Šta je novo?

Savski trg

Ah evo bar se Uroš udostojio da odgovori. :) Cenim to (ozbiljan sam).

Pa dobro, a šta onda i mene i druge sprečava da Maldinijevu crvenu rupu doživim kao šalu?
 
Aaaa, pa mogao je mač malo veći da bude! Sad sam stvarno razočaran.

Ovoliko postolje, ovolika Nemanjina figura, a onda mu u ruku praktično stavite malo veći nož. Baš bzvz.

Apelujem na nadležne da daju nalog umetniku da mač bude bar za trećinu duži. A može i malo deblji. Neka ga jednostavno istakne malo više. Ipak je to kruna cele kompozicije. :D
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=797857#p797857:1az2d3vz je napisao(la):
Bender Rodriguez » 29 Nov 2020 02:47 pm[/url]":1az2d3vz]Ni Uroš, ni Zex ni Steva mi nisu odgovorili na postavljena pitanja.

Evo i Zex ti se javlja i zeli ti da kaze da ce ti sve o ovome reci (prodiskutivati) UZIVO uz pivo na prvom sledecem okupljkanju BB-a (bice to verujem vrlo brzo).

Naravno ukoliko TI dodjes na okup.

Zaista nemam vremena za eseje sada :)
 
Pa nije fer. Ja osmislim čak dva nova idejna rešenja, jedno za Stefana Nemanju a drugo za Patrijarha Pavla, a ti nemaš vremena ni da mi napišeš odgovor. Pih.

Gospodo, ako nameravate i dalje da se bavite estetskim radom, morate da budete malo hitriji i preduzimljiviji. Ne može to tako sutra ću, otom potom ću.
Vi'te kako kolega Maldini i ja štancamo ideje ko na traci. 8) Umetnost ne može da čeka. :grand:
 
DS.jpg

tenor.gif

Gomila starog gvožđa.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=797872#p797872:1d2vgx38 je napisao(la):
Uroš985 » Ned Nov 29, 2020 4:16 pm[/url]":1d2vgx38]Aaaa, pa mogao je mač malo veći da bude! Sad sam stvarno razočaran.

Ovoliko postolje, ovolika Nemanjina figura, a onda mu u ruku praktično stavite malo veći nož. Baš bzvz.

Apelujem na nadležne da daju nalog umetniku da mač bude bar za trećinu duži. A može i malo deblji. Neka ga jednostavno istakne malo više. Ipak je to kruna cele kompozicije. :D
Ne zanam da li si ironican ili ne, ali je mac svakako veci, zavisi iz kojeg se ugla posmatra.
IMG_20201129_153619.jpg
 
Mogao je komotno da bude bez ovog šlema, i ne bi bio problem ni veličina spomenika, ni kičeraj, niti bilo šta drugo. Samo da stoji na običnom postolju, svi srećni.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=797887#p797887:2d5esz5z je napisao(la):
Myah » Ned Nov 29, 2020 3:43 pm[/url]":2d5esz5z]Mogao je komotno da bude bez ovog šlema, i ne bi bio problem ni veličina spomenika, ni kičeraj, niti bilo šta drugo. Samo da stoji na običnom postolju, svi srećni.

Тек би онда било пљувачине.
 
I to od strane dežurnih za hvaljenje spomenika na svakom ćošku.
 
Мислим да је величина мача у складу са корицама које су са Жупанове леве стране.
 
Pa valjda mač treba da ima određene dimenzije da bi bio praktično i upotrebljivo oružje, a ne da se dimenzioniše kao ukrasni detalj na spomeniku koji se uklapa po nečijem ukusu...
Joooj, "dizajneri"... :bash:
Mada, na koliki šlem i žezlo su popeli čoveka, kako stoji pokidana verižnjača, kakvi su sve simboli na spomeniku, šta je sve izmešano, ovde je sve moguće, mogli su da ga zaduže i "papovkom" sa bajonetom....
 
Ne mogu sada da pronađem rad vezan za srpsko srednjevekovno oružje sa fresaka, koji sam svojevremeno čitao, u kom je objašnjeno šta su Srbi koristili, poreklo tog oružja i karakteristike (upoređuju se freske i materijalni ostaci).

Recimo da ako pogledamo fresku Svetih ratnika iz manastira Manasija, videćemo da dužina mača sa freske odgovara dužini nemanjinog mača.

manasija-freske.jpg
 
I ja isto pomislih da bi mogao biti veći mač mada ako gledamo sa neke funkcionalne strane ovim se sasvim fino barata, ne umara ruku a i možda je ceremonijalan, nije onaj za koji ti treba +35 STR da bi ga podigao :mrgreen: Ok je. Čekam montaže koje će da ga pretvore u lightsaber :kafa:
 
Ma znam sve... Ali mogao je malo veći makar. Da se istakne, da se naglasi dodatno nekako. To mu je ipak oružje. Treba da bude veliko, ubojito. Znate na šta mislim :D
 
kad se vec povela diskusija o estetici, sto se same estetike statue tice, njegove detaljnosti i oblikovnog aspekta, meni je bio favorit druga nagrada od kineskog autora. Ne volim kitnjastost, to je odlika ruske skole vajara ii u tom kontekstu vidim komentar da je ovo vise ruska skola vajanja nego nasa. Ovo sto je kineski vajar predlozio, vise odgovara nasoj skoli vajarstva, sa svedejim formama ali jasnim likom, nije apstraktno.

Capture.JPG


Sto se aktuelnog resenja tice, on svakako ima kvalitete, posebno sto se tice interaktivnosti postamenta, tj sama ideja o tome je sjajna. Spomeni nije samo nesto sto se gleda, vec nesto sto moze da se dozivi. I ja bi mu dao samo zbog toga prvu nagradu.

Licno bi voleo da je resenje koje je usvojeno sa svedeno oblikovanim elementima poput kineskog resenja. No ne bitno je to, to je licni utisak, tako da nije preterano ni vazno. Ono sto mislim da mana to je svakako visina, visina koja je bila predlozena na konkursu je sasvim bila ok.
 
Inace sto se tice maldinijevog resenja, evo obrazlozenje autora, koje je prilozio na konkursu

01.JPG

02.JPG


Inace 95% resenja su skandalozno losa, tako da nije tesko bilo izabrati prvog i drugog. Kada budem imao vremena postavicu sve radove, za arhivu
 
Jao majko Božija spomenik mi još gori nakon objašnjenja.
 
Milance objavi obavezno ovako detaljno i ostale radove da mozemo da ih uporedimo sa prvoplasiranim resenjem.
 
Овај кинески предлог је најпримеренији за сад.
 
Малдинијева скулптура приказане величине и на црно-белој позадини је одлична, све с базеном овалног облика! Али, нипошто као споменик Стефану Немањи.

Са жутом бојом Станице у позадини утисак би био лошији.

Образложење дато уз слике је на нивоу надобудног средњошколца који је у текст стрпао све могуће речи којих је могао да се сети да би постигао што јачи утисак, али тиме само открива да му је доживљај недовољно дубок и асоцијације недовољно одређене.

Још једном, скулптура је одлична, али покушај да је пласира и на овај начин је неубедљив, готово би се могло рећи и - непоштен. Свако с добрим осећајем за језик то може да осети управо из пратећег образложења.

.............

Кинески предлог приказује монаха-мудраца на начин прикладан више за кинеску културу. Само једну, аскетско-духовну страну Стефана Немање, окренуту ка унутра, а не ка споља - држави и народу.
 
Ја бих Малдинијево решење може за споменик Петру Лубарди.
Можда и највећи српски сликар 20. века који нема достојно обележје у ширем центру.
 
Maldinijev rad je vise za neke aprtakne stvari, tipa drzavnost, pobeda u nekom ratu, svetosavlje tj proslava hriscanstva u Srbiji itd. Takve apstrakne forme za takve stvari su u nasem spomenickom nasledju, kadinjaca, sutjeska.... Ali za lik i delo Stefana Nemanju ne stoji bas to, nase spomenicko nasledje i skola vajarskva vise je na nivou onog sto je kineski autor predstavio. Recimo spomenik Nikoli Tesli kod vuka. Svedenih jednostavnih linija ali potpno jasan.
 
Vrh