Šta je novo?

Savski trg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763020#p763020:39ixiixo je napisao(la):
Bender Rodriguez » 04 Aug 2020 10:57 am[/url]":39ixiixo]- It's not lord of war. It's warlord.
- Thank you, but I prefer it my way.

Trideset godina živim pored Kalemegdana i zovem ga tako. I teško da ću to ikad da menjam. :kafa:
Dovoljno mi je bilo menjanja naziva ulica, istorije, udžbenika, himni, država, pasoša, ličnih i svega ostalog za sve ove decenije. :kafa:
Dokon pop i jariće krsti, odnosno prekršava.
То је исто као да сте, рецимо, за комшију који станује у суседном стану до Вашег, а зове се, на пример, Јован Јовановић рекли: "ја га зовем Ђорђе Ђорђевић, и тешко да ћу то икад да мењам".

Но, добро, свако има право на своју тврдоглавост и пркос чињеницама.
Уживајте.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763181#p763181:1xphlxtc je napisao(la):
solecar » Uto Avg 04, 2020 10:14 pm[/url]":1xphlxtc]A izvor je?

...Место где извире вода.... :D :D :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763266#p763266:riwgz1lj je napisao(la):
ZvezdarkaVracaric » Сре Авг 05, 2020 5:58 am[/url]":riwgz1lj]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763020#p763020:riwgz1lj je napisao(la):
Bender Rodriguez » 04 Aug 2020 10:57 am[/url]":riwgz1lj]- It's not lord of war. It's warlord.

Trideset godina živim pored Kalemegdana i zovem ga tako. I teško da ću to ikad da menjam. :kafa:
Dovoljno mi je bilo menjanja naziva ulica, istorije, udžbenika, himni, država, pasoša, ličnih i svega ostalog za sve ove decenije. :kafa:
То је исто као да сте, рецимо, за комшију који станује у суседном стану до Вашег, а зове се, на пример, Јован Јовановић рекли: "ја га зовем Ђорђе Ђорђевић, и тешко да ћу то икад да мењам".

Уживајте.
Звездарка, да ли мислите да неке називе који се одомаће у народу треба званично прихватити? Не мислим наравно да кнеза Михајла треба назавати Коњ Михајло..

Da li je Rodni iz "Mućki" trebao da prihvati da je - "Dejv"?
:D

3856828826_4602b414c7_n.jpg

Promenih 4 državne zajednice za 30 godina. Uz to i brojna dokumenta, udžbenike, nazive, imena ulica, himne... Nešto me malo mrzi da uz sve to menjam i to kako zovem celoj Srbiji dobro poznato mesto samo zato što se javila struja dokonih ljudi koji nemaju pametnija posla nego da cepidlače oko naziva.

Kad Beograd izgura 20 godina bez menjanja naziva nekoj ulici, onda ću i ja da počnem da koristim termin ''Beogradska tvrđava''. Da svake godine uvrštavam i pamtim 50 novih termina i naziva samo zato što političari leče komplekse a neki ljudi uzdižu sebe cepidlačeći oko trivijalnih stvari, e to mi ne pada na pamet. Toliko od mene na tu temu.

Nadam se da mi ovaj komentar neće biti izbrisan

https://www.danas.rs/dijalog/licni-stav ... sko-ruglo/

Spomenik Stefanu Nemanji – vrhunsko estetsko ruglo

Nije ni prvi ni poslednji put da jedna vlast postavlja u javni prostor nesklad i neukus primeren sopstvenim standardima politike i kulture, ali retki su primeri takvog estetskog nasilja kao što je naprednjačko podizanje tzv. spomenika Stefanu Nemanji

Savršeno besmislena celina budućeg Savskog trga, gde se već odigrala jedna od dramatičnijih epizoda ubijanja grada – ukidanjem istorijske železničke stanice i bespravnom gradnjom kompleksa Beograd na vodi – sa glomaznim delom Aleksandra Rukivašnjikova, ruskog umetnika banalnog i anahronog izraza, preti da postane vrhunsko estetsko ruglo koje će Beograd smestiti među gradove s čijim se kičerajem sprda čitav svet.

Rečeno je već dosta o samom spomeniku, besmislu njegovih dimenzija, ispraznoj i pogrešnoj simbolici, neadekvatnoj poziciji, i jasno je da nema argumenta, estetskog, istorijskog, istorijsko umetničkog, urbanističkog ili naprosto zdravorazumskog, koji bi postavljanje takvog spomenika opravdao.

Čuveni, nedavno preminuli skulptor, Miodrag Živković, napuštajući mesto člana žirija koji je odlučivao o spomeniku, još je u maju 2018. godine izneo u javnom pismu brojne primere nesuvislosti i nestručnosti u procesu odlučivanja.

Već tada je bilo razloga za hitnu i masovnu reakciju javnosti, ali to je nažalost izostalo, što nije iznenađujuće, budući da vlast konstantno i na svim nivoima otvara nove frontove uništavanja prirode i gradova, kriminalnih afera i nasilja, a poslednjih meseci, otkako traje epidemija kovida 19, čitava Srbija životno je ugrožena bezobzirnošću vlastodršca i njegovog kriznog štaba.

U potpunosti lišen ma kakvog smislenog odnosa prema srpskoj istoriji, tradiciji, kulturnom nasleđu, pa i prema značaju i značenju istorijske ličnosti koju bi trebalo da predstavlja, takozvani spomenik Stefanu Nemanji, nalik na scenografski artikal nekog holivudskog spektakla ili zabavnog parka, dodatno doprinosi urušavanju i obesmišljavanju kulturnog identiteta podneblja već decenijama ugroženog ratovima, prekrajanjem istorije, nacionalizmom i populizmom, pogrešnim, nasilnim i provincijalnim kulturnim politikama.

Konačno, kao i mnogi dosadašnji projekti naprednjačke vlasti, već godinama posvećene pustošenju Beograda, upropašćavanju infrastrukture, ruženju i banalizovanju čitavih gradskih celina i ovaj spomenik rezultat je bahatog i kriminalnog raspolaganja novcem poreskih obveznika.
Estetika i smisao projekta zato su, s jedne strane, u drugom planu u odnosu na čin bezakonja koji postavljanje spomenika predstavlja, a s druge su sasvim logičan izraz i nadmeno otelotvorenje jedne kriminalne vlasti.

Nameće se utisak da sem nestručnosti i niskog kulturnog nivoa, iza ruženja Beograda stoje duboko usađeni kompleksi i osvetoljubivost pojedinaca koji u svom plitkom, mediokritetskom shvatanju grada uviđaju koliko im je grad kao pojam nerazumljiv, zastrašujuće kompleksan i odbojan.

Ako se dozvoli podizanje tzv. spomenika Stefanu Nemanji, Beograd će još jedan deo svog istorijskog jezgra, identiteta i pamćenja prepustiti rušiteljima gradova i smisla, a budućim generacijama ostaće monstruozno glomazan, tragičan, pa i tragikomičan simbol našeg poraza.

Dejan Atanacković je pisac, vizuelni umetnik, dobitnik NIN-ove nagrade za 2017. godinu

E, pa, intenzivno sam gledao u sliku budućeg spomenika i izvinjavam se, ali po mom konačnom sudu, po subjektivnom utisku nekako plastičast, a svakako 'preasocijativan', on ne odmiče od nivoa umetnosti srednjeg nivoa. Dočim ja mislim da nam za takvu poziciju treba vrhunska umetnost. S tim u vezi, ne zanima me autorova globalna popularnost.

Mislim da je bio na mestu moj prvi utisak da ovakav Nemanja estetski pripada kakvom stripu epske fantastike, a ne gradskom trgu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763345#p763345:2wepf1tm je napisao(la):
Bender Rodriguez » 05 Aug 2020 11:40 am[/url]":2wepf1tm]

Promenih 4 državne zajednice za 30 godina. Uz to i brojna dokumenta, udžbenike, nazive, imena ulica, himne... Nešto me malo mrzi da uz sve to menjam i to kako zovem celoj Srbiji dobro poznato mesto samo zato što se javila struja dokonih ljudi koji nemaju pametnija posla nego da cepidlače oko naziva.

Kad Beograd izgura 20 godina bez menjanja naziva nekoj ulici, onda ću i ja da počnem da koristim termin ''Beogradska tvrđava''. Da svake godine uvrštavam i pamtim 50 novih termina i naziva samo zato što političari leče komplekse a neki ljudi uzdižu sebe cepidlačeći oko trivijalnih stvari, e to mi ne pada na pamet. Toliko od mene na tu temu.

Vidi, ja ću prvi da se smejem u lice svakome ko mi brani da kostim pismo na koje mi je tenutno podešena tastatura, ili ako me ispravlja kada kažem "kod konja" (malim slovima, naravno).

Mislim da mašiš poentu.
Ova dva pojma, Beogradska tvrđava i Kalemgdan, se odnose na dve različite stari, oduvek. Desilo se da je došlo do brkanja, kako, to smo već pokušali da objasnimo.

Rimski bunar, znamo da nije "rimski", i to je komično, čak i malo - jadno. Ljudi bivšu crkvu na Tošinom bunaru zovu - "sinagoga", u Zemunu se koristi naziv "laudanov šanac", imamo dva para velikih i malih stepenica, nije sasvim jasno na šta se misli kada se kaže "kalemegdanska terasa", Zerek je postao Dorćol, već je primetno da Franš postaje Autokomanda...ima još par stvari, ne mogu sada da se setim.

A kada stvari postaju ozbiljne?
Kada se za Hram sv. Save otkupi plac na "Vračaru", "na mestu na kojem su spaljene mošti". Lokacija naravno nije mesto na kojem su spaljene mošti, ali, srećom, ipak jeste najbolje mesto u gradu za tu crkvu zato što ima dominantan položaj.
Međutim, mi na mestu na kojem su stvarno spaljene mošti imamo - kafanu. Pobrkali se pojmovi posle puno pogrešnih ponavljanja.
Ili kada su na zgradu Depoa na Bulevaru stavili memorijalnu ploču... pobrkali "topovske" i "tramvajske" šupe....neke "šupe" jesu...

I nije ovo ispravljanje da bi neko ispao obrazovaniji, pametniji, obavešteniji, a da neko nema pojma. Nije u tome stvar.
Stvar je u tome da se zaustavi širenje pogrešnih nazivanja toponima. Treba koristiti ispravnu terminologiju da bi se jasno znalo o čemu se priča.
Da ne bude opet kao sa "Poslednjom šansom".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763353#p763353:dkxll3yw je napisao(la):
milinko » Sre Avg 05, 2020 11:52 am[/url]":dkxll3yw]Nadam se da mi ovaj komentar neće biti izbrisan

https://www.danas.rs/dijalog/licni-stav ... sko-ruglo/

Spomenik Stefanu Nemanji – vrhunsko estetsko ruglo

Nije ni prvi ni poslednji put da jedna vlast postavlja u javni prostor nesklad i neukus primeren sopstvenim standardima politike i kulture, ali retki su primeri takvog estetskog nasilja kao što je naprednjačko podizanje tzv. spomenika Stefanu Nemanji

Savršeno besmislena celina budućeg Savskog trga, gde se već odigrala jedna od dramatičnijih epizoda ubijanja grada – ukidanjem istorijske železničke stanice i bespravnom gradnjom kompleksa Beograd na vodi – sa glomaznim delom Aleksandra Rukivašnjikova, ruskog umetnika banalnog i anahronog izraza, preti da postane vrhunsko estetsko ruglo koje će Beograd smestiti među gradove s čijim se kičerajem sprda čitav svet.

Rečeno je već dosta o samom spomeniku, besmislu njegovih dimenzija, ispraznoj i pogrešnoj simbolici, neadekvatnoj poziciji, i jasno je da nema argumenta, estetskog, istorijskog, istorijsko umetničkog, urbanističkog ili naprosto zdravorazumskog, koji bi postavljanje takvog spomenika opravdao.

Čuveni, nedavno preminuli skulptor, Miodrag Živković, napuštajući mesto člana žirija koji je odlučivao o spomeniku, još je u maju 2018. godine izneo u javnom pismu brojne primere nesuvislosti i nestručnosti u procesu odlučivanja.

Već tada je bilo razloga za hitnu i masovnu reakciju javnosti, ali to je nažalost izostalo, što nije iznenađujuće, budući da vlast konstantno i na svim nivoima otvara nove frontove uništavanja prirode i gradova, kriminalnih afera i nasilja, a poslednjih meseci, otkako traje epidemija kovida 19, čitava Srbija životno je ugrožena bezobzirnošću vlastodršca i njegovog kriznog štaba.

U potpunosti lišen ma kakvog smislenog odnosa prema srpskoj istoriji, tradiciji, kulturnom nasleđu, pa i prema značaju i značenju istorijske ličnosti koju bi trebalo da predstavlja, takozvani spomenik Stefanu Nemanji, nalik na scenografski artikal nekog holivudskog spektakla ili zabavnog parka, dodatno doprinosi urušavanju i obesmišljavanju kulturnog identiteta podneblja već decenijama ugroženog ratovima, prekrajanjem istorije, nacionalizmom i populizmom, pogrešnim, nasilnim i provincijalnim kulturnim politikama.

Konačno, kao i mnogi dosadašnji projekti naprednjačke vlasti, već godinama posvećene pustošenju Beograda, upropašćavanju infrastrukture, ruženju i banalizovanju čitavih gradskih celina i ovaj spomenik rezultat je bahatog i kriminalnog raspolaganja novcem poreskih obveznika.
Estetika i smisao projekta zato su, s jedne strane, u drugom planu u odnosu na čin bezakonja koji postavljanje spomenika predstavlja, a s druge su sasvim logičan izraz i nadmeno otelotvorenje jedne kriminalne vlasti.

Nameće se utisak da sem nestručnosti i niskog kulturnog nivoa, iza ruženja Beograda stoje duboko usađeni kompleksi i osvetoljubivost pojedinaca koji u svom plitkom, mediokritetskom shvatanju grada uviđaju koliko im je grad kao pojam nerazumljiv, zastrašujuće kompleksan i odbojan.

Ako se dozvoli podizanje tzv. spomenika Stefanu Nemanji, Beograd će još jedan deo svog istorijskog jezgra, identiteta i pamćenja prepustiti rušiteljima gradova i smisla, a budućim generacijama ostaće monstruozno glomazan, tragičan, pa i tragikomičan simbol našeg poraza.

Dejan Atanacković je pisac, vizuelni umetnik, dobitnik NIN-ove nagrade za 2017. godinu
Ovaj "umetnik" opšte prakse ima argumentaciju na nivou predsednika mesnog odbora.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763266#p763266:2epnfg1v je napisao(la):
ZvezdarkaVracaric » 05 Avg 2020 05:58[/url]":2epnfg1v]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763020#p763020:2epnfg1v je napisao(la):
Bender Rodriguez » 04 Aug 2020 10:57 am[/url]":2epnfg1v]- It's not lord of war. It's warlord.

Уживајте.
Evo još jednom da se oglasim i da dam neku vrstu dobronamernog saveta. Ovo je forum i to vaše insistiranje da se piše ovde onako kako je zvanično, se takođe može tumačiti kao neka tvrdoglavosti i prkosa činjenicama da se na forumima često koriste neformalni izrazi, skraćenice i sl. Ponavljam još jednom, nismo toliko nepismeni da ne znamo za stvari kako se one zvanično zovu, ali kada nešto napišemo kolokvijalnim izrazom, vrlo dobro znamo na šta mislimo i stoga nema potrebe za nerviranjem i teranjem maka na konac po tom pitanju. Mnogo produktivnije i korisnije, sa vaše strane, je da nam skrećete pažnju ako smo omašili u nekom bitnom podatku ili smo nešto pogrešno naučili, da nas uputite (skrenete pažnju) na nešto što je manje poznato , ili nam razrešite neku nedoumicu...

relja":2epnfg1v je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763345#p763345:2epnfg1v je napisao(la):
Bender Rodriguez » 05 Aug 2020 11:40 am[/url]":2epnfg1v]

Vidi, ja ću prvi da se smejem u lice svakome ko mi brani da kostim pismo na koje mi je tenutno podešena tastatura, ili ako me ispravlja kada kažem "kod konja" (malim slovima, naravno).

Mislim da mašiš poentu.
Ova dva pojma, Beogradska tvrđava i Kalemgdan, se odnose na dve različite stari, oduvek. Desilo se da je došlo do brkanja, kako, to smo već pokušali da objasnimo.

Rimski bunar, znamo da nije "rimski", i to je komično, čak i malo - jadno. Ljudi bivšu crkvu na Tošinom bunaru zovu - "sinagoga", u Zemunu se koristi naziv "laudanov šanac", imamo dva para velikih i malih stepenica, nije sasvim jasno na šta se misli kada se kaže "kalemegdanska terasa", Zerek je postao Dorćol, već je primetno da Franš postaje Autokomanda...ima još par stvari, ne mogu sada da se setim.

A kada stvari postaju ozbiljne?
Kada se za Hram sv. Save otkupi plac na "Vračaru", "na mestu na kojem su spaljene mošti". Lokacija naravno nije mesto na kojem su spaljene mošti, ali, srećom, ipak jeste najbolje mesto u gradu za tu crkvu zato što ima dominantan položaj.
Međutim, mi na mestu na kojem su stvarno spaljene mošti imamo - kafanu. Pobrkali se pojmovi posle puno pogrešnih ponavljanja.
Ili kada su na zgradu Depoa na Bulevaru stavili memorijalnu ploču... pobrkali "topovske" i "tramvajske" šupe....neke "šupe" jesu...

I nije ovo ispravljanje da bi neko ispao obrazovaniji, pametniji, obavešteniji, a da neko nema pojma. Nije u tome stvar.
Stvar je u tome da se zaustavi širenje pogrešnih nazivanja toponima. Treba koristiti ispravnu terminologiju da bi se jasno znalo o čemu se priča.
Da ne bude opet kao sa "Poslednjom šansom".
Kad smo kod toga, Autokomanda je "Trg oslobođenja".
Inače, slažem se sa ovim što si napisao za Hram.

Tačno, "Trg oslobođenja", nazvan "Autokomanda" zato što se tu nalazila "Auto-komanda" vojske pre rata (garaže, komanda, kancelarije, imam negde i sliku), prekoputa su bile "Topovske šupe" (hangari za artljeriju)...dva naziva za istu lokaciju.

Poenta je da se neki nazivi koji su kolokvijalni ili narodski, često koriste u običnom govoru, iako se zna tačan naziv istih. Kao i uostalom ovde na forumu.

Samo je pitanje - a kako su oni postali "narodski", kako je došlo da se koriste u svakodnevnom govoru? Greškom. I zadržali se iz inata :)

Која је кафана на месту спаљивања моштију? И које доказао да је место спаљивања било баш ту?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763555#p763555:2im9elyy je napisao(la):
Прле » 05 Aug 2020 10:53 pm[/url]":2im9elyy]Која је кафана на месту спаљивања моштију? И које доказао да је место спаљивања било баш ту?
"Шанса"...

Више њих то тврде...

Но, неки помињу и нека трећа могућна места. На пример, Глигорије Возаровић је мислио да је то тамо где је он побо првобитно дрвени крст, потом офарбан у црвено, а касније изграђен у (розе) камену...

Али, заправо, ми још увек немамо поузданих доказа где се заправо одиграло спаљивање моштију, нити тачно како.

Компликација настаје зато што се и појам Врачара мењао временом.

У оно време, доиста, и Ташмајдан, па све на даље, данашња Звездара, па чак и Вождовац, спада под Врачар, тако да је то могло бити било где, од данашње "Шансе", данашњег Врачара, па према Торлаку и Авали...

Та, до изградње Астрономске опсерваторије, 1931, оно (до тад голо) брдо звало се Велики Врачар...

Значи, јесте се спаљивање десило на Врачару, само не знамо тачно на ком делу тадашњег Врачара...

Стога, заправо и није толико битно где је то прецизно било...

Но, кад је реч о Ташмајдану, ту још увек недостаје један други важан споменик. За сад је само у виду спомен плоче унутар ресторана - свака част ономе ко се барем тога сетио...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763575#p763575:2rxsj07f je napisao(la):
ZvezdarkaVracaric » 06 Aug 2020 07:06 am[/url]":2rxsj07f]...

Но, кад је реч о Ташмајдану, ту још увек недостаје један други важан споменик. За сад је само у виду спомен плоче унутар ресторана - свака част ономе ко се барем тога сетио...

Хатишериф је Србима објављен - на гробљу?

Од када је грбоље на том месту?
Мада не видим проблем. Цркве су тада била места окупљања Србаља, а гробља су била поред цркава.

culture_2.jpg

Mozemo li da se vratimo na temu o Savskom trgu?

Ako se nekom diskutuje o pravim nazivima i "nadimcima" Bg ulica, spomenika, krajeva, slobodno neka otvori novu temu jer vidim da ima dosta ljudi sa foruma koji imaju sta da kazu na tu temu, a da ne zatrpavamo postovima temu koja nema veze sa tim...

Hvala.

Kao da sve čeka dolazak spomenika, mada ima par vozila po radilištu i nekoliko radnika:
Screenshot-13.jpg

Screenshot-15.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763692#p763692:cizltf6v je napisao(la):
Svetlopis » Čet Avg 06, 2020 2:05 pm[/url]":cizltf6v]Kao da sve čeka dolazak spomenika, mada ima par vozila po radilištu i nekoliko radnika:

Prosle nedelje sam prosao kolima tuda i mogu reci da onaj deo gde je zasadjeno ovo vece drvece potpuno ostavlja drugaciji, lepsi utisak od onog koji je ranije postojao...

Kako ce biti kad zavrse postavljanje spomenika i ploca, ostaje da vidimo...Iskreno, nisam siguran u to koliko ce se velicina i izgled spomenika uklopiti u ambijent zbog mesavine stilova zgrada okolo, same zgrade zeleznicke stanice, zgrade poste (kakav arhitektonski kontrst jedan pored drugog), samog trga u globalu, koji ce biti mesavina neceg novog i propalog...tipa one zgrade kostura na uglu sa Karadjordjevom...

Ali da ne sudimo unapred, bolje da sacekamo da se zavrsi. Da je savrseno, nije, ali je svakako bolje i od prosle rekonstrukcije iz 2007 i propalog stanja tog istog trga 10 godina kasnije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763692#p763692:2yr1qo1q je napisao(la):
Svetlopis » 06 Aug 2020 09:05 am[/url]":2yr1qo1q]
Screenshot-13.jpg
Spomenik je sam po sebi rogobatan ali kako će samo ta ekscentričnost iz ose Nemanjina-glavni ulaz u zgradu stanice da bode mozak, to je neviđeno.

Чека се изградња нове црпне станице јер се не може наставити према Савској улици док се не уклони стара црпна станица.

Једини сценарио је да направе леву коловозну страну ка Савској, ако има места, али опет, то би било непотребно експериментисање. До сад су прво правили бетонске колосеке па тек онда коловозни део.

Dio ispred poste ce biti poplocan do 17 avg kao i trotoar ispred bolnice i spoj sa savskom
Rusenje djela kuce je usporilo nije reseno imovinsko pravni dio

savski-trg01-2020-08-06-19-48-13.jpg

savski-trg02-2020-08-06-19-48-13.jpg

savski-trg03-2020-08-06-19-48-13.jpg

savski-trg04-2020-08-06-19-48-13.jpg

savski-trg05-2020-08-06-19-48-13.jpg

Zanimljiva slika sa Stojčićevog Instagrama. Železnička doista izgleda zdepasto zbog izdignutog platoa, no pokisli pločnici uvek poseduju neki šarm :)

116911455_3011805068942518_5204247266047754564_n.jpg

Vrh