Šta je novo?

Savski nasip - nelegalna gradnja na levoj obali Save

Bahatost na sve strane, odgovornosti nigde!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uSV2FL1TyKo[/youtube]

Al' se uzoralo drumova! Najgori su ovi bahati pešaci koji stoje na kruni nasipa.

Stvarno ti biciklicti uzorase asfalt gore nego marko kraljevic

Osnova uspeha bilo kakve aktivnosti je unapred biti siguran u zakonsku osnovu. Pronašao sam nešto što bi moglo da posluži. Pošto izgleda većinu mrzi da sami traže, izdvojio sam samo delove za koje pretpostavljam da su ovde releventni. Naročito obratite pažnju na "Održavanje zone III" i "Održavanje zone II".

На основу члана 45. став 8. Закона о водама („Службени гласник РС”, бр. 46/91, 53/93, 53/93 – др. закон, 67/93 – др. закон, 48/94 – др. закон, 54/96 и 101/05 – др. закон),

Министар здравља доноси

ПРАВИЛНИК

о начину одређивања и одржавања зона санитарне заштите изворишта водоснабдевања

„Службени гласник РС”, број 92 од 10. октобра 2008.

I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ

Члан 1.

Овим правилником ближе се прописује начин одређивања и одржавања зона санитарне заштите подручја на ком се налази извориште које се по количини и квалитету може користити или се користи за јавно снабдевање водом за пиће (у даљем тексту: извориште).

Одредбе овог правилника односе се и на изворишта природне минералне воде.

Члан 3.

Подручје на ком се налази извориште мора бити заштићено од намерног или случајног загађивања и других утицаја који могу неповољно утицати на издашност изворишта и природни састав воде на изворишту.

Члан 4.

У циљу заштите воде у изворишту успостављају се:

1) зона непосредне санитарне заштите (у даљем тексту: зона I);
2) ужа зона санитарне заштите (у даљем тексту: зона II) и
3) шира зона санитарне заштите (у даљем тексту: зона III).

II. ОДРЕЂИВАЊЕ ЗОНА САНИТАРНЕ ЗАШТИТЕ

Члан 5.

Зону санитарне заштите изворишта чине површинска и подповршинска област слива и одређује се проценом утицаја насталих услед активности на сливу и зависи од хидрогеолошких карактеристика слива, врсте изворишта и његовог окружења, количине воде која се захвата из изворишта и других чинилаца који утичу на издашност изворишта и природни састав воде на изворишту.

1. Зоне санитарне заштите изворишта подземне воде

1.1. Зона I изворишта подземне воде

Члан 6.

Зона I изворишта подземне воде формира се на простору изворишта непосредно око водозахватног објекта.

Зона I изворишта подземне воде засађује се декоративним зеленилом, растињем које нема дубоки корен и може се користити као сенокос.

1.2. Зона II изворишта подземне воде

1.2.1. Издан у порозној средини међузрнског типа

Члан 9.

У порозној средини међузрнског типа, када је подземна вода са слободним нивоом и када је водоносна средина покривена повлатним заштитним слојем који умањује утицај загађивача са површине терена, зона II обухвата простор са ког вода дотиче до водозахватног објекта за најмање 50 дана.

1.3. Зона III изворишта подземне воде

1.3.1. Издан у порозној средини међузрнског типа

Члан 15.

У порозној средини међузрнског типа, када је подземна вода са слободним нивоом и када је водоносна средина покривена повлатним заштитним слојем који умањује утицај загађивача са површине терена, зона III обухвата простор са ког вода дотиче до водозахватног објекта за најмање 200 дана.

4. Елаборат о зонама санитарне заштите изворишта

Члан 25.

Површина и просторно пружање зона санитарне заштите изворишта приказују се у Елаборату о зонама санитарне заштите изворишта.

Члан 26.

Елаборат о зонама санитарне заштите изворишта садржи следеће целине:

1) пројектни задатак у односу на намену изворишта;
2) податке о географским, топографским, морфолошким, геолошким, хидрогеолошким, хидролошким, хидродинамичким и другим карактеристикама слива и изворишта;
3) податке о протицају, билансу површинских и подземних вода слива, положају и начину прихрањивања и пражњења изворишта у природним условима, а за изворишта подземне воде брзину тока воде и хидрогеолошке параметре повлатне, водоносне и подинске средине;
4) податке о положају водозахватног објекта у простору израженог преко координатног система, о техничким карактеристикама водозахватног објекта и количини воде захваћене на изворишту;
5) резултате моделских испитивања кретања подземне воде у водоносној средини изворишта;
6) податке о природном саставу воде из изворишта током хидролошког циклуса;
7) податке релевантне за оцену рањивости подземних вода на загађивање;
8 ) предлог граница зона са наведеним критеријумом усвојеним за њихово одређивање;
9) катастар постојећих објеката и активности унутар зона заштите;
10) податке о епидемиолошкој ситуацији на сливу и на подручју које је предложено за зоне санитарне заштите;
11) предлог мера за успостављање контролног мониторинга вода у зонама санитарне заштите у квалитативном и квантитативном смислу;
12) закључак у односу на пројектни задатак у смислу подобности локације изворишта;
13) графичке прилоге у одговарајућој размери, и то: геолошку и хидрогеолошку карту слива и изворишта са водозахватним објектом, геолошки и хидрогеолошки профил слива и зоне водозахвата, карту загађивача, карту рањивости подземних вода на загађивање, карту са уцртаним природним и са уцртаним усвојеним границама зона санитарне заштите, а за извориште подземне воде у међузрнској средини приказано и просторно пружање струјних линија ка водозахватном објекту са дијаграмом изохрона.

III. ОДРЖАВАЊЕ ЗОНА САНИТАРНЕ ЗАШТИТЕ

1. Одржавање зоне III

Члан 27.

У зони III не могу се градити или употребљавати објекти и постројења, користити земљиште или вршити друге делатности, ако то угрожава здравствену исправност воде на изворишту, и то:

1) трајно подземно и надземно складиштење опасних материја и материја које се не смеју директно или индиректно уносити у воде;
2) производња, превоз и манипулисање опасним материјама и материјама које се не смеју директно или индиректно уносити у воде;
3) комерцијално складиштење нафте и нафтних деривата;
4) испуштање отпадне воде и воде која је служила за расхлађивање индустријских постројења;
5) изградња саобраћајница без канала за одвод атмосферских вода;
6) експлоатација нафте, гаса, радиоактивних материја, угља и минералних сировина;
7) неконтролисано депоновање комуналног отпада, хаварисаних возила, старих гума и других материја и материјала из којих се могу ослободити загађујуће материје испирањем или цурењем;
8 ) неконтролисано крчење шума;
9) изградња и коришћење ваздушне луке;
10) површински и подповршински радови, минирање тла, продор у слој који застире подземну воду и одстрањивање слоја који застире водоносни слој, осим ако ти радови нису у функцији водоснабдевања;
11) одржавање ауто и мото трка.

2. Одржавање зоне II

Члан 28.

У зони II не могу се градити или употребљавати објекти и постројења, користити земљиште или вршити друге делатности, ако то угрожава здравствену исправност воде на изворишту, и то:

1) изградња или употреба објеката и постројења, коришћење земљишта или вршење друге делатности из члана 27. овог правилника;
2) стамбена изградња;
3) употреба хемијског ђубрива, течног и чврстог стајњака;
4) употреба пестицида, хербицида и инсектицида;
5) узгајање, кретање и испаша стоке;
6) камповање, вашари и друга окупљања људи;
7) изградња и коришћење спортских објеката;
8 ) изградња и коришћење угоститељских и других објеката за смештај гостију;
9) продубљивање корита и вађење шљунка и песка;
10) формирање нових гробаља и проширење капацитета постојећих.

4. Обележавање заштитне зоне

Члан 32.

Граница зоне I и зоне II на терену обележава се видљивим ознакама (у даљем тексту: ознака).

Ознака се прави од постојаног материјала и поставља се на месту улаза саобраћајнице и пешачке стазе у зону санитарне заштите, као и на погодно одабраној локацији на граници зоне санитарне заштите ван коридора саобраћајнице и пешачке стазе, на начин да омогућава обавештеност пролазника о приступању зони санитарне заштите.

Члан 33.

Ознака има облик правоугаоника димензија 1000 х 800 мм и поставља се на два метална стуба минималне висине 1600 мм.

На ознаци се исписује хоризонтално и вертикално центриран текст чији садржај и величина зависи од врсте зоне санитарне заштите која се обележава, и то:

1) реч: „зона” словима величине 75 мм, испод које са размаком између редова од 50 мм стоје речи: „непосредне заштите” словима величине 75 мм, испод којих са размаком између редова од 50 мм стоји реч: „забрањен” словима величине 75 мм, испод које са размаком између редова од 50 мм стоје речи: „приступ незапосленим” словима величине 75 мм, испод којих са размаком између редова од 50 мм стоји реч: „извориште” словима величине 75 мм, испод које са размаком између редова од 50 мм словима величине 75 мм стоји назив изворишта;

2) реч: „опрез” словима величине 75 мм, испод које са размаком између редова од 50 мм стоји реч: „зона” словима величине 75 мм, испод које са размаком између редова од 50 мм стоје речи: „уже заштите” словима величине 75 мм, испод којих са размаком између редова од 50 мм стоји реч: „извориште” словима величине 75 мм, испод које са размаком између редова од 50 мм словима величине 75 мм стоји назив изворишта.

Основна боја ознаке је бела, а слова су црвене боје.

------------------------------
Izvor

http://www.pravno-informacioni-sistem.r ... kage.xhtml

Pa se ide redom na

Registar tekstova važećih propisa i drugih akata
X Dobra od opšteg intresa i životna sredina
2. Vode
2.3 Правилник о начину одређивања и одржавања зона санитарне заштите изворишта водоснабдевања : 92/2008-57

Uža zona sanitarne zaštite vodoizvorišta.
http://mapa.urbel.com/beoinfo/

Granice uže zone sanitarne zaštite vodoizvorišta su označene plavom isprekidanom linijom.

2damv6h.jpg

E moj Zuma to više nisu plovni objekti nego plovila (nije šija nego vrat) i glasi Odluka o postavljanu plovila na delu obale i vodnog prostora na teritoriji grada Beograda. Ista je imala svake godine dopune i izmene a poslednja je iz 2014. Godine. Sastavni deo te odluke je i Plan mesta za postavljanje plovila na delu obale i vodnog prostora na teritoriji grada Beograda (I faza) iz 2013 godine Koliko mi je poznato pokrenut je i postupak pred Ustavni sudom radi preispitivanja zakonitosti plana i pravilnika . Inače plan za postavljanje plovila odnosi se samo na ugostiteljske objekte a ne i na porodične. Oni još nisu došli na red.

Iako ovo oko splavova nije direktno vezano za problem nasipa, gde su sojenice glavni problem da dodam da ovaj pravilnik, kao i odluka se menjaju ugavnom posto grad pokusava da nekako naplati nesto i uspostavi neku uredjenost u postavljanju plovilla.

Nazalost poslednji plan graficki nije bas najjasniji zbog blede kopije, ali nije mnogo odmaknuto od mapa koje sa Urbela koje smo Zuma i ja (pre nekoliko strana) postavljali. Njima je vec ionako dozvoljeno previse splavova,ali je broj i dalje manji nego sada.

Koga interesuju detalji samog tksta na sajtu
http://www.sllistbeograd.rs/cyr/pretrag ... &atd=&atb=
sve moze lako da se nadje, osimm detaljnje nove mape.

Splavadzije naravno ne postuju nista od ovoga, posto bi onda morali da iimaju razmake izmedju splavova, maksimalne gabarite, itd sto im sve kvari planove.

Poštovani

Prijavljujem brojne prekršaje na Savkom nasipu, u delu od Bloka 45 do Ostružničkog mosta u dužini od 8.5 km.

1. Svakodnevno se odvija nelegalna seča drveća u zoni nasipa, hiljade stabala je posečeno, to sam vam prijavljivao i 2013 godine, šta ste preduzeli od tada, da li ste se obratili policiji, da li je podneta krivična prijava protiv NN lica koja seku drveće?
2. U zoni nasipa, nastavljeno je nasipanje šuta, đubreta i zemlje, hiljade tone šuta i zemlje su nasute da bi se kuce od čvrstog materijala potom sazidale na višoj koti., na tom donetom šutu. Prijavio sam vam problem
sa nasipanjem šuta 2013 godine, kada ste me obavestili da ste po mojoj prijavi reagovali, da li ste od tada izlazili na pomenutu lokaciju, da li ste uočili da su nasute hiljade tona novog šuta? Da li ste se obratili policiji, da li je podneta krivična prijava protiv
NN lica koja donose hiljade tona šuta, zemlje, đubreta i tako zatrpavaju nasip, ukoliko vi niste u mogućnosti da sami rešite problem?
3. Prijavljujem zidanje nekoliko bočnih puteva na samom nasipu, tako što se nasipa šut, zemlja, đubre zemlje, neki od tih novih puteva su dugački i preko 100 metara. Da li ste primetili da neko nasipa šut, đubre, zemlju
i tako stvara bočne puteve na samom nasipu, da li ste se obratili policiji, da li je podneta krivična prijava protiv NN lica koja to rade?

Dostavljam vam i fotografije na kojima se vidi ovo što prijavljujem , molim vas da i sami odete na Savski nasip i uverite se, ukoliko niste upoznati, a verujem da jeste, jer sam vam ove probleme prijavljivao i prošle godine, takođe
se i u medijima više puta ukazivalo na ove probleme.

xmUBgin.jpg

Postavio sam danas novo pitanje za komunalnu inspekciju nakon ovakvog odgovora, takođe sam im uputio i dopis da mi dostave tu službenu belešku, koju spominju u poslednjem odgovoru, a odnosi se na seču drveća, pozivajući se na zakon o slobodnom prisupu informacijama od javnog značaja.

Poštovani,
Zahvaljujem se na brzom odgovoru,

u dopisu koji ste me poslali (x-02 355-2101/2014) ste naveli da je inspekcija izašla na teren 18.06.2014 I da nije zatekla osobe u seči stabala na Savskom nasipu ,
što ste I konstatovali u službenoj belešci. Interesuje me da li ste konstatovali u toj službenoj belešsci da je izvršena seča stotine stabala od NN lica, iako niste zatekli nikoga u samoj seči?
Da li ste vi ikada sačinili ikakvu službenu belešku u kojoj spominjete da NN lica vrše seču stotine stabala, obzirom da vam seču stabala od NN lica prijavljujem
preko godinu dana, a seča se odvija I danas, jer niko ne reaguje! Da li ste vi primetili da su stotitne stabala posečena, da li ste to ikada konstatovali u nekoj od službenih beleški?
Da li ste vi dužni da unesete u službenu belešku da je drveće posečeno, ukoliko ne zateknete lica u samoj seči?
Seča koju vam prijavljujem nije seča jednog drveta, nego vise stotina, možda I preko hiljadu stabala, koja imaju funkciju da štite nasip!
Nemoguće je da na pomenutoj lokaciji niste primetili da je posećeno toliko drveće, da li ste to uneli u službenu belešku?

Fotografije od pre nedelju dana. Hiljade kamiona nastavlja da dovlači šut, zemlju zatrpavajući Savski nasip. Nastavlja se nelegalna seča drveća i izgradnja desetine novih vikendica. Niko ne reaguje.

Ry0FKml.jpg

yKyAmcc.jpg

3ihnIx8.jpg

N8enXmb.jpg

nije moja fotka, trudim se da ne budem bahat, parkiram se dole u blokovima a najčešće dođem biciklom.

Ужас како сад изгледа насип.
Нисам возио бицикл по насипу од почетка октобра прошле године кад сам правио фото репортажу. Човеку се просто више и не мили да прошета туда или вози бицикл кад види нашта све ово личи.

ja parkiram isto u bloku pa na trcanje do galovice. Uglavnkm u cetvrtak predvece nisam video kamione, verovatno vozaju u radno vreme :)

Gago vozaj nasipom, sto nas je vise na ovom delu obale, veca sansa da se nesto uradi po tom pitanju. Jest da ti vise rizikujes gore na kruni, od mene dole na stazi :D

Generalno rizik za ovaj deo nasipa dolazi i od lagane gradnje kucica (ne znam da li su vikendice) i na poljoprivrednom zemljistu sa druge strane nasipa (uglavnnom oko teniskih terena). Posto sa te strane nema asfaltnih ulica( a i sto bi bile) "stanovnici" isto koriste nasip da dodju do svojih objekata.

Ja sam se penjao kolima, pratio sam kamione od Jurija Gagarina, pretpostavljajuci da ce na nasip. Ne zamerite mi, ipak je to samo puntic :)
Snimljeno oko 15h.

ДушанеБГ, ма све то знам да ако нас је више да ће нешто бити, али опет чини ми се по ономе што видим на сликама које су поставили наши чланови форума да је некако бициклиста све мање. Можда се и варам, али упоређујем са стањем од раније док сам ишао на насип и сад са слика ! Имам такав осећај.

Са друге стране насипа (десне, гледано у правцу обилазнице) има и староседелаца, а и викендаша и они (викендаши) су углавном око тениског игралишта. Баш о томе сам и правио фоторепортажу прошле године. То је на једној другој теми, а могу и да је поновим и поставим овде.

boleNBGD":2lpvsl3w je napisao(la):
Okupljanje na nasipu, npr svake prve subote u mesecu, pesaci, biciklisti, nevladine ekoloske organizacije, novinari.
Setnja po nasipu i na miran nacin sprecavanje prolaza automobilima.
Ja sam se penjao kolima. Ne zamerite mi, ipak je to samo puntic :).
Ma da, nisu "besna kola" pa moze :laugh:

Ne zameram ti ja zbog toga vec zato sto nisi slikao (ili neces da nam pokazes) gde su kiperi sisli sa nasipa i istovarili zemlju.

Gago, nema pravila, nekada ima mnogo automobila, nekada pesaka, nekada biciklista i to nezavisno od doba dana i vremenskih uslova.

Nevenkovic":91ojsnxt je napisao(la):
boleNBGD":91ojsnxt je napisao(la):
boleNBGD":91ojsnxt je napisao(la):
Ja sam se penjao kolima. Ne zamerite mi, ipak je to samo puntic :).
Ma da, nisu "besna kola" pa moze :laugh:

Ne zameram ti ja zbog toga vec zato sto nisi slikao (ili neces da nam pokazes) gde su kiperi sisli sa nasipa i istovarili zemlju.

Невенковићу, ниси схватио и ниси добро видео. Слике које је Булеварац поставио :kk: су те слике које је БолеНБГД снимио око 15 часова. На трећој слици се види задњи леви део Болетовог белог пунтићћћа.

Nevenkovic":39idxd06 je napisao(la):
Gago, nema pravila, nekada ima mnogo automobila, nekada pesaka, nekada biciklista i to nezavisno od doba dana i vremenskih uslova.
А камионе си намерно заборавио :notok:
На жалост, на насипу је све више аутомобила и камиона, а све мање пешака и бициклиста.

Nisam ja nista pogresno shvatio, sve je jasno, malo se sprdam sa boletom koji je dizao revoluciju pre 15-tak dana (to su prva 2 kvota) a zatim je glumio Bonda u puntu na nasipu :)

Kamione nisam preskocio, oni su izuzetno retka i beznacajna pojava u popodnevnim satima i vikendom.

Nevenkovic":21u84tb6 je napisao(la):
Kamione nisam preskocio, oni su izuzetno retka i beznacajna pojava u popodnevnim satima i vikendom.
Зато вероватно нису ретка појава током преподнева.
Уосталом и на Болетовим сликама се види да су веома честа појава и поподне (15 часова).

Vrh