Šta je novo?

Savski trg

Mozemo da napravimo inicijativu da to bude kompleks spomenika ako je neko raspoložen

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478331#p478331:1zj0aq7r je napisao(la):
boca-ica » Ned Sep 17, 2017 7:54 pm[/url]":1zj0aq7r]Neverovatno DOBAR predlog :gobb:
Svi nasi vladari u krugu Savskog trga
inace po novom projektu i jeste pravi krug

a zgrada stare zeleznicke stanice -muzej kraljeva
taman po velicini zgrada odgovara
:sesir:

Ja se izvinjavam sto izlazim iz okvira teme, ali sta bi se tacno nalazilo u takvom muzeju? Kakva bi bila stalna postavka? S obzirom da je jako malo toga ostalo sacuvano iz perioda Nemanjica pa i srednjovekovne Srbije u opste? Cak se sumnja i onaj jedan jedini oklop u vojnom muzeju iz XV. veka da u opste nije srpski oklop toga doba...ne znam.

To malo originala razbacano koje kude, ne bi diro jer se nadam da imaju do sada kakve takve uslove za cuvanje tamo gde vec i jesu.

Zgrada stare zel. stanice bi bila preskupa za dovodjenje u stanje za zastitu i cuvanje takvih neprocenjivih originala a i aero uslovi Savskog trga bi ostecivalo originale kao sto ostecuju se fasade

Stoga bi postavio stalnu postavku od replika
koje su napravljene ne samo po originalu
vec i replike izvedene po sacuvanim opisima skicama i slikama...

Te na taj nacin bi na jednom mestu mogli sagledati sve ono sto polako postaje samo mit , da smo mi bili napredni evropski narod

Tako bi taj muzej mlatio pare ne samo od domacih posetilaca vec i od stranih turista kojima bi to bila ne zaobilazna tacka za brzo i na jednom mestu za sagledavanje istorije zemlje u cijoj su poseti sto jeste retkost

Za one koj bi radje videli originalni predmet tu bi ispod svakog eksponata procitali njegovu pravu lokaciju pa ko bas izvoljeva i ima vremena i para, moze da skoci do Krusevca, Fruske gore, i dr.mesta
:sesir:

Ma imamo mi po našim muzejima veliko blago, ne treba nam muzej kopija, pa da ispadamo smešni kao Zagreb sa Mimarom i onolikim falsifikatima. Inače po našim manastirima ima sačuvanih predmeta iz srednjeg veka, u Hilandaru su zastave koje se pripisuju caru Dušanu, ali sumnjam da bi se crkva odrekla tog blaga. Jedino da se napravi veći Muzej SPC pa da se to lepo izloži. Ali generalno, Muzej srednjovekovne Srbije je za mene populistička ideja, ponikla u glavama naših mudrih vodja koji verovatno nikada i nisu kročili u neki muzej, niti znaju šta se u njima nalazi. Da mi prvo lepo sredimo Narodni muzej i da mu ne čerupamo zbirke, a za zgradu stanice naći bolju namenu. Neka nadju i sredstva za gradnju finog muzeja u Vinči, sa pristaništem za kruzere-tu je pravi potencijal.

Реално се српске средњевековне државе могу лепо обрадити и у Народном музеју, и у Историјском музеју и у Војном музеју, па и у Музеју града Београд. Само што ето политичари траже звучна имена, и ето они су као веће патриоте зато што праве музеј Немање/Немањића. Главна станица са старом ложионицом је ипак створена за музеј железнице нормалног колосека.

Било би интересантније да зграда Железничке станице постане Музеј Николе Тесле. Та зграда као и сама локација ће са реконструкцијом трга постати не само један од најлепших и најпотпунијих делова Београда него и стециште хиљада туриста. И логично би било да управо ту понудимо оригиналну заоставштину највећег проналазача нашег народа која је тренутно доста скучена у малој зградици у Крунској. Штавише, чак је и сам Никола Тесла био у згради Железничке станице када је дошао у посету Београду.

Одломак из Политике, 15.3.2009.
„Ја осјећам много више ношто могу да кажем. Стога Вас молим да јачину мојих осјећања не мерите по слабости мојих ријечи. Истргнут сам из послова да амо дођем и још не могу да се ослободим мисли и идеја, које ме ево и овде прате. У мени има нешто, што може бити и обмана, као што чешће бива код младих, одушевљених људи, али ако будем сретан да остварим бар неке од мојих идеала – то ће бити доброчинство за цијело човјечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та: да је то дјело једног Србима. Живило српство!”
Ово је изговорио Никола Тесла, када је изашао из вагона брзог воза на београдској железничкој станици, пред више хиљада раздраганих сународника у среду 20. маја (по старом календару), односно 1. јуна 1892. године.Тесла је после веома успешних предавања по највећим европским градовима и после смрти и сахране мајке и своје краће болести отишао у Будимпешту. У главном граду Мађарске га је чекао позив града Београда, Велике школе и Српског инжењерског друштва да дође у, прву, посету српској престоници и да одржи предавање великошколској омладини.Teсла је овај позив радо прихватио.

Дошљак у праву си, на том месту мора бити музеј железнице и по мени је то атрактивније решење него тамни средњи век. Таквом музеју је више место у тврђави.

Narode koliko ja znam u postojećem muzeju železnice http://zeleznica.comit.rs/enterijer-zeleznickog-muzeja-u-beogradu/ i nema nešto mnogo eksponata. jednom sam u životu ušao u taj muzej i bio sam baš klinac pa se i ne sećam dobro ali bojim se da bi doživeo sličnu sudbinu kao i muzej vazduhoplovstva, mada je svakako bolja od ideje srednjovekovne Srbije za koju bi bolja zgrada bila zgrada predsedništva (novi dvor). Jedini je problem koja bi bila postavka tog muzeja.

Има по Србији гомила што парних што дизел локомотива па и електричних које треба сачувати. Ево сано три али нажалост у очајном стању су на простору Бепграда на води затрпане иза старе ложионице. Затим неких 5-6 чини ми се у кругу МИН-а које су у бољем стању али исто труну, неколико парњача у руднику Колубара, да не спомињем све серије дизелке разних серија разбацане по Србији од Краљева и Ниша до Суботице. Ту су и локомотиве плавог воза - парњача код станице идизелке на Топчидеру, онда она једна локомотива серије 33 од пре 2. светског рата коју су железнице недавно понудиле на продају што је ван сваке памети. Затим 3 парне локомотиве воза Романтика које ко зна да ли ће икада моћи да се поправе и да ли ће имати ко да поправи. У старту имамо неких 15-20 експоната.

Koliko realno ljudi interesuje istorija zeleznice? Mislim ne dovoljno da bi od veleletne zeleznicke stanice pravili muzej za tu svrhu, bez obzira sto to zvuci kao dobar i logacian koncept. Bilo bi svakako interesantno dok je nestso novo u gardu.., ne razumem potpuno vasu ideju.

Mislim da bi unutrasnji plato sa peronima trebao da bude javni - otvoren prostor, ne na koji nacin zagradjen - zbog naplacivanja ulaznica, sem ako neko nema bas dobru ideju. Prostorni kapacitet same zgrade je relativno sroman, ne mogu unutra da stanu veliki eksponati, a za ono sto moze da stane, cela zgrada je pak prevelika.

Moglo bi, recimo, da se citav, ili deo prostora, unutar zgrade napravi kao jedan prostor, tako sto ce se ukloniti podovi na spratovima. Tako bi prostor postao veci.

@Pablo Imamo bolji plan za muzej Nikole Tesle. Vidi: Novi muzej Nikole Tesle

станица да се укопа, а простор садашњих перона да се искористи као станични трг

За музеј железнице нема боље локације од старе ложионице код Газеле - у коју могу да се поређају експонати старих локомотива.

Divan pogled u buducnost, nema sta. Prosvetljena garnitura upravnika zatvara medjunarodnu zeleznicku stanicu i zauzvrat dize spomenik srednjevekovnom vladaru, a najbitnije spomenike tog doba na Kosovu ne sme ni da poseti.

Na srpskom dvoru mi s viljuškom boc.

Spomenik srednjevekovnoj Srbiji:

290135savskitrgviljuska.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478343#p478343:3luyxx1v je napisao(la):
CASTELBIANCO » Ned Sep 17, 2017 8:44 pm[/url]":3luyxx1v]Mozemo da napravimo inicijativu da to bude kompleks spomenika ako je neko raspoložen

Podrzavam

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478504#p478504:1a7m9ojj je napisao(la):
DraganSt » Pon Sep 18, 2017 1:33 pm[/url]":1a7m9ojj]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478343#p478343:1a7m9ojj je napisao(la):
CASTELBIANCO » Ned Sep 17, 2017 8:44 pm[/url]":1a7m9ojj]Mozemo da napravimo inicijativu da to bude kompleks spomenika ako je neko raspoložen

Podrzavam. Inace, ja sam se nedavno prikljucio na forum. Interesuje me da li ste ikada sa forumu probali da gradu predlozite neku inicijativu? I zeli li neko to da cuje?

Lozionica je zgrada kojoj najbolje lezi uloga muzeja zeleznie, sto rece stf mogu da se poredjaju lokomotive u njoj, a i tako se uglavnom radi u svetu.

Ne volim spomenike na kojima je osoba na konju. Onda nekako iz perspektive pešaka dominira konj, a osoba se slabo vidi. Ako smo imali nekog poznatog konja (tipa Jabučilo), onda je u redu da mu se podigne spomenik na nekom prigodnom mestu.

Tako da podržavam ideju koja je data vajarima (stojeći položaj). To je i osnova da se onda kasnije dodaju spomenici ostalim vladarima, a ne bi trebalo izostaviti ni Vukana. Voleo bih i da spomenici budu skroz moderni (kao spomenik despotu Stefanu na Kalemegdanu), a budem li video light show i prskalice, razmotriću prelazak u vandale.

Ја бих волео да фигура буде на врху, али да пијадестал и основа буду уметнички и симболички богати. На пример, могу се остали владари у постаменту представити као алегоријске фигуре или рељефи. Као слике које су уосталом и наши велики уметници у прошлости радили, Свети Сава мири браћу, затим крунисање Сефана Првовенчаног и тако даље.

Ја лично волим споменике који су комбинација различитог камена и бронзе. Мађари су прошле године открили споменик Андрашију на коњу, али су у камени постамент представили у бронзи Берлински конгрес на коме је он био Угарски изасланик.

Ту сам окачио још неколико примера који ми се допадају.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478548#p478548:18qr56ui je napisao(la):
JohnnyLee » 18 Sep 2017 01:03 pm[/url]":18qr56ui]и ово је добар пример, само да се стоји, наравно

file.php

Наравно, да стоји онако како је наведено у конкурсу. Димензије ће такође одиграти значајну улогу, али и све оно што спада у нашу вајарску традицију, ако то уопште постоји. Много бих волео да је неко на форуму образован у тој области да нам објасни шта је све дозвољено односно шта није и како се праве таква постоља. Баш би било занимљиво, јер нема много на интернету да ископам :)

Od svega gore navedenih dobrih predloga
naj verovatnije ovo ce da se završi :
tako sto ce na sredini postaviti spomenik veličine Gavrila ( 1m , 56 cm i zgaženi žu-žu) po uzoru na Tašmajdanskog Alijeva
a sa najavam da ce uskoro (2999) citav trg dopuniti sa ostalim ... taman kada mladice stabala drvoreda malko odebljaju .... :lol:

Naravno čitav projekat a naročito taj jedan spomenik košta ce nas (uz provizijaše ) ko ,,Svetog Petra kagana,, :mrgreen:

Rok završetka tih radova nece biti probijen
jer sudeci po dosadašnjim datim pekomotnim rokovima na dr. projektima dobice bar 3 -5 godi. vremena
a dotle mozda i zaborvimo da imamo i Savski trg u Bgdu

Taman kad ga završe na našu izdnendnu radost...seti ce se da nisu promenili ukopane stare cevi, žice...... :lool: :lol: :lool:

Vrh