Šta je novo?

Savski trg

Lepa vest nema tu sta. Nemanja je veliki vladar a nije bio ni krunisan. Obezbedio svom srednjom sinu vizantijsku princezu i stime trajno vezivao srpsku kulturu sa vizantijskom svetu. Pri tom je bio ktitor oba najvaznijih duhovnih objekta srpske kulture, lavre Studenice i Hilandara. Nemanjin sin Sava je najvaznija licnost srpskog srednjeg veka. Srpska knjizevnost pocinje sa biografijama (u stvari hagiografijama) Stefana Nemanje - Savine i Stefana Provovencane.
Ako bi imao neku zelju, da se spomenik radi barem delimicno po autenticnim uzorima srednjeg veka - moze to biti nacin kako se u Carigradu postavio Justininov kip na konju po cijem uzoru je kovan novcic Stefana Dusana na konju. U srpskoj likovnoj kulturi postoji samo jedan jedini primer pokazivanja vladara na konju a to je taj novcic Dusana (mislim iz 1346). Ni sam sklon patetike ali moze to biti zanimljiv umetnicki poduhvat. Video sam neke bronze po brdima i gradovima nekadasnje Jugoslavije koji su i dan danas zanimljivi za obilazak.

Боља локација за споменик Немањи од оне код Генералштаба, и ништа више од тога.

Коњ је племенита животиња. Верни пратилац људи кроз историју.Једна од најлепших творевина природе.
Немања на коњу - коњаничка скулптура је будућност Савског или Српског трга.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477900#p477900:1qdfh6mw je napisao(la):
zexland » 15 Sep 2017 12:43 pm[/url]":1qdfh6mw]Potpisujem Dzonija! Drakche izvini ali nemas apsolutno nijedan argument da se ovaj spomenik ne postavi.

Sve normalne drzave neguju svije nasledje, red je da to ucini i Srbija.

Ni jedan argument protiv spomenika S. Nemanji na Savskom Trgu nije protiv negovanja istorijskog nasledja, to je bas pogresno reci za mene, pricamo o konkretnom slucaju. Stvar je vise u celom kontekstu, nego sto je u toj licnosti. Ovakve politicke i drustvene okolnosti obicno radjaju kich, kada je javna umetnost u pitanju, nesto kao spomenik Brus Liju ili Rambu, samo bez dovoljno autoironije, ili kao, ne daj boze, Aleksandaru Velikom u Skoplju. To bas pokazuje da smo zemlja u tranziciji i da imamo bespotrebnu krizu identiteta.

Smatram da bi u 2017-18, na jednom ovako bitnom trgu, trebalo poceti nesto drugo da se desava, nesto moderno, pre svega, sa vizijom za buducnost. Kipovi nekih istor. licnosti mozda nisu prevazidjeni za neki park ili poseban kutak u gradu.., ali za ovaj trg je zaista potrebno nesto posebno, sto ce pravi umetnici osmisliti, i ne po naredjenju politicara sa vlasti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477902#p477902:1qdfh6mw je napisao(la):
JohnnyLee » 15 Sep 2017 12:54 pm[/url]":1qdfh6mw]наравно да нема ниједан аргумент, када је човек више пута доказани ноторни аутошовиниста

Mogu na tvoje uvrede da odgovorim tako sto cu da pisem "kakav si ti", samo sto ja izbegavam da se tako obracam ljudima, a i vec smo malo uprskali.
Molim za barem neko osnovno postovanje, a za izlive besa ne marim.

Dragche u tom kontekstu ok. Ali nazalost mi se ne pitamo gde ce koja skulptura/instalacija/spomenik da se postavi.

Nisam ni rekao da imas argumentaciju protivnu postavljanju spomenika SN, to je bila moja konstatacija koja je uopstena, a nije bila upucena protiv tebe licno.

E sad porediti Aleks velikog u Skoplju sa Stef Nemanjom u Srbiji nece da moze.

I mi nemamo krizu identiteta, znamo i ko smo i sta smo za razliku od juznih nam suseda.

Imali bismo mi odavno spomenike osnivačima države da se nismo zanosili Jugoslavijama i komunizmom. Posle Prvog svetskog rata je i spomenik palim junacima gurnut na Novo groblje umesto da bude negde na centralnom mestu u gradu, kao što je i Pobednik postavljen na Kalemegdanu umesto na Terazijama-navodno zbog golotinje, a sve radi toga da se ne vredjaju osećanja "pobedjene braće". Kakva je da je, Srbija je danas samostalna i barem može da se pokuša sa ispravljanjem nekih istorijskih nepravdi-u ovom slučaju podizanje spomenika Stefanu Nemanji. Koja god vlast to uradi-podržavam dok je to sa merom i ukusom, a iskreno se nadam da neće kao uzor imati onaj kič u Skoplju.

Pa ne bih bas rekao da nemamo krizu identiteta, sve ex-Yu zemlje je imaju na isti ili svoj nacin, a i sire vala, samo sto to niko nece da prizna.
Mi se svi ponasamo kao da smo izasli iz 19og, a ne iz 20og veka. Vracamo se u proslost da bi nesto nastavili, umesto da idemo direktno u buducnost.
Cak su i u tom 19om veku, u kome su srednji i stari vek romantizovani do nivoa bajki, nasi potomci gledali da idu u korak sa vremenom, da, ako mogu, doskoce civilizaciji u svakom smislu, bez obzira sto su pocinjali iz gotovo nicega.

Sve sto kazem je da apsolutno nema potrebe da robujemo tim nacionalnim kompleksima, cak ni da smo najmladja nacija na svetu.
Ne smemo nasesti na te kolonijaske trikove u kojima se nacije drze u infatilnom stanju.

Haj da je rec o nekoj drugoj srednjovekovnoj licnosti, razumeo bih problem ''krize identiteta'' pa bih i shvatio kritike, ali kada je rec o SN i njegovoj velicini i vaznosti onda zaista ne razumem gde je problem. Jedna od najvaznijih licnosti u srpskoj istoriji da sve ove godine nema spomenik, samo pokazuje nezahvalnost i zaboravnost srpskog naroda prema svojim velikanima. Ipak to i nije cudno obzirom da smo ziveli u zajednickoj drzavi.

Mislim da nikad nije kasno podici spomenik i da je ovo odlicna ideja. Nova lokacija je idealna.

Ne bih voleo da SN bude na konju. Ali vece dimenzije su pozeljne, poput Filipa u Skoplju.

Naravno samo na stubu, bez kicastih elemenata.

IMG_4429-2-562x750.jpg

Hvala bogu da najzad sruse ono ruglo na Savskom trgu i one zardjalu gvozdjuriju (ili neki metal, sta god da je), u onome sto kao lici na park, nadam se da ce i on biti srusen. Bilo kako da ga naprave, bide bolje nego sto izgleda danas.

Sto se tice spomenika, plasim se da to nece odraditi dobro. Ne svidja mi se SN na konju. Konj je klasika, nadam se da ce smisliti nesto neobicno. Inace, bilo bi jos bolje kada bi umesto SN, postavili statue svih srpskih vladara.

Ono sto mi se jos ne svidja, to je sto se opet forsira da Srbija postoji od SN. Srbija je i pre njega imala vladare i istoriju, ali se izgleda SPC ne svidja da Srbi znaju prednemanjicku istoriju Srbije. Stefan Nemanja je bio katolik i ja mnogi Srbi su bili katolci i milsim da je to razlog zasto se istorija Srbije racuna od SN.

A sta ce biti sa zgradom Generalstaba? Nadam se da ce to srusiti i da nikom nece pasti na pamet da obnavlja to ruglo od zgrade.

С обзиром на утицај безброј садржаја интернет стварности и кабловских телевизија, заборав нових покољења ће бити све већи и већи, многи ће и заборавити како се и сами зову, а камо ли за ликове из далеке прошлости !

Не треба претеривати са бављењем прецима и паганским обичајем стварања култова предака као што једне новине већ годинама у заглављу насловне стране имају једног писца, а заборављати битна питања свакодневног живота, као што је унапређење здраве и природне животне стварности.

Али скулптура нашег значајног владара и родоначелника династије која је створила темељ не само државе него народа који је сачувао језик, веру, обичаје и успео да победи после пола миленијума свог немилосрдног поробљивача, као дело сећања и захвалности, уметнички изазов и достигнуће, је неспорна. Као што је неспорна потреба да се створи један трг без моторног саобраћаја са довољно природних садржаја.

I ja mislim da SPC ima problem sa Nemanjinim katolicizmom i uopšte sa našom prednemanjićkom istorijom, jer je crkvi najvažnije to što je sa Svetim Savom dobila autokefalnost i verovatno smatra da bi bilo dobro da se prethodni period ne potencira. Uostalom, vidimo da se ove godine praktično ni ne obeležava 800 godina nezavisne države, a koren toga opet vidim u tome što je kruna te 1217. stigla iz Rima pa se o tom velikom jubileju sramotno ćuti. Rts će snimiti seriju i to je to..Kad se samo setim 2013. godine i obeležavanja Milanskog edikta koji sa Srbijom veze nema, onolikog novca uloženog u celogodišnje obeležavanje, pa kad vidim i kako se već sada prave planovi o 2019. i proslavi nezavisnosti crkve, moram da se zapitam da li mi uopšte imamo državu, ili je samo crkva bitna..DraganSt, nikako se ne slažem sa tim da bi ostatke Generalštaba trebalo rušiti, ta zgrada nije baš uklopljena u okolinu, ali je vredna kao markantno i jedno od retkih Dobrovićevih dela. I da je sruše-tu bi nastao neki staklenac, zato je valja obnoviti.

Samo da ne lici na ono u Skoplju.

Ako se dobro secam nije bilo generacije u lozi Nemanjica gde nije udario brat na brata, otac na sina i obratno.
Da bi stekli legitimnu titulu bili su spremni da se okrenu i istoku i zapadu.

Neće biti kao u Skoplju jer da bi neko napravio nešto kao ono u Skoplju potrebna je izuzetno jaka doza ludila i kompleksa.

Što se tiče toga da nema generacije Nemanjića gde neko nije udarao na nekog... Paaa, po čemu se to razlikuje od Engleskih kraljeva? :D

Sve u svemu, mislim da dižete previše prašine oko tog spomenika. Evo ja prvi ne volim politič(ars)ke stupidarije i priče, i protiv sam dizanja onog jarbola na Ušču i takozvanog ''jačanja kulta zastave'' pretvaranjem Srbije u Azerbejdžan. Jer mene ne zanimaju kult zastave i busanje u grudi junačke nego šta će da bude s ekonomijom, korupcijom, krivosuđem i ostalim problemima koji nas muče već decenijama a koje niko ni ne dotiče.

Elem, da se vratim na stvar - dakle ja prvi ne volim takve političke fiks ideje. Ali ovde stvarno ne vidim ništa loše. Beogradu svakako treba jedan ovakav spomenik. Sad, svakako da će tu opet biti raznih političkih zloupotreba i majmunisanja, al to je prosto neminovno. Uostlaom, ima ih i u Evropskim zemljama, prosto tako je. Al ono što je meni bitno je da će Savski trg nakon toga napokon izgledati kao trg, a Beograd će dobiti spomenik kakav mu je oduvek falio (mislim na tip spomenika).

....Beogradu svakako treba jedan ovakav spomenik.
Sad, svakako da će tu opet biti raznih političkih zloupotreba i majmunisanja, al to je prosto neminovno.
Uostlaom, ima ih i u Evropskim zemljama, prosto tako je.
Al ono što je meni bitno je da će Savski trg nakon toga napokon izgledati kao trg,
a Beograd će dobiti spomenik kakav mu je oduvek falio ....

Suva istinita srž novog projekta Savskog trga
+1 :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478053#p478053:10uqacq9 je napisao(la):
Drakche » 16 Сеп 2017, 08:17[/url]":10uqacq9]Mogu na tvoje uvrede da odgovorim tako sto cu da pisem "kakav si ti", samo sto ja izbegavam da se tako obracam ljudima, a i vec smo malo uprskali.
Molim za barem neko osnovno postovanje, a za izlive besa ne marim.

то није ни увреда, ни излив беса, већ изношење чињеничног стања, више пута доказаног. а ти за мене можеш да кажеш шта год хоћеш, само имаш један мали проблем - no me importa, јер мене одавно не погађа шта људи имају о мени да кажу или шта о мени мисле. али свакако, и даље мислим да Немањићи заслужују споменике, јер као што сам и рекао, под њима смо први пут имали сасвим самосталну државу. а и с друге стране, не крадемо туђу историју као Македонци

На целом Савском тргу, споменик је најмањи проблем и најмање спорна ствар. Мене сад интересује да ли ће у музеју Немањића остати да ради и нови ресторан у оном реновираном ћошку, као и да ли ће средити она ругла на ободима трга - цео ћошак Савске код болнице Свети Сава, реконструкцију фасаде поште, и оно ругло на ћошку трга са Mилована Миловановића од недовршеног хотела са великом рекламом преко целе фасаде?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478116#p478116:3l162yao je napisao(la):
DraganSt » Sub Sep 16, 2017 3:10 pm[/url]":3l162yao]Hvala bogu da najzad sruse ono ruglo na Savskom trgu i one zardjalu gvozdjuriju (ili neki metal, sta god da je), u onome sto kao lici na park, nadam se da ce i on biti srusen. Bilo kako da ga naprave, bide bolje nego sto izgleda danas.

Ovo kao da sam ja pisao :sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478238#p478238:33p7m76r je napisao(la):
Дошљак » Ned Sep 17, 2017 12:47 am[/url]":33p7m76r]На целом Савском тргу, споменик је најмањи проблем и најмање спорна ствар. Мене сад интересује да ли ће у музеју Немањића остати да ради и нови ресторан у оном реновираном ћошку, као и да ли ће средити она ругла на ободима трга - цео ћошак Савске код болнице Свети Сава, реконструкцију фасаде поште, и оно ругло на ћошку трга са Mилована Миловановића од недовршеног хотела са великом рекламом преко целе фасаде?

Ulica gde se zgrada nalazi je Mihailo Bogicevica, Milovana Milovanovica je sledeca :wink:

A dok dodje do izmestanja zeleznicke stanice, proci ce godine, do tada ce restoran dovoljno zaraditi da bi opravdao postojanje i renoviranje dela fasade zbog njega.

Da ce to premestanje skoro biti, ne bi se ni otvarao. :wink:

Piše da je vajarima preporučeno da figura Nemanje bude u stojećem položaju, sa mačem i Hilandarskom poveljom, dakle neće biti konjanik-možda i bolje, mada su mi takvi spomenici najmonumentalniji. Inače, od onoga što bi u muzeju bilo izloženo, znam za Miroslavljevo jevandjelje, tanjir cara Dušana, prstenje kralja Radoslava i kraljice Teodore, kopije fresaka i možda još nekoliko stvari, tako da ne znam šta će činiti stalnu postavku. Verovatno će većim delom biti interaktivna, ali opet tako malo eksponata u onolikoj zgradi stanice...

Što volim kad mi Igor izbrise post ničim izazvan. Upravo sam postom rekao da je ta druga Srbija dobila svoja neka prava a da tradicionalnoj Srbiji osporavaju sva ostala koja su imali do tzv. modernizacije. Ne diže se spomenik Hitleru nego utemeljivaču Srpske države.
@Goje majstore puna podrška za ideju Trga srpskih kraljeva. Stefan Nemanja na centralnom delu kao što je predložio Posmatrač. a sa leve i desne spomenici za otalih deset vladara iz te dinastije:
levo:
краљ Стефан Првовенчани (Стефан Немања II), велики жупан 1196—1217, краљ Србије 1217—1227.
краљ Стефан Радослав, краљ Србије 1227—1233/34.[4]
краљ Стефан Владислав, краљ Србије 1233/34—1241/42.[5]
краљ Стефан Урош I, краљ Србије 1241/42—1276.[6]
краљ Стефан Драгутин, краљ Србије 1276—1282., касније краљ Срема 1284—1316.
desno:
краљ Стефан Урош II Милутин, краљ Србије 1282—1321.
краљ Владислав II,1316. и 1321—1325. краљ Срема, и непризнати краљ Србије 1321—1324.
краљ Стефан Урош III Дечански, краљ Србије 1321—1331.
цар Стефан Урош IV Душан, краљ Србије 1331—1346., цар Срба, Бугара и Грка 1346—1355.
цар Стефан Урош V Нејаки, цар Србије 1355—1371.

Neverovatno DOBAR predlog :gobb:
Svi nasi vladari u krugu Savskog trga
inace po novom projektu i jeste pravi krug

a zgrada stare zeleznicke stanice -muzej kraljeva
taman po velicini zgrada odgovara
:sesir:

Nemamo mi sačuvanog materijala da bismo pravili poseban muzej srpskih kraljeva. A nije dobro ni cepanje već postojećih kolekcija Narodnog i Istorijskog muzeja. Bolje da se zgrada stanice ustupi Prirodnjačkom muzeju, koji ima bogatu kolekciju, a već više od veka nema svoju zgradu.

Да ли се зна када би могли да очекујемо реконструкцију Савског трга? Рачунам да ћемо споменик добити пре него реорганизацију трга, спомињу 2019 као кључну због годишњице аутокефалности цркве. О проблему сакривања српске историје пре Немањића можемо на неком другом месту. Иначе, да одговорим Бендеру Родригезу: То што нам се национализам и родољубље сада јефтино подмеће не треба да нас тера од њега као подмукле преваре власти, притом један народ не може да напредује у свим аспектима које си ти навео ако нема своју националну свест и тумара у неком бунилу у коме је српски народ тренутно.

Rekao je Vesić da će rekonstruisati trg do kraja sledeće godine, a spomenik se postavlja na proleće 2019.

Vrh