Konačno je i mene put naneo na ST. Najviše sam se pribojavao veličine spomenika, i uživo nije preterano preveliki, nego samo preveliki. Osim toga, lik Nemanje je i danju i noću u kontrasvetlu: :mrgreen:
Najveći problem mi je sam lik Nemanje. Podseća na sve drugo, samo ne na Nemanju. A što je najgore, vremenom će ova predstava Nemanje postati dominantna:
Krst je vraćen, mrzelo me da čekam vakcinalne turiste da se pomere. A nikako mi ne ide mi u glavu ova nivelacija i pad ga zgradi bivše GŽS:
Da bi posle platoa ostala ona čuvena rupa:
Još bolje prikazana ovako:
O završetku radova na Trgu, i dalje nema govora, a ja bih iskoristio priliku da podsetim na izjavu najboljeg gradskog arhitekte u novijoj istoriji:
Avgust 2019: Tokom četiri faze rekonstrukcije saobraćaj u tom delu grada neće biti zatvoren, što će, verujemo, obradovati Beograđane. Rok za završetak svih radova do kraja 2019.
I na kraju, moram da istaknem da su mi u pogledu spomenika podeljena osećanja. Cenim hrabrost ove neobične izvedbe - žir, šlem. Većim delom ipak je uspešna - više mi se dopala uživo, nego što sam očekivao. Da je spomenik nešto manji, i nešto manje šljašteći, a naročito da je likom bliži Nemanji, bio bi pun pogodak.