Стф, хвала што се трудиш да аргументовано објасниш неке ствари. Ја сам кад сам први пут налетео на трг био зачуђен употребљеним материјалима, али на овој теми научих шта, како и зашто... Генерално је у Србији проблем прихватити сваку промену, све ново, све другачије и драго ми је да има људи који су спремни да се супротставе том менталитету...
laki72":u5t3s4l5 je napisao(la):
Još jedna stvar. Manite se gospodo avangarde i eksperimentisanja u starom gradskom jezgru !!!
Na NBGD medju beton, staklo i gvožđe, pa tamo lepo napravite ceo park od lima (ali makar prohromskog)!!!
Београдско "старо градско језгро" не постоји!!! Београд није Праг, Беч, Будимпешта... То што појединци називају "старо градско језгро" је оно што Београд јесте - град у коме ћете наћи једну до друге зграде из најразличитијих периода, где поред зграде владе имамо велелепну зграду генералштаба, где поред СКЦ-а имамо Београђанку, где поред зграде универзитетске библиотеке имамо хотел Метропол, где поред народног позоришта имамо зраду Југодрва, где поред Коларчеве задужбине имамо хотел Square 9, где на сред калемегдана имамо Победника, Војни музеј, где поред зграде београдке задруге и хотела Бристол имамо економски факултет и тако даље... То је оно што је Београд, рушен и подизан, са печатом сваког времена и стила, са много примера, у своје време, авангарде. Коме се не свиђа такав Београд, не воли или не познаје град у коме живи...
Што се Новог Београда тиче, пређи неки пут реку, не само због Ушћа и Делта ситија, зађи у неки блок, прошетај парковима и шеталиштима, па ћеш видети да је "гвожђе, стакло и бетон" у много мањем проценту заступљено него у "старом језгру", да има много више паркова, дрвећа, травњака. Или погледај сателитски снимак па види где се више зелени/црвени...