Био сам данас касније поподне на Тргу, радило се до мрака. Прошао сам од БАСа преко платоа поред Станице до Поште.
Уживо изгледа друкчије него на сликама, где су скраћења велика. Трг без сумње представља напредак за Београд. Мој утисак је сада да ће Споменик добро лећи на Тргу, који је велики и може да поднесе његове димензије. Представљаће новину код нас у тој области по неколико основа.
Гледан отпозади, од Станице, и мени се чини да је доњи део малко гломазнији, али, с друге стране, то визуелно одваја фигуру од њега и чини је лако разазнатљивом. И, друкчије изгледа спреда и са стране.
Може се назрети крај радова. Завршавају се радови на више великих подземних инсталација, истовремено се поплочава с обе стране, равна се терен према Споменику. Можда би могло све да буде готово до јануара када би временске прилике биле погодне.
Најмање ми се свиђа за сада нерешен прелаз између платоа и улаза у Станицу. Ја имам идеју како би он могао да се реши, но, хајде да прво видимо шта ће они да ураде. То како је сада не ваља.
Не свиђа ми се што се Споменик због посађеног (високог) дрвећа уопште неће видети из Савске улице. Могли су да прескоче два стабла и тако оставе слободан правац за поглед. Могуће је да је исто и с друге стране, из Карађорђеве.
Надам се да ће новоуређени трг са спомеником утицати на поправљање изгледа зграда у полукругу око њега.