će ti dostavljač ovog puta doći... Ti zamisli da su dostavljačice pa reci da ih ne bi baš nikad zvao... Bolje zovi i časti 🙂
Мало бумерска шала, нзм ни колико има жена које ролају волта. Сви достављачи изгледају - измучено и искоришћено.

Има доста послова, та достава се представља као леп начин за брзу зараду, редиш колко желиш, плаћање чешће него "нормалан" посао, немаш шефа и тако те ствари. Људе у***е маркетинг и тјт, посебно када ти је већи део живота у виртуелном свету па ни не видиш шта све можеш да одрадиш за брз, не баш ситан, новац око себе.
Ако си мушко одеш на пијац сабајле и помажеш око паковања, одеш на неку бауштелу и питаш да радиш било шта, обе те ствари су гарантован посао и исплата одмах, по сату те испадне много боље него волт, још и научиш свашта нешто успут, посебно на бауштели. Ако си жена можеш исто, али предрасуде мељу па ће ти бити теже да на описане начине зарадиш неки динар, али ако си мушко сигурно ћеш добити посао, па и да си слаб као четрнаестогодишњи мршави клиња (какав сам и био).

Није решење, он ће и даље бити роб, само ће на једној поруџбини имати који динар више. Ово сам урадио када сам добио неке гифткардове, новци су већ дати волту, па бар да се минимизује штета.

Мало бумерска шала, нзм ни колико има жена које ролају волта. Сви достављачи изгледају - измучено и искоришћено.

Има доста послова, та достава се представља као леп начин за брзу зараду, редиш колко желиш, плаћање чешће него "нормалан" посао, немаш шефа и тако те ствари. Људе у***е маркетинг и тјт, посебно када ти је већи део живота у виртуелном свету па ни не видиш шта све можеш да одрадиш за брз, не баш ситан, новац око себе.
Ако си мушко одеш на пијац сабајле и помажеш око паковања, одеш на неку бауштелу и питаш да радиш било шта, обе те ствари су гарантован посао и исплата одмах, по сату те испадне много боље него волт, још и научиш свашта нешто успут, посебно на бауштели. Ако си жена можеш исто, али предрасуде мељу па ће ти бити теже да на описане начине зарадиш неки динар, али ако си мушко сигурно ћеш добити посао, па и да си слаб као четрнаестогодишњи мршави клиња (какав сам и био).
Fizikalac na građevini 50e dnevnica + klopa. Ne znam koliko dostavljaci zarade dnevno. Gde se više lomi kičma to je isto pitanje.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Fizikalac na građevini 50e dnevnica + klopa. Ne znam koliko dostavljaci zarade dnevno. Gde se više lomi kičma to je isto pitanje.
Волт педалираш цели дан, грађевину пола дана, мсм да је физички тежа грађевина, али уз много мању шансу за повреде (јер саобраћај у БГ). На градилишту научиш нешто па временом мање физикалишеш, док обртање педала нема прогрес.

Мислим да не постоји ниједан посао који толико дехуманизује и измучи човека као што то одраде волт или глоби.

Vrh