Šta je novo?

Savski trg

Dobro kakvo veze N1, Nova S, Pink, Happy i deformer ima sa savskom trgu?!

Evo dokaza da se uvaženi gospodin Maldini nije sprdao, i da ona crvena rupa ne predstavlja nikakvu metaforu i bunt. Nego čovek stvarno misli da spomenik Stefanu Nemanji treba da izgleda kao neka deformisana stock crvena spirala iz Catia 3D. :shock: :shock:

(uz to ga je izgleda neko ubedio da što više razvuče svoju Youtube video prezentaciju, to veći umetnički dojam ostavlja... o.O )
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KIrTYjaa8eQ[/youtube]

Na sve ovo, kao i na izjave koje je dao povodom toga kako izgleda izabrani spomenik, i ''kako treba da izgleda moderna umetnost'', mogu da kažem samo:
https://www.youtube.com/watch?v=g_FCirVz8X4

Meni je recimo zanimljiva kritika, koja se odnosi na činjenicu, da spomenik pravi ruski vajar. Reče Maldini da time spomenik gubi vrednost, te ono nije srpsko, već rusko "remek delo" (parafraziram). Da li to znači da je spomenik Knezu Mihailu bezvreden jer je delo firentinskog umetnika Enrika Pacija?
Neću da ulazim u dalju diskusiju, poštujem Igorovu opomenu. Biće to dobro, samo da srede okolinu.

Ovo nije samo nedostatak ukusa nego i bezobrazluk. Sa ovim klipom on govori po**** vam se ja na Vatikan, poserem vam se na Zabranjeni grad, poserem vam se na Lajpcig. Tu ću da istresem svoje g***o, i pokažem koliko sam autentičan i originalan, i kako je to sve van konteksta današnjeg trenutka...

Stručni deo komisije za izbor spomenika je najbolje formulisao primedbe i predloge ... i na vreme.

Sad samo možemo da čekamo vreme kada o ovakvim pitanjima neće više odlučivati Selaković, Vesić i ostali učenici Olivera Antića.

Iako mozda ovako na prvi pogled Maldini "nije simpatican", ili kako god vecina javnosti to deklarisala, ipak mislim da je njegovo razmisljanje poprilicno van ovog vremena, a posebno van estetike kakvu ima spomenik SN.

Covek ocigledno zivi u 23. veku i obozava transhumanisticki-dekonstuktivisticki pristup istrazivanja forme u prostoru sto jeste za svaku pohvalu.

Prvi put vidim ove njegove radove, ima ovde svega i svacega,ali ponajvise koncepata i da se ne ponavljam, istrazivanja amorfnih formi u urbanom i ruralnom prostoru. To je skroz ok.

Ali on mozda ne voli da se bavi realnim stanjem na terenu i negde od drveca ne vidi sumu. Tj ne zeli da vidi ono sto drugih 90% ljudi zeli. Realnost na terenu i te male sitne potrebe domacinskih prostora koja jesu prilagodjena lokalnom zivlju u 2020. godini.

Svakako interesanti radovi za analizu.

Ove intervencije podsecaju na njegov predlog za spomenik SN:

Clip_4.jpg

Clip_3.jpg

Clip_2.jpg

Clip.jpg

Čovek ne živi u 23. veku nego u svetu mašte. Čak ni u budućnosti niko ne bi pravio ni želeo većinu objekata koje je on osmislio.

Lično mi se čini da je on i pre bio neki od tih... avangardnih... samo što nije mogao na papiru uvek lepo da dočara svoje vizije. Pa kad je pre 15ak godina otkrio da može da štancuje ''vizije'' samo ređanjem stock oblika iz 3D i CAD softvera, onda se potpuno otkačio i počeo da živi u nekom drugom univerzumu.

Drugo, čovek uopšte ne diferencira oblike i stil od slučaja do slučaja. Nego samo štanca te blesave oblike bez obzira na prirodu spomenika, značaj, simboliku, lokaciju...

Spomenik Stefanu Nemanji - ҉
Spomenik u Vatikanu - ҉
Spomenik Dalaj Lami na Tibetu (lupio sam) - ҉
Zgrada muzeja u Kelnu -ɷ
Zgrada biznis kompanija u Šangaju - ɷ
Zgrada gradske uprave u Beču - ɷ

Vau... Сач дајврсити. Сач имеџинејшн. Сач скилз... Плопинг еј сток шејп ин 3Д софтвер хез невр бин соу диип, соу амеизинг...

Izem ti ja takvog umetnika. Ovaj je očigledno neki ekvivalent Marine Abramović, samo u svetu arhitekture. Doduše, Marina Abramović ma koliko bila u šreh, ipak ne znam da je ikada opanjkavala druge koji svoju umetnost i trud manifestuju na drugačije načine od nje. :kafa: A i ona se bar trudi i angažuje oko svojih ''projekata'', u svakom smislu. Ma koliko ludi bili. A ovaj samo sedi za kompom i - plop, plop, plop... taa-daa! Umetnost! :bubanj: A kome se ne sviđa, on verovatno nema pojma i više vrednuje metalne otpade nego pravu umetnost i kreativnost. :kafa:

Tvoje licno misljenje :) ja samo komentarisem ono sto vidim prvi put. Ne razumem toliko pljuvanje?

Samo zvucis kao da ste familija, pa deluje da se vrlo razumes u njegov lik a posebno u delo :)

Veruj u sta zelis da verujes naravno, niko ti ne brani.

Medjutim mnogo gresis (nevezano za njega), masta je upravo sustina svega. Bez maste nema ni kreativnosti. Nema niceg lose ziveti u masti. Uostalom kao sto je i zivela vecina umetnika a i zivece dok je sveta i veka.

Ja komentarišem na osnovu onoga što čovek sam prezentuje i izjavljuje. A ZNAM da ne grešim, pošto sad na ulici mogu da nađem dete predškolskog uzrasta koje će osmisliti bolje projekte i vizije nego on. Bolje ne samo estetski nego i funkcionalno. Nije problem mašta. Problem su sujeta i bandoglavost.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=797427#p797427:qxdugimo je napisao(la):
Bender Rodriguez » 28 Nov 2020, 14:25[/url]":qxdugimo]Nije problem mašta. Problem su sujeta i bandoglavost.

Apsolutno si upravu, gde bi nam bio kraj kada bi ljudi mogli da prepoznaju to kod njih samih i da na vreme povuku ručku/otvore vidike.

Мени уопште не смета савремена уметност, смета ми нерад. Извините ако неко завари сулундар за под и онда се сматра вајаром ранга Микеланђела, или умочи стражњицу у боју па залепи на платно, ја то не могу да ценим. На све стране извиру уметници, само завршиш школу и одмах си талентован, све глумчине, вајари, писци, сликари, а то што је све ђубре, то је што ви бре то не разумете. Кад погледате споменик Раши Попову ето је и савременост и рециклирање и метафора и нешто лепо, понајвише утисак да се на томе радило. Немам ништа ни против јачег апстраковања облика, али мора да даје неку асоцијацију. Онај скарабуџ на пасарели за Калемегдан мени даје асоцијацију на апстрактног Гаргамела а ако успем да отерам прву (непристојну) асоцијацију на ово Малдинијево решење, остаје ми само још асоцијација на неку СПС ружу из кампање 90тих...

Слажем се са Зексом. Малдини је веома телентован уметник и визионар, иако се нама, форумашима, може учинити да би то могао да уради било ко. Решења која делују једноставно и олако изводљиво то углавном ни најмање нису, у било којем послу.

Волео бих да се макар неко од његових решења реализују у Београду, али не на централним трговима, већ у природи, на узвишењима и генерално као скулптуре у простору. Рецимо уместо мега флаше Књаза из које прска вода могла би да се постави његова скулптура.

Ценим да би за неколико деценија студенти архитектуре долазили да обилазе његове радове, као што данас ентузијасти иду путем дела Богдана Богдановића и других.

Са друге стране, није ми јасно како човек не схвата да његов ватрени облик не би изазвао и побудио било какву позитивну емоцију код већине народа. Примера ради, сви Београђани и Срби, патриоте или не, чини ми се, имају осећање задовољства и поноса везано за споменик кнезу Михаилу. Не знам да ли ће се исто десити са спомеником великом жупану. Вероватно да у ближем временском периоду неће, пре свега због политичке острашћености и контроверзи.

Ništa meni ovde nije jasno :D Da li branite spomenik jer je lep, ili branite zato što je podignut Nemanji, i obrnuto, da li ovi što kritikuju to rade zbog Nemanje, ili zbog toga što je spomenik estetska i istorijska šizofrenija. Ne znam u koji sad ja tabor da se stavim, jer volim što napokon imamo spomenik Stefanu Nemanji, al smatram da je spomenik golo sranje iz više uglova :( Pomagajte...
Isto, što reče ovaj arhitekta, svidja mi se ideja da "spomenik" Stefanu Nemanji bude neka institucija...škola, bolnica ili ustanova kulture... Ili recimo da se obnove Nemanjine zadužbine po Srbiji kojima preti propadanje... MAda kontam da ovaj spomenik ima ulogu koja nije ni umetnička ni istorijska/obrazovna... al mi je slatko kako se svi prepiru, kao da se pitaju za nešto. Drugim rečima, pojedi kofu izmeta Srbine i ćuti :vops:

Ni ja, ni neki ljudi koji su se javili nakon mojih postova, uopste nismo komentarisali na ovoj temi dva meseca unazad. Moj je stav oko svega bio neutralan. I cak sam se cudio cemu tolike podele i taborenja oko jednog spomenika.

Juce sam ostavio komentare samo i samo zato sto sam video kako smece od portala ponovo drobi o spomeniku kao najvecem problemu i rugobi Srbije u ovom casu i jos na to ima drskost da kao komentatora pozove coveka koji je u celoj prici oko spomenika ostavio svoj doprinos tako sto je razmazao spiralu u CADu i to predstavio kao spomenik jednom od najznacajnijih istorijskih figura u nasoj istoriji.

Da stvar bude jos gora, a bezobrazluk jos veci, doticni otvoreno govori kako njega prosto nisu zanimali ni kriterijumi ni tematika spomenika, prosto zabole ga za sve to... :kafa: (pa za koj moj si onda uopste ucestvovao??!!) I jos na sve to naziva odabrani rad gomilom metalnog otpada. Znaci crveni razmaz = remek delo i vrhunac estetike, a monumentalni lik doticne ist. figure = metalni otpad?

Imajuci sve to u vidu, ja sad pitam moralne i intelektualne gromade (prvenstveno Stevu i Zexa) - sta drugo da se kaze i uradi nakon necega takvog nego da se dela doticnog gospodina "stave pod lupu" i postavi pitanje - "a sta si ti care do sad smislio i uradio tako velicanstveno pa da ovakve stvari nazivas metalnim otpadom?"

To je normalna reakcija svake razumne osobe koja umetnost gleda objektivno. Samo ovi dezurni moralisti i folira... ovaj, hocu reci filozofi umetnosti i estetike mogu da u tome vide neki visi nedokucivi smisao i predmet filozofiranja i pametovanja.

Ajde bre, lome se koplja ovde vec mesecima, prstale uvrede i svadje ko u Skupstini a sad lazni moralisti drze bukvice o "razumevanju Maldinijeve maste i vizionarstva"... A jel da? Mislite kao sto je on razumeo odabrani rad? Jel to? Kako da ne. Nek me manu tih svojih licemernih foliranja.

Sto se moderne umetnosti tice, bilo bi dobro pitati nekog ko se u to razume, recimo sa akademije likovnih umetnosti, a ne tek tako diskvalifikovati, jer vam se licno ne dopada.
Naravno, svako je slobodan da iskaze svoje misljenje. Meni se Maldinijevi radovi (iz 2013!) dopadaju, ali mu je ova video prezentacija previse nasumicna i krajnje amaterska.

Ah, cuvena prica o neshvatanju moderne umetnosti... (mislim na ovakve ekscentricne primerke i umetnike)

Hajde da izadjemo na ulicu sa kamerom i da pitamo ljude da li im se vise svidjaju primerci klasicne ili moderne umetnosti.

Hajde da obidjemo par stanova i vidimo koliko ljudi u svojim sobama drzi plave plehove sa belim straftama po sredini, a koliko njih realizme, romantizme, impresionizme... Koliko njih bi radije okacilo crtez sa likovnog od drugara njegovog sina umesto radova nekih "modernih umetnika".

Hajde da odemo na net i vidimo koliko ima sprdnji na racun starih slika i skulptura (mislim gde se bas ismeva njihov stil i reprezentacija). A koliko toga ima za "modernu umetnost".

Mislim da ce neki ovde dobiti slog kad vide rezultate.
Prica kako ljudi ne shvataju zasto je (kobajagi) moderna umetnost danas superiorna je kao kad bi nekog pitao kako ne razume da je Jelena Karleusa lepsa od Merlin Monro. Odgovor je prost - neke stvari, medju koje spada i ljudsko poimanje lepog i skladnog, se nikad ne menjaju i ne zastarevaju. Ma koliko razni Maldiniji i pametnjakovici to zeleli.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=797482#p797482:8t9gj28i je napisao(la):
Elnamor » 28 Nov 2020 04:25 pm[/url]":8t9gj28i]Ništa meni ovde nije jasno :D Da li branite spomenik jer je lep, ili branite zato što je podignut Nemanji, i obrnuto, da li ovi što kritikuju to rade zbog Nemanje, ili zbog toga što je spomenik estetska i istorijska šizofrenija. Ne znam u koji sad ja tabor da se stavim, jer volim što napokon imamo spomenik Stefanu Nemanji, al smatram da je spomenik golo sr*** iz više uglova :( Pomagajte...
Isto, što reče ovaj arhitekta, svidja mi se ideja da "spomenik" Stefanu Nemanji bude neka institucija...škola, bolnica ili ustanova kulture... Ili recimo da se obnove Nemanjine zadužbine po Srbiji kojima preti propadanje... MAda kontam da ovaj spomenik ima ulogu koja nije ni umetnička ni istorijska/obrazovna... al mi je slatko kako se svi prepiru, kao da se pitaju za nešto. Drugim rečima, pojedi kofu izmeta Srbine i ćuti :vops:

Ствари су ретко црно-беле. Што се мене тиче:

Да ли треба подићи споменик Стефану Немањи у Београду? Да, апсолутно.

Да ли је комисија која се бавила конкурсом била адекватна, да ли је радила професионално и објективно? Не. Комсија је састављена тако да опција за коју видимо да је била практично унапред предодређена да победи увек има већину.

Да ли је победничко решење адекватно, само за себе и у односу на окружење? Споменик је превелики, или на самој ивици да буде превелики. Сама фигура Немање је задовољавајућа. Постамент је незадовољавајући. Позиција је негде између.

Да ли је цео процес транспарентан, да ли је постојала јавна дискусија, да ли је цена оправдана? Углавном, не.

Коначна оцена: довољан (2) или добар (3) од 5. Видећу кад све буде готово.

@Bender Pa to je populisticki stav. "Vecina" ce cesto odabrati nesto sto je kich ili nesto na svoju stetu, a da toga nisu ni svesni.
Postoji cela istorija umetnosti 20. (i 21.) veka, koja se mora uzeti u obzir. To je kao kada ignorises ceo tehnoloski napredak, kao i celu politicko-filozofsku teoriju zadnjih 100 godina. Pitati struku nije nikakav elitisticki stav, jer i kada hoces da krecis stan, pitas nekako ko s tim ima najvise iskustva, ako sam nisi siguran.

Ma znam, znam... Sve je kic™

Cim neki danasnji umetnik ne uspe, odma dolazi do zakljucka da je to zato sto narod voli kic.™ Nikako nije do njega, nego eto... narod ne spoznaje njegovu genijalnost i velicinu. Naravno, naravno...

Ne pricam ni o kakvom pojedincu, vec generalno, globalno. Pojedinaca imas svakakvih. Pokusavam ovde da govorim ozbiljno.
A to da je spomenik S.N, blago receno, kicherica, nije se tesko sloziti. Mnogo je gore od kicherice, jer su tu umesani neki novci i neka ideologija koju vlast, koju placamo, zeli da progura.

Sve i da je to tacno, lik koji razmazuje crvenu pastu po ekranu a tudje radove naziva starim gvozdjem, i portal koji je isti kao Pink, samo u kontra smeru, su poslednji koji imaju pravo da govore o tome. Pogotovu u javnosti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=797482#p797482:1zimzz78 je napisao(la):
Elnamor » 28 Nov 2020 04:25 pm[/url]":1zimzz78]Ništa meni ovde nije jasno :D Da li branite spomenik jer je lep, ili branite zato što je podignut Nemanji, i obrnuto, da li ovi što kritikuju to rade zbog Nemanje, ili zbog toga što je spomenik estetska i istorijska šizofrenija. Ne znam u koji sad ja tabor da se stavim, jer volim što napokon imamo spomenik Stefanu Nemanji, al smatram da je spomenik golo sr*** iz više uglova :( Pomagajte...

Ja mogu da govorim u svoje ime. Mislim da postoji čitav dijapazon nijansi razmišljanja u vezi spomenika, ali se valjda očekuju isključivo krajnja mišljenja, jer je to u skladu sa današnjom twitter/instagram kulturom. U poređenju sa ostalim spomenicima sa konkursa mi je ovaj najlepši. Zamerke sa moje strane su prvo da je preveliki. Mislim da bi zamišljenih 15 metara od strane samog umetnika bila optimalna veličina za taj trg. Druga zamerka u koju nisam u potpunosti siguran je da bi spomenik ipak bio lepši sa klasičnim postamentom nego sa raspuklim vizantijskim šlemom i srpskim žezlom pod njim. Opet i ovakav kakav je sada nije sigurno takav da bi se nazivao gomilom gvožđurije.

Najgori oblik kritika je svakako da Nemanja ni ne zaslužuje spomenik, jer je to navodno anahrono praviti danas spomenik srednjevekovnom vladaru. Da je takozvana stručna javnost licemerna i politizovana govori da isti ljudi nisu imali nikakve zamerke na spomenik Hejdaru Alijevu azerbejdžanskom dikatatoru u sred Beograda, jer im je taj spomenik gradila vlast koja im je bila po volji. Ne znam po čemu je Hejdar Alijev zadužio srpski narod da ima spomenik u centru Beograda, sa sve vijorećom azerbejdžanskom zastavom...i da dođe još ceo državni vrh na njegovo otvaranje.

gOdQHcnTDfEMtzMD1K0Lu8oeZMCA0sVNYo7qp-BwFSnIMBBDAuiP-6BRWyykrocVqak04hRYq5cCZ9LblDNa3ARnW8k

Vrh