Poštovani G. Zidar,
Moram se ograditi od Vaše poruke koju počinje citiranjem mene ("oni imaju moć ..."), a nastavlja Vašim rečima:
"Nema danasnja garnitura kolonijalnih upravnika nikakvu moc...A da nikada nece ostvariti cak ni ono sto u zamislili dokaz je BnV, jedino sto je od prvobitne zamisli celog poduhvata ostalo je veci kolektor za fekalnu kanalizaciju."
Pošto je moj tekst isečen iz konteksta, neko može pomisliti da smo i Vi i ja, bez obzira što koristimo vrlo različite načine izražavanja, radikalni kritičari svega što radi sadašnja gradska uprava.
Ja nisam.
Moja kritika se odnosila na odluku organizatora konkursa za Savski trg da, na pola konkursnog roka, temeljno promeni zadatak konkursa. (Koji je orginalno bio predlaganje mesta spomenika i uredjenje partera prema tome.)
Poduhvate gradske uprave - Beograd na Vodi i preuredjenje Savskog trga u pešački - smatram vrlo vrednim. Nadam se da će im i Vaš konkursni rad, sa Vašom dokazanom kreativnošću, pomoći da ih urade što bolje.
U drugoj poruci pišete:
"Daj da vidimo taj abortirani projekat za Savski trg, sto ga krijes kada ga vec nisi predao na konkurs, mora da tu ima nesto vise od setanja nakaradnog spomenika levo desno."
Abortirani projekti, u celini, se ne predstavljaju pošto nisu završeni. Ono što sam razmišljao uopšte ne krijem, nego sam objavio javno na forumu, sa slikom. To je postavljenje spomenika, koga (za razliku od Vas) ne smatram nakaradnim, na sadašnje mesto Memorijala žrtvama rata, tako da se može postaviti danas, bez velikih radova i velikog trošenja novca. Skoro sve ostalo okolo može ostati kako jeste, i poboljšavati se postepeno.
Ako ste očekivali da sam uradio nešto više, prevarili ste se - ne trošim previše vremena na neplaćeni rad. Sa mnom je radila firma pejzažnih arhitekata, kojim je posao bio da crtaju planove, ali su prestali odustajanjem od konkursa. Nisam ovlašćen da objavljujem njihove nezavršene planove.
Što se tiče onih koji su zbunjeni grupnim predstavljanjem, izvinjavam se zbog toga što grupa Konzilijum koristi moj nalog na ovom Forumu za predlog staklenog mosta na Slaviji, koji nema veze sa ovom temom Savskog trga. Više ljudi stoji iza toga predloga, a moje lično mišljenje nije isto kao i nekih drugih od njih. Oni će se sad svaki posebno registrirati na Forumu i pisati poruke podrške jedni drugima, kako to rade ustaljene ekipe ovde.
Što se mene tiče, na Forum sam se priključio da bih razmenjivao informacije u vezi konkursa, i zahvaljujem se onim koji su mi tu pomogli.
Dalje zasad nemam razloga da ovde nešto pišem ili predstavljam, tako da ove neukusne rasprave mogu prestati.
Svima onima su predali konkursne radove želim mnogo sreće.
Dr