Zuma
Professional
- Učlanjen(a)
- 19.05.2009.
- Pohvaljen
- 26.006
Pa sad, šta ćemo sve po BNV ugovoru na kraju dobiti ili izgubiti, i ko šta pod nekim uslovima gradi na drugim mestima, je vrlo složeno pitanje. Svakako ćemo imati silinih troškova za okolnu infrastrukturu. Međutim za početak je važnije biti sasvim siguran u principijelni razlog za te naknade. Naknade koje investitor plaća su u idealnom slučaju stvarni trošak grada neophodan zbog ulaganja u okolnu infrastrukturu i druge vrste uređenja zemljišta koje je neophodno da bi investitor na njemu nešto korisno mogao da napravi. Dakle, teorijski, mi potrošimo neke pare da bi negde omogućili gradnju, a investitor nam ih posle vrati kroz naknade. To nije neki naš prihod, porez ili bilo šta iz grupe "zarada", nego je pitanju naknada našeg "troška". Pa ako ne dobijemo naknadu to znači da smo potrošili pare koje nam nisu vraćene. Drugim rečima, platitli smo MI. Kakav će naš konačni finansijski bilans stvarno biti na kraju i šta ćemo od objekata dobiti je nešto sasvim drugo. Ali pitanje je u suštini bilo ko po ugovoru plaća za internu infrastrukturu, pa je to nedvosmisleni odgovor: plaćamo mi. Jer je investitoru će biti vraćeno sve što će uložiti u internu infrastrukturu i javne površine tako što u tom iznosu neće morati da plati naknade na drugim placevima, dakle povećanu vrednost tih placeva koje će dobiti u privatno vlasništvo, a koja je nastala zbog naše pripreme za gradnju čitavog SA.