Šta je novo?

Savski trg

Ako će na delu trga prema Nemanjinoj, da bude pešački prelaz i da prolazi tramvaj, onda će skretanje levo prema Savskoj ulici da bude problem.
I kako će pešaci da prelaze tih 6 traka? Moraće da trče.

Dali planiraju negde blizu da imaju javne garaže?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478706#p478706:2m7kybn6 je napisao(la):
abrines » Uto Sep 19, 2017 1:07 am[/url]":2m7kybn6]Нажалост, јесте да је Лазару глава мало већа али то је већ до вајара. Подржавам све што сте изнели овде, само фонтану не, јер је тренутно фонтанофобија у народу. Али треба да буде ориганалан споменик у праволсавном стилу.

Kakav je to "Pravoslavni stil spomenika"? :?

Нема потребе да трамвај иде преко трга, јер може и од да иде око трга куда ће ићи и возила.

Сад баш гледам стари изглед поште на теми о фасадама и размишљам како би ту могао да се смести музеј Немањића.

Stara fasada pošte bi mnogo podigla izgled Savskog trga i treba da se rekonstruiše. Ipak, predlozi o namenskom muzeju srednjeg veka, ili Nemanjića su problematični jer mi nemamo mnogo sačuvanih artefakata o tome. Mislim da Istorijskom muzeju Srbije treba naći adekvatnu zgradu-pa makar to bila i ova zgrada pošte, tamo napraviti vrhunsku postavku o našoj celokupnoj istoriji, kako bi se u celini i na jednom mestu sagledala, a ne da se deli na više muzeja bez potrebe i da se cepaju fundusi, koji su, što se tiče srednjovekovnog perioda i Nemanjića-neveliki.

Muzej istorije Srbije ili istorije ovog područja. Od Vinče do danas. E tu bi bilo dovoljno materijala.

Istorijski muzej Srbije je trenutno smešten u zgradi Agrarne banke, deli je sa nekoliko instituta i nema mesta za stalnu postavku što je SRAMOTA. Neka se AV već jednom iseli iz Novog dvora i ostavi ga muzeju, ili neka mu daju neku drugu veću zgradu jer je današnje stanje nedopustivo. Narodni muzej je pre svega koncipiran kao arheološko-umetnički i zato je Istorijski muzej neverovatno važan-tamo se čuvaju objekti od neprocenjive vrednosti za nas.Takodje bi i u Vinči trebalo uraditi muzej sa pristaništem, na temi o muzejima Beograda sam kačio slike Vučedolskog muzeja u Vukovaru kao dobrog primera.

Добра идеја, ИМС дефинитивно заслужује бољи простор и не треба цепкати историју на епохе. А мислим да је стара фасада поште у Савској и више него монументална и зграда са таквом фасадом бо заслужила и битну намену као што је историјски музеј.

Начуо сам да постоји идеја да жири који ће бирати победничко решење за Савски трг, односно, споменик Стефану Немањи буде отприлике у следећем саставу:
- Емир Кустурица, редитељ
- Сима Аврамовић, декан Правног факултета
- Два вајара плус један архитекта.
Напомињем, узмите ово са резервом, јер је незванично и на нивоу идеје, али ту сам да пренесем кад год нешто ископам:)

Dakle bliskost vladajućem režimu je bitno merilo za članstvo u žiriju..šta će reditelj i dekan tamo, daj jednom da pustimo stručne ljude da odlučuju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479989#p479989:ks46vgkt je napisao(la):
Vox91 » 24 Sep 2017 05:23 pm[/url]":ks46vgkt]Dakle bliskost vladajućem režimu je bitno merilo za članstvo u žiriju..šta će reditelj i dekan tamo, daj jednom da pustimo stručne ljude da odlučuju.

Видећемо колико је то тачно, ово је још на нивоу трача :lol:

редитељ - ako dodje Perhan da se oseti ko u svom domu (za vešanje)
декан Правног - da regulaciju napravi kako bi bahati vozač uvek bio u pravu
Два вајара плус један архитекта. - Pa mora neko i spomenik da zanosi pri postavljanju, a ovaj jedan onako zbog nepara pri glasanju

:lool: :lol: :lool:

A šta mislite da se skupimo ovde i da koliko toliko izvršimo pritisak na vlast da organizuje glasanje. Da se i mi građani pitamo kako treba da izgleda spomenik i trg. Nešto kao Evrovizija, glasovi građana i stručnog žirija.

Ovaj trg će biti najlepši u gradu i treba da se razmišlja narednih 100 godina unapred. Ako ovde opanemo nek ide sve u ...

Trg Republike će se ko zna kad završiti. Dok popločaju, dok sruše staklenac, dok izgrade Operu/Balet/Galeriju. Savski trg može da bude dragulj. A može i da ne bude.

Ne treba nikakav pritisak vršiti , prate oni uredno BB
al često il politika, il mito i korupcija nadjaca i razum i logiku :(

Зграда Поште самој Пошти не треба, те је идеја да ту буде музеј одлична. А зграда железнице да постане станица Метроа и управна зграда опетарера метро мреже.

Zgradi zeleznice, po svom obliku i lokaciji, bolje odgovara da bude muzejski prostor. Plus, postoji mogucnost za prosirenje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480031#p480031:2y0hx2jf je napisao(la):
Prometheus » 24 Sep 2017 09:39 pm[/url]":2y0hx2jf]A šta mislite da se skupimo ovde i da koliko toliko izvršimo pritisak na vlast da organizuje glasanje. Da se i mi građani pitamo kako treba da izgleda spomenik i trg. Nešto kao Evrovizija, glasovi građana i stručnog žirija.

Ja бих се искрено тога највише бојао. Тешко би било наћи тако јадан жири какав би био глас грађана. Верујем да би и скопски Александар био елегантна статуа за то што би гомила изабрала.

Nisam rekao da "gomila" bira, nego da se koliko toliko uvaži i glas građana.

Uzgred, u životu nisam čuo da se nekom sviđa spomenik Aci Makedoncu. Nemoj toliko da potcenjuješ naš narod.

Зато што ти причаш са архитектама и људима који имају донекле школован укус а не са просеком. Ако и смета људима више смета својатање самог Александра од данашњих Македонаца него естетика споменика.

Мени је довољно да погледам коментаре испод било ког чланка који најављује неко улепшавање града. Чак и на рушење најружнијих дивљих објеката по улицама слушаћеш о отимању хлеба људима...

Aleksandar izgleda bez veze, najblaže rečeno. Video sam uživo. Makedoncima je izgleda bilo važno samo da bude što veći. A u tu njihovu nebuloznu priču oko porekla neću ni da ulazim. Da ne idemo u off.

Ne ćitam komentare ispod vesti, nemam živaca ni vremena.

Poenta moje ideje je bila da se i mi nešto pitamo. Ovaj žiri mi nešto ne uliva poverenje, ali možda i ispadne sve dobro na kraju.

Na kraju krajeva, da li misliš da bi se "gomila" mnogo interesovala za to glasanje ? Npr onaj tip što stavi fontanu sa anđelom u dvorištu. Jes, boli ga..
Verujem da bi glasali ljudi koje stvarno to zanima.

U principu nije lose imati nekakav pool sa vise opcija, gde gradjani mogu da se izjasne sta im se vise dopada, ali ne bih na osnovu misljenja i ukusa prosecnog gradjanina donosio konacnu odluku o ovakvim stvarima.
Prvo, u takvom glasanju ne bi ucestvovali svi gradjani, vec samo oni koji se interesuju i koji su informisani. To, dakle, nije cak ni misljenje prosecnog gradjanina, a ne mozes da maltretiras sto vise ljudi da se izjasne i da, pritom, donesu bilo kakvu odluku, samo da te se otarase.

Sta ce taj spomenik (ili arhitektura) da kazuje o nama za np. sto godina? To je pitanje na koje treba da odgovorimo.

Mozda mi, sa ovom vlascu, i nismo za nista bolje od spomenika Stefanu Nemanji. To bi iskrenije govorilo o nama kakvi smo sada od neke potencijalne moderne skulpture - nekog poznatog svetskog umetnika, kojoj bi vrednost vremenom rasla i postala jedna od znamenitosti grada.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480639#p480639:3kfsvdqw je napisao(la):
Drakche » 27 Сеп 2017 06:38 am[/url]":3kfsvdqw]
Mozda mi, sa ovom vlascu, i nismo za nista bolje od spomenika Stefanu Nemanji. To bi iskrenije govorilo o nama kakvi smo sada od neke potencijalne moderne skulpture - nekog poznatog svetskog umetnika, kojoj bi vrednost vremenom rasla i postala jedna od znamenitosti grada.

А зашто једно искључује друго? Може и једно и друго.

Подсетићу да смо једна од ретких држава која нема споменике својим великим владарима, како ти кажеш, феудалним ... све западне државе којима као тежимо их имају - ми немамо.

Немамо зато што их нисмо добили на време а на време их нисмо добили јер смо имали комунизам који је ту историју фактички избрисао. И сад смо дошли у процеп да треба подићи споменик у 21. веку на граници кича, само због временске разлике ...

Sta znaci nismo dobili na vreme? Mi nikad necemo dostici zapad na taj nacin, jer cemo uvek biti tih 50ak ili vise godina u zaostajanju. Nasi najveci neprijatelji zele da se mi gusimo u ovoj idelogiji nacionalnih identiteta, kako bi zauvek bili gori od njih, jer je igra njihova.
Nasa jedina sansa je u buducnosti, a ne u "nadoknadjivanju" proslosti. Makedonci su tek ekstremniji primer toga, a imamo celu istocnu Evropu sa ovim 'kompleksom zapadne Evrope', da tako nazovem, nismo mi tu nista originalni.

Nemam nista protiv spomenika S.N po sebi, i romanticarske interpretacije tog vremena, nije stvar u toj licnosti, vec to sto se koristi kao ideolosko orudje i samo iz tog razloga postavlja na jedno takvo reprezentativno mesto.

Mozemo mi da se divimo spomenicima u zap. Evropi koje su postavili pre 200 godina svojim vladarima i vojskovodjama, kao odrazu tog vremena, ali danas tamo nikom ne pada na pamet da napravi nesto slicno, jer bi to bila ludost. Mase ljudi bi se pobunile, jer su dovoljno zreli da znaju da time neko zeli da im proda m... za bubrege.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480657#p480657:2wcxh6gh je napisao(la):
Drakche » 27 Сеп 2017 08:38 am[/url]":2wcxh6gh]
Nemam nista protiv spomenika S.N po sebi, i romanticarske interpretacije tog vremena, nije stvar u toj licnosti, vec to sto se koristi kao ideolosko orudje i samo iz tog razloga postavlja na jedno takvo reprezentativno mesto.

Обожавам ово откривање топле воде ... па наравно да је идеолошки и популистички ... подизање сваког таквог споменика било кад у историји и од стране било кога и било где је увек било идеолошки и политички ... УВЕК. Стога то није никакав аргумент.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480657#p480657:2wcxh6gh je napisao(la):
Drakche » 27 Сеп 2017 08:38 am[/url]":2wcxh6gh]Mozemo mi da se divimo spomenicima u zap. Evropi koje su postavili pre 200 godina svojim vladarima i vojskovodjama, kao odrazu tog vremena, ali danas tamo nikom ne pada na pamet da napravi nesto slicno, jer bi to bila ludost. Mase ljudi bi se pobunile, jer su dovoljno zreli da znaju da time neko zeli da im proda m... za bubrege.
Каснимо од старта. Јасно је то. А фора је у томе што су омиљена стара здања и палате по Београду које и сам обожаваш такође подигнуте са великим закашњењем и такође биле на граници кича у време подизања. Па их обожаваш без обзира на то зар не? Нисмо ми данас криви што смо у време експанзије Европе били периферија умирућег царста оријента ...

Jedno je nekad, drugo je sada. To je cela poenta. Ne treba da gledamo na proslost kao smenjivanje dobrih i losih vekova i decenija, vec kakva jeste, a mi mozemo samo da napravimo najbolje od onoga sto imamo.

Vrh