Sta znaci nismo dobili na vreme? Mi nikad necemo dostici zapad na taj nacin, jer cemo uvek biti tih 50ak ili vise godina u zaostajanju. Nasi najveci neprijatelji zele da se mi gusimo u ovoj idelogiji nacionalnih identiteta, kako bi zauvek bili gori od njih, jer je igra njihova.
Nasa jedina sansa je u buducnosti, a ne u "nadoknadjivanju" proslosti. Makedonci su tek ekstremniji primer toga, a imamo celu istocnu Evropu sa ovim 'kompleksom zapadne Evrope', da tako nazovem, nismo mi tu nista originalni.
Nemam nista protiv spomenika S.N po sebi, i romanticarske interpretacije tog vremena, nije stvar u toj licnosti, vec to sto se koristi kao ideolosko orudje i samo iz tog razloga postavlja na jedno takvo reprezentativno mesto.
Mozemo mi da se divimo spomenicima u zap. Evropi koje su postavili pre 200 godina svojim vladarima i vojskovodjama, kao odrazu tog vremena, ali danas tamo nikom ne pada na pamet da napravi nesto slicno, jer bi to bila ludost. Mase ljudi bi se pobunile, jer su dovoljno zreli da znaju da time neko zeli da im proda m... za bubrege.