Šta je novo?

Savski trg

Dobro sada kada vidim ove iz BnV kako i po zimi brišu i glancaju mobilijar na promenadi i oko Zadruge,
to i ne bi bilo tako loše rešenje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=428701#p428701:36quoah9 je napisao(la):
boca-ica » 18 Jan 2017 04:01 pm[/url]":36quoah9]društvo sa ograničenom odgovornošcu- d.o.o. da bude nadležno (i vlasnik )- gradskog trga ?

Ne da bude vlasnik javnog prostora, već da preuzima na sebe uređenje i održavanje javnih prostora u okviru granica plana, što treba da se prebija sa naknadama za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. Čemu iščuđavanje, kada je upravo tako predviđeno ugovorima sa Investitorom spasiocem.

Trenutno BNV d.o.o. na Savskom trgu upražnjava samo svoja ekskluzivna advertajzing prava na javnom prostoru (gargantuanski poster Slavimo Beograd koji zaklanja pola železničke stanice), a onaj drugi deo, o uređenju javnog prostora, nažalost još nisu stigli dotle...
Znači privilegije tog prostora upražnjavaju već sada, a obaveze - videćemo kad...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=428671#p428671:1gd5btpx je napisao(la):
laki72 » Sre Jan 18, 2017 2:39 pm[/url]":1gd5btpx]
direktor":1gd5btpx je napisao(la):
Ljudi moji morate razlikovati autorsko rijesenje trga i njegovo konstantno zanemarivanje i neodrzavanje
Nagazite zelenilo da to sredi
Autorsko resenje je odvratno.
I u tome i jeste stvar.
Niko se ne buni, ni gradjani, ni mediji sto je trg zapisan, tagovan grafitima... zapitajmo se zasto?
Zato sto taj prostor nisu ni videli kao dobar. Kao oplemenjen.
Videli su repliku "selovog skladista" i to u apokalipticnoj varijanti.
Kombinacija ideje i materijala je bila osudjena na ovakav odnos gradjana prema tom "delu"

Dakle, ovde ne pricamo o tome dal je to 'rdja' ili oksidacija, dal je moderno ili nije.
Pricamo o tome dal je rekonstrukcija trga u ovo kakav je sada bila uspesan poduhvat i realizacija dobre ideje, ili nije.
Po meni (a izgleda i po ogromnoj vecini beogradjana) nije.

Bravo.

Upravo tako. Sve sto si napisao stoji.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=428690#p428690:2jtkdq88 je napisao(la):
boca-ica » Wed Jan 18, 2017 4:17 pm[/url]":2jtkdq88]
laki72 wrote: ....Po meni (a izgleda i po ogromnoj vecini beogradjana) nije
:kk:

Pojedinci pokušavaju da govore o idejnom rešenju Sav. tr. gde nema ni slova ,,i,,
od ikakve ideje a kamoli necega dr. evo i zašto

Izbor komisije -. promašaj ( odredjena sramotna podmitlljiva družina krembila)
Izbor autora-promašaj ( birana štetočina)
Izbor ideje- promašaj (birano samo kako da se drpe pare )
Izbor materijala -promašaj (nit belo nit zardjalo nema nikavih sličnosti ni kontrasta sa okolinom)
Izbor zelenila - promašaj (posečeno odraslo drvece)
izbor pravca kretanja- promašaj (nisu ispoštovani pravci kretanja pešaka)
izbor saob. rešenja - promašaj (nije ni pokušano išta da na bolje promeni - na pr. isel. okretnice)
izbor klupa - promašaj (kod da je pravljeno za ražnjice a ne ljude)
izbor fontane-promašaj ( nema ni kap vode da se popije)
Izbor... čak nisu uspeli ni da se u svemu tom lošem da se nadje bar jedno malecko dobro ,
osim po Izboru rugla - e tu su uspeli

Ni vreme ni pare od načinjene štete ne možemo da vratimo
te je šteta još veca
jer opet treba platiti i čekati i najobičnije pristojno rešenje za Savski trg :(

У томе је и ствар. Нема никакве одговорности.

Verovatno najveci nedostatak ove rekonstrukcije je nedostatak zelenila. Odrzavanje je svakako problem

120323-SATRG-07.jpg

120323-SATRG-03.jpg

120323-SATRG-15.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=428671#p428671:15zb8q2b je napisao(la):
laki72 » 18 Јан 2017 01:39 pm[/url]":15zb8q2b]
direktor":15zb8q2b je napisao(la):
Ljudi moji morate razlikovati autorsko rijesenje trga i njegovo konstantno zanemarivanje i neodrzavanje
I u tome i jeste stvar.
Niko se ne buni, ni gradjani, ni mediji sto je trg zapisan, tagovan grafitima... zapitajmo se zasto?

Мало си се занео. Када би нам запишавање, таговање и лепљење огласа било неки репер за естетику, то би значило и да су нека свима вредна предратна здања - одвратна, будући да се код нас све запишава, свуда се сере, плакати се лепе на све стране а тагује се и Народно позориште ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=428780#p428780:1c7gpqsu je napisao(la):
Igor » Čet Jan 19, 2017 1:22 am[/url]":1c7gpqsu]Verovatno najveci nedostatak ove rekonstrukcije je nedostatak zelenila. Odrzavanje je svakako problem

120323-SATRG-07.jpg

120323-SATRG-03.jpg

120323-SATRG-15.jpg

Ovo su stare slike jer je ova korten ograda sada potpuno isarana grafitima i izlepljena malim oglasima,a u zardinjerama se umesto zelenila nalazi sut,djubre i korov...a koliko znam,fontana ni ne radi i vec izgleda zapusteno.

Nazalost, znajuci za buduci plan BNV,koji ce se ko zna kad(i ako) realizovati, ne verujem da ce se u skorijoj buducnosti bilo sta menjati na trgu, osim nagore naravno...

stf":29soo3r6 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=428671#p428671 je napisao(la):
laki72 » 18 Јан 2017 01:39 pm[/url]":29soo3r6]
direktor":29soo3r6 je napisao(la):
I u tome i jeste stvar.

Мало си се занео. Када би нам запишавање, таговање и лепљење огласа било неки репер за естетику, то би значило и да су нека свима вредна предратна здања - одвратна, будући да се код нас све запишава, свуда се сере, плакати се лепе на све стране а тагује се и Народно позориште ...

Pa da sam napisao da je trg zapisan isaran i zapusten zato sto se ne svidja gradjanima, tvoja primedba bi bila na mestu.
Ali ja sam opisao REAKCIJU gradjana na takvo stanje.
Reakciju koje NEMA, isto kao sto nema reakcije kada je zapisan ili issaran neki napusteni slep, ili automobil, ili rusevina...
To govori o tome da je gradjanima maltene nebitno dal je zapisan, dal je tagovan, izlepljen plakatima, ili ne.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

То опет нема никаквог додира са естетиком јер је цео Савски "трг" укључујући и фасаде зграда које га оивичавају у комплетном распаду и тако стоји деценијама. Људи су навикли да је то распад и не смета им.

Цео простор у ширем контексту је нехуман и одвратан па самим тим и плато какав год да је, не одаје пријатан утисак. Лично сматрам да је ондашње уређење промашена одлука не због архитектонског решења већ због парцијалног привременог шминкања 10% простора трга.

Требало је прво реорганизовати саобраћај у кружни ток за шта постоје услови већ сада са 0 динара улагања да би се на средини отворила могућност за велики пешачки централни плато са трамвајем кроз његову средину. Тиме би се, не само убрзао саобраћај него би се и олакшала преседања између трамвајских линија.

На крају, немојмо мењати тезе јер је на овој теми највећи проблем реконструкције од почетка до краја - кортен, који се само у необразованој Србији може сматрати за - рђу.

stf wrote;........саобраћај у кружни ток за шта постоје услови .....
Vrlodobra inicijative :kk:

Hajde malo da se sigramo ...pa da ovde vidimo neke mogucnosti kroz predložene skice
sa kružnim tokom na Savskom trgu :D

A sanse za rekonstrukciju su sada dobre
taman kad završe kružni tok na Slaviji samo se spuste na Savski trg

:sesir:

Zna li neko gde se mogu naći planovi za dogradnju hotela BgCity? Ako dobro znam oni postoje, ispravite me ako grešim. Interesuje me kako bi to izgledalo i zašto do sada nije započeto.

Baš sam se pitao šta mi je :lol:
a ti lepo otkrio i počastio sa super dijagnozom
Bocica bas si lijen i zaboravan
pa hvala zaslužio si :pob:

Ne mislim da je ranije predloženo rešenje loše - tehnički je ispravno
samo verujem da ovde prisutan maladji svet ima i nove i lepše i bolje ideje koje je vredi videti
ko zna .... treba dati priliku ,,klincima,, da se pokažu na BBu :)

Evo radi potsecanja sta je predloženo na http://www.imamoplan.com

:sesir:

Ima smisla. I maketa BNV predviđa slično, jedino im nedostaje ta traka u pravcu ka Sajmu koja ide neposredno ispred zgrade stanice.

Јел још неко приметио да су жардињере од кортена потпуно очишћене од плаката, огласа и графит тагова? Да ли је то неко коначно преузео простор на управљање?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444931#p444931:34hxzl9s je napisao(la):
stf » Pet Apr 07, 2017 7:54 am[/url]":34hxzl9s]Јел још неко приметио да су жардињере од кортена потпуно очишћене од плаката, огласа и графит тагова? Да ли је то неко коначно преузео простор на управљање?

Ja sam primetio jer sam ih ja 2x prijavljivao za to. Prvi put nisu reagovali, ali vec posle drugog puta jesu.

Ali sa stokom ne mozes...Odgovorili su mi i da su stavili nove sadnice u zardinjeru, ali da su vec posle 2 dana neke nestale jer su ih prolaznici cupali iz zemlje. :-(

Te žardinjere čiste redovno, možda na 4-5 meseci ali se one u međuvremenu toliko uprljaju da izgledaju kao da nikada nisu čišćene.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444982#p444982:200yklbl je napisao(la):
Biciklistkinja » Pet Apr 07, 2017 12:19 pm[/url]":200yklbl]Te žardinjere čiste redovno, možda na 4-5 meseci ali se one u međuvremenu toliko uprljaju da izgledaju kao da nikada nisu čišćene.

Veruj mi, nisu cistili...unutra nije bilo rastinja vec samo sut, plasticne flase, potrosene pakle cigara i opusci.

Da redovno ciste ne bi ih ljudi prijavljivali.

Mada, kad su vec sa zardinjere skinuli grafite, mogli su i iz parka odmah iza.

Koliko je bila lepa ta zgrada...kad bi makar vratili takvu fasadu.

Gledam kako korten na Savskom trgu izaziva ljude da Savski trg upotrebe kao WC i pade mi na pamet ideja .... što ne bih u sledećoj rekonstrukciji kupatila u stanu napravio "kortensko kupatilo"? Mislim, enterijer od novog, potpuno urbanog materijala. Autentično novi "touch and feel". Imam utisak da ljudima to još nije palo na pamet i prilično sam ponosan na ovu genijalnu ideju.

Vrh